Skyltar Stockholm

Vägvisare och upplysande skyltar – Skyltsöndag #312

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen åter är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Veckan har innehållit en hel del godbitar av skilda slag och där även vägvisare och upplysande skyltar bidragit till att förhöja stämningen.

Stockholm. Norra Djurgården. Tydliga vägvisare. Tydliga vägvisare såg vi på en stig på Norra Djurgården vid Brunnsviken i Stockholm.  För vår del skulle vi till Bergianska trädgården,Stockholms botaniska trädgård.

Vägvisare och upplysande skyltar

kan många gånger vara till god nytta och de kan verkligen utformas på många olika sätt. På ”Orangeriet,” ett av  caféerna i Bergianska trädgården, var brickorna också en karta över området. Bra med dubbla funktioner och lätt att få en överblick. (Liknande kartor fanns också uppsatta lite varstans inom området)

Stockholm. Bergianska trädgården. Här på "orangeriet" var brickorna också vägvisare. I ”Orangeriet”, det café vi besökte, fanns brickor som var tydliga vägvisare .

En uppmaning/upplysning från SL; Stockholms lokaltrafik. Här vill man visa vägen till hänsyn  

Även de gamla grekerna visade vägen på olika sätt. Filosofen Aristoteles sysslade mycket med logik och slutledningsförmåga.Citatet såg jag på väggen  vid Universitetets tunnelbanehållplats.

Stockholm. Universitetets tunnelbana. Aristoteles är en grekisk filosof som också på många sätt varit vägvisareAristoteles är en vägvisare av ett helt annat slag och visar mer på den filosofiska vägen.

I Vitabergsparken, liksom i flera andra parker både på Södermalm och runt om i Stockholm, har  Stockholm stad inför Valborg och första maj satt upp anslag. ”År det trångt? Gå härifrån”. Alltså inget förbud men en uppmaning. Och några större festligheter verkade det inte ha varit runt om i stans parker.

 

Hit till Vitabergsparken/Vita bergen återkommer jag ofta och så hela året. Och i en del av parken, nedanför ”amfiteatren,” där Stockholms parkteater före pandemitiderna, hade många fina föreställningar finns ett populärt café; Kajsas i Parken. Ett säkert vårtecken är att de just till Valborg öppnar för säsongen. Här slår jag mig ofta ner när jag passerar.

Stockholm. Södermalm. Vitabergsparken. Café Kajsa. Färgglad vägvisare. Hos ”Kajsas i Parken” finns vägvisare i färgglad variation

Boule och Berså

en uteservering som vi brukar kalla vårt ”förlängda vardagsrum” öppnade i går för säsongen. Läget är perfekt alldeles vid vattnet och vi promenerar hit på 30 minuter. Perfekt att träffa vänner här och det gör vi också både ofta och gärna.( Förra året öppnade de i april och då såg det ut så här.

Här hängde vi igår på ”låset” klockan 13 och vi var inte direkt ensamma om att vilja vara på plats på säsongsöppningen.

Stockholm. Nacka. Olika vägvisare finns på uteserveringen på Boule & Berså. Olika vägvisare. Trafikljusen är nya för säsongen. Lyser det rött är det fullt och man får vänta. (Man väljer själv bord och det är gott om dem.)

Tydliga skyltar finns uppsatta om vad som serveras i fråga om mat och dryck. Man beställer vid disken. Dryck och ”tilltugg” tar man med sig och annat serveras vid bordet av personalen. (Man får med sig en nummerlapp att sätta på bordet.)

Stockholm. Boule och Berså. Rejäla vägvisare som är tydliga vid bestälningsdiskenTydlighet, ordning och reda är vad som gäller. Rejäla vägvisare.

Till sist. Tydligt är det också var man hittar toaletterna.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

36 svar på ”Vägvisare och upplysande skyltar – Skyltsöndag #312”

 1. Oj oj oj vad mycket vägvisande skyltar du hittat! Färgsprakade skyltar också =) En toppen skyltning. Och trevliga
  ”förbud”s skyltar eller uppmaningsskyltar kanske är ett bättre ord. Smart med trafikljuset. Ha en bra söndag, den började solig och fin, men nu mulnar det på allt mer.

  1. En del skyltar blev det under veckans utsvävningar. Och flera som visar vägen på olika sätt eller upplyser. Bra med båda varianterna.
   Trafiklysen har jag här på Söder nu sett lite varstans i butiker och på restauranger och visst är de bra.
   Här har vi ännu så länge denna söndag fint väder men molnen kommer och går.
   Hoppas du inte har så ont och kan ta till vara den sol som finns.

 2. Många skyltar blir det ju, riktigt bra jobbat här får jag ju säga Ditte.
  Utan skyltar i vårt samhälle hade ju alltihopa brakat ihop, fler skyltar åt folket 😉

  Boule är ju en lagom avkopplande verksamhet tycker jag, framåt sommaren här blir det väl ett parti med ena delen av familjen, jag får säkert stryk men det kan jag ju bjuda på känner jag, jag är mest där för fikat iallafall 😉

  Ha nu en fin söndag Ditte.

  1. Tack! Jag har varit ute en hel del i veckan och sett många varianter av vägvisare och andra upplysande varianter.
   Här på Boule & Berså kan man hyra klot och banor och det är väldigt populärt. Vi testade några gånger förra sommaren och kul om man är några stycken. Säkert kan du spela med delar av familjen framöver. Och man måste ju inte vinna.
   Önskar dig också en fin söndag och en bra start på den nya veckan.

  1. Tack! Ja, skyltar är det gott om men roligt att man utformar dem på olika sätt. Och vägvisare gillas när vi är ute. Här på Söder finns trafiklkus både i flera butiker och på restauranger och serveringar. Kul idé som verkar fungera bra.
   Ja, en märklig tid är det.

 3. Vilken varierad och trevlig skyltning du bjuder på idag. Så praktiskt att ha en karta på brickorna. Det har jag nog aldrig sett tidigare. Tyvärr borde det vara en självklarhet med munskydden men så är det inte.

  Kram och god söndagskväll!

  1. Tack! Veckan har varit varierad och jag har hämtat skyltar från lite olika ställen runt om i Stockholm. Vi tyckte det var jättebra med kartan här på brickorna. Ett bra komplement till de andra vägvisarna som finns inom området.
   Nej, en del finns kvar vad gäller munskydden. Här tycker jag nu jag ser att det är flera i 55+ och uppåt som inte har den på buss och tunnelbana. Men så länge regeringen inte inför att man ”måste” så är det ju i princip frivilligt. (En rekommendation…)
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 4. Jag har ju aldrig fattat det här med skyltar på bloggen. beroende på att mina skyltar inskränker sig till vägmärken. Men ojoj, vad man kan kolla på mycket i storstan! Kram!

  1. Jag kan förstå dig. Jag gjorde det inte heller först men hamnade sedan mitt i dem och på olika sätt. Och när jag nu är ute så har jag sett på dem med nya ögon- Tolkningen är fri så man kan använda sin fantasi. Jag har ju oftast med skyltar jag mött under veckan från olika platser i och runt stan. Och utbudet är ganska stort.
   kram

 5. En salig blandning at trevliga skyltar du finner, vägvisaren i den färgglada variationen var mycket talande 🙂 En trevlig solig vecka till dig nu önskar jag dig.

  1. Ja, visst blev det en salig blandning. Veckan har innehållit en hel del och skyltar ingår. Fastnade extra för en del vägvisare. De kan ju vara ett bra komplement till mig.
   Önskar dig också en fin kommande vecka.

 6. Vilken finurlighet på skyltar som det har uppstått i och med pandemin! Helt strålande och egentligen borde det vara självklart med lite avstånd till andra, för vi vill ju inte bli smittade med någon slags sjukdom.
  Och nu är det inte lönt att tränga sig före.
  Trafikljusen tycker jag var strålande 😀 bra idé där!
  Tänk det där med munskydd, det trodde väl ingen för 14 månader sen att det skulle bli en accessoar, som säljs i olika färger och mönster 😉
  Strålande skyltning!
  Stor kram med solsken i blick!

  1. Tack!
   Ja, det vill ju till att dels påminna fplk och dels göra det på ett trevligt och helst lättsamt sätt.
   Vad gäller trafiklysen finns det både en hel del butiker och serveringar som har den nu. Och det fungerar utmärkt. På Boule & Berså var detta en nyhet för säsongen.En bra sådan men här är man väldigt noga med allt och jag tycker gästerna som kommer är bra på att följa givna direktiv. Tycker det är så överlag.
   Stor kram och även här med solsken i blick från balkongen i den fina men lite kyliga kvällen.

 7. Kul med en annorlunda karta över området. (brickan).
  Bra med påminnelser om vad som gäller av SL och Stockholms stad.
  Fina skyltar hos Kajsas i Parken. Gillar de där färggranna pilarna.
  Boule och Berså hade också fina skyltar och även justerat skylten med en tillfällig skylt. 🙂 De hade också pilar i olika färger om än inte lika färgglada som hos Kajsas i Parken. Bra med stoppljus som talar om det är fullt eller okej att gå in. Men många färgglada skyltar intill disken där man beställer.
  Kul att få följa med på en caférunda.

  1. Visst var det bra att brickan blev en sorts vägvisare. Och den var tydlig. Inte alltid det är så.
   Kul att Kajsas i Parken öppnat för här är alltid trevligt. Gott om avstånd är det också.
   ”Boule & Berså” är vårt förlängda vardagsrum och vi brukar vara här ett par gånger i veckan. Nytt för säsongen är trafikljuset och det är bra. Trafikljus finns här på Söder i olika butiker och visar hur läget är- Gott initiativ.
   Roligt att du var med runt.

 8. Äntligen har vi tillbringat en kort helg i Stockholm. Äldste sonen fyllde år idag. Vi har tagit en biltur och tittat på nybyggda områden. Vi såg ert hus på avstånd. Trevlig middag på Solstugan i Fredhäll. Hoppas vi kan ses nästa gång. 😄

  1. Vad trevligt med ett besök i Stockholm – Och fint att fira sonens födelsedag. Vad trevligt att ni passerade nära oss- Och har ni tid nästa gång så här av er.
   En middag på Solstugen låter riktigt trevligt.
   Ha det gott.

 9. Jättefint skyltar med många härliga färger. Blir sugen att besöka både Kajsas i parken och Boule & Berså!
  Skylten från SL fotade jag också för en skyltsöndag nyligen, en bra uppmaning!
  Ha en skön kväll.
  Kram!

  1. Tackar! Kajsas i Parken är perfekt ”piitstop” om man är här på Söder och inte minst i ”Vitan”. Boule & Berså är riktigt trevligt och ni kan ta SL-båten från Nybroviken till Saltsjökvarn och därifrån tar det 5 minuter att gå. (Mot Henriksdalsbron)
   Men tror det är än bättre här när det blivit lite varmare ute. Har ni/du tänkt på ett besök så hör gärna av dig.
   Trevlig kväll.
   Kram

 10. Vilken härlig skyltkavalkad, färgglad är den också. Å himla kul med trafikljuset, det kan man verkligen inte missa. Vilken rolig idé:-) Å brickan – love it!
  Så kul med de handmålade skyltarna hos ”Kajsa i Parken”, dom blir man ju glad av! Sedan tycker jag mycket om Aristoteles tankar på det blåa kaklet. Så snyggt skrivit, även om min IQ inte klarar av innebörden;-) Kaklet är förresten från Portugal.
  Att det våras på Söder är det ingen tvekan om. Hoppas för alla uteserveringar att det blir lite varmare, så att de får många gäster.

  En toppen skyltmix:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! En del gott och blandat men vägvisning. Trafikljusen här på Boule & Berså är nya för säsongen och ett gott initiativ. Har sett liknande trafikljus här på Söder både i butiker och på restauranger. Verkar trendigt nu.
   Brickan på Bergianska var riktigt bra och en vägvisare där i form av en karta passar jättebra-
   Här vid Universitetets tunnelbanehållplats var det länge sen jag var och mindes inte alls utsmyckningarna.Jättefina! Och över stor yta. Kul att få veta att kaklet är från Portugal.
   Söder våras och det märks, men här har det varit ganska ”fartigt” hela året. Vet att en del nyetableringar är på gång och det är så roligt. Söder håller-

 11. I Stockholm slår man på stort till Valborg, självklart, det är ju landets huvudstad! Sista skylten med kärlek hade det smugit in ett litet stavningsfel men vad gör väl det om hundra år!
  Vad betyder Kräftriket? Så spännande namn som jag inte alls förstår, du kanske kan utveckla det, för du har säkert varit även där?
  Läste idag en bra krönika i Expressen om munskydd och varför vi inte anammar bruket av dessa i Sverige. Vi har under ett års tid blivit itutade av Tegnell att den är totalt onödig, den funkar inte, den skyddar inte, den invaggar oss i falsk trygghet. Så varför ska vi plötsligt byta åsikt???
  De färgglada vägvisarna hos Kajsas tror jag att jag utnämner till veckans vinnare!
  Kram

  1. Valborg här var nog ganska lugn men flera uteställen som har sommaröppet hade säsongspremiär-
   Kräftriket var ett värdshus som låg här vid Brunnsviken och på 1700-talet serverade kräftor som fiskats här och området har senare behållit namnet.
   Läste också den här krönikan men det är ju ändå regeringen som kan bestämma efter mer av den forskning man sett runt om i världen. Just på allmänna kommunikationer där det ibland är trångt borde det ju vara ett måste med munskydd. Numer säger förarna på tunnelbana, tåg och bussar till att munskydd ska användas. Bra markering. Men det är ju fortfarande en rekommendation. Har man ett munskydd (vitt) av modell 2 FFP så skyddar det i viss utsträckning både andra och dig själv. Och även de är engångs.
   Visst är de färgglada skyltarna hos Kajsas bra. De piggar upp-
   Kram

 12. Snyggt skyltat igen! Gillar såna där ”kart-brickor”. På nån av Ålandsbåtarna minns jag att dom hade sjökort på brickorna. Kul!

  Gillar verkligen dom färgglada riktningsskyltarna hos Kajsa också 🙂

  Ha en skön dag!

  1. Tack! Veckan har varit trevlig och omväxlande och nu är det ju en så fin tid här med all grönska. Vad gäller sjökort på brickor så finns de fortfarande flera av Finlands/Ålandsbåtarna.
   Kajsas ”vägvisare” är kul och lyser upp.
   Önskar dig också en fin måndag.

  1. Ja, lite trängsel är trevligt, när det igen blir sådana tider. Just nu är det, i alla fall på Söder, en del folk i omlopp men jag tycker de flesta är bra på att hålla avstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *