Stockholm

Glad påsk! En blomstrande hälsning från Stockholm

Nu är det påsk och visst är det så att vi ofta önskar varandra glad påsk!  Och det gör vi hela Stilla veckan. (Veckan före påsk, från palmsöndagen till påskdagen. Men varför säjer vi just glad påsk.

Stockholm. Södermalm. Glad påsk önskar dessa vackra krokusar.Glad påsk önskar dessa vackra krokusar.

Glad påsk

säger man ofta eller kanske trevlig påsk. Och god  jul och trevlig midsommar  brukar man ju också säga.  Hos oss  önskar vi glad påsk hela “stilla veckan”. Men i katolska länder, där påsken är den största  religiösa högtiden brukar man vänta med glädjen. Och ofta väntar man med den till efter midnattsmässan när Jesus är uppstånden.

Påsken har vi under ett antal år tillbringat i Torrevieja i  Spanien och sett flera  påskprocessioner men senaste påsken vi var där, 2019, var det regn och mer regn. 

När det kommer till jul brukar vi här inte önska varandra glad jul utan god jul. Och det har också att göra med kristna värderingar.  Jesus och godhet hörde ihop. I Danmark däremot önskar man varandra “glaedelig jul”  under det att man i  Norge oftast  säger “god jul “. Även “glaedelig jul.

När vi hälsar idag blir det ofta med ett “hej” men förr (även när jag växte upp) sa man “god dag”. Man önskade alltå den man mötte en god dag. Något man fortfarande gör i många länder.

Vad gäller midsommar så har den hos oss idag ingen religiös anknytning och därför tycker man att den kan få vara just trevlig. Men visst önskar vi att alla helger ska vara trevliga. Vad det sedan innebär kan ju variera.

Vårblommor

Gårdagens vackra väder lockade mig ut  för att titta efter vårblommor. Och jag blev inte besviken på allt vackert jag såg. Så med dessa bilder från mitt närområde här hemma på Södermalm i Stockholm önskar jag alla en glad och trevlig påsk.

Här, alldeles vid Ringvägen, hotell Clarion på Södermalm, är det ingen körsbärsdal men väl en hel slänt fylld med  otroligt vackra krokus.

Stockholm. Södermalm. Fler krokus som vill vara med och önska glad påsk. Fler krokus som också vill vara med och önska glad påsk- 

 

Många bilder senare gick jag mot Eriksdalslundens koloniområde, ovanför Årststaviken och möttes av än fler vackra vårblommor.  Blommor är inte min starkaste gren så hjälp mig gärna.

Jag tar mig uppför trapporna till koloniområdet i Eriksdalslunden. 

Scilla. (Tror jag)

Scillorna och de gula blommorna samsas fint. Tror de gula är både svalört och vårlök

Vårlök?

Kanske kan detta vara iris.

Påskliljor i knopp.

Många påskliljor var också utslagna.

En hel gräsmatta fylld av vackra krokusar.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslunden. PÅskris som önskar alla en glad påsk. Och så var det påskriset som önskade alla som passerade en glad påsk.

Och till sist en bonusbild från Kungsträdgården idag.

Körsbärsträden har börjat blomma.Jag såg det idag  och de skickar en extra önskan och en glad påsk. Nu är våren här. Eller?

38 svar på ”Glad påsk! En blomstrande hälsning från Stockholm”

 1. Så vackra vårblommor du fotograferat. Krokusarna är helt underbara. Visst är det konstigt hur vi önskar varandra god eller trevlig helg. Men så länge vi gör det på svenska är jag fullt nöjd. Ha det riktigt bra i påsk. Kram

  1. Nu var det minst en vecka sedan jag var i vårt blommande närområde så det var dags att se hur långt våren kommit. Hela slänten här är fylld med mängder av krokusar och jag kröp omkring för att försöka fånga några detaljer. Väldigt roligt också att se att det var full fart på vårblomningen i koloniområdet.
   Och idag har vi sett årets första körsbärsblommor Kungsträdgården. Riktig vårkänsla.
   Önskar dig också en både glad och trevlig påsk.
   Kram

  1. Här har vårblommorna nu exploderat och det är så roligt att se. Såg idag även att körsbärsträden i Kungsan är i blom.Härligt.
   Och så fint att det börjat grönska i dina rabatter.
   Önskar dig fina dagar och en glad påsk.

 2. Ett och annat “glad påsk” blir det ju dagarna innan långfredag.
  Kan ju bli lite många sådana känner jag, speciellt när man har FB….men det hör ju till antar jag.

  Alla de där högtiderna har ju sin del av “lyckönskningar”, själv intresserar jag mig mest för ledigheten….riktigt skönt. 😉

  Ha en skön Långfredag Ditte.

  1. Visst blir det många “glad påsk” nu. FB har jag inte men däremot Instagram.
   Förstår att det är skönt med din ledighet. Passa på att njuta.
   Önskar dig en trevlig långfredag och fortsatt fina dagar.
   Ha det allra bäst.

  1. Vad roligt att jag hade koll här på blommorna. För detta med blommor, fåglar och svampar är inte min bästa gren. Men du har lärt mig en del och Anki har bidragit till mycket. Så jag har bättrat på mina kunskaper.
   Önskar dig också en glad påsk.

 3. Så långt våren har kommit hos er. Tror att det kan vara vårstjärnor eller scilla, och så vårlök. Vårlökrn har inte slagit ut här ännu och krokusen har precis börjat blomma.
  Glad är påsken, då det är kristenhetens största högtid. Även om vi tycker att det är jul. Jag föredrar absolut påsken !
  Glad Påsk!

  1. Våren har skyndat på här de senaste dagarna och mycket har hänt på blomfronten. Scilla kom jag fram till att det var men de finns ju i många varianter. Jag är absolut ingen julig person och inte religiöst så “påskig” heller. Men visst föredrar jag påsken. När vi varit i Spanien, där påsken verkligen är påfallande stor så har vi varit med ute och sett de olika processionerna och följt med i firandet.
   Önskar dig också fina dagar och en glad påsk.
   Kram

 4. Oj vilken blomsterfägring! Så vackert. Trots att jag inte bor så långt norröver från dig räknat så har våren sannerligen inte kommit tillnärmelsevis så långt!
  Intressant läsning om varför vi önskar varandra glad – eller god, eller möjligen trevlig – högtid. Med det önskar jag dig en glad – eller för all del trevlig – påsk 🙂

  1. Verkligen vackra vårblommor och de finns alldeles i närheten både i naturen och i koloniträdgårdarna. Fastnade länge vid alla krokusar här i slänten.
   Här har våren satt bra fart nu men säkert blir det en paus. Men vi har också sett körsbärsträd i dag i Kungsträdgården som är i lite blomning.
   Önskar dig också en glad och trevlig påsk.

 5. Oj så mycket vackra vårblommor. Vilken otrolig backe med krokus. Här kommer det upp några enstaka efter de gamla ägarna. Trevligt att läsa hur vi hälsar vid de olika högtiderna.
  Har lite ont i armen idag efter sprutan, men i övrigt känns ingenting.
  Vi firar helt ensamma denna helg och jag har gjort köttbullar och bakat en Sverigekaka idag. Janson görs i morgon.
  Önskar Dig och Bosse en Glad Påsk och trevlig helg.
  Många kramar/A-K

  1. Jag blev riktigt förvånad över att så många vårblommor tittat fram. Och slänten med krokusar är helt ljuvlig- Även i koloniområdens fanns en del. Fint att du fått din spruta. Jag hoppas på nästa vecka. Bosse fick i veckan. De ringde från vårdcentralen och ville gärna att han kom i måndags så det gjorde han. Inga besvär alls.
   Jag har idag träffat döttrar och barnbarn utomhus men i övrigt blir det inga tillställningar. Kan sakna det. Men det är ju en mer världslig sak.
   Vi önskar dig och Ö också en trevlig påsk. Och glad kan den ju få vara.
   Kramar från oss.

 6. Vilka härliga bilder som verkligen passar bra in när det handlar om en påskhälsning. Våren är fantastiskt vacker!
  Själv är jag uppvuxen med att glad påsk säger man inte förrän på påskafton och samma gäller för god jul fast julafton då. Nu spelar det absolut ingen roll tycker jag, inte i Sverige där religionen har en ganska så svag position. I många andra länder är påsken dock väldigt stor. En önskan om en fin helg är helt enkelt aldrig fel 😀

  Kram och god långfredag!

  1. Tack! Jag blev förvånad över allt som kommit upp på kort tid. Och krokus slänten är helt ljuvlig. Såg ju idag också några körsbärsblommor i Kungsan och då är det verkligen vår. Men bakslag kommer säkert.
   Jag tänkte som du men var inne och lyssnade på ett program på P4 och läste på lite och i Sverige är det helt ok att önska glad påsk hela “stilla veckan”. Vi brukar ju vara i Torrevieja över påsken och i katolska länder är ju påsken den största högtiden och men önskar inte glad påsk förrän efter midnattsmässan på påskdagen.
   Önskar dig och de dina en glad påsk och tillika en trevlig helg.
   Kram

 7. Härligt med alla Vårens blommor som kommer upp. Ser bara i våran trädgård, att det kommer upp från ena dagen till den andra.
  Glad Påsk

  1. Visst är det roligt med allt som kommer upp. Och roligt för er på hemmaplan att följa det på nära håll. Här har det gått raskt de senaste dagarna. Och fint idag att se lite körsbärsblommor i Kungsan. Då är det vår. Men visst kommer det ett eller annat bakslag.
   Önskar dig också en glad påsk-

 8. WOW! Vilken explosion av vårblommor, och många olika sorter dessutom. Bra jobbat där! Rolig med det olika fraserna till högtiderna. God dag säger man ju i Tyskland och Frankrike, men även äldre svenskar säger fortfarande god dag, men det känns aningen förlegad måste jag säga,

  1. Här i trakterna har vårblommorna verkligen haft bråda tider. Och krokusslänterna vid Eriksdal är magnifika.Kul idag också att se lite körsbärsblommmor i Kungsan. För då är det vår även om det kommer en del bakslag.
   Visst känns det idag gammalmodigt med “god dag” i Sverige men utomlands är detta på många platser helt naturligt.

  1. Här har de verklig skyndat sig upp nu när det varit några fina och soliga dagar. Den här krokus slänten är helt ljuvlig. Fint också att se körsbärsblommor i Kungsträdgården. För då är det vår- Men visst kommer det ett eller annat bakslag.
   Önskar dig också en fin påskhelg
   Kram

 9. Glad Påsk! Helt fantastiskt med alla krokusar vid Clarion. Måste nog ta mig dit och kika på dom eftersom krokusar är en av mina favoritblommor. Och det stämmer att de andra blommorna är scilla och vårlök. Jättefina de också.

  1. Visst är det fantastiskt med denna “Krokusdal” vid Clarion. De verkligen strålar! Mne inte så länge itll kan jag tnka mig.
   Blommor är inte min starkaste gren men så bra att det var scilla och vårlök. Så fint nu också uppe i Eriksdalslundens koloniområde. Ohc många blommor finns ju utanför tomtgränserna.
   Jag önskar dig också en glad påsk.

 10. Underbart med alla vårblommor! Kul att du tog dig till “krokusdalen” också, den är så ljuvlig!
  Jag gick igenom Kungsan för en vecka sen och tittade då efter eventuella tecken på körbärsblom, men såg inget.
  Förstår att solen gjort sitt sen dess!

  1. “Krokusdalen” är så vacker. Innan i veckan när jag passerade hade ag ingen kamera eller mobil med mig. Men nu så . Idag såg vi några körsbärsblommor i Kungsan, mot Hamngata. Men kommer solen nu och lite mer värme så borde många blommor slå ut nu i veckan.

 11. Alltså detta hav av blå krokus, så fantastiskt vackert, precis vad vi behöver efter denna vinter!
  Åh, har körsbärsträden redan börjat blomma i Kungsan? Hoppas vi får möjlighet att komma dit snart!
  Vill önska dej en fortsatt Glad Påsk!
  Kram

  1. Krokusarna är så vackra och de är väldigt många så det är helt blålila här i “krokusdalen”. Hoppas de håller sig några dagar till. I Kungsan var det bara ett par träd som var i gång med blomningen och fler kommer nog nu i veckan.
   Önskar dig också en trevlig och förhoppningsvis glad påsk.
   Kram

 12. Tack det samma till dig. Och tack för den fina promenaden med alla vackra vårblommor. Det är härligt nu när det börjar våras. Vi får se om vi tar en sväng ut till ön i dag det var bara tre grader på morgonen så om det blir varmt fram på dan kanske. Ha en fortsatt glad påsk. Kram

  1. Så fint ute nu och blommorna har verkligen kommit fram och upp de senaste dagarna. Säkert är det fint med en tur ut till ön och kanske blir det varmare under dagen. Önskar dig och de dina en fin påsk.
   Kram

 13. Vilka härliga vårblommor! Jag är inte så bra på vilka sorter det är, men jag gissar på lavendel av olika slag 😉

  Ha en fortsatt glad påskhelg!

  1. Så vackert nu med allt som slår ut. Jag vet nu att jag hade rätt vad gäller de olika varianterna och har lärt mig en del av bloggvänner. Kul, att en del av blomnamnen fastnat och att jag kan se skillnad på några.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar. Vädermässigt ser det hoppfullt ut här så frukost på balkongen lockar. Dock ännu bara +8 men strålande sol. Och vi har ju ett soligt läge.

  1. Jag har nog flera favoriter vad gäller vårblommor och dit hör också gullvivor och liljekonvaljer. Men även krokus och körsbärsblommor hör dit Jodå, tulpaner också.

  1. Visst är våren här och vi har i veckan sett de första körsbärsträden i blom i Kungsträdgården och då är det vår. Men bakslag kommer och idag är ett. Lite snö t.o.m.
   Vi har varit i Spanien över påsk från 2014 och till 2019 och det har alltid varit trevligt. Men inte alls dumt att vara hemma i Stockholm heller.Vi hade kunnat åka men vi väntar tills jag också är vaccinerad. Hoppas jag blir det i veckan nu eller i nästa.
   Trevlig annandag påsk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *