Stockholm

Bergianska trädgården – “Stockholms botaniska trädgård”

Efter att ha promenerat tvärs över Norra Djurgården och sedan en bit norrut längs Brunnsviken så kommer vi fram till Bergianska trädgården. Bergianska är  stor botanisk trädgård som ligger alldeles vid Brunnsviken, i området Frescati, på Norra Djurgården. (Området tillhör Stockholms kommun)

Stockholm. Norra Djurgården. Backsippa i Bergianska trädgården . Inom området finns tydliga skyltar som anger växternas namn.Och är det en botanisk trädgård så finns det också växter. Här backsippa. Inom Bergianska trädgården finns det tydliga skyltar som anger namnen på växterna. Något vi verkligen uppskattade .

Gårdagens promenad tog oss från Ugglebacksbron i Norra Djurgårdsstaden tvärs över Norra Djurgården, via Fiskartorpet och Universitetet till Brunnsviken och vidare längs med vattnet till Bergianska trädgården.

 Bergianska trädgården

ligger inom Kungliga Nationalstatsparken och  ägs av staten och Kungliga Vetenskapsakademien. Och uppdragsgivare/ansvarig myndighet  för trädgården är Kungl. Vetenskapsakademien och Stockholms universitet.

Trädgården har sitt ursprung i en annan del av Stockholm, nära Vasaparken i City. Och här anlade på 1700-talet bröderna Berguis en trädgård. Bröderna hade i sitt testamente angett att trädgården, efter deras, död skulle  tillfalla Kungl. Vetenskapsakademien. Så skedde och  1791 bildade man den Bergianska stiftelsen.Trädgården låg kvar vid Vasaparken fram till 1885 då den blev flyttade till det nuvarande läget vid Brunnsviken. Själva orsaken till flytten av trädgården var att en ny stadsplan tagit form i Stockholm och att göra plats för ny bebyggelse-

Inom området finns flera olika byggnader och när vi kom passerade vi  Naturen hus. Här har man olika aktiviteter för lärare och elever och det går att hyra för konferensverksamhet. Lite närmare trädgårdsområdet gick vi förbi Finnstugan.

Finnstugan  som den ser ut idag med tillbyggd flygel som kom till 1945.

Finnstugan  i den här versionen kom till 1925 och ersatte en äldre byggnad som brann ner. När den ursprungliga Finnstugan blev byggd vet man inte men man vet att den först användes som stall – Senare, i slutet av 1800-talet, kom huset att bli bostad åt trädgårdsmästaren och hans elever som fick sin utbildning i Bergianska trädgården.

Huset fick i mitten av 1940-talet en tillbyggnad i form av en flygel. Finnstugan är idag ett statligt byggnadsminne och  innehåller privata bostäder.

Vi går vidare i Bergianska trädgården

och  ser Victoriaväxthuset på avstånd. Växthuset, en kupolbyggnad i glas och järn, som kom till  i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och hem för näckrosor. Speciellt är växthuset tänkt för  jättenäckrosen Victoria regia  (Här är det öppet mellan den 1/5 och den 30/9 så vi kunde inte nu titta in)

Stockholm. Norra Djurgården. En del av Bergianska trädgården med Victoriaväxthuset. En del av Bergianska trädgården mot Brunnsviken  och Victoriaväxthuset rakt fram.

Inte bara växter utan också en häger finns på plats.

Stockholm. Norra djurgården. Bergianska trädgården HägerJag kan förstå att det här i Bergianska trädgården är en trivsam miljö för en häger.

Stora delar av trädgården är uppbyggda efter växternas släktskap och innanför skyddande granhäckar finns ett helt kvarter med köksväxter och även en örtagård. Och gott om växter är det. Man räknar med att det här i Bergianska trädgården finns ca 9000 olika växtarter.

Inga strån som sticker upp i de välansade häckarna

En del av “kvarteret” med köksväxter. Och tydliga skyltar  som anger vad  som är på väg att komma upp ur jorden. 

“Fågelbon” och paus

Runt om trädgården ser vi många träd som ser ut att vara fyllda av fågelbon. Men se det är inga bon, utan som jag förstått det  mistlar som slagit sig ner som parasiter.  Nu när träden ännu är “bara ” syns de men när träden får sina löv syns de inte. Vill du läsa mer så titta här.

Visst ser mistlarna ut som fågelbon.

Dags för oss att ta en paus och det gör vi i Gamla Orangeriet. Tyvärr var inte utbudet så stort så här fram på eensa eftermiddagen när vi kom. Så den räksmörgås jag tänkt mig fick utgå. Men kaffe och ett glas vitt vin och lite tilltugg blev det ändå för oss.

Verkligen gott om plats och med avstånd mellan gäster och bord, både utomhus och inomhus.

Tydliga anvisningar om vad som gäller finns uppsatta. Man beställer vid disken och tar med sig det man beställt på en bricka

Vackra miljöer inom hela området. Och jag kommer absolut ta en tur tillbaka hit längre fram när all blomning är i gång.

Tiden går fort och att vi varit ute många timmar ser vi ju på klockan. En strålande och omväxlande dag blev det. Och dags att ta oss tillbaka till City. För oss blir detmed tunnelbana från hållplats Universitetet. Mer info.om Bergianska trädgården och hur man kan ta sig hit; kommunalt, till fots, med cykel eller bil hittar du här på  hemsidan.

 

22 svar på ”Bergianska trädgården – “Stockholms botaniska trädgård””

 1. Har besökt botaniska här i Göteborg några ggr med skolan, brukar inte vara så populärt bland ungarna direkt men de river ju inte upp plantorna iallafall, alltid något 😉
  Utan grönska blir det ju väldigt grått och trist, en botanisk trädgård ger ju lite inspiration kan jag tänka mig för de som planterar mycket själva.

  Tack för denna rundvandring och ha en underbar Fredag.

  1. Botaniska i Göteborg är vacker men gör sig nog bäst utan elever i sällskap. Om de nu inte är väldigt intresserade förstås.Men visst ger ett besök i en botanisk trädgård inspiration på olika sätt. Ni är ju i full gång med era planteringar till balkongen så den kommer ju att bli extra fin.
   Önskar dig också en jättefin fredag.

 2. Vacker trädgård/park.
  Bra med skyltar så man vad vet vilka blommor/växter det är.
  Kom att tänka på rosenträdgården i Göteborg/Trädgårdsföreningen.
  Där är det också bra skyltat.
  Trevlig med hägern och fint fikaställe om än ingen räksmörgås.
  Trevlig Valborg.

  1. Här är verkligen vackert så det blir en vända till lite senare i maj. Tror tiden mellan hägg och syren blir bra.
   Trädgårdsföreningen i Göteborg är också väldigt vacker när allt är i gång och likaså botaniska trädgården i Visby-
   Vi hade verklige en jättefin dag och även denna tisdag som tur med vädret.
   Önskar dig också en trevlig Valborg. Här är det nu balkongen som gäller ett tag efter skön vårpromenad.

 3. Ännu en härlig dag med friskluft och vackra bilder från dig. Har bara besökt botaniska i Göteborg och Visby. Sofiero var också magiskt.
  Tack snälla för omtanken från dig och dottern, jag ska känna efter noga.
  Trevlig Valborgskväll!

  1. Jag ska ta mig tillbaka hit till Bergianska under maj månad när blomningen är mer i gång. Vill gärna se näckrosorna. Botaniska i Visby och Göteborg har jag sett och det var väldigt vackert. Sofiero har jag besökt som barn och var åd föga intresserad av just växter.
   Önskar dig god bättring och en trevlig Valbrgskväll.

  1. Vi hade en jättefin utedag och Bergianska trädgården var ett bra slutmål denna dag.
   Stor kram!
   Önskar er också en fin kväll.

 4. Härliga bilder från Bergianska! Som jag skrev igår så ligger ju även Bergianska nästan på vår hemmaplan. Där är väldigt fint. Å du kan vara “lite” glad att du slapp gå in i växthuset för näckrosor. Därinne är det nämligen tropiskt varmt och man är genomsvettig på en sekund, oavsett om man har sommarkläder på sig eller inte.
  Härlig bild på hägern och fågelbona som inte är fågelbon – hahaha:-)
  Orangeriet är okej, men inte mycket mera. Deras hemlagade bakverk är nog att rekommendera, men annars… Så du missade inte mycket;-)

  1. Var nu så länge sedan jag var här på Bergianska men ett fint besök. Det var dock första gången jag promenerade hit tvärs över Norrra Djurgården. Har förut åkt bil eller tåg. Tack för info om växthuset men jag får nog ta mig en titt nästa gång jag kommer hit.
   Orangnriet fick av oss knappt godkänt. Dyrt dessutom. Och mackorna såg allmänt sorgsna ut.Jag tog en cheesecake som såg någorlunda pigg ut. Visst borde de här kunna bättre…

 5. Måste tipsa dottern om en tur hit när hon besöker sonen och barnbarnet Freja nästa gång i Solna! Det lär dröja innan jag åker till huvudstaden…men hoppas kunna träffa Freja när hon i sommar är i Falun med föräldrarna.
  Sitter o gapar över den fina hägern, jag har aldrig sett en i verkligheten! Var så lycklig då jag såg mina första tranor i veckan, o dessutom på flera ställen, tyvärr alltid genom bilrutan. Kramen

  1. Gör gärna det för här är det så fint. Och än vackrare blir det om några veckor då än mer är i blom. Kan första att huvudstaden känns avlägsen just nu för dig. Men en tur till Falun för att träffa lilla Freja och hennes föräldrar blir det säkert.
   Oh, tranor! Har inte sett några sedan barnsben, alltså för mycket länge sen, och då vid Hornborgarsjön i Västergötland dit vi varje år åkte för att se trandansen. Vi bodde i närheten så det var ingen lång resa men jag vet att jag aldrig då förstod vitsen med denna utflykt.
   Hägern satt här så fint och lät sig villigt att bli fotograferad.
   Kram och trevlig första maj.

 6. Åh, nu fick jag äntligen veta vad kupolbyggnaden är för något, för den syns ju från “vår” sida av Brunnsviken, jag har länge funderat vad det kan vara! Tusen tack för infon!
  Sköna maj välkommen säger jag såhär mitt i natten, nattuggla som jag är, klockan närmar sig två, och nu borde väl även jag gå och lägga mej!
  HA det gott!
  Kram

  1. Så bra! Jodå, vi såg över till “din sida” av vattnet och där ska vi gå en annan gång.
   Och visst välkomnar vi sköna maj. Vi har just avslutat frukost på balkongen.
   Önskar dig en fin dag.
   Kram

 7. Det är verkligen fint i Bergianska! Mysigt café också, jag gillar när det finns “facit” på hur det är tänkt att serveringen ska gå till 😀

  Ha en fin start på sköna maj!

  1. Visst är det och promenaden hit tvärs över Norra Djurgården blev ett bra komplement. Ska ta en tur senare i maj när blomningen är igång än mer-
   Serveringen hade verkligen tydliga skyltar och här är gott om plats både inomhus och ute. Men denna vackra dag var det utomhus som gällde för oss.
   Här blev det frukost på balkongen i strålande sol så maj har börjat fint.
   Önskar er också en fin första maj.

 8. Vilken vacker och trevlig miljö att besöka. Dessutom ett trevligt och tilltalande café för visst vill man njuta av något gott. Gott om plats gillas i tider som dessa men också tydliga regler om vad som gäller.

  Kram och god 1 maj!

  1. Det var det och promenaden hit också.Ska bli ytterligare ett besök här men senare i maj när fler blommor slagit ut. Ett fint utflyktsmål och bara tt komma en vardag när inte “alla” är här.
   Önskar dig också en trevlig första maj.
   Kram

  1. Ett besök här är trevligt. Jättelänge sedan jag var där och nu blev det av. Ska ta en ny vända om ett par veckor när blomningen är mer igång. Perfekt att kombinera med en långpromenad antingen längs Brunnsviken eller tvärs över Norra Djurgården.

  1. Här är så fint så ett besök här skulle du verkligen tycka om. Och än finare blir det med blommor och grönska ju längre fram vi kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *