Södermalm

Vad ska hända? Intressant storbesök hemma i kanalen

Gårdagens vackra väder inbjöd till en stund på balkongen. Och att vistas här innebär allt som oftast också god underhållning . Underhållning som kan variera. Mycket händer både i kanalen och på kajen. Men denna dag var det full fart i kanalen och vi var många som såg  det hela och undrade;Vad ska hända? Spännande var det. Det var verkligen ett  storbesök i kanalen, en gigantisk pråm kom från Marine Group och som fick hjälp av bogserbåtarna Tom och Tug för att kunna förflytta sig  av

Södermalm. Hammarbykanalen. Vad ska hända? En gigantisk pråm från Marine Group ska lägga till i Hammarby sjöstad. Vad ska hända? Ser bara att den gigantiska pråmen från Marine Group ska lägga till på andra sidan kanalen. I stadsdelen Hammarby Sjöstad. Båten närmast är våra grannar i husbåten Gratia som alltid ligger här vid kajen. (Kommunal båtplats)

Vad ska hända?

Den stora pråmen kan inte förflytta sig för “egen maskin” utan får hjälp in till kajen av bogserbåtarna Tom och Tug. Tom tar hand om fören och har en dragkapacitet på 6.5 ton. Och Tug  som är större och sköter aktern med  en dragkraft på 30 ton.

Här är det bogserbåten Tug som trycker på från aktern.Och jag har god utsikt från balkongen. 

Här är pråmen på plats vid kajen i Hammarby sjöstad, på andra sidan kanalen. Över hit, över kanalen, från Södersidan är det  ca. 150 meter.

Stockholm. Hammarby sjöstad. En pråm från Marine Group har lagt till. Och vad ska hända nu. Pråmen ligger förtöjd vid kajen och ska hända nu.

Förstår att lasten, containrarna ,ska av och säkerligen med troligen med hjälp av de lastbilar som var med ombord. Men skillnad i höjd mellan pråmen och kajen  finns.Och det kan man ordna till med hjälp av en sorts kran. Den blå kranen lyfter av   en ramp i taget. Denna ramp ska i nästa steg placeras mellan kajen och pråmen för att utjämna höjdskillnaden.

Den blå kranen lyfter av plattor från pråmen och lägger dem sedan som utjämning. Cylindrarna man ser är en del av världens största anläggning i sitt slag.  Ett värmeverk och där vårt avloppsvatten blir till värme i våra element. Absolut återvinning.

 Containrarna, som jag inte har en aning om vad de innehåller, verkar här göras klara för att bli körda i land.

Containrarna är klara och lastbilarna också

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Kajen . Många undrade; vad ska hända.  Många som passerade på kajen utanför hos oss stannade till och  funderade säkert på; “vad ska hända”.

Sista containern verkar klar för att komma av pråmen. 

Allt klart för denna gång

Jaha! Så var det klart . Och till sist, efter några timmars jobb skulle pråmen bogseras ut från kajen igen. (Jag tog dock vissa pauser från balkongtillvaron men har den här  utsikten även inifrån lägenheten. ) På bilden ser en mer av värmeverket i Hammarby sjöstad dit skorstenen också hör. Det höga huset i bakgrunden till höger är “kontorsskrapan” Stockholm New . Här uppe på våning 28 finns en trevlig bar och restaurang; Sjöstadens skybar. I vackert väder har en här strålande utsikt över Stockholm i en riktigt trevlig miljö

Uppdraget avklarat och bogserbåtarna för pråmen vidare till nästa uppdrag. 

Och visst grunnade jag  på varför inte containrarna kunde tas hit per långtradare utan fick komma per pråm. För bilväg finns och höjden på dem utgör inget hinder för att ta sig under ev. broar.

24 svar på ”Vad ska hända? Intressant storbesök hemma i kanalen”

  1. Lite så. Men pråmen tog i stort sett upp hela kanalen och det var riktigt intressant att följa jobbet för parkettplats.

 1. Vilken jättepråm! Ja, nu blir man nyfiken vad som finns i containrarna! Ni har verkligen parkettplats över kanalen. Ha en fortsatt fin helg!
  Kram

  1. Den var verkligen gigantisk och intressant att se hur allt gick till. Men vad containrarna innehöll vet jag inte.
   Mycket roligt som händer både i kanalen och i vattnet.
   Kram och jag önskar dig en lugn jobblördag-

 2. Ni sitter verkligen på första parkett och alltid händer det något intressant. Kan tänka mig att det var spännande att följa.

  Kram och god kväll!

  1. Blev så överraskad när den här pråmen kom i kanalen och den tog upp mycket plats. Ja, här händer det mycket både på kajen och i vattnet. Fortfarande kommer det fritidsbåtar som passerar och även en del utländska-
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 3. Den där pråmen är ju gigantisk!!! Väldigt intressant läsning i dina länkar. Så mycket man inte vet, men så mycket Blogglandia (=läs: du) informerar om. Att sedan återigen sitter på första parkett är jag bara tacksam för.
  Vilken logistik. Jag menar navigeringen av den gigantiska pråmen kan ju inte ha varit det lättaste. Så bred är ju kanalen inte. Roligt förresten med Tom och Tug, för tug betyder ju bogsera på engelska.

  Bra förresten med ett eget värmeverk för Hammarby Sjöstad.

  1. Du hade gillat det här. Många maskiner inblandade. Jag har aldrog sett någont liknande i kanalen. Men den gigantiska kranen Lodbrok passerade för ett par år sedan. Och den var enorm. https://sv.wikipedia.org/wiki/Lodbrok
   Jag fastnade här på balkongen men boken blev liggande. Pråmen och bogserbåtarna upptog intresset. Tug har fått sitt namn av det engelska ordet och blev omdöpt till detta när han kom till Sverige från Tyskland.
   Värmeverket innefattar även oss på Södersidan, en del hushåll i Nacka och en del ytterligare stadsdelar söderut.

   Bra med återvinning av avloppsvattnet

 4. Tom & Tug….. inga tjejnamn på de båtarna. Gigantisk pråm kaptenen var säkert nöjd över att slippa manövrera där inne i hamnen. Visst blir man nyfiken på vad innehållet var.
  Bra återvinning hos dig =) Ha en skön lördagskväll: Kram

  1. Nej, inga tjejnamn här. Deras kompis heter Leif. Jag följde med det hela och riktigt roligt att se hur pråmen med hjälp av bogserbåtarna kunde manövrera pråmen. Otroligt. Kul att följa förloppet. Men nyfiken är jag på innehållet i containrarna. Lär få vara det.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 5. Spännande!
  Så bra de fick till det med avlastning…
  Undrar vad som dolde sig i lasten.
  Gissar att man fick backa ut, med hjälp av bogserbåtarna
  Ha en fin kväll ! Kram

  1. Ja, jag kom helt av mig med min bokläsning. Ville följa med och de vad som hände-
   Innehållet i containrarna var ju tung,t men vad innehållet var vet vi inte. Nyfiken är jag-
   När pråmen skulle lämna kajen var det bogserbåten i aktern, Tug” som “knuffade på” och Tom som styrde.
   Kul att se det hela-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Vilket skådespel du fick uppleva på första parkett! Det var ingen liten pråm, visst blir man imponerad när man ser hur de kan manövrera de här gigantiska fartygen.
  Nu fick vi ju också bli delaktiga i hela proceduren med att lossa containrarna, tack för det!

  1. Jag fastnade i detta som hände och lämnade boken åt sitt öde. Så intressant att se vad som hände. Och pråmen i sig kan ju inte manövrera sig utan det var bogserbåtarna som fixade det hela.
   Undrar vad som fanns i containrarna och varför de inte kom hit till kajen med långtradare från början utan per pråm- Lär nog inte få svar.

  1. Kul att se logistiken i det hela, manövreringen av prånmen och hur lossningen av lasten gick till. Här på kajen och i kanalen har vi verkligen mycket att titta på.

  1. Just så kan det helt klart vara.
   De ska i veckan nu inspektera våra hus inför sprängningar som ska ske och se att det inte finns sprickor och annat. Så det blir före och efter inspektion.
   Intressant var det att se logistiken och hur bogserbåtarna så läckert manövrerade den stora pråmen.

 7. Alltså, den utsikten skulle jag kunna offra min ena arm för, nästan iallafall. 😉
  Är ju bara att poppa lite popcorn eller äta en god måltid på balkongen, underhållningen är ju superb.

  Tillönskar dig en jättefin söndag Ditte.

  1. Ja, jag delar gärna med mig av utsikten och upplevelsen
   Så mycket roligt och intressant att se. Och detta är den största pråm jag sett här och intressant att se hur bogserarna skickligt manövrerar det hela.
   Önskar dig också en riktigt bra söndag.

 8. Du har verkligen gratis underhållning på första parkett väldigt ofta. Det är fantastiskt att det finns maskiner som kan lyfta så tunga saker och med precision. Bra tänkt med återvinningen. Ha en fin helg.

  1. Jadå, här hemma är underhållningen ofta både god och varierad.Mycket att titta på.
   Väldigt intressant här att se både lossningen från pråmen och hur bogserbåtana så skickligt manövrerade ekipaget.
   Värmeverket här har goda tankar och här är det verkligen bra med en återvinning som många får glädje av.
   Önskar dig en skön söndag.
   Kram

 9. Jisses, jag hade nog också blivit sittande där av bara farten, man måste ju begripa vad som händer. Gratis skådespel, inte illa! Kram

  1. Jga undrade just vad som var på gång och vet ju inte. Men som KajsaLisa öfreslog kunde ju containrarna var till tunnelbanebygge som är i gång från Söder till Nacka.
   En liknande pråm i storlek hade jag inte sett och intressant att se hur smidigt bogserbåtarna manövrerade den.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *