Foto Stockholm

Vakna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Vakna är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Och vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns orden ordnade veckovis för hela året. Och i år är det olika verb som gäller i tolkningen)

Vad gäller veckans bilder så är de veckofärska.

En gammal väckarklocka finns i huset och vill jag vara säker på att vakna ställer jag den också. En gammal väckarklocka finns fortfarande i huset och vill jag vara riktigt garderad när det gäller att vakna så ställer jag den. Ett bra komplement till mobilen. Vad gäller den färgglada tuppen i porslin är den helt ljudlös. Men visst har jag många gånger i olika sammanhang blivit väckt av en tupp. 

Vakna

kan man ju göra på olika sätt. Om jag nu inte har en tid att passa på morgonen, vilket jag sällan har, så ställer jag ingen klocka eller mobil, utan låter naturen ha sin gång. Och det kan den ju ha på olika sätt. När jag växte upp var jag en del på landsbygden, både i Sverige och i Norge där det fanns djur.  Men det var ju inte vare sig får, hästar eller kor som väckte mig på morgonen. Nej, det var tuppen. Talesättet att “kuckeliku klockan är sju” måtte de tuppar jag hört inte ha förstått.

En vacker glastupp från Norge. Även den tuppen har förstått att jag vill vakna lugnt och stilla. Jag har ytterligare en tupp, en norsk, ståtlig, tupp i glas och även den har förstått att jag vill vakna i egen takt.

Eftersom vi bor på kajen och med vattnet bara ett tiotal meter från huset så har vi en del sjöfåglar i närheten. Och vad gäller diskretion, så är det inte deras starkaste sida. De “boar” under våren och gör det där de tycker det passar. Gärna på olika hustak.  Honan lägger sina ägg som noga vaktas. Ungarna kläcks och det är tämligen skrikigt. På hustaken där vi bor har man satt upp “pinnar” vilket försvårar för måsar och trutar att boa. Men visst kan de ändå hitta sina boplatser.

Trutar. Kanske på spaning efter en bra boplats.

Annat som vaknat

Den senaste veckan har även naturen vaknat till liv och mycket har hänt på kort tid. Minns att jag förra året redan i januari letade vårtecken här hemma längs vattnet. Promenerar gör jag varje dag och ofta går jag längs Årstaviken här hemma på Södermalm i Stockholm.Och att strosa runt i de olika koloniområdena är verkligen ett bra sätt att se naturen vakna till liv och  följa årstidernas skiftningar.

Mängder av scilllor har vaknat till liv och breder ut sig som blå mattor o solen.

Stockholm. Kungsträdgården. Att vakna till liv har också en del av de vackra körsbärsblommorna gjort i KungsträdgårdenNär det gäller att vakna till liv såg vi på påskdagen att ännu fler körsbärsblommor slagit ut i Kungsträdgården. Så vackert. 

I Stockholm har många restauranger och caféer haft delar av sin uteservering öppen hela året. Men nu till påsk har vi sett att även de som inte haft det tidigare vaknat till.

“Snaps” vid Medborgarplatsen på Södermalm är alltid populärt men här man inte haft vinteröppet utan öppnade nu till påsk- Och det var på påskdagen  för att komma in och få ett bord. (Borden är nu i Coronatider färre så mindre antal gäster får plats.

Båtfolket har också vaknat.

Kanske premiärturen.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Även fritidsbåtarna är vakna. Vakna är också en del av  fritidsbåtarna efter vintervilan.Vi  har sett flera passera här i kanalen under helgen.  

Stockholm. Skanstull. Hammarbyslussen. Nu när fritidsbåtarna är vakna efter sin vinterdvala är sjöräddninen också beredd på att rycka ut. Nu när fritidsbåtarna är vakna efter vinterdvalan  så är även Sjöräddningen startklar. En Sjöräddningsstation finns här vid kajen där vi bor och många utryckningar brukar det bli. Inte minst till olika olyckor med vattenscootrar.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

 

 

40 svar på ”Vakna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Så ljuvligt att körsbärsblommorna har vaknat ur vintervilan! Lika ljuvligt är det inte när måsarna skriker och skränar men de gläder sig förstås över våren. Jag har också en liten portugisisk keramiktupp men den har varit mol tyst hela påskhelgen, ja det är den alltid. Fin tolkning, du har varierat temat på ett bra sätt!
  Ha det gott!

  1. Tack! Mycket är det nu som vaknat. Och så fint att se körsbärsblommorna Men bara några få träd har satt igång blomningen. Men fler följer nog efter nu i veckan. Nej, trutarna kan för ett herrans liv och inte minst när de byggt bo, lagt ägg och sedan ungarna tittat ut. Dessutom är de väldigt aggressiva och dyker ner på hundar och små barn. Tur att våra keramiktuppar är tysta.
   Önskar dig en bra vecka. Här ska det bli en utedag i blåsten. Men det är i alla fall sol.

 2. Mmmm det är mycket som vaknar till liv nu =)
  Här ställer vi också bara klockradion om vi ska med flyget, annars är det mobilen som gäller. Men 99% av alla dagar vaknar jag innan larmet går, som sagt jag vaknar nog innan tuppen. Vilka stiliga tuppar du har. Ja, nu är det dags att plocka ner påskpyntet. Ha en bra tisdag… men det känns som måndag =)

  1. Jag tar gärna en daglig runda i koloniområdena för att se på när naturen vaknar till liv.Du kan ju se på nära håll i trädgården. Kan tänka mig att det är mycket hos dig som nu kommer upp.
   När jag jobbade vaknade jag också oftast innan klockan ringde och nu vaknar jag när det passar. Men någon “sjusovare” brukar jag inte vara. Väckarklockan är gammal och är det en tid att passa så ställer jag den i hallen som ett komplement till mobilen. Ringsignalen är inte att leka med.
   Idag har de få påsksakerna som varit framme återgått till sin låda. Men min blå tupp av glas är framme hela året så den får stå kvar.
   Trevlig tisdag

 3. Vaknar varje morgon till makens klockradio, dock inte på helgen.
  Lyssnar på nyheter.
  När den är avstängd sover jag ofta en stund till.
  Har också en gammaldags väckarklocka, de är bra.
  Måsskrik hoppas jag vi slipper iår.
  En granne matade men blev tillsagd av bostadsbolaget
  Önskar dig en fin vecka.

  1. Här ställer vi inga klockor och eftersom ingen jobbar så låter vi det vara. Men radion sätter jag på så fort jag vaknat. Lyssnar mycket på radion.
   Det här gamla “tröskverket” till väckarklocka är bra som reserv om det finns en tid att passa. Inte en chans att missa den ringningen.
   Hos oss är det också förbjudet att mata fåglar för lägger man på marken kommer råttorna. Här har pinnarna på taken hjälpt till att få bort flera måsar så de har gjort nytta.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Har haft utedag med en väninna så det blev hela 11 km. Sol men stundtals blåste det rejält men vi hittade fina vägar i lä-

 4. Man kanske skulle döpa om våren till, vakna! Allt vaknar ju nu – överallt.
  Vår son beklagar sig varje år att han blir väckt av måsar som för ett herrans liv utanför hans lägenhet. Inget att göra åt, men är irriterande.
  PS. Jag har fått brev och står på en väntelista för att komma till en ögonläkare! Det har i alla fall inte blivit sämre!
  Kramar

  1. Fint att läsa att dels dina ögon inte blivit sämre och dels att du fått en tid. Har funderat mycket….
   Hos oss har vi mest trutar men de är lika skräniga som måsarna.Men pinnarna som satts upp på taken har haft viss effekt. Och om folk slutade mata dem kunde vi slippa dem inne i stan. Måsfåglarna klarar själva sin försörjning.
   Våren ankomst betyder ju att mycket vaknar och snabbt går det nu.
   Kramar och tankar

  1. Vi går en fin tid till mötes. Och kommer vårvärmen blir det än mer i naturen som vaknar.

 5. Så vackra bilder. Redan så fint i Kungsträdgården. Undrar om jag kommer dit i år?
  Det är skönt att inte alltid behöva ha en klocka på ringning. Jag behöver det sällan nu för tiden, vaknar vid 5-6 tiden och då är det stört omöjligt att somna om, än om jag kanske inte alltid stiger upp då.
  En ovanlig och ståtlig tupp, den i glas, den norska, den gillar jag skarpt.
  Trutar och skrattmåsar kan ju väcka vem som helst. Det är ett förskräckligt liv på dom , denna årstid.
  Du har tolkat ordet vakna, på ett fint och härligt sätt.
  Trevlig kväll.
  Varm kram och var rädd om dig.

  1. Tack! Vi har varit här ett par gånger och några träd har utslagna blommor och fler blir det nog under veckan. Och kommer du inte hit så får du njuta av mina bilder. Fler kommer. Den här klockan ärvde jag av pappa och den ringer verkligen rejält. Använder den när det är ett “måste” att vakna. Men då har jag oftast redan vaknat. Den norska tuppen fick jag av en norsk familj i Peking när de skulle åka hem. Är så glad för den och den är framme hela året.
   Är glad för att vår bostadsrättsförening har satt upp “pinnar” på taken och det gör det i alla fall svårare för “skrikhalsarna” att boa.
   Jag är fortsatt försiktig men är ju ute en hel del.Hoppas på vaccin i veckan eller nästa vecka.
   Stor kram.

 6. Ännu en härlig och personlig tolkning med bra bilder från dig. Uppe med tuppen är inget för mig men i dag hade jag inget val fast nog kändes det ovant. Härligt i alla fall att naturen vaknar mer och mer!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Ja, tankarna fladdrar och det är ju en hel del som kan vakna. Nej, uppe med tuppen är jag inte och än mindre sedan jag gick i pension. Nu är det ju ljusare och lättare att stiga upp.Nåja, lite i varje fall.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 7. Fin tolkning av ordet vakna och många fina foton! Visst är det härligt att se naturen vakna till liv efter vintervilan. Själv måste jag dock vakna till väckarklockans skrällande i några år till, ser fram emot när jag får vakna när det helt enkelt är färdigsovet men jag får vänta ett tag till på det.

  Ha det gott!

  1. Tack! Och det är ju mycket som kan vakna så här års. Numer ställer jag sällan någon klocka men det hände och jag ska iväg på morgonen.Men det är inte så ofta. Å andra sidan blev det en vana att ställa klockan när man jobbar och lite enklare att stiga upp är det ju när det är ljusare ute.
   Ha det gott du också.

 8. Ja, som ni bor, så har ni mycket att vakna till! Det mesta väldigt trevligt!

  Jag vaknar också till lugnet men ibland lägger jag mig till oväsen. Dock har det varit tyst på detta i ett par veckor och hoppas att så förbliver. Nu har jag tagit in blommorna, det är kallt på nätterna.
  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Jadå! Här är det mest måsar/trutar som kan störa på morgonen. Men kvällstid är det väldigt lugnt. Här är det ju biltrafik förbjuden på kajen så det oväsendet sliper vi av motorburen “ungdom”. Slönt att dte har lugnat ner sig kvällstid hos dig.
   Kallt på nätterna är det så mina blommor åker också in till natten.
   Har varit ute och gått i 11 km idag så nu väntar sängen och en bok.
   Stor kram

 9. Första bilden med den gamla kultiga väckarklockan och den franska(?) tuppen är en höjdare. Å din glastupp väcker helt klart ha-begär hos mig. Den är otroligt dekorativ.
  Ja naturen har absolut vaknat och körsbärsblomningen i Kungsträdgården borde ju ske ganska snart. Troligen med betydligt färre besökare än vanligt, vilket är synd.
  Kön på Snaps, en av våra favo sommarställen är ju ett dåligt skämt, egentligen. Alltså färre bord på uteserveringen är ju helt okej, men alla som står tätt tillsammans i kö då… Men kul i alla fall att de har öppnat. Undrar hur länge man fick vänta för att få komma in…
  Båtfolket brukar ju vakna senast till påsk, så även i år. Å ute på sjön är det ju hur coronasäkert som helst…
  Ett härligt bidrag till temat:-)

  1. Tack! Väckarklockan var en gång min pappas och jag tror den är från början av 60-talet. Men den ringer verkligen. Är inte så ofta jag ställer den me det händer. Vad gäller tuppen är jag osäker på nationalitet. Men den kan vara portugisisk. Tursamt nog är den tyst. Och idag har den återgått till sin låda- Den norska glastuppen står däremot högt upp på en bokhylla hela året. Jag fick den i Peking i present av en norsk familj som flyttade hem. Jag gillar den verkligen.
   När vi i söndags var det i alla fall en hel del här för att titta och alla serveringar var fyllda. (Men det är ju nu färre bord och platser). Jag reagerade också på att man på Snaps stod tätt i kön. På Thaiboat accepteras inte detta. Helt annan ordning där. Tror att väntetiden på Snaps var lång för har man fått ett bord där så sitter man nog kvar.
   Och båtfolket är på G . Helt klart. Sjöräddningen också.

 10. Fina bilder.
  Ja, nu vaknar naturen. Konstigt att vårblommorna tittar fram, trots att det är så kallt. Men visst är det gott att vakna långsamt och det är ju det naturen gör detta år.
  Tranorna är vakna tidigt. De skränar för fullt så fort solen går upp. De dagar man själv behöver vakna tidigt, så är det rätt mysigt att höra deras gräsliga “sång” då man hämtar tidningen i postlådan.
  Kram!

  1. Tack! Så roligt att se naturen vakna. Jag går ju ofta i koloniområdet och så hela året. Och nu, tidig vår, är det extra roligt att se vad som händer från gång till annan när jag passerar.
   Aha, du har tranor som skränar och jag trutar och måsar. Här är jag glad att vår bostadsrättsförening satt upp “pinnar” på taken så att trutarna inte så gärna boar här. Förra året angrep trutarna ibland både barn och hundar på kajen och de var riktigt aggressiva.Förstår att de vaktar sina ägg och ungar men de finns ju inte på kajen.
   Ska bli spännande hur det blir i år.
   Kanske tranorna hos dig slutar “sjunga” om ett tag. Eller är de som måsarna att de är uthålliga.
   Kram

 11. Vaken kan man inte säga att jag har varit idag, efter en långfrukost så somnade jag om, framför TV:n ikväll så somnade jag.
  Men nu när det är riktig kväll så brukar jag bli piggare…
  Fina foton på dina tuppar och våren som håller på att vakna i naturen, äntligen. Det får gärna komma lite värme också. Hoppas jag hinner in till Kungsan innan körsbärsträdens blomning är över!
  Toppentolkning av temat vakna!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Mycket är det nu som vaknar. Men med nattjobbet som tär rejält på kroppen så är det bra att du sover när du kan och det faller sig så.
   Fint nu med naturen som vaknar och det händer någit var dag. Och visst hoppas vi på mer värme.Tror att körsbärsträden nu successivt slår ut. Nu i söndags var det några träd mot “Friday´s” som hade en del av sina körsbärsblommor i blom.Fint är det.
   Ha det fint du också.
   Kram

 12. Det var verkligen en stor diger blandning av nyvaket hos dig, tänker då på båtfolk och blomster. Tupparna du har är jättefina, båda på sitt vis. Nog huttrar en och annan utomhus, både de som sitter vid uteserveringar och de små körsbärsblommorna, finns det ingen risk att det förfryser tro?
  Det är så märkligt för först är väntan evighetslång och bakslagen många, sen plötsligt exploderar det med några riktigt varma grader och hela världen blir grön och skön. Då brukar jag känna att det går på tok för fort, men för tillfället är det rätt segt. Nattikram från pörtet

  1. Här var det en del som både var yr och nyvaket. Mycket som händer nu. Och mer blir det. Inte minst i naturen. På serveringarna här i söderläge så verkar solen värma men på norrsidan är det desto kyligare. För någon direkt luftburen värme har det ju inte varit.
   Körsbärsblommorna hoppas jag klarar sig. Hitintills var det bara ett fåtal av träden som var i blom, de mot Hamngatan, men kan tänka mig att det i veckan blir fler och fler.
   Bakslag kommer ju vad gäller vädret men antar att naturen är beredd även på dem.
   Kram

 13. Härlig och personlig tolkning … och som alltid trevlig läsning! Ja, nu vaknar naturen … lite sakta ännu, men snart i allt snabbare takt.
  En sån där färggrann tupp som du har bredvid den läckra gamla väckarklockan fick jag med i en låda med blandat på en auktion en gång för länge sen och jag tror den finns kvar i gömmorna 🙂
  Din andra tupp, den i glas är såå läcker!
  Önskar dig en bra onsdag!
  Kram

  1. Tack! Och visst är det roligt att se nu från dag till dag vad som händer när naturen vaknar. Jag tar mina rundor i koloniområdena och det är så roligt att där följa vad som sker under året. Särskilt nu på våren.
   Vad roligt att du också har den här färgglada tuppen. Jag vill minnas att jag fick den en påsk och i samband med att jag fyllde 25 så den är snudd på “antik”. Tror den är portugisisk. Glastuppen står framme hela året och är en present från en norsk familj och jag fick den på Svenska skolan i Peking när familjen med barn flyttade hem. Är så förtjust i den.
   Här är det rehabträning nu och en promenad dit och hem. Så onsdagen börjar fint Tar nog vägen dit längs vattnet.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 14. Snygg tolkning igen 🙂

  Här är det duvjävl**na som väcker oss nu. Dom vaknar väldans tidigt och börjar med sitt synnerligen irriterande ho-ho-hooo-ande…

  Ha en finfin dag!

  1. Tackar! Ja, dessa är ju inte några favoriter men vi slipper dem. Men på Medborgarplatsen finns de. Skulle folk sluta mata dem så skulle de nog dra vidare. Begriper inte varför de skulle behöva få mat. Lata blir de också av att bara äta.
   Trutarna har hitintills håll sig hyfsat tysta men deras högsäsong har nog inte börjat än.
   Knepigt att bli av med duvorna som väcker er. Kanske en vattenpistol kan få dem att begripa….
   Önskar dig en fin onsdag.

 15. Det är mycket som vaknar till livs nu på våren. Jag har en exakt likadan tupp som du , men den är tack och lov också väldigt tystlåten…..även om kanske inte förlagan var det. Det är så vackert med blommande körsbärsträd. Vi hade massor nere i centrum tidigare, men de sågades ner…helt idiotiskt. Jag tycker själv det är lite enklare att vakna på morgnarna när det går mot vår. Kram

  1. Vad roligt att du också har en liknande tupp och jag tror de är portugisiska. Jag fick min när jag fyllde 25 år, så den är nog snart antik. Men den har hängt med. Nu har den återgått med påskankan till sin låda. Men den blå glastuppen är framme hela året. Och den är tyst.
   Roligt nu att se körsbärsträden börja blomma och än mer blir det ju. Så när de är i blom har våren kommit till Stockholm.
   Kram

  1. Jadå! Och visst är det skönt att våren vaknat. Nu finns körsbärsblommor på en del träd i Kungsträdgården så då är det vår. Men visst kommer det lite bakslag. Det är ju förvisso april-
   En mulen onsdag, men en bra dag.
   Ha det fint du också

 16. Den första bilden är klockren! Väckarklockan är en riktig retrosnygging. Den färgglada portugisiska tuppen heter Madeiratuppen hemma hos mig eftersom det var där vi köpte den, under vår första gemensamma långresa. Långt senare på resor i andra delar av landet förstod jag att den är hela Portugals “dalahäst”. Vår är större och i plåt och kommer fram varje påsk. Jag har inte påskpyntat i år sa jag till min äldste. Men du har väl tagit fram Madeiratuppen sa han. Jo självklart 🙂

  1. Tackar! Väckarklockan har jag “ärvt” efter pappa och den är nog från slutet av 50-talet eller början av 60-talet. Och vi ställer den i reserv om det är en riktigt viktig tid vi har att passa. När den ringer så låter det verkligen-
   Jag tror min tupp kommer från Portugal och jag fick den en påsk av kollegor när jag fyllde 25. Så den är 47 år gammal. Kul att du också har en. Kul att få veta att den är Portugals dalahäst.
   Den jag har är i en sorts porslin/lera och har nu gått tillbaka i sin låda.
   Min blå glastupp är dock vaken och framme hela året.

  1. Vilken tur att tuppen i närheten hos dig är en sjusovare. Här har vi måsar och trutar som kan som kan skräna och de är inga sjusovare.

 17. Det ser ut som Stockholm börjar vakna på en massa sätt, havskajak var länge sen jag åkte, rätt kul. Väckarklockan gillar jag, tyvärr saknar dom där gamla mekaniska sakerna Snoozeknapp. Tuppen var riktigt snygg.

  1. Visst håller stan på att vakna. Och på olika sätt. Havskajak är kul men länge sedan jag också testade. Kanske dags igen. Men viss oro för ryggen har jag att jag inte kommer upp och ur den.
   Jag “ärvde” klockan av min pappa och han har nog aldrig “snoozat” i hela sitt liv. Tillhörde dem som var uppe innan klockan ringde. DEn blå glastuppen gillar jag och den får vara med hela året. Tyst är den också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *