Stockholm

Sköna maj är här – Och du är varmt välkommen även i år

Välkommen sköna maj! Och vi välkomnade denna nya månad med att äta frukost på balkongen. Visserligen med en tröja på, men med en balkong i söderläge värmde solen skönt.  Även gårdagen, valborgsmässoafton, bjöd på fint vårväder och jag  passade på att ta en sväng i närområdet  här på Södermalm för att se hur det stod till med den mer riktiga vårens ankomst. I Stockholm brukar man säja att när körsbärsträden med deras blommor i Kungsträdgården är utslagna; Ja, då är det vår. Redan i början av april, vid påsk, var några träd i blommen den riktiga blomningen, när alla träd var i blom, tog jag mig en titt på några veckor senare. Så vackert.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Sköna maj inledde vi med balkongfrukost. Utsikt ingår. Sköna maj inledde vi med frukost på balkongen. Utsikten ingår.

Sköna maj

och visst hoppas vi på en skön månad. Jag kommer att invänta tiden ”mellan hägg och syren”, en period som jag tycker är så fin och då naturen verkligen bjuder på mycket av det mesta. Varifrån uttrycket kommer är inte helt belagt men förr var det vanligt att bl.a skomakare tog semester på försommaren och då satte upp en skylt med ”stängt mellan hägg och syren”. Riktigt där är vi inte tidsmässigt ännu. Men igår, denna vackra valborgsmässoafton, gick jag ett ett varv i ”mina kvarter” för att känna  och ta in våren.

Körsbärsträden på vår innergård välkomnade alla som som passerade med sin vackra blomning.

 

Jag lämnade vår fint grönskande innergård och tog vägen genom Tullgårdsparken snett över gatan.

I parken hade de ståtliga kastanjeträden har bara på några dagar blivit gröna.

Jag tar tid på mig i Tullgårdsparken och drar mig sakta upp mot den mer livliga Ringvägen. Men här ,på en sträcka av ca 200 meter, mellan Östgötagatan och Götgatan finns många små uteserveringar och ofta är borden upptagna. Och det trots att Ringvägen är en tämligen trafikerad gata-

 

Lilla Caféet på Söder är populärt oavsett årstid. Och med söderläge och filtar har jag sett besökare här ute hela vintern om det varit soliga dagar. Litet är det och med bara fem bord utomhus på trottoaren.

Jag traskar vidare och hamnar vid Nytorget och den östra delen av Skånegatan. Även här avlöser serveringarna varandra. Och om ett tag, den 10 maj så förvandlas Skånegatan liksom manga andra gator i Stockholm till bilfria sommargator. Sommargatorna består till slutet av september och innebär förutom att biltrafiken tas bort också bl.a att bänkar och en hel del gröna växter placeras ut.

Stockholm. Södermalm. Sköna maj är det på Skånegatan som den 10 maj också blir till en sommargata. Sköna maj på Skånegatan blir det än mer den 10 maj när detta blir till en sommargata. Och det förblir en sommargata till slutet av september. 

Även asfalten kan blomma. Och det gör den på Skånegatan.

Att Nytorget har konstgräsmatta gör ingenting. Besökarna är många.

Jag fortsätter

och lämnar ”hank och stör” och tar mig upp till Vita bergen Hit upp tar jag mig gärna en sväng och det året om

Här uppe på höjden i Vita bergen ligger Sofia kyrka fint placerad bland de gamla husen.

Gammalt möter nytt.

Stockholm. Södermalm. Vitabergsparken. Blivande studenter har haft mösspåtagning och välkomnar varmt sköna majLite längre bort i den stora Vitabergsparken har några blivande studenter samlats efter sin mösspåtagning. Och de välkomnar också sköna maj trots att det även i år blir ett annorlunda studentfirande.

Stockholm. Södermalm. Uteserveringen Kajsas i Parken, VItabergsparken, öppnade valborgsmässoafton. Här hoppas man på att sköna maj ska ha många vackra dagar med sigEtt annat  fint vårtecken är att Kajsas café i parken,Vitabergs parken,öppnade igår, valborgsmässoafton. Och det var välbesökt. Här, liksom på många andra uteserveringar hoppas man ju på allt gott vädermässigt för ”sköna maj”.

Promenaden på ca 5 km har tagit mig drygt en timme inklusive några stopp och väl hemma igen ta jag vägen över innergården. Gläds åt än fler körsbärsträd i blom och vacker magnolia.

 

 

Stockholm. Södermalm. Magnolia. Sköna maj välkommen till vår bygd igen...Sköna maj välkommen till vår bygd igen. Sköna maj välkommen våra lekars vän…..

 

Och jag passar också på att önska alla en riktigt trevlig första maj.

 

28 svar på ”Sköna maj är här – Och du är varmt välkommen även i år”

 1. Jo, våren är verkligen välkommen, så även 1-Maj.
  Här blir det väl som mest en kaffe på balkongen på morgonen när tillfälle bjuds….underbara stunder man har där med fågelkvitter och tre katter som kommer ut för att kolla vädret 😉
  Sofia kyrka har jag sett tidigare på bild, riktigt fin verkar den ju vara minst sagt.

  Cafeerna börjar väl få till det med utomhusbord nu så att fler gäster kan besöka dem, dessutom är det ju trevligare att sitta ute om solen skiner.

  Men nu tillönskar jag dig en fantastisk första Maj.

  1. Visst är det fint att ha en balkong att vistas på. Så mycket fågelkvitter hör vi inte men en och annan trut som låter blir det. Men det finns båtar och annat som får ersätta fågelkvittret. Och så länge det inte är muskelbåtar går det ju bra.
   Här var det fullt igår på caféerna på Söder och det så likadant ut idag. Söder är populärt och ett kärt utflyktsmål för många–
   Önskar dig också en trevlig och avkopplande första maj.

   1. SV: En och annan vattenkanon hade varit bra tycker jag nog och en och annan piprensare att föra igenom mellan öronen och rensa lite 😉

  1. Vi hade en strålande dag igår och även idag har det varit fint. Lite kyligt men soligt så vi har haft några fina timmar med vänner tillsammans med goda vänner i vårt ”förlängda vardagsrum” Boule & Berså.Så trevligt.
   Tiden mellan hägg och syren är nog min bästa tid på året. Men säkert ett par veckor kvar tills dess.
   Önskar dig en fin fortsatt dag.
   Nu blir det kaffe hemma på balkongen och roligt att se alla fritidsbåtar som passerar.

 2. Sköna maj är just skön och tiden mellan hägg och syren är verkligen fantastisk! Jag skulle vilja påstå att det är den vackraste tiden på året. Så fina bilder från din promenad. Jag tycker det är glädjande att studenterna ändå kan fira lite grand för det är en milstolpe i deras liv. Sedan blir inte allt som vanligt men firandet kan bli bra ändå.
  Önskar dig en fin start på maj!

  Kram

  1. Tack! Och det blev en fin runda i stadskvarteren. Men det är fint här också. Jag tyckte det var roligt att se de blivande studenterna här på gräsmattan. Och visst kan man ses med avstånd och förnuft. Pratade lite med dem och de var glada för det lilla.
   Instämmer helt i att tiden mellan hägg och syren är min bästa tid. Men det tar nog ett par veckor innan vi är där-
   Önskar dig också en fin första maj.
   kram

 3. Det var ett verkligen vårigt inlägg! Som vi har väntat på maj månad. Men den var kall här och halvsoligt och noll stund i solstolen, men i den var jag igår så jag klagar inte. Och ute har jag varit i min vinterjacka och mössa.
  Tänk att dessa blomträden är så otroligt vackra, riktiga skönheter och jag uppskattar dem än mer med åren.
  Trevlig 1 maj!
  Stor kram.

  1. Visst är det en fin tid vi har nu och så både i stadsmiljö och mer lantliga omgivningar. Vi hade en skön dag igår och hela Södermalm var ute plus många som kommit hit för att njuta av ett trevligt uteliv. Så även idag.
   Skönt att du kunde njuta i solstolen igår i alla fall.
   Vi var med vänner på Boule & Berså, vårt förlängda vardagsrum, som öppnade idag. Här har vi under årens lopp tillbringar många eftermiddagar och kvällar inte minst förra året. Och så kommer det att bli även i år- Det var många som längtat efter att de skulle öppna så det var kö klockan 13. Kö men rejäla avstånd. Så trevligt att sitta här och njuta. Men visst hade vi jacka på oss och vännerna även mössa-
   Vi har en fantastisk innergård med ett tiotal körsbärsträd och flera magnolior och jag tar gärna ett extra varv här för att det är så vackert. bostadsrättsföreningen har också utemöbler här så man kan slå sig ner under körsbärsträden men en kopp kaffe.
   Vi tar nu eftermiddagskaffet på balkongen och ser körsbärsträden men samtidigt också alla fina båtar som passerar.
   Önskar dig också en fin första maj.
   Stor kram

 4. Körsbärsträd och magnolia, oslagbara vårtecken. Här har de inte slagit ut ännu, men deras tid kommer även denna lite kyliga vår.
  Härlig runda på Söder bjöd du på, tack!Kram!

  1. Vi har en så vacker innergård och just nu ca 10 körsbärsträd i blom plus att antal magnolior. Så jag tar gärna en extra runda där för att njuta av blomsterprakten. Men hos er varar den fina blomningen längre när den så kommer i gång.
   Kände att jag ville ta vårpulsen på min fina stadsdel och här är verkligen en skön blandning.
   Trevligt att du gick med.
   Kram och trevlig första maj.

 5. Tusen tack för den fina promenaden! Du visar verkligen upp Stockholm långt ifrån den stress som jag förknippar staden med. Ha en skön första majkväll=)

  1. Tack, själv för att du gick med. Här på Söder är det ett ganska lugnt tempo och en avslappnad attityd. Och grönområdena är alltid nära. Några av anledningarna till att jag trivs så bra här-
   Önskar dig också en fin första maj.

 6. Vilken härlig promenad som verkligen visar ett varmt välkomnande av sköna maj på Söder. Bilderna är helt underbara och väcker såväl vår- som sommarkänslor. Skoj med mycket folk på uteserveringarna, hoppas att det håller i sig till långt in på hösten och vintern. Nu kan vi ju det där med att sitta ute och huttra med nåt ät- och/eller drickbart året om.
  Din innergård är lika fin som vår. Men tyvärr har vi inga magnolior – tyvärr. Magnolior är bland de vackraste blommorna som finns.

  1. Tack! Så roligt att nu ta en runda och känna pulsen på Söder och i mina hemtrakter. Och det var verklig vårkänsla när jag var ute. Lite svalare var det dock idag när vi var på säsongspremiär på Boule & Berså. Men ändå väldigt trevligt. Kommer att bli många besök här i vår och sommar. Månhga ”utsocknes” kommer ju gärna till Söder och det är ju bra för alla uteserveringarna. Och givetvis är många söderbor på plats.
   vår innergård är verkligen fin och extra nu med både körsbärsträd och vackra magnolior. Ni har ju mycket annat fint på er innergård och kanske kommer det några magnolior vad det lider. Jag är så förtjust i dem.

 7. Sköna maj är verkligen välkommen! Å vi får hoppas värmen också kommer snart. Fantastiskt att det blommar så otroligt trots kylan. Sofia kyrka, äntligen kände jag igen den, där min svåger brukar sjunga in advent.
  Sköna härliga foton , tack för att vi får njuta av dem!
  Ha en skön kväll!
  Kram

  1. Tack! Visst är det skönt att sköna maj anlänt.Hoppas också att värmen kommer. Tänkte också när jag var ute på att det både var en hel del skir grönska och att det blommar så fint. Körsbärsträden och magnolian på vår innergård är helt enastående.
   Kul att du nu känner igen Sofia kyrka. och jag har ju haft den med några gånger. Du har ju också varit här när din svåger sjungit.
   En bra dag har det varit med säsongspremiär på Boule & Berså tillsammans med vänner.
   En lugn kväll hemma blir det med bubbel och smörgåstårta som jag gjort.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 8. Verkligen ett magnifikt vårblommigt intåg i sköna maj👍
  Mellan hägg och syren, så underbart.
  Nu går vi snart in i nästa dag, men fira 🥂 gör lika bra då🧚‍♀️
  Stor kram

  1. Tack, Tove! Tiden mellan hägg och syren har alltid, i varje fall i vuxen ålder, betytt mycket för mig. Men det är nog ett par veckor dit.
   Visst önskar vi oss många fina dagar framöver.
   Stor kram

 9. Sköna maj är alltid lika välkommen … och visst är det en av årets allra finaste månader – inte för inte kallad Blomstermånad 🙂
  En fin promenad … tack för den!
  Nu en ny dag och solen skiner 🙂
  Kram

  1. Visst är maj välkommen! Och just tiden som kommer, den mellan hägg och syren, är jag extra förtjust i.
   Fint att se hur fint Södermalm och maj månad verkar samsas.
   Trevligt att du tog en runda med mig.
   Sol här också idag och bara att glädjas.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 10. Magnolian blir man glad av att se. Vi har nyligen planterat en stjärnmagnolia här i vår trädgård så vi hoppas på blommor nästa år.
  Kram och fin maj!
  Christina

  1. Vad roligt att ni planterat en stjärnmagnolia och säkert blir det blommor nästa år. Vi har här en väldigt vacker innergård där vi kan njuta av flera magnolior och körsbärsträd som nu är i blom så jag tar gärna den vägen.
   Nu önskar och hoppas vi på en vacker majmånad .
   kram

 11. Vilken underbar vårdag och blomningen är ju bara såååå vacker! Här verkar vädret också ha stabiliserat sig nu vilket känns väldigt skönt 🙂

  Ha det fortsatt gott i vårsolen!

  1. Vackert väder plus den skira grönskan och vackra blomningen nu är verkligen njutbar. Svårt att se mig mätt på detta.
   Förstår att ni tycker det är skönt att vädret hos er verkar ha stabiliserat sig.
   Här är det frukost nu på balkongen, dock inte så varmt men sol är dte och med en tröja på är det riktigt behagligt i lä.
   Trevlig söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *