Foto

Värme – veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Denna vecka är värme ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text  tolka det angivna ordet. Här är det är fritt fram för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med.

Solen kan ge fin värme. Här på Östersjön på väg mot Helsingfors. En värmande solnedgång och solens värme ger energi och på olika sätt. (Bilden tagen på Östersjön på väg över till Helsingfors.)

Värme

är ännu ett av alla dessa ord som har många betydelser. Hetta, varm luft, uppvärmning, positiv känsla, hjärtlighet, ömhet, iver och entusiasm är några av dem.  Och värme finns ju med och bland oss på olika sätt. I december 2017 fanns ordet också  med här i Sannas utmaning och efter det att att jag skrivit klart dagens inlägg tittade jag på det. Lite olika blev det och här finns det  att kika på-

Dagens värme ser ut så här och är hämtad både från när och fjärran med arkivbilder och ett par helt nytagna.

Fidji bjuder på värmen både i havet och på land. Fidji och Stilla havet värmde på olika sätt- Ja, det gjorde hela den Jorden-runt resa vi gjorde.

Sand, hav och sol kan ge värme  Här på den lilla vietnamesiska ön Phu Quoc. (Innan mina solskador gett sig till känna. )

OS i Peking i augusti 2008 och vi var på plats. Värmen var påtaglig med +35 grader och temperaturen steg än mer steg när Usain Bolt sprang och satte rekord på rekord. Mäktigt.

Värme fick vi gott om under OS i Peking 2008. En upplevelse. Vårt första OS och troligen också det sista. Och under denna tid, 2007 – 2010, bodde vi i Peking.

Kinesiska muren har vi besökt många gånger och på olika platser. Och alltid med en positiv känsla. Så även om det varit strålande sol, mulet eller snöväder. 

Värmande!

Även ett värmeverk

får vara med, Hammarbyverket och det ligger tvärs över kanalen från där vi bor. Sedan värmeverket togs i bruk 1986 har utsläppen av svaveldioxid och stoft i luften över Södermalm minskat med 2/3 och många fastigheter här på Södermalm har nu fjärrvärme i stället för individuell uppvärmning. Anläggningen hämtar värme ur renat avloppsvatten från Henriksdals reningsverk i grannkommunen Nacka.  Med samma teknik produceras fjärrkyla ur det kalla vatten som är resultatet av värmeproduktionen. På så sätt utnyttjas energin maximalt både miljöanpassat och ekonomiskt. Ett gott exempel på kretsloppstänkandet.

Värmeverket i Hammarby sjöstad.

Att det kan finnas hjärtlig värme på lyftkranar så jag i går kväll. Här på kranarna vid nybygget Stockholm 01 i Hammarby sjöstad/Södra Hammarbyhamnen.

Hjärtan finns på Skanskas lyftkranar.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  värmetolkningar.

 

 

44 svar på ”Värme – veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Härliga varma bilder från olika platser och så ett värmeverk även här. 🙂
  Hjärtat på kranen var fint och det är något speciellt med lyftkranarna när de har belysningen påslagen under kvällarna. Jag blir alltid inspirerad till att fota men har sällan med mig systemkameran. Det kanske får bli ett mobilfoto för att bilden ska bli tagen.

  1. Tack! Såg att du också hade med ett värmeverk. Och de är ju viktiga i sig. Hjärtat på kranen var fint och gav lite extra värme. Jag har en ganska bra mindre kamera som är bra på att ta bilder när det är mörkt. Men jag håller på att träna på att ställa in den. Och mobilfoto kan ju också fungera bra, men kanske lite svårare i mörker. Min mobilkamera är tyvärr inte bra på mörkerbilder på avstånd.

 2. Som vanligt så bjuder du på en varierad och vacker tolkning av ordet. Värme är härligt i dubbel bemärkelse 😀

  Kram och god kväll

 3. Skrattade gott att du också kollade fjolårets bidrag till värme. Det gjorde jag med, fast jag tittade på det innan jag tog foton till dagens variant.
  Suveräna bilder till temat. Solnedgångar är verkligen din specialitet! OS i Peking är ju ett oförglömligt minne. Underbart att ha varit med på det. Bilden på dig och B där är sååååå fin. Det gäller även fotot med dig på stranden och er båda vid kinesiska muren.
  Åsså tackar jag lite extra för byggkranen med hjärtat. Minns att jag tog en liknande bild på Alla Hjärtans Dag här i Täby för några år sedan. Då hängde hjärtat dock högst upp.

  1. Tackar! Lite blandat blev det. Ska nu titta in till dig. Har varit ute på vift på Söder i kvällen.
   OS i Peking var ju väldigt speciellt att få vara med om. Troligen mitt enda OS men det blev i alla fall ett. Och jag kan lova att det var rejäl värme här inne denna kväll när bilden togs. Och Usain Bolt sprang 100 meter på rekordtid.
   Byggkranen med hjärtat var ju fin! Och lite extra värme spred det.

 4. Vilken härlig blandning av ordet värme. Du har upplevt mycket av världen. Härligt.
  Undrar just vad du jobbade med i Peking – läkare kanske 🙂 ja de blir min gissning.
  Jösses så kul att få se ett OS live så att säga. Önskar jag fick uppleva det.

  Gillar bäst första bilden med hav o sol och den på dig i sanden på stranden.
  Kramiz

  1. Värme i variation fick det bli och vad gäller resor har det blivit en del under åren. Jag är lärare och i Peking arbetade jag på Svenska skolan. DEt var tänkt 6 månader men blev nästan fyra år. (Men vi var hemma över somrarna och jularna)
   OS var verkligen en upplevelse och vi hade turen att vara på olika fri idrottsevenemang flera gånger och extra roligt att då se Usain Bolt sätta sina rekord.
   Kram!

 5. Så intressant att läsa om dina tolkningar av värme och en njutning att se bilderna. Vad fina ni är på fotona; de utstrålar verkligen kärlek och värme! Tänk vilka otroliga resor du gjort. Det måste ha varit en väldigt häftig upplevelse med OS!

  Varm (!) kram

  1. Tack! Ordet värme i sig kan betyda så mycket och här blev det en blandning av lite av varje. En del resor har det blivit under årens lopp och nu i februari bär det av mot Sydamerika och sedan söderut längs Chiles kust till Kap Horn, som vi hoppas runda, och vidare upp norrut längs Argentinas kust. Spännande! OS var helt fantastiskt att få vara med om. Minnesvärt.
   Varm kram!

   1. Wow, vilken häftig resa ni har att se fram emot! Ser fram emot att följa den. Jag kan tänka mig att det finns enastående vyer att fotografera där.

    Kramar

    1. Visst har vi och jag hoppas kunna dela med mig en del under resans gång. Vet ju inte hur det är med uppkopplingen….
     Kram!

 6. All värme är ju bra, om den håller sig inom rimliga gränser. Överstiger den det så blir det inte bra, oavsett om det är den mänskliga värmen eller tex den ohanterliga eldens värme osv. Fina bilder!

  1. Lite värmande hoppas jag det blev här. Och att sprida lite värme känns bra.
   Tack för varm och fin hälsning från “kobben”.

 7. Ja, nu är det mysigt med lite värme mitt i vintern. Härliga tolkningar som vanligt, och säger som de andra: så fina foton på er tillsammans! Å så gillar jag mycket de värmande bilderna från Fidji och Vietnam!
  Coolt att ni sett OS live!
  Kram!

  1. Tack! Och tack! Just nu känns värmen behövlig. Kylan har liksom sakta smugit sig på. OS i Peking var en fantastisk upplevelse och mycket fri idrott såg vi. Både Fidji och Vietnam var fina resmål och många minnen tog vi med oss hem. Jodå, värme också. I alla fall via fotona.
   Kram!

  1. Kinesiska muren värmer i sig på flera sätt och en kram där värmer förstås extra. Att vandra här är en fantastisk upplevelse och vi har haft förmånen att göra det många gånger och på olika platser i Kina. Värmande minnen.

  1. Tusen takk! Och värme finns det och av många skilda slag.
   Känns behövligt nu i dessa kyliga dagar.
   kram!
   Ha det gott!

 8. Vilket varmt och fint inlägg! Ja ni reser ju mycket och många länder ger ju just värme. Extra härligt nu mitt i vintern. Kinesiska muren har jag också besökt, men bara en gång. Gillade inte Kina.
  Och mysigt att unna sig lite vardagslyx en tisdagskväll. Det gäller att njuta av livet. Ha det gott!

  1. Tack! Vi var för vår del väldigt förtjusta i Kina efter att ha bott där i nästan fyra år, mellan 2007 och 2010. Och vi har varit tillbaka fler gånger efter det, senast i mars 2018. Vi har även rest runt mycket där och även i Asien och har fina minnen med oss. Men Kina såväl som USA och många andra länder har ändrat sig mycket. Lite extra trevligheter i vardagen är alltid trevligt.
   Ha det gott du också.

 9. Mina favoriter: solbilden och OS i Peking, wowAtt få se Usain Bolt in action hade värmt mig oerhört. Saknar honom och hans fantastiska framträdanden! Tack för finfin tolkning du världsresenär…Kram

  1. Tack! Ja, solbilden var från havet på väg mot Hlsingfors. Jag tycker också om den. OS i Peking var en fantastisk upplevelse och vi hade fått köpa biljetter till en del fri idrottsevenemang vilket passade oss väldigt bra. Så vi såg Usain Bolt i olika sammanhang. Mäktigt. Ja, hela OS var det. Och vi hade ju tur som just bodde i Peking 2008.
   Kram!

 10. Fantastiskt fina och värmande bilder. De där på hav och stränder känns extra härliga denna iskalla vecka. Blir så sugen att åka till varma breddgrader men det får bli en annan gång.

 11. Många värmekällor här! Gillar bilden på dig på stranden allra bäst! Idag minus 5 och lite blåst – då är det skönt att drömma sig bort i arkivet av värmande bilder. Ha en fin helg!

  1. Jadå! Och värme behövs det lite av nu i kylan. I morse hade vi -8 och det är i princip förenat med benbrott av något slag
   att ge sig ut. Verkar som om sanden i stan tagit slut…
   Önskar dig också en fin helg.

 12. Fint och intressant inlägg om värme. Kommer ihåg att det var VÄLDIGT varmt den sommaren vi promenerade på kinesiska muren. Finns ju ingen skugga där. Många fina minnen från Kina har du ju kvar också genom dina bilder.
  Kram från Ingrid

  1. Tack! Vi har vandra på muren många gånger och på olika delar av den och både i hetta sommartid och i kyla och snö .Och den fascinerar alltid . Vi har kvar många härliga minnen efter våra nästan fyra år där. År som påverkat oss på många positiva sätt.
   Kram och trevlig helg

  1. Tack! Ja, värme av olika slag behöver vi. Och att vara med i utmaningen ger så mycket på många olika sätt.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *