Stockholm

Körsbärsblommor i Kungsträdgården innebär vår i Stockholm

Trots det något ombytliga aprilvädret så är det vår i Stockholm. Ett säkert kännetecken är att det finns körsbärsblommor i Kungsträdgården. Vi var senast här påskdagen och i strålande sol och några träd i norra delen av “Kungsan”  hade fått i gång sin blomning. Men säkert kommer fler träd att ansluta med blomning under veckan.

Stockholm. Kungsträdgården. I början av allén söderifrån såg vi inte alls till några körsbärsblommor. I början av allén, söderifrån, såg vi inte alls till några körsbärsblommor utan de japanska körsbärsträden såg ganska grå ut

Körsbärsblommor

brukar locka många hit till Kungsträdgården.En park i centrala Stockholm som en gång i tiden var just en kunglig park dit allmänheten inte alls hade tillträde- Inte förrän på 1700-talet fick allmänheten tillträde hit. Vad gäller de japanska körsbärsträden kom de på plats 1998 och många är besökare som söker sig hit för att följa och se deras blomning.  I Japan och på flera andra platser runt om i världen firar man “Hanami”, körsbärsblommans dag. Mer om detta firande i Japan finns att läsa här. Även i Stockholm har den Japanska föreningen i Stockholm ordnat “Hanami” i Kungsträdgården i slutet av april- Men med rådande pandemi verkar det inte troligt att det i år blir något gemensamt firande.

I Japan har jag ännu aldrig varit, men ett besök där finns med på min reselista. Men jag har tillsammans med vänner firat Hanami i Peking och det var verkligen en upplevelse.

Stockholm. Kungsträdgården. Körsbärsblommor.Men så plötsligt kom vi under några träd som hade alldeles fullt av vackra små körsbärsblommor.

Inte full skärpa men blommorna syns och finns.

Stockholm. Kungsträdgården. Finns körsbärsblommor är det vår. Körsbärsblommor i Kungsträdgården och på övriga platser innebär helt klart att det är vår. (Men visst kan aprilvädret variera en hel del…)

Vi lämnade Kungsträdgården och körsbärsblommorna för den här gången och drog oss mot Gamla stan.

Stannade till för att blicka ut över Stockholms ström.  Nationalmuseum till vänster (har just öppnat igen för besökare) och strax bakom ligger Skeppsholmen och Kastellholmen.  Längst bak i bild ståtar Södermalm, mina hemtrakter. 

Genom Gamla stan och hem till Söder

Om det nu var denna soliga vårdag eller någon annan anledning såg vi betydligt fler besökare i Gamla stan än vad jag sett under det här pandemiåret. Och i Gamla stan är jag minst en gång i veckan. Även en del utländska turister fanns.

Stockholm. Gamla stan. Inga körsbärsblommor men väl turister, besökare, och kvistar som piggar upp. Gamla stan och Västerlånggatan. Så här många har jag inte sett här sedan pandemin bröt ut. Inga körsbärsblommor men väl pyntat med kvistar utanför en del butiker.

Min vana trogen så tittar jag både uppåt och neråt när jag är här. Har ju den senaste tiden fastnat för olika portaler i Gamla stan. Nu stannade jag till vid Västerlånggatan 65 och portalen där. Portalen är troligen från slutet av 1600-talet. Portalen är gjord i röd sandsten och har en inskription . (Har  läst på om huset och portalen i min bok “Portalerna i Gamla Stan)

I inskriptionen ovanför portalen står det “IHS, ANNO 1660, SOLI DEO GLORIA.” . IHS är förkortning av Jesus, 1660 är året då portalen och huset byggdes och SOLI DEO GLORIA betyder GUD ALLENA ÄRAN. Under detta finns initialerna PH och ASH. PH står för köpmannen och klädeshandlaren Peter Hanssensom byggde huset. ASH står för Anna Stecker Hansdotter, hans hustru.

 

Järntorget i Gamla Stan.  Roligt att se så många besökare på en och samma gång.

Vi lämnade Gamla Stan och tog oss vidare över Guldbron/Slussenbron och hem till Södermalm-

 

När vi passerat Slussen går vi Götgatan en bit, ser Globen i fjärran och stannar till vid  Medborgarplatsen där ett par uteserveringar öppnat för säsongen. Vi hade tänkt slå oss ner här en stund och titta på folk. Men att stå i kö för att komma in har vi nog inte gjort på säkert 20 år. Och vad gäller uteserveringar är utbudet stort.

 

38 svar på ”Körsbärsblommor i Kungsträdgården innebär vår i Stockholm”

 1. Ååååå ett rosa skimmer =) Mina två körsbärsträd håller hårt om knopparna. I morse drog det in snö igen, känns som om än är det långt kvar till våren kommer på riktigt. Har precis varit ute och fyllt på med solrosfrön och talgbollar… De äter som aldrig förr….

  1. Ja, det var det! Och i söndags var det inte så många träd som var i gång med blomningen. Men är den i gång så är det vår. Dina körsbärsträd kommer nog snart igång. Och om det blir senare blomning så varar den ju längre.
   Trevlig kväll.

 2. Körsbärsträden är så vackra och visst betyder de vår! Jag har sett många blomträd här runtomkring, speciellt i Vallebygden. Men aldrig i Kungsträdgården förut, förrän jag kom dit 25 april 2018. Jag vet exakt för jag har en massa foton på det. Jag var ensam och på väg till MODs årsmöte, men jag bad en okänd om att ta några foton med mig på.
  Det måste vara tidigt i år då?
  På tal om vaccin, så har jag äntligen en bokad tid på lördag 14.18. I Västra Götaland har vi ingen app som heter “Alltid öppet” och på 1177 och Vårdcentralens egna sidor har det varit stängt för bokning. Men så plötsligt dök det upp tider till nu på lördag för alla födda 1946 och äldre. Plötsligt finns det 700 doser att fördela. Så rörigt, men nu blir det av.
  Soligt men kyligt idag, väldigt kall april.
  Stor kram!

  1. Visst är de! Och nu blir det ju fler och fler i Kungsan som tar fart-Nu var det kanske 5-6 träd av alla som blommade. Såg idag även att de är på gång här på Söder. Just i Kungsan blir ju körsbärsträden till en vacker allé. Tar en titt senare i veckan ocks. Säkert har fler slagit ut då. Just 2018 var vi i Kina och Torrevieja i april så jag var då inte på plats och såg blomningen här. Jättekul att du då var här och att du fick se den. Såg nu på mina bilder att blomningen var i gång förra året också vid den här tiden. Men även då bara några träd.
   Så skönt att du fått en tid för vaccinering. Har ju läst om och hört på tv att det varit rörigt i Västra Götaland men så är det nog på flera ställen- Hos oss är det ganska tydligt vad som gäller. Jag hoppas på denna vecka eller nästa. Här i Stockholm stad ska alla nu mellan 75 och 80 vara klara.
   Stor kram och trevlig kväll.

 3. Det är verkligen fantastiskt vackert när körsbärsträden blommar. Själv har jag inte sett dem i full prakt i Kungsträdgården men väl i Helsingborg där yngsta fröken bodde. Precis i närheten fanns massor med träd och så ljuvligt vackert. En härlig promenad blev det och vädret såg inte helt fel ut!

  Kram och god onsdag!

  1. Verkligen vackert! Just nu är ju blomningen i sin linda men vi ska ta en vända mot slutet av veckan och då finns det säkert än fler. Även här hemma på Söder är körsbärsblommorna på gång- Så nu är det vår. Men visst kommer det bakslag men det gör inget. Strålande väder och en riktigt skön vårpromenad. Kändes som om hela stan var ute och även en del turister var på besök-
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 4. Vad fint med körsbärsblommor i Kungsträdgården.
  Några år sedan jag var där senast vid tiden för blomningen.
  Får kika i bloggen när det var!
  Har inte heller varit i Japan….känns långt borta för tillfället tyvärr.
  Stå i kö inte så lockande.
  Fast gjorde det juni 2016 i Göteborg då vi ville höra Arvingarna spela på Grindstugan/Trädgårdsföreningen.
  Knökfullt, såg ej bara hörde, stannade inte länge!
  Ej något för juni 2021!

  1. Nu har blomningen just satt i gång så under ett par veckor blir det hela tiden mer. Såg att körsbärsblomningen även är på gång här på Söder.
   Till Japan ska det bli en resa när det blir möjligt att resa långt igen.Men tills dess får den resan också finnas på listan. Har man biljett och ska in någonstans så är det ju skillnad. Men inte till en krog. Vi gick upp till Mosebacke i stället.Inga köer utan man tar själv ett bord.Bättre utsikt dessutom.

 5. Oerhört vackert när körsbärsträden blommar. Mängden träd gör det “maffigt”. Vårt träd här hemma håller tyvärr på att dö.

  1. Visst är det fint när körsbärsträden blommar. Nu var det kanske bara 5-6 stycken som var i blomning men i veckan och nästa vecka kommer det ju fler . Brukar bli som en allé. Trist med ert som inte är så piggt.

 6. Kungsträdgården är allt riktigt grann, vi har ju våran trädgårdsförening här nere i stan, inte fel alls med en promenad där heller.
  Lite fint att folk letat sig ut lite igen, med lite avstånd så funkar det ju.
  Tack för en fin tur här igen.

  Tack för gratulationen också, stort tack.

  Ha det bäst.

  1. Trädgårdsföreningen hos er är verkligt fin. Har varit där ett par gånger och kommer gärna tillbaka.
   Här söker sig folk ut och de flesta är bra på det här med avstånd. Men att stå i kö för att komma in på en uteservering gör jag inte. Vi gick upp till Mosebacke och där är det rymligare och bättre utsikt.
   Ha det allra bäst du också-

  1. Om någon vecka bör det vara en hel allé fylld av dessa vackra körsbärsblommor.Tar mig nu en sväng varje vecka för att titta. Nu i söndags så vi att det var blommor på en 4-5 träd men bra så. Såg även idag att körsbärsblommorna var på väg att slå ut på träden även här på Södermalm. Fint att följa dem också.

 7. Ja, körsbärsblomningen i Kungsträdgården är ett lika säkert vårtecken som sandsopningen på gatorna, fast mycket vackrare:-)
  Så mycket folk inte bara under träden utan även i Gamla Stan och på guldbron har jag inte sett på dina bilder sedan… minns inte, så det måste vara ett tag sedan.
  Gissade igår att det skulle ta två veckor till tills blomningen är fullbordad, men din gissning ligger nog närmare till hands. Hanami blev ju inställd igår, så att den skulle äga rum i år är nog inte så trolig.

  PS. Att köa för att komma in på restaurang/bar/café – aldrig i livet. Då får det vara, tyvärr. DS.

  1. Ja, blommar körsbärsträden så är det vår här i Stockholm. Vad gäller sopning så har vi det plus spolning varje vecka när det är snöfritt. Så just hos oss är det inget specifikt vårtecken.
   I Kungsan har jag sett en hel del besökare tidigare i vår när jag passerat. Ja, en del även i januari- mars (Då med infravärme på plats) Men i Gamla Stan var det överraskande. Så roligt. Och en hel del utländska turister var det också.
   Att köa för att komma i på en restaurang skulle jag aldrig göra- Inte sedan ungdomen. Vi tog ett varv upp till Mosebacke i stället. Där är det aldrig kö för att komma in. Bord är det gott om och bra utsikt.

 8. Helt otroligt att de redan blommar! Blir så glad av körsbärsträd 🙂
  Jag mötte årets första vitsippor på min kvällspromenad idag och gissa om jag blev glad. Små vårtecken som betyder så otroligt mycket!

  Ha en fortsatt fin aprilvecka!
  Kram

  1. Jag blev också förvånad över att se dem. Och vakcert är det med dessa blommor. Nu i söndags var dte 4-5 träd som hade utslagna blommor men fler kommer nog i veckan. Och om ett par veckor så bör det vara hela allén fylld med de vackra blommorna.
   Vad fint med vitsippor. Dessa har jag ännu inte sett hos oss men ljuvligt vårtecken det också.
   Önskar dig också en fin fortsatt vecka.
   Kram

 9. Tack för titten från Kungsan, hoppas innerligt att jag hinner in och få se lite ljuvlig blomsterfägring innan de har blommat över!
  Så mycket folk det ser ut att vara i Gamla stan nu, härligt att folk vågar sig dit, bara det inte blir för många.
  Må så gott!
  Kram

  1. Nu när körsbärsblommorna är på gång så är det ju vår- Och fler blommor kommer att slå ut så du har god tid på dig att se körsbärsblommorna. TNästa vecka är det nog än vackrare.
   Jag blev verkligen överraskad över att se så många i Gamla Stan. Har ju varit där varje vecka sedan pandemin startade och liknande har jag inte sett detta år. En del utländska turister var också på plats. Men trångt var det absolut inte utan det kändes hoppfullt. Trångt var det däremot utanför Snaps på Medis så vi gick vidare till Mosebacke.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Det kanske dröjer en vecka innan körsbärsblommen är som vackrast men så grön gräsmattan var, nästan så den stack i ögonen! När jag ser våren nalkas i Stockholm vet jag att vi kommer efter, snart,,,,,fast när jag såg dagens prognos blev jag lite deppig, snö på fredag och flera dagar nästa vecka. Äsch, tur man inte plockat undan långkalsongerna.
  Kul foto på fotgängare över Guldbron, alla verkar gå med långa benet först, dvs,. alla har bråttom, typiskt storstadsfenomen!
  Kram

  1. Säkert dröjer det en vecka till innan alla trädens körsbärsblommor slagit ut. Kanske än längre. Men nu ska jag ta mig en titt varje vecka. Blir ju en bra promenad för mig, Förundrades också över gräsmattorna men just här är det ju söderläge-
   Aprilvädret varierar ju men vi har ju inga naturkatastrofer eller annat elände så det är ju ändå ok-
   Detta med att folk har bråttom….Funderar mycket på det.Vi har ju aldrig det.
   Kram

  1. Trevligt! Och väntar du lite så bör fler träd ha fått sina blommor utslagna. Å andra sidan kan man ju ta flera varv hit. De träd vi såg med körsbärsblommor, 5-6 stycken, fanns mot “Friday´s på den östra sidan av Kungsträdgården.

 11. En dröm jag har är att få se när körsbärsträden blommar där i Kungsan …
  En härlig promenad och härliga bilder! Ovanligt mycket folk i Gamla stan.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jag återkommer med fler bilder efter nästa besök. Då bör än fler blommor ha slagit ut. En vacker dag och fin promenad. Roligt nu med fler besökare i Gamla Stan och fint att även se turister där. Trångt var det ju inte-
   Ha det fint du också.
   Kram

 12. Dom är verkligen superfina när dom blommar, körsbärsträden! Japan har vi inte heller besökt, men det landet finns högt upp på hink-listan. En tripp (kryssning) dit var planerad (men inte bokad) förra sommaren, men sen vet vi ju alla vad som hände…
  Men nån gång ska man väl få börja resa mer fritt igen!

  Ha en fin dag!

  1. Nu är det än så länge bara början av blomningen och nu blir det nog ett varv hit varje vecka för att följa upp det hela. Japan har vi också högt upp på reselistan men antar att det dröjer ett tag till innan en resa dit kan bli av. Vill minnas att ni hade den kryssningen planerad men sen kom ju “annat” emellan.
   Önskar er också en fin dag.

 13. Älskar dina beskrivningar och historia bakom platserna i Stockholm, måste sätta mej nån dag och bläddra igenom dina inlägg och läsa😁för snart blir det ett besök. Nästa vecka ska jag få min första vaccindos👏👏

  1. Tack! Vad roligt!En hel del finns det vad gäller att se och göra och vi gnetar på med att utforska både för oss kända och mindre kända platser- Så roligt! Vad skönt att du får din vaccindos nästa vecka. Jag hade kunnat få idag ute på Älvsjömässan där Vaccin Direkt vaccinera men avbokade den tiden eftersom vårdcentralen erbjöd tid nästa vecka. Ska bli bra att få det gjort.

  1. När körsbärsträden blommar så tycker vi här att det är vår. Ett bakslag är det dock idag med regn och hård blåst men inget att göra något åt.Roligt att du följde med.

  1. Ja, när körsbärsblommorna kommer då är det vår. Men visst brukar april bjuda på bakslag och ett sådant har vi idag. Hårda vindar och en del regn.
   Förstår att du längtar men hoppas du snart får din andra spruta och kan ta en tur i sommar.
   Förstår att du längtar till Stockholm och “de sina”.

  1. När körsbärsträden blommar i Kungsan är det vår. Att det sedan kommer några bakslag i april får en ta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *