Stockholm

Vårtecken i januari? Jag letar efter dem längs Årstaviken

Visserligen är det fortfarande vinter i Stockholmområdet, precis som i övriga Sverige, men det är en grön vinter. Och jag har förstått att det är så i delar av mellersta Sverige liksom söderut. Dessutom är det en del plusgrader, idag +8. Solen har stundtals gjort tappra försök att tränga igenom de grå molnen. Ibland har den också lyckats och även små blå formationer har smugit sig fram. Igår bestämde jag mig för att gå en sväng längs Årstviken, (Mälaren) här hemma på Söder för att kanske se några vårtecken,

Ett litet vårteckan. En bilfärja kommer från Mälaren genom genom Hammarbyslussen och ut i Saltsjön/Hammarbykanalen. Utsikt från balkongen. Ett litet vårtecken. En båt av få båtar som slussar i Hammarbyslussen så här års.  Detta är bilfärjan Vivi som i vanliga fall trafikerar Fårösund  på Gotland men som nu vidgar sina vyer. 

Vårtecken?

Visst känns det märkligt med denna gröna vinter. Men en fördel är att det går att ge sig ut. Minns förra året då jag halkade fram på Söders gator likt “Bambi” på hal is eller vaggande som en pingvin.

Några små, svaga, blå nyanser skymtade jag på gårdagens himmel.

Den övervintrande rosen är inget direkt vårteckan men vacker är den. Den övervintrande rosen är vacker men är inget inget vårtecken. Jag såg den på en av buskarna vid Eriksdalslundens koloniområde. 

I min jakt på att få se några vårtecken klättrar jag upp upp på berget. Jag har Mälaren nedanför mig och tycker mig ana ett par fritidsbåtar på andra sidan. En motorbåt och en segelbåt.

Visst ser det ut som ett par båtar på andra sidan?

Jag har inte zoomkameran med men gör ändå ett försök att titta lite närmare via den kamera jag har med. Jodå, visst är det en segelbåt jag skymtar.

Visst är det en segelbåt på andra sidan Årstaviken. Dessutom med halva storseglet uppe.Absolut ett vårtecken. Jag zoomar lite till. Helt klart ett vårtecken. En segelbåt med i varje fall en bit av storseglet uppe. (Kanske är båten stulen?) Tycker det skulle vara kallt och fuktigt att ge sig ut nu och segla. Men det finns ju entusiaster.  

Jodå, jag såg fler vårteckan. En kanot som låg i vattnet. Den såg pigg ut och var låst med kätting.

Även en kanot, halvvägs i sjön, är ett vårtecken. Även kanoten får räknas som ett vårtecken.

Årstaviken/Mälaren har helt öppet vatten och det är ju också ett vårtecken. Förra året i januari lag det is här på Mälaren/Årstaviken och det gick att åka skridskor. Nu är det helt öppet vatten. Också ett vårtecken.

Vad gäller änderna så finns de ju hela året men nu när det är öppet vatten har det lite enklare med att hitta mat och att kunna simma runt.

 

35 svar på ”Vårtecken i januari? Jag letar efter dem längs Årstaviken”

  1. En grön vinter är det än så länge här i Stockholmstrakten och söderut i landet. Vet att det även en bit norrut är snöbrist.
   Lite vår känns det som. Plus 8 grader idag och igår, koltrastar som visslar, gröna gräsmattor och öppet vatten- Dessutom en segelbåt hed segel hissade på andra sidan viken.

 1. Ett inspirerande inlägg. Nu är jag riktigt sugen på att ge mig ut och leta efter vårtecken. Det borde finnas en hel del här söderut, tycker jag. Ha det gott.

  1. Tack! Ja, en grön vinter är det här än så länge och några små varierande vårtecken såg jag allt. Intressant med segelbåten.
   Säkert hittar du också en del om du ger dig ut. Jag såg idag på Instagram att någon söderut hittat en maskros idag-
   Ha det gott du också.

 2. Så många härliga vårtecken även om vintern säkert inte sagt sitt. Hos oss är det alltid kallast i februari så än kan nog mycket hända. Dock är jag mer än nöjd med en grön vinter.

  Kram och god kväll!

  1. Vintern har nog inte sagt sitt ännu men här är det en grön vinter nu. Både idag och igår ned temperaturer på ca +8. Inte direkt vintrigt. Minns ju hur jag förra året halkade omkring som Bambi på hala trottoarer omväxlandes med att vagga fram som en pingvin.Cykelbanorna var däremot helt snö och isfria..
   Önskar dig en behaglig kväll innan gruvan kallar i morgon.
   Kram

 3. Det ‘är så härligt med en grön vinter. Hoppas det fortsätter så. Och visst hittade du lite vårtecken. Men jag tycker också att vara ute med båt nu verkar lite överambitiöst 🙂 Brrr…….
  Tack för dina härliga vårtecken, det piggade upp och gav hopp om att det borde inte dröja så länge innan vi kan börja njuta ännu mer av dem.
  Önskar dig en fortsatt fin vecka i den underbara staden !
  Kram

  1. Här är det verkligen grönt just nu. Under vår, sommar och höst har vi mängder av båtar både fritidsbåtar och nyttobåtar runt oss men jag har nog aldrig sett en segelbåt här i viken i januari innan. Kanske är båten stulen för jag tyckte också att det inte direkt så så behagligt ut.
   Har hört fler småfåglar idag och lite vårkänsla om också när solen tittade fram.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram

 4. En grön vinter är det utan tvekan, men mitt i allt så blir det lite vitare igen. Februari kanske?
  Entusiasterna passar på att vara på det öppna vattnet ser det ut som.
  Hoppas att segelbåten hittar hem igen om den här blivit stulen . Lite misstänkt ser det ut.
  Ha en fin dag Ditt!

  1. Ja, naturen når vi inte på. Men här har vi verkligen nu i januari en grön vinter och december var det likadant. Grönt! Vad gäller segelbåten så funderar jag. Har hört av mig till polisen. Märkligt att den hade till hälften satta segel. Alldeles i närheten fanns också en motorbåt. Nämnde även den till polisen.
   Önskar er fortsatt fina dagar.
   Ha det gott!

 5. Får vårkänslor nästan av att det är så varmt ute, att det är så i januari är ju otroligt?! Kanske kommer det snö senare i år som stannar längre in på våren :’D

  1. En grön vintermånad har vi här och december var likadan. Återstår att se vad februari bjuder på. Idag hade vi +8 och likaså igår och det är ju inte alls bra vad gäller naturen. För egen del så klagar jag inte. Minns förra året när jag i Stockholm, i januari, gled omkring som Bambi på hala trottoarer. Andra dagar vaggade jag fram som en pingvin. Men cykelbanorna var plogade och snöfria.

 6. Ja, nu är ni många som pratat om vårtecken! Snart kommer väl vintergäcken att blomma lagom till att det fryser till. Det värsta är ju att det kan skada så mycket vad gäller blomning och insekter när det blir lite knas sådär. Hoppas att det inte blir så.

  Satt en stund och tittade på den första bilden. Huset med brun och svart fasad, det svarta gör nästan att det ser ut som att det har brunnit. Synvilla, jag vet. Nä, då är gräsänderna roligare att se.

  1. Vi har ju haft en grön vinter här i år. Och jag såg idag tillbaka på tidigare inlägg och bilder från januari. Så här grönt har det inte varit på ett tag. Dessutom +8 grader både igår och idag.Såg idag på Instagram att någon sett en maskros. Visst blir det ett bekymmer för både växter och insekter att det är så här med vintern. Jag går ju ofta här längs Årstaviken och tycker alla årstider här har sin tjusning. Härligt att bo mitt i sant men ha vatten och naturen helt inpå. Tvärs över kanalen ligger ett nytt område, Fredriksdalsområdet,hör till Hammarby sjöstad. Och jag håller med dig om att detta hus ser trist ut. Men området är väldigt populärt och lägenheterna ligger prismässigt högt- Om och när de säljs. Och naturen ligger nära plus allt annat man kan önska sig av service i form av restauranger, vatten, kulturutbud, skolor,förskolor och bra kommunikationer. Men vi bor bra där vi bor- på Södersidan och på kajen.

 7. Ja, visst är det vårtecken du hittat och fotat. Ljusets och båtarnas inlägg i öppet vatten tänker jag om ditt skrivna, sköna bilder.
  För egen del börjar min vår just dessa dagarna, så gjorde det förr då jag bodde här i södern och faktiskt även uppe i norr. Det är ljuset och så ändrar sig fågelsången och luften tycker jag. Så närvarande när jag är ute på dagarna nu. Våra årstider förändras, det är tydligt.
  Ha en skön kväll Ditte söster!
  Varm kram

  1. Och visst är det nu ett lite annat ljus! Här är det väldigt grönt men vem vet om den snöiga vintern kommer här i februari eller mars i stället- Och fåglarna har jag också tänkt på.
   Tankar till dig och även inför den stundande flytten.
   Stor kram “söstra mi”.

 8. Vårtecken känns helt fel just nu! Nu skall det vara snö, sol och skidföre…även i Stockholm.
  Det är helt absurt just nu, tom här uppe klagar folk över mörkret…och jodå, det är mörkt i januari i Norrbotten, men normalt sett så lyser snön upp och även solen brukar visa sig en kort sekund varje dag.
  Maken som är sörlänning av födseln och bara har varit norrbottning i tre år, sa just idag, att han har aldrig förut hört norrbottningar klaga över mörkret!
  Det är som det är och vi kan bara hoppas på att det är ett undantag!
  Ha det gott i den vårliga huvudstaden!
  Nu skall jag gå upp till TV,n för att titta på Tibet, K-kanalen 20:10.

  1. Visst gör de. Helt fel! Förra året hade vi is här på Mälaren i januari och man åkte skridskor. Verkligen en grön vinter. Kan förstå att det blir än mörkare hos er när det är brist på snö. Här kände jag idag att det i alla fall var hyfsat ljust när klockan var 15.30. Trots avsaknad av snö. Koltrasten sjöng också så fint.
   Jag har sett de förra avsnitten om Tibet. Minns verkligen vår resa dit. Minnesvärd! Jag får se detta avsnitt på play Men det går bra det också.
   Ha det nu allra bäst på er resa och jag är så spänd på vart ni ska.Kanske blir det något blogginlägg-

 9. Idag var det 10,5 grader!!! Inte helt normalt för årstiden om man säger så. Hittills har vi verkligen haft en grön vinter med få snöfall och bara några isiga dagar i november. Å nej, jag klagar inte, inte alls.
  Däremot skulle jag inte gå ut med en segelbåt i januari, men det blåste ju både igår och idag, så… Att göra en kanotfärd kan jag köpa, för då paddlar man sig ju varmt.
  Vårtecken i januari – snacka om “global warming”. Greta skulle nog påpeka alla varningstecken där;-)

  1. Oj, så mycket såg jag inte hos oss men å andra sidan tittade jag bara sporadiskt. Och en grön vinter har vi verkligen. Vad gäller segelbåten på Årstaviken är det ju ett gott vårtecken. Men jag funderade på om den var stulen så jag kontaktade polisen. Halva storseglet var ju uppe. Kanoten verkade nyligen vara använd men vanligtvis går det ju inte så här års. Årstaviken brukar ha is och folk åker skridskor. Saltsjön/Hammarbykanalen fryser ju inte så lätt.
   Jag hörde fåglar kvittra och gräsmattorna var gröna så visst fanns det vårtecken igår, den sjunde januari alltid.

 10. Det var några plusgrader här idag och solen kom så småningom. Men ett evigt blåsande 11 s/m.
  Fina vårbilder som du levererar, sånt vill vi se! Ja, jag undrar jag, om jag ska behöva ta på dubbdäcken på cyklarna eller inte. Det är något jag inte klarar själv, utan får beställa tid hos cykelhandlaren. Men jag avvaktar, vi kanske får en relativt grön vinter.
  Stor kram!

  1. Här hörde jag att det idag varit upp till +10 grader så nog är det en grön vinter alltid. Fåglarna sjunger, gräsmattorna är gröna och även luften känns ljus. Kanske kan du vänta med dubbdäcken till cykeln och se vad som händer. Känns ju onödigt att byta om det inte blir snö och is-
   Vi får väl se vad februari för med sig.
   Stor kram!

 11. Buhu Ditte, jag vil inte ha vårtecken i januari, allt är ställt på ändan, jag vill ha vinter, jag känner mig snuvad på min bästa årstid! Dessutom är min lilla ort väldigt beroende av vinterturismen, så minst ett par månaders rejäl vinter måste vi ha! Men om du visar dina foton igen i slutet av mars så är jag på! Kramen från Fredriksberg idag +7

  1. Visst är allt ställt på ände! En grön vinter. Vet ju hur det såg ut förra året här längs vattnet i januari. Då var det snö och is och folk åkte skridskor. Men jag är för Stockholms del tveksam i år. Men än är det ju vintermånader.
   Jag vet ju att din ort är väldigt beroende av snö så jag hoppas den skyndar sig på att i alla fall komma dit. Håller tummarna.
   Men både igår och idag har det varit vårkänslor här . Helt klart. Även fåglarna hänger på. Och sedan att en segelbåt är synlig på andra sidan viken är ett tidigt vårtecken. Dessutom med halva storseglet uppe. Men kanske var de stulen. (Kontaktade i alla fall polisen…)
   Kramar!
   (BP berättade att hon haft +10 idag…)

 12. Jag är faktiskt glad att slippa kylan och halkan, men än är det långt till vår!
  Och en tur till Järvsö är inbokad, så lite snö kommer jag att få se!
  Ja, en segelbåt i januari är lite otippat, kan den vara stulen?
  Kram!

  1. Jag också! Minns när jag halkade och vaggade runt förra vintern på trottoarer i stan som var som isbanor. Och sedan var cykelbanorna helt plogade.Jag såg två båtar här och kontaktade sedan polisen. Möjligt att de var stulna. Man har ju rensat upp “pirathamnen”vid Årstaviken.(Där många olagligt lagt till)
   Hoppas att du får lite snö i Järvsö . Men de har ju också snökanoner att hjälpa till med. Låter skönt med en tur dit. Vet att nu brukar åka ett gäng…
   Kram

 13. En vinter helt i min smak! För rätt många år sedan had hasseln utslagna hängen 16 januari… Kan ha varit ca 25 år sedan. Frågan är om vi kan skylla allt på klimatet eller om det är olika cykler till stor del. I detta landet (Thailand) borde folk utbildas i klimattänk.
  Kram

  1. Vinter är det enligt almanackan men det är också allt. Grått har det varit en hel del men nu upp till +10. Sög att sälgen har knoppar. Nej, allt är inte klimatets fel. Förra året hade vi snö och is här i januari. Vissa år blir så här.
   Ja, en del mer tankar på klimatet tror jag skulle behövas lite varstans.
   Kram

 14. Tack för den sköna promenaden … en promenad som känns väldigt vårlik med fritidsbåtar och gräsänder. 🙂
  för egen del hoppas jag den gröna vintern fortsätter, men misstänker att vi nog får en slev av kung Bore i februari …
  Kram

  1. En grön vinter är det verkligen. Och säkert kommer det snö och kyla i februari. Tänker på en del orter, bl.a. där Paula bor där byn verkligen behöver snö för att turisterna ska komma. Båtarna på andra sidan sjön kändes märkliga att se i januari och kanske var de stulna. Kontaktade i alla fall polisen.Mne kanoten såg jag att någon nyligen använt. Jämförde januari 2018 med i år och förra året var Mälaren frusen, det var snö och människor åkte skridskor.
   Kram

  1. Entusiasmen finns. Men troligt är att det kommer bakslag med en del vitt i februari. Och vill man åka skidor så är ju snö en förutsättning . Om man inte väljer vattenskidor förstås😀

 15. Jodå, du luckades att urskilja lite vårtecken i den gråa vintersäsongen. Visst är det otroligt att segla så här års och inte minst att paddla. Hoppas att de håller sig i båten och inte faller i det kalla vattnet.
  Ha en fortsatt bra dag
  Kram <3

  1. Några vårtecken blev det. Men vad gäller segelbåten verkar det skumt. Kontaktade polisen. Den kan ju vara stulen. Segling så här års känns lite udda. Men grönt är det och fåglarna sjunger.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *