Stockholm Trevligheter

Friluftsliv och utevistelse – En utställning inomhus

Intresset för friluftsliv och utevistelse ökade rejält under pandemitiden och har sedan hållit i sig. Jag var igår inbjuden till en mindre friluftsmässa här i Stockholm på hotell Down Town Camper by Scandic“.

Hotellet ligger centralt i Stockholm, helt nära Sergels torg och hit kan en slinka in när andan faller på och utan att bo här. Tanken är att hotellet ska välkomna alla och att deras lobby ska vara som ett stort vardagsrum. Ett vardagsrum där en är välkommen att slå sig ner och vila fötterna. Fina toaletter finns också till förfogande och man kan i lobbyn också köpa en kopp kaffe. Restauranger finns också om hungern blir påtaglig. Högst upp i hotellet finns en SPA-avdelning som en också kan boka även om en inte bot på hotellet. Hotellet och baren högst upp är, i mitt tycke, en trevlig mötesplats.

Hotellet “Down Town Camper by Scancic” . Byggnaden ser tämligen trist ut. Och en klen tröst är att det gör även de andra hotellen som ligger här uppe  på Brunkebergs torg. Men läget, nära Stockholms Central och Sergels torg är bra.

Friluftsliv och utevistelse 

hör ihop. Och numer så kallar man ofta kombinationen för “outdoor,” utomhus. Har inte alls förstått detta med att ofta plocka in engelska ord när det finns bra svenska att ta till.

Det var marknadsförings och konsultföretaget “MandelMedia”som bjudit in. Jag har förr varit här på liknande arrangemang och tycker att det är roligt att se vad som är nytt eller nygammalt på marknaden just vad gäller friluftsliv. Och här får en också  få en  personlig presentation. En del finns redan nu i sport och friluftsbutiker och annat kommer att lanseras. Sport och friluftsliv var lite av temat 2018 och då var utställarna betydligt fler än i år. Jag var även här 2019 och då hade utställarna minskat i antal. (Vill minnas att det var uppehåll under pandemitiden.) Även i år var det ganska begränsat med utställare.Men det är “svångremstider” och givetvis märks det även inom en  friluftsbetonad verksamhet. (Även om jag namnger olika märken så är det inte något betalt samarbete.)

En del av lobbyn på hotellet. 

Friluftsliv

kan ju vara så mycket. Och inte behöver man egentligen någon speciell utrustning, men ibland kan den ju underlätta.

Stockholm. Hotell Down Town Camper. Utställning. Friluftsliv. Kajaker och lättviktstält- Vad gäller friluftsliv så är vandringar populära. Krävs inte så mycket utrustning för det. Men är det  längre vandringar med övernattning så kan  både ett lättviktstält, liggunderlag och en lätt sovsäck vara bra att ha med.

Jag stannade till vid finska Sasta. Ett företag som funnits sedan 1960-talet och satsar på tåliga och slitstarka kläder. Detta var inget märke jag kände till men har förstått att kvalitén har gjort att de hängt med. Men precis som mycket annat är det svårt att hitta “fysiska”butiker . Mycket ska en beställa Och om det tycker jag inte.

Stockholm. Utomhusmässa på hotell Down Town Camper. En jacka från finska Sasta som passar både för friluftsliv och annat. En “skaljacka” som andas. Jag gillade modellen men vill ha en piggare färg. En jacka som skulle passa bra både för friluftsliv och när jag bara går ut. 

Lite frukt smakade gott. Kunde ju låtsas jag var på utflykt. Tror även kakorna smakade bra men de lämnade jag kvar.

Stockholm. Down Town Camper.Mandel Media Day. Friluftsliv, termosar, muggar och flaskor här ihop..Flaskor,termosar och muggar i olika storlekar fanns det gott om. Användbara både i stan och om man ska ge sig ut på någorn sorts utflykt eller ägna sig åt friluftsliv. Ganska lätta var de också. (Dessa av märket Hydro Flask.Finns att köpa i butik)

Hittade en del färgglada prylar från Finland som säkert skulle passa fint att ha med sig på utflykt. Lätta och färgglada kärl an och avpassade för just utomhusbruk.

Materialet i den här serien har samma fördelar som plast: lätt, smidigt, tåligt, lättdiskat, men är miljövänligare och ser mer naturligt ut. Det tål även riktigt höga temperaturer +100 grader C och ner till – 30 grader C. Naturfibrerna i syns och ger materialet liv, lite likt trä. Till skillnad från trä tar det inte åt sig lukt och smak från dryck och mat. Det tål även riktigt höga temperaturer +100 grader C och ner till – 30 grader C.

Mer som kan vara “bra att ha”.

Om en nu ska ge sig ut  och ha en egen sittplats med så hittade jag en stol som var både färgglad, lätt och ihopfällbar.

 

Många är vi säkert som vintertid på promenader, i skidbackar, i skidspår och på isbanor frusit rejält. Men se den tiden är förbi. Det finns yttre hjälp att få både att ha i handskar och strumpor. Det hela går ut på att det är ett batteri som laddas med kabel och som man sedan har på sig. Vill du veta mer om hur detta fungerar finns info här. 

Här testade jag olika värmare. Både i strumpor och i handskar

En apparat som utformar sulor efter ens fötter-

Visst är det viktigt att fötterna mår bra. Här stannade jag till vid ett par apparater som kan specialtillverka en sula som direkt är an och avpassad för de fötter man har. Ofta när en köper skor så är det inte så att innersulan alltid passare våra fötter men med dessa “flyttbara” sulor så har en alltid en läst som passar.  Tror att dessa sulor från början var tänkt för utförsåkning men har nu fått en marknad både blandpjäxor, löpskor och vanliga skor.

Ett trevligt besök blev det här och ett trevligt avbrott i mitt letande av Birkenstockboots/kängor att köpa i en fysisk butik.

 

24 svar på ”Friluftsliv och utevistelse – En utställning inomhus”

 1. Tänk att det skulle behövas en pandemi för att folk skulle få upp ögonen för att vistas mer ute i skog och mark. Nu är det ju snack om slitage på naturen….
  Hoppas att du hittar dina skor/kängor snart. Kanske kan du be någon butik beställa hem så att du kan testa. Trevlig helg!

  1. Visst är det märkligt. Men uppsvinget verkar hålla i sig och det är ju bra.
   Ja, slitage på naturen. Pust!
   Jag letar och hoppas på skorna men det ser mörkt ut. Ingen butik vill ta hem av de tre jag frågat.Men envisheten är kvar.
   Önskar dig också trevlig helg.

 2. Ja, intresset för friluftsliv eller utomhusaktiviteter har verkligen ökat tack vare pandemin. Tack vare tycker jag passar för alla mår bra av att vara ute i naturen. Om man sedan vandrar eller tältar är väl inte avgörande men att komma ut det mår vi alla bra av.
  Det finns numera hur mycket som helst att införskaffa om men vill. Av min förra klass fick jag en hel del när det gäller campingservis. En av klassmammorna hade ett företag i branschen och jag kan säga att det var mycket uppskattade gåvor. Värme i vantar eller handskar skulle jag behöva ha för jag får väldigt lätt kalla fingrar och det är inte roligt alls. En intressant dag förstår jag!

  Önskar en god fredagskväll nu!

  Kram

  1. Viktigast är ju att komma ut och sedan hur man gör det spelar ju mindre roll. Men att vistas ute i det fria är ju också friskvård. Nog så viktigt.
   Detta med värme i skidhandskar och pjäxor har en dottern skaffat för länge sen och det har gjort att hennes händer och fötter inte domar bort.
   Vilken fin present med campingservisen och kan tänka mig att den kommit till bruk.
   För min del var det trevligt att vara här och roligt att se vad som är på gång.
   Hoppas du haft en trevlig fredag.
   Kram

 3. Ekonomiskt bistrare tider drabbar nog alla verksamheter nu, även om jag skulle tycka att just friluftslivet ska prioriteras. Stolen föll jag pladask för, men ack, satte jag mig där skulle jag nog behövt hjälp för att ta mig upp! Dricktermos har jag skaffat mig, men trivs inte med den alls! Att dricka het dryck ur en smal pip känns inte alls naturligt…men jag har använt den så få gånger så jag kanske kan vänja mig…
  Lycka till med skojakten. Finns det någon annan stad inte alltför långt borta som kan ha detta märke i sitt utbud? Så kunde du förena nytta med nöje? Kram

  1. Så är det! Men tursamt nog är naturen fortfarande “fri”. Testade stolen och visst var den lite knepig att ta sig ur. Men den piggade upp med sina färger.
   Tror att det är en vanesak detta med pip. Men bekväm är jag inte med kaffe ur mugg med pip. Dock har det känts lättare efter hand.
   Tyvärr verkar Birkenstock inte ha egna “fysiska”butiker som säljer dessa boots. Däremot finns det butiker som säljer deras sandaler. Men gett upp har jag inte.
   Har sökt över hela landet efter en fysisk butik med kängorna. Men icke-
   Kram

 4. VA kul med en friluftsmässa inomhus, synd att du inte hittar dina kängor som du söker, håller tummarna för att de snart ska hittas!
  Har köpt tre olika termosmuggar, ingen av dem är bra, får kanske kolla in dessa du visar på bild 😉
  Ha en fin helg!
  KRAM

  1. Roligt att ha varit här. Inte så många utställare i år men det var en hel del besökare. Och visst är det så att intresset för friluftsliv har ökat i samband med pandemin.
   Vad gäller termosmuggar är det knepigt. Fick med en hem i den här serien och ska testa den.
   Kängorna från Birkenstock letar jag fortfarande efter.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 5. Den utställningen besökte jag för första och enda gången 2018. Nu är jag ju ingen skogsmulle direkt, men det är alltid kul att se vad som erbjuds till personer som älskar friluftslivet. Att där inte fanns så många utställare kan bero på att två husvagnsmässor (Kista och Elmia) precis ägt rum. Där erbjuds ju även “tillbehör” som på det här eventet. Sedan marknadsförs ju utställningen inte direkt skarpt heller.
  Håller helt med dig om den tråk-beige jackan – nej tack. Just friluftskläder har en benägenhet att vara urtråkiga. Det borde ju vara tvärtom, inte minst för “synens” skull.

  1. Jag har fått inbjudan ett några gånger och då varot här. Jag gillar just småskaligheten och att det här blir väldigt personligt. Någon skogsmulle är jag inte heller men ute mycket är jag ju.
   Tror inte de utställare som är här är intresserade av vare sig Elmia eller andra husvagnsmässor.
   Här på Down Town Camper var det en heö del besökare och de som kommer är just intresserade av den här nischen och inte direkt husvagnar, husbilar-
   Jackan i sig gillade jag men inte i denna blacka färg. Men just en kvalité som andas är viktig och många jackor gör inte det utan är mest plastiga och “andas inte.”

 6. Vilken trevlig mässa! Den hade jag mer än gärna besökt. Inte för att mitt friluftsliv behöver så mycket extra utrustning, men fika och matbehållare skulle behöva förnyas och nya skor behöver jag. Med bra sula. Sliter ut ett par per år…
  Verkar vara en supergrej att få sin sula tillverkad på direkten.
  Tack för titten! Hur går det med dina boots. Har tänkt på dem… Blev riktigt sugen på ett par. Ha en god kväll! Kram

  1. Det var trevligt att få en inbjudan hit och strosa runt och prata med utställarna-
   Jag behöver inte heller direkt något men fastnade ändå för detta med “sulorna”. Vore fint med ett par att flytta från ett par skor till ett annat par. Likaså detta med värmare för pjäxoer och i skidvantar fastnade jag för. Ja, överlag roligt att se vad som fanns.
   Bootsen har jag ännu inte hittat. Tyvärr. Och det verkar inte ens finnas en “fysisk butik” i Sverige som säljer dem. Synd!
   Men jag ska kämpa på ett tag till.
   Hoppas du haft en bra fredag.
   Kram

 7. Du har alltid någonting trevligt att ta dig för med i Stockholm och friluftsliv är ju något som väldigt många gillar. Fina saker att ha, fina saker att se på, utan minsta tvivel. Vi har finska utekläder och underställ, minns inte märket just nu, som vi använder här när vintern kommer i bergen. Här nere i stan blir det mera eller mindre sommarkläder som gäller året om.
  Så synd att det ska vara så svårt för dig att få tag på dina Birkenstockboots.
  Jag håller tummarna för att det lyckas!
  Kram

  1. Ibland blir det en del som händer. Ja, ganska ofta. Och jag tycker om det.
   Finska plagg är ju rejäla och kända för god kvalité. Ja, inte bara kläder utan finsk design över lag är ju framåt.Plaggen jag testade här “andades” också och var inte alls plastiga.
   Jag behöver en jacka och den här gillade jag men vill ha en piggare färg- Ska nog kunna ordnas.
   Nej, nu blir det ju inga direkta vinterplagg för er och skönt så. Men just skor är viktigt för det blir ju många steg ni tar.
   Som jag förstått det har Birkenstock nu inte längre några fysiska butiker i Sverige utam deras sandaler säljs av andra. Men de säljer inte dessa boots/kängor.
   Har dock inte ännu kastat in handsken
   Kram

 8. Vad kul med en Outdoor mässa inomhus och på Downtown Camper by Scandic som är vårt favorithotell i Stockholm, mysiga rum, god frukost, något härligt besök på ”The Nest” och överhuvudtaget en mysig atmosfär. Vi gillar att vara aktiva ute och visst finns det massor med bra saker som gör den tillvaron ännu bättre!

  1. Vad roligt att ni känner till hotellet! Jag tittar ofta in hit även om det inte är någon utställning eller liknande jag är bjuden på. Gillar baren högst upp och även deras SPA avdelning. Här kan en, även som icke boende, också bara slinka in och vila fötterna eller gå på toa-. Och läget är ju suveränt-
   På den här “minimässan” var det roligt att se lite av det som kommer och inte minst att få veta mer om produkterna.
   Jag är också gärna ute mycket men tyvärr så sätter höfter och rygg stopp för en del
   Här på utställningen fastnade jag både för termosarna, muggarna i den serien och inte minst den finska serien med tallrikar, muggar och annat.

 9. Härligt att utelivstrenden består även efter pandemin! Hoppas bara att det inte klingar av!
  Smart av hotellet att upplåta sina lokaler till utställningar och på så sätt också marknadsföra sig själva!
  Någon har tänkt till!
  Kramar

  1. Det verkar så och frisk luft behöver vi ju alla- Och i stora delar av landet är ju naturen tillgänglig för alla och än så länge kostnadsfri.
   Hotellet är trevligt och med tanken att man kan slinka in här, även om man inte bor här. Vila fötterna, gå på toa, kanske ta en kopp kaffe eller äta lite lunch.
   Hotellet ligger centralt så en hel del mindre utställningar vad gäller just “uteliv” brukar vara här. Miljön är dessutom passande.
   Jodå, någon har tänkt till.
   kram

 10. Tycker om det hotellet, så det var ett passande ställe att ha den utställningen på.
  Visste inte att Birkenstock har boots, förknippar det med sandaler som de flesta inom vården använde.

  1. Hotellet är omtyckt av många och lättillgängligt. Jag slinker ofta in här och vilar fötterna. Baren högst upp är också trevlig och de har en fin SPA avdelning. En trevlig miljö för just utställningar med friluftsliv i fokus-
   Birkenstock har ett bra utbud även av kängor /boots men tyvärr verkar de fysiska butikerna bara sälja deras sandaler. Jag vill ju prova och inte köpa och skicka varor fram och tillbaka om de inte passar.
   Men jag letar på ett tag till.

 11. Vilken rolig utställning och jag gillar verkligen hotellets atmosfär. Och att de erbjuder lobbyn som mötesplats med fräscha toaletter, det är ett stort plus. Kan tänka mig många “kontorslösa” egenföretagare tar sina möten där.

  1. Hotellet är riktigt bra och populärt och med en skön atmosfär. Tittar ofta in här och vilar fötterna och går på toa.
   Och att ha denna “miniutställning” här om friluftsliv är passande. Den är alltid trevlig att besöka och den lilla skalan den hålls i lockar många. Att sedan mängden utställare inte är så många gör inget för det som finns är bra.
   Vad gäller egenföretagare är det många som sitter här och jobbar och visst är det generöst från hotellets sida. Men man vill att det ska vara som ett var dags rum.

 12. Bra ide där tycker jag, en träffpunkt som alla har tillträde till är ju att föredra.
  Jag har tältat en gång i mitt liv som elva-tolvåring, inget som fick mig att fatta tycke för det ens då, fuktigt och insekter lite varstans…hujeda mej.
  Fast det kanske var ett dåligt tält förstås.

  Tillgången till toalett är ju heller inte fel, kan ju bli lite “krystat” annars bokstavligt talat. 😉

  Ha nu en fin Lördag Ditte.

  1. En trevlig utställning var det. Och hotellet är väldigt trevligt och ett “var dags rum” där man kan titta in och vila sina fötter och gå på toa.
   Vad gäller tälta eller campa är det inget för mig. Men jag har gjort det en hel del i 20-årsåldren runt i Europa och senare i USA. Båt har vi haft och det gillade vi. Inte minst att segla. Ingen trängsel där heller i vikarna.
   Önskar dig också en fin lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *