Trevligheter Utflykter

Nostalgi – Längs och i minnenas kvarter

En ny vecka är här och det är måndag, tillika annandag påsk. Gårdagens vackra väder i Stockholm är för tillfället utbytt mot snöblandat regn. Antar och hoppas det blir kortvarigt. I övrigt har påskdagarna bjudit på diverse olika trevligheter både väder och upplevelsemässigt. En hel del nostalgi längs och i minnenas kvarter i Bollstanäs i Upplands Väsby, ett par mil norr om Stockholm. Och en fin känsla var det.

Upplands Väsby. Bollstanäs. Sjön Norrviken. Mycket nostalgi finns här. Bollstanäs och norra delen av sjön Norrviken. Ren nostalgi. Många är de promenader både jag och döttrarna gjort här när vi varit  på väg till och från Bollstanäs skola. 

Nostalgi

I fredags, långfredagen, återvände jag till gamla hemmatrakter. Till området Bollstanäs i Upplands Väsby.  Här har vi bott i många år och jag har också under många år arbetat i Bollstanäs skola. (Senare också som speciallärare i grannskolan Grimsta Högstadieskola som hade de äldre eleverna i årskurserna 6-9)

När jag nu ändå var i Bollstanäs bestämde jag mig för att titta till vårt “gamla hus”. Det fina huset uppe på kullen. Här bodde vi under åren 1987-2002.  Nästan lika fint nu som då. Markisen kanske är densamma men såg sliten ut.

Fönstret går upp till “nock” och gjorde att hela huset badade i ljus. Och från entréplanet, med det jättestora köket upp till vardagsrummet på övervåningen, var det en otrolig takhöjd. Och man kunde från stora delar av köket  se ända upp till taknocken. Lite knepigt att putsa men vi brukade anlita fönsterputsare som hade stege med sig.

Fin utemiljö

Stor tomt med gräsmattor, rabatter med vackra rosor och andra växter,  hallonbuskar och köksväxter. Så jag har en gång i världen testat mina gröna fingrar. (Till vänster i bild ligger ett stort garage och ett vinterbonat förråd)

Upplands Väsby. Bollstanäs . Ren och skär nostalgi att se vårt gamla hus. Fortfarande så fint. Mer nostalgi. Stenmuren fanns redan när vi flyttade in och är kvar. Och i övrigt var det mesta sig likt. Bakom busken låg en damm där vi ett tag hade karpar tillsammans med näckrosor. Men kunde inte nu se  om den fanns kvar. Huvudentrén ligger här till höger på långsidan.

Huset ligger på en kulle och det gjorde att vi under vår, tidig sommar, sen höst och vinter från övervåningen kunde se till sjön. Fönstren på övervåningen hörde till vårt sovrum.

Just närheten till sjön Norrviken uppskattade vi. Långa skridskoturer på vintern och bad, i varje fall för barnen från tidig vår till sen höst. Vi hade en lite roddbåt här vid sjökanten som nyttjades flitigt och även en optimistjolle. Perfekt med bara några hundra meter till vattnet.

Här, på baksidan av huset, fanns/finns groventrén. Och tomten sträcker sig en bit in bland björkarna. (Den var totalt på ca 1000m2.) 

Utsikt från “kullen” och ner mot ett område i Bollstanäs som heter Lövmovägen.

Jag har gått här förr…

Funderade på om det var just här vi hade vår roddbåt, “Felicia” och optimistjollen som hette “MaVi” ( Döpt efter de två första bokstäverna i döttrarnas andra namn Maria och Victoria)

Upplands Väsby. Bollstanäs. Sjön Norrviken. Än mer nostalgi och fina minnen. Mer nostalgi. Och bara fina minnen. Fantastiskt att ha sjön och våra små båtar så nära.

Lite längre fram längs vattnet ligger flera badbryggor. Säkert har fler kommit till under åren. Vår, sommar och höst badade döttrarna och deras kompisar ofta här efter skolan. Och även kvällsdoppen blev många.

Bollstanäs skola

Jag tror knappast jag varit här sedan den nya delen av  skolan invigdes och det var på hösten 2013.Det gamla skolhuset, den vita byggnaden, är från 1920-talet men renoverad ett antal gånger.

Området Bollstanäs har en gammal historia och vill du läsa mer om den och om skolan i sig så har jag berättat om det här.-  (Ett gammalt inlägg från just 2013)

Bollstanäs skola har ett jättefint läge vid sjön Norrviken och skolgården inbjuder verkligen till lek . Fint med den lilla träpaviljongen.

Upplands Väsby. Bollstanäs skola. Än mer nostalgi. Här har jag jobbat i många år. Ännu mer nostalgi. Tänk här jobbade jag ett tag redan i början av 1970-talet. Och exteriören var då densamma som idag. Vill minnas att brandtrappan fanns där även då. Däremot fanns inte “balkongen” när jag jobbade här.

Jag gick ut på bryggorna för att ta en helhetsbild. Nytt möter gammalt..

Här syns det att  byggnaderna sitter ihop. Fint att kunna  röra sig inomhus mellan de olika byggnaderna.

Ute på bryggan mötte jag en sjöfågel. Kanske är det en svärta. Någon som vet?

Här testar barnbarnet William bryggorna. Och extra roligt är det för de “gungar”.

 

32 svar på ”Nostalgi – Längs och i minnenas kvarter”

  1. Huset där vi bodde i Bollstanäs var jättefint och vi hade tittat på det i flera år innan det blev till salu. (Vi bodde då i närheten men i i kedjehus) Livet har gått vidare och fina minnen har vi härifrån. Roligt att nu se huset igen. Bollstanäs är verkligen ett fint gammalt område. och heller inte sönderbyggt.
   Vi bor väldigt bra här också. Och inget trädgårdsjobb. Inte min favoritsyssla.

 1. Återbesök så här väcker många minnen … och Bollstanäs ser ut som ett väldigt trevligt område – roligt att få se var ni bodde – ser fint ut – och så härligt med närheten till sjön. Svårt att sen vad det är, men det kan vara en sothöna …
  Ha en fin söndagseftermiddag!
  Kram

  1. Många minnen var det som kom upp och allra mest väldigt glada. Roligt att nu döttrarna och barnbarnen var med. Tänkte också på sothöna men tycket inte riktigt det liknade en sådan. Bollstanäs är ett väldigt fin och gammalt område och från början var det stora odlingar här och många trädgårdsmästare.
   Önskar dig också en fin fortsatt dag.
   Kram

 2. Så härligt att återvända till minnenas kvarter. I det huset bodde ni bra men var sak har sin tid och så är det bara. Ni bor ju fantastiskt fint som det är i dag med måste jag säga.

  Kram och god annandag påsk!

  1. Det var det! Och både döttrarna och jag har fina minnen härifrån. Minnen som vi har med oss. Visst är det så att var sak har sin tid men väldigt roligt att återse huset. Och det såg fortfarande fint ut på utsidan. Vågade mig inte gå alltför nära. Visst bor vi bra idag också men jämfört med dryga 200 m2 inomhus har vi det idag ganska litet. Jag kan sakna trädgården men inte jobbet med den.
   Önskar dig en fortsatt fin annandag och en bra start på jobbveckan.
   Kram

 3. Härliga foton med en nostalgisk touch. Ser ut som ni bott riktigt fint men det är väl som med allt annat, tiderna förändras och med det valet av bostad också 🙂

  Ha det gott!

  1. Tack! Ja, vi bodde så fint här. Kan sakna huset men inte jobbet med och i trädgården. Var sak har sin tid och att bo som vi gör nu mitt i stan men med naturen helt nära gör jag gärna. Väldigt roligt att komma tillbaka tillsammans med döttrarna och fina minnen har vi med oss.
   Ha det fint du också.
   Här har det kommit snöblandat regn under dagen men nu är det uppehåll så det blir en vända ut.

 4. Hej Ditte!
  Snö i dag…kul! Fast nyss var den inte kvar 🙂 Roligt att se var ni bodde. Jag hade bara hälften så stort hus när vi drabbades av gröna vågen 1978. Och 5000 kvm. Skogstomt som bra var. Också på en höjd. Jag var mest rädd för åska där 🙂
  Lustigt men S och jag var och tittade i Bollstanäs för att se om det var nåt för oss.
  Hade en kompis där. Blev Norrtälje i stället 🙂
  Så gullig lilla trollet William på bryggan! ♥
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Snön har kommit med ojämna mellanrum men det stannade inte direkt kvar. Bra så. Men den isande vinden höll i sig hela dagen.
   Vi bodde verkligen fint i Bollstanäs och närheten till sjön var en klar fördel liksom Bollstanäs skola där döttrarna gick. Norrtälje är ju fint men för oss var det för långt från Stockholm. Det var ju på Arlanda och här i Bollstanäs vi jobbade.
   Kul att ni vara tillbaka med döttrar och barnbarn. Fina minnen har vi med oss.
   Kram!

 5. Jag blir nästan åksjuk bara jag tänker på de gungade bryggorna……
  Kul att döpa båten efter mellannamnen.
  Jo idag har vi också alla slags väder men det vet i sjutton om inte blåsten är den värsta…. Just nu skiner solen men det är väl bara en tidsfråga till det haglar/snöar och regnar igen. Ha en bra kväll!

  1. Jag kan förstå dig. Men vi har seglar en del och är vana vid sjön så att det gungar lite lagom går bra.
   Blåst hade vi rejält i natt och snöblandat regn under dagen och på kom solen. Men en isande vind- Förstår att ni haft liknande väder-
   Önskar dig en behaglig och snö och hagelfri kväll.

 6. Vilka fina minnen. Och roligt att återse ert “gamla” hus. Ibland kör vi förbi vårt gamla hus och saktar in lite för att se vad de nya ägarna har gjort 😊 Men var sak har sin tid. Och William är så söt där på bryggan.
  Stor kram

  1. Ja, det är det. Både för mig och barnen.Så roligt att komma tillbaka hit. Jätteroligt att se vårt “gamla hus” och det var fint även nu. Visst har var sak sin tid. Absolut.
   Extra roligt nu att barnbarnen var med här.
   Stor kram

 7. Det är känslosamt att se sitt gamla hus. Jag vet inte hur många gånger jag åkt förbi mitt barndomshem, som var sååå vackert och konstaterat att de nya köparna misskött trädgården, tyvärr, för den var min pappas heliga plats, så vacker att förbipasserande stannade och pratade. Jag vill behålla minnet som det var <3
  Trevlig utflykt för er!
  Iskallt idag, så jag har bara varit runt kvarteret.
  Stor kram!

  1. Jag har varit förbi här några gånger tidigare men egentligen inte med sorg. Var sak har sin tid. Men att både huset och trädgården är välskött betyder ju mycket. Minns när vi kom ut till mina föräldrars f.d. lantställe och allt var så hemskt på tomten. Helt gråtfärdig. Så trist så jag förstår dig helt.
   Både döttrarna och jag har fina minnen från Bollstanäs och nu så roligt att ha med barnbarnen.
   Kallt här också men sol på eftermiddagen. Jag var ute på en långrunda med systemkameran och det var skönt. Hade mycket kläder på mig.
   Stor kram och trevlig kväll.

 8. Vilket fantastiskt fint hus med bästa läge dessutom. Jättekul att de nya ägarna inte ändrat så mycket. Med andra ord måste dom har gillat vad ni hade skapat. Bara det känns skönt.
  Läget vid Norrviken är ju enastående. Du nämnde ingenting om du och döttrarna åkte skridskor på Norrviken under vintern. Minns på 1980- och 1990-talet då det var riktigt kall så ställde Sollentuna kommun upp och gjorde en bana runt Norrviken för alla som ville åka långskridskor. Inte jag dock;-)

  1. Huset hade vi sett i flera år innan det blev “vårt”. Vi bodde inte så långt härifrån men då i ett kedjehus. Huset i Bollstanäs och trädgården ser ut som det gjorde när vi bodde här. Och det var roligt att se. Här åkte vi mycket skridskor varje vinter och ofta sjön runt. Jag gillade verkligen långfärdsskridskor. Döttrarna badade i sjön från tidig vår till sen höst. Dock inte jag. Fint att ha både roddbåt och optimist i Norrviken.
   I skolan hade alla elever skridskor med sig till skolan under veckorna vintertid och ofta var vi ute på en runda på Norrviken under skoldagen. Så minnesvärt.

 9. Så speciellt att gå omkring i det som tidigare var hemtrakter. Hade ni öppet ändå från köket och upp till nocken? Vi har ett stort rum / vardagsrum på ovanvåningen som är öppet ändå upp. Absolut favoritrum.
  Flytta från sjöutsikt? Skulle inte den här lantisen kunna tänka sig. Nu har jag ingen sådan utsikt, men skulle önska mig!

  Kallt här också, blåsigt, några hagelskurar. Helt ok väder att vandra ….eller rättare sagt…irra omkring i skogen. Fann dock vägen som vi letade efter.
  Tyvärr tycks aprilvädret stå sig. Men det är väl rätt ok, det är ju bara första veckan i april ännu.
  Tack för turen! Vilken fin skolbyggnad! Kram!

  1. Speciellt och väldigt roligt. Och fina minnen har både jag och döttrarna härifrån. Nu var det roligt att även barnbarnen var med längs vattnet och till skolan. Ja, det var öppet från ca. halva köket och upp till nock. Milt sagt luftigt och ett otroligt ljusinsläpp. Vi bor ju nu på kajen och har nu utsikt över vattnet och alltid. Sommartid i Bollstanäs så vi ju inte sjön. Många träd.
   Liknande väder här men det blev bättre på eftermiddagen så då blev det en vända ut. Trevligt att ni fick en skön runda trots blåst och kyla. Bra jobbat att ni hittade er väg.
   Skolbyggnaden och skolan i Bollstanäs är så fin. Är så glad att döttrarna gick här i klass 1-5 och jag jobbade här i många år. Fina minnen det också.
   Kram och jag önskar dig en fin start på den nya veckan.

 10. Kul att se, för mig har Bollstanäs bara varit ett köpcentrum vid motorvägen (Bredden) men jag har förstått att det finns annat bakom också. Gillar dom färgglada husen och bilden på barnbarnet givetvis.

  1. Just bredden var nog vår närmaste ICA men när vi bodde här var det inte alls så utbyggt som det är idag. Men längre österut, vid sjön ser det helt annorlunda ut. Ett riktigt fint område med sin historia.
   Skolan är riktigt fin och bra blev det med lite färg på den nya delen. Kul att komma tillbaka nu med döttrar och barnbar.

 11. Men så roligt att få se huset ni bodde i , i Bollstanäs, och så nära Lövmovägen, vilket sammanträffande!
  Förstår att ni har många minnen därifrån, och det är ju så vackert! Minns att jag med barnvagn var ute på isen någon vinter på promenad, och det kryllade av skridskoåkare på Norrviken.
  Må så gott!
  Kram

  1. Vi bodde alldeles ovanför Lövmovägen så visst är det ett sammanträffande alltid. Vi hade många fina år i Bollstanäs och perfekt att ha sjön så nära och likaså fina Bollstanäs skola. Men var sak i livet har sin plats. Många turer på isen blev det ju också vintertid och ut med rodd och optiminstjollen sommartid.
   Ha det fint du också.
   kram

 12. Vilken härlig tur i minnenas kvarter! Så fint ni bodde, både huset och placeringen av det 🙂

  Jag tror att fågeln är en sothöna, tycker man kan ana den vita bläsen även fast den vänder sig bort 🙂

  Ha en braig dag!

  1. Fina minnen har vi med oss från Bollstanäs och roligt att nu vara här igen med döttrar och barnbarn. Jag funderade också på sothöna men tyckte inte den här i Norrviken såg ut som de jag ser här i Mälaren och Saltsjön. Men sothönsen kan säkert variera en del de också- Tack för förslaget.
   Önskar er också en fin dag.

 13. Min far och syskon bor i Upplands Väsby så för mig har det blivit mitt andra hem när jag besökte min far under min barndom. Det kommer även fram många minnen med hjälp av dina bilder. Nostalgi!!
  Fina bilder och så roligt att få se ert hus som ni bodde i.
  Visst ger det nostalgivibbar=)
  Även skolan känner jag till=)
  Tack för ett personligt inlägg och ha en bra tisdag!
  Kram

  1. Tack! Vad roligt! Och tänk att du känner igen skolan. Här jaobbade jag i många år och döttrarna gick i skolan här från klass 1 till 5. Bodde din pappa också i Bollstanäs? Jag bodde i kommunen från 1970 -2002 och har bott även i andra delar av kommunen.
   Jag jobbade också här under nästan alla dessa år.
   Vi har så fina minnen med oss och extra roligt att komma tillbaka tillsammans med döttrar och barnbarn.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 14. Här doftar det verkligen ljuv nostalgi! Har inte dina flickor kvar några kamrater som bodde i området som barn. Har du kontakt med några grannar/vänner från när det begav sig? Ni bodde ju där länge. Vart flyttade ni härifrån? Inte till Kina väl, kom inte det senare? Nyfiken i en strut, det är jag, du svarar bara om du själv vill…förstås!
  Väldigt vacker omgivning och stiligt hur. Jag är mycket förtjust i höga ljusa rum! Kram

  1. Döttrarna hade många vänner här men de flesta har flyttat men några finns kvar som de umgås med än idag. Några gamla vänner har jag fortfarande kontakt med. En del bor kvar i kommunen men i andra bostäder och en del har flyttat från Upplands Väsby och in till Stockholm eller till andra platser i Sverige.
   Jag flyttade härifrån huset 2002 och in till Vasastan och Upplandsgatan och senare hit till kajen Söder. Till Kina reste vi i januari 2007 men hade då hela tiden kvar lägenheten här på Söder och var ju hemma till sommaren och julen.
   Huset i Bollstanäs var så fint och ljust och fina minnen har vi med oss härifrån.
   Kram

  1. Det var roligt att komma tillbaka till gamla hemmatrakter och nu med döttrarna och barnbarnen. Och vi har fina minnen med oss från huset och Bollstanäs skola.
   Var sak i livet har sin tid och vi bor väldigt bra här. Inte så stort men fullt tillräckligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *