Stockholm Trevligheter

Säsongspremiär! Lite kyligt – Men vi var på plats

Valborg och första maj har passerat och för oss blev det blev trevliga dagar här hemma på Söder i Stockholm. Valborgsmässoafton bjöd på skönt vårväder och här i stadsdelen var det i princip fullt på alla uteserveringar. Många sökte sig ut. På Valborgsmässoafton gick jag en runda i närområdet för att riktigt ta in “sköna majs” ankomst. (Maj är på olika sätt en av mina favoritmånader.) Just till valborg och första maj brukar det vara  säsongspremiär för många uteställen här i huvudstaden. Och första maj öppnade också vårt favoritställe; Boule & Berså. 

Första maj inledde med vackert väder och det blev frukost på balkongen. Dock inte så varmt i luften. Men med en tröja på och soligt söderläge var det riktigt skönt. (Och utsikt ingår. )

Säsongspremiär

visste vi att det skulle bli första maj för Boule & Berså, vårt  favoritställe och tillika “förlängda vardagsrum”. Just här är det inte möjligt att ha öppet året runt men i söndags var det så dags. Betydligt senare än tidigare år men kanske beroende på att våren  varit lite obestämd och obeslutsam i konturerna.

Vi startar i kartans vänstra hörn och följer vattnet längs den blå prickade linjen över Danviksbron och ner till Boule & Berså helt nära Saltsjökvarn. En sträcka på ca. 3 km. Och en del finns att titta på längs vägen. 

Vi stannar till vid Kajsas kiosk vid Barnängsbryggan, detta i sig gamla historiska område, som återkommer i många av Per Anders Fogelströms böcker.

Stockholm. Södermalm. Café Kajsas på Kajen. Ingen säsongspremiär utan här är det öppet hela ået om. Ohc besökarna kommer. Ingen säsongspremiär hos Café Kajsas på Kajen.Här är det öppet året runt och kunderna kommer troget. Bästa söderläge gör att  borden här soliga vinterdagar snabbt blir upptagna.  

Vi fortsätter längs vattnet och nästa stopp blir uppe på Danviksbron. Segelbåtarna ligger i Hammarby sjö, en del av “saltsjön” och väntar på broöppning.

Från Danviksbron ser vi Globen i fjärran och tvärs över vattnet syns delar av stadsdelen Hammarby sjöstad, till höger skymtar en liten del av Södermalm. Och till höger ligger Danviksklippan som ligger i grannkommunen Nacka. 

På andra sidan bron tar vi trapporna ner till kajen och är snart framme vid Boule & Berså.

Boule & Berså

Vi är på plats strax före klockan 13 och ställer in oss i kön tillsammans med vännerna Susan och Jörgen.  Själva kön är inte lång men visst vill de trogna besökarna vara med denna dag.

Snart dags! Läget vid vattnet och den avspända miljön lockar. Populärt är också att hyra bouleklot och en bana.

Nytt för i år är att ett trafikljus är installerat. Har sett detta utanför flera butiker restauranger och då är det ju givet vad som gäller.

Stockholm. Södermalm. Trafikljus installerade till säsongspremiären hos Boule & Berså.Inför säsongspremiären finn trafikljus installerade. Tydligt vad som då gäller, kan man hoppas.

Högst fyra gäster per bord. Gäller både de större och de mindre borden. 

Stockholm. Södermalm. Boule & Berså. Och det blev en riktigt lyckad säsongspremiär. Jag är långt fram i kön och får tag på en bekväm soffgrupp till oss. En riktigt lyckad säsongspremiär blir det  verkligen.

Visserligen hopar sig molnen och mycket av det blå byts mot det grå- Absolut ett sjönära ställe. Tvärs över vattnet, Stockholm inlopp, skymtar Kungliga Djurgården med Kaknästornet och en vit byggnad som är prins Eugens Waldemarsudde

Vi sitter kvar ett par timmar innan vi drar oss hemåt. Och när vi går strax efter klockan 15 är i princip alla bord upptagna.

Trots den tilltagande molnigheten fortsatte besökare att strömma till. Öl, vin, drinkar  med och utan alkohol, “snacks” och en del maträtter finns att tillgå. Extra plus för fräscha toaletter, utplacerad handsprit, tydliga instruktioner om avstånd och trevlig miljö och personal. 

Vi bestämmer oss för att på hemvägen ta färjan från Henriksdalsbryggan och tvärs över Hammarby sjö till Barnängsbryggan, vår hemmabrygga. (En tur på 8 minuter och som är kostnadsfri.)

På färjan. Delar av Södermalm till vänster,  Danviskbron skymtar rakt fram och de toppiga husen ligger i grannkommunen Nacka, uppe på Danviksklippan.Till höger en liten del av Henriksdalsområdet som också hör till Hammarby sjöstad.   

28 svar på ”Säsongspremiär! Lite kyligt – Men vi var på plats”

 1. Så trevligt att premiären är avklarad och att ni fick plats. Bra jobbat där dessutom av dig att kunna haffa en av soffgrupperna för man sitter gärna så bekvämt som möjligt. Själv hoppas jag på att det kan bli premiär i hamnen snart 😀 I dag ösregnar det dock och våren verkar ha fått sig en törn igen.

  Kram och glad måndag!

  1. Det blev en väldigt trevlig säsongspremiär här men det blev det lite kyligt fram på eftermiddagen. Vi var dock väl klädda- Kommer att bli många besök här i vår och sommar. Rask var jag här och tog plats och de andra hämtade “varorna”. Hoppas snart det blir dags för hamnen hos er att öppna. Men kanske måste vädret bli lite mer stabilt.
   Önskar dig en trevlig måndag trots regn.
   Kram

 2. Er fantastiskt vackra stad. Och så mycket det finns utanför de normala turiststråken, de som bär rakt in i asfaltsdjungeln.
  Smart med trafikljus .
  Tack för turen! Kram!

  1. Stockholm är en vacker stad och det finn så mycket utanför och bortom asfalten. Bara att välja.
   Trafikljus är tydligt och bra att jag har här sett den även på andra restauranger och utanför butiker.
   Trevligt att du var med.
   Kram

 3. Det gäller ju verkligen att komma i tid så man får en plats, ser ju ut som ett fint ställe och premiären får man ju absolut inte missa.
  Smart att installera ett trafikljus, då blir det ju lite lättare kan jag tänka mig.
  Där kan man ju tillbringa många timmar, speciellt om solen skiner lite.

  Tillönskar dig en fin afton.

  1. Vi räknade med att”hänga på låset” och vi var inte direkt ensamma om det. Men det är gott om bord och platser. Alla med bra avstånd- Vi är ju här en hel del både vår , sommar och en bit ut på hästen så premiären ville vi inte missa. Lite kyligt blev det men helt ok och vi hade varma kläder på oss.
   Trafikljuset är nytt för säsongen och är ju ett bra sätt att visa om det är stopp eller om det är ok-
   Önskar dig också en trevlig em och kväll.

  1. Vi är ju här ganska ofta så säsongspremiären ville vi inte missa. Trevligt och avslappnat och läget är perfekt. Ett ställer till du får testa vid tillfälle.
   Ha det fint du också.

 4. En härlig och trevlig dag i glada vänners lag =)
  Jo jag minns att jag är konvalcent, vilar I högläge ofta. På onsdag ska jag träffa min sjukgymnast, han mejlade innan och talade om att han hade tid. Tack för omtanken =)

  1. Just så blev det och vi gillar verkligen att gå hit. Avspänt, väldigt trevligt och absolut med vattenkontakt.
   Fint att du minns att du är konvalescent.Viktigt!
   Bra att du kan träffa din sjukgymnast.
   Trevlig kväll.

 5. Härligt med den premiären! Är så otroligt glad för såväl Kajsa som Boule & Berså att de är populära båda två. Gissar att de inte blir mindre poppis även i år med coronasäkrad uteservering. Bra där!

  Sedan fick jag mig ett gott skratt när jag såg ditt försök att “blurra” de flesta ansikten av personerna i kön. Du tyckte att det räckte med halva ansikten ser jag- hahaha! Du är för skön:-)

  1. Båda ställena är bra och det är samma ägare till Kajsas i Parken som till Kajsas vid Barnängsbryggan. Trevliga ställen med avslappnad miljö. Och populära är de- Och noga med avstånd och allt annat. Jodå, jag tyckte det räckte med halva ansiktena som blev blurrade.Går nog inte att känna igen någon. Hoppas jag.

 6. Trafikljus har vi faktiskt även på vår lilla coop Nära! Fast, helt automatiserade är de ju inte utan kassörskan närmast ytterdörren är den som får räkna och ändra färg på ljuset när det behövs! Lite svalt ser det ut även i Stockholm, men det hör våren till, och med rätt klädsel kan man njuta till fullo! Tänk så mycket frisk luft vi alla fått inandas detta senaste år!
  Kram

  1. Visst är det en kul idé med trafikljusen. Kul att ni har dem hos er på lilla Coop och bra att kassörskan har koll- Har sett dem här också i butiker och även på en del uteserveringar. Men även här trycker nog någon på en knapp för att ändra färg.
   Svalt är det när solen försvinner men grönskan är “pigg”. Bra så. Och vi var bra klädda-
   Visst har vi fått mycket frisk luft och jag tänkte just på att jag heller inte haft minsta lilla förkylning detta år. Oftast kommer någon…
   Kram

 7. Tack för att jag fick vara med på säsongsöppningen! Det såg väldigt trevligt ut.
  Svårt att bedöma av en bild, men jag tycker att avstånden inte var så utspridda i kön, men klart, många var nog par och familjer och de får ju stå tätt. Ja, bra att du blurrade egentligen 😀 Finns ju dem med skyddad identitet.
  En person i familjen ligger just nu på sjukhus med syrgas sen i torsdags, totalt tre smittade utan att ha umgåtts eller varit oförsiktiga, otäckt det där viruset.
  Önskar en fin kväll.
  Stor kram!

  1. Kul att du var med. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och eftersom detta är lite som vårt “förlängda” vardagsrum ville vi ju vara här på säsongspremiären.
   Det ser nog på bilden ut som om folk står tätt i kön men två meter var det absolut. Men några kom ju i sällskap. Jag “blurrade” halva ansiktena och det går nog inte att känna igen folk. Det var ju inga när eller inzoomade bilder.
   Visst är viruset otäckt för man vet aldrig när eller var man blir smittad. Så trist att en i din familj är så dålig och på sjukhus och att flera är smittade. Hoppas man hittar smittkällan när man nu smittspårar så inte fler drabbas.
   En fin dag har vi haft och en fin kväll.
   Stor kram

 8. Hola! Ja vad mysigt vi hade! Såklart hängde vi på låset till ”förlängda vardagsrummet”! Så mysigt med den nära vattenkontakten.

  Ni har ju vattenutsikt från er balkong men med ett visst avstånd och vi har ju vattenutsikt hemifrån oss men bara från fönstret – balkongen är mysig men erbjuder endast eftermiddags-och kvällssol, grönska och fågelkvitter. Därför är Boule och berså toppen! Och att vi kan ses! ❤️ Nu är ni ju tre i vårt lilla gäng som har tagit första sprutan – hoppas att kunna ”joina” inom kort. 😊 Det är det där med att ha åldern inne… 😳 Har alltid varit yngst i de flesta sällskap så jag är van. 😉

  Virtuella kramar från oss! ❤️

  1. Hola!
   Jättetrevligt att vara här på säsongspremiären och det var ju många som gärna var det. Gott om plats är det så det känns skönt.
   Ja, nu är vi tre i “gruppen” som är vaccinerade och hoppas det snart blir dags för dig.
   Ja, vatten har ju både ni och vi helt nära, men det är trevligt att se lite annat vatten också. Visserligen samma ursprung på vattnet men annan miljö-
   Och omväxling förnöjer brukar man ju säga.
   Virtuella kramar från oss också till er.

  1. Det blev en lyckad säsongspremiär på alla sätt. Och hit går vi både ofta och gärna. Men mer värme välkomnar vi.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Jag skall nog försöka övertala några kompisar att åka till Boule och Berså, det var jättelänge sen jag var där och så är det ju någorlunda Coronasäkert.

  1. Gör gärna det! Och fint både att ta SL- båten från Nybroviken till Saltsjökvarn eller buss från City. Vi är gärna här för både läget, miljön och att det är gott om plats.

  1. En verkligt lyckad eftermiddag och med bästa sällskapet.
   Önskar dig också en bra fortsatt vecka.

 10. Vilket fint och trevligt sätt att säga “välkommen sköna Maj”, med promenader, fina omgivningar, trevligt sällskap, restaurangbesök och tur på vattnet och hemma igen.
  Detta att det är Corona säkert är ju verkligen ett plus, att det blir grönt ljus för besökare då det är dags.
  Trevlig tisdag och var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Det blev en riktigt bra start på maj och här är det gott om plats och avstånd och väldigt trevlig miljö- Här kommer det att bli många besök uncer våren och sommaren.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Var rädd om dig också
   Här blir et nu långpromenad i delvis för mig nya omgivningar
   Stor kram

 11. En riktigt bra premiär! Sköna maj är verkligen en fin månad … på flera sätt! 🙂
  Ha en fin tisdagseftermiddag!
  Kram

  1. Det blev en lyckad premiär och det kommer att bli många besök här under våren och sommaren.
   Önskar dig också en fin eftermiddag och kväll. Här blev det mycket natur idag med en hel del vatten och många steg.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *