Södermalm Stockholm

En titt ut över kanalen och närområdet

Under veckan som passerat, från den 16 maj tills idag, den 21 maj har jag spenderat en del tid på balkongen. Jag har dels försökt bringa lite ordning på och bland växterna och även funderat på placering av bord och stolar. Och mellan varven har det då och då blivit en snabb titt ut över nejden. Snarare, en hel del tittar. Periodvis är underhållningsvärdet stort både  längs vattnet och kajen, och större blir det när inte högsäsongen kommer i gång.

Förra söndagen var jag en vända till Ulriksdals slottsträdgård och förutom att njuta av all vacker blomprakt fick några  få växter följa med hem till balkongen. Men med tanke på att vi är två personer i hushållet och ibland gäster fick jag inse att växtinköpen fick bli begränsade. Balkongen är 2.5 X 2.5 meter så begränsningarna ger sig. Här har vi ett mindre “matbord”  med ett par stolar och därutöver finns ett mindre runt bord med två stolar. Härutöver finns en hopfällbar stol till maken och så blomhörnan som också innehåller en kryddavdelning. Och jodå; det finns golvyta.(Återkommer med dokumentation när jag är nöjd med “allt”. )

Fullmånen såg jag från balkongen vid en hastig titt söderut. Plötsligt dök den upp bakom molnen.Den 16 maj maj var det fullmåne och jag försökte runt midnatt föreviga den genom en titt söderut. Jag fick vänta lite men sedan dök den upp mellan molnen.

En titt

– snarare fler tittar har det blivit över nejden,kanalen och kajerna  även denna vecka.  Och även ett antal bilder.

Runt midnatt den 16 maj tog jag den här bilden på den fulla månen.

Så bilder från resten av veckan.

Pop-up butiker dyker upp lite varstans. Här en annan variant och det handlar om återbruk i “pop-up” form. God tanke att flytta runt behållarna och göra det sjövögen

Södermalm Hammarbykanalen- En tittt från balkongen samtidigt som jag ordnar med blommorna. Här är ett antal båtar på väg in mot Hammarbyslussen. Både fritidsbåtar och andra.Hammarbykanalen. Vid ytterligare en titt en annan dag ser jag att ett par fritidsbåtar, bogserbåtar, en transport och närmast i bild en av polisbåtarna. Alla på väg in i Hammarbyslussen och Mälaren.

Nästan varje dag passerar också  containerfartyg i olika storlekar och från olika länder.

Containerfartyget “Anne Dorte” är tyskt  fick jag veta av bloggvännen Karin med bloggen “Äventyret framtiden”. Stort tack. Här kommer hon från Mälaren och är på väg ut från Hammarbyslussen.

Det händer ett och annat även runt om kanalen och kajerna. I huset på bilden ovan, längst bort i bild, vid bron, såg vi en dag en mindre lyftkran. Hämtade raskt zoomkameran.

Aha, här är det virke som levereras denna väg.Via balkongen.Verkade fungera fint. 

Att fästa blicken på en smäcker träbåt gör jag gärna.

Stockholm Södermalm. Ytterligare en titt över nejden visade att restaurang Thaiboat ersatt sina igloon med sommarparasoller. t Det har hänt mer längs kajen. Vid en titt  i mitten av veckan konstaterade att de  igloon som fanns vid Thaiboat nu i vinter plockats ner och sommarens parasoller ersatt dem.

Då och då kommer också några och slår sig ner på kajen. 

 

24 svar på ”En titt ut över kanalen och närområdet”

 1. Man kan få plats med mycket odlingar på liten yta det gäller bara att organisera sig väl även på höjden- det där löser du. Ha en bra eftermiddag =)

  1. Jag håller på och funderar över hur jag ska få till det på höjden. Men det är förutom balkongdörren också två fönster hit ut. Så det är en utmaning-
   Nu är i alla fall basilikan planterad med andra kryddor.
   Önskar dig också en bra em-

  1. Här kan vi ja pallkragar på innergården men det känns inte lika roligt eftersom vi då inte ser blommorna. Försöker tänka ut lösningar på höjden- Men vi har ett litet matbord med två stolar och även ett mindre bord där vi också har två stolar där vi gärna äter frukost, lunch och tar en drink. SEdan finns plats även för solstolen/sängen- (För en i taget, men jag solar aldrig)
   Så roligt att se månen och få till ett par bilder som blev riktigt bra.
   Trevlig lördag

 2. Vilken vacker träskuta! Så ska en båt se ut! Ja nog har du mycket att se på, inte kan tiden bli långsam för er att tillbringa där ute på balkongen.
  Jag har gett upp allt med min uteplats för tillfället. Mina tagetes o lite annat frös för mig och då blev jag så less. Sen ser jag hur alla grannar pyntar och odlar och rensar och klipper o då blir jag lite obstinat. Jag vill pyssla med annat, trädgårdsskötsel är inte min grej. Men visst, jag ska rensa bort maskrosorna och fixa till lite krukor men tänker inte bestämma när! Haha
  Månfotona blev jättefina, jag har aldrig lyckats fota en fullmåne till belåtenhet.
  Ha en fin lördagskväll, nu dags för kvällspromenaden

  1. Jag har nu spenderat lite tid på balkongen och det finns en del att se på. Så trist blir det inte. (Har placerat växterna. Inte för att de är så många men även ett par bord och fyra stolar ska ha plats och man ska kunna röra sig utan att fastna.)
   Jag har förr haft en stor trädgård men den var inte direkt välskött. Här på balkongen är det hanterbart och det är inget gräs.
   Förstår att du gett upp och att dina uteplats få ta igen sig. Får du lust med det gröna tar du tag i det då.
   Det var en slump att jag var ute när månen var synlig och bilderna blev helt ok. utan stativ. Är ju ofta svårt att vara stadig på handen-
   Sitter en stund på balkongen nu och det är skönt. Men ja är i tankarna med dig på kvällsrundan-
   Kram och trevlig kväll

 3. Då har ni faktiskt större balkong än jag. Min är långsmal, 3,5 x 1,5 plus litet till i ett skrymsle där jag har blommor mm.
  Jag har solstol, ett bord med två stolar till.

  Livlig båttrafik, kul att studera!
  Lördagskram!

  1. Vår balkong är fyrkantig men förutom balkongdörren finns två andra fönster hit, så det finns bara ett par smalare väggar där vi kan bygga “på höjden” med växter- Men vi får plats med det vi vill. Ett matbord, modell mindre, vill vi ha för vi äter gärna här ute.
   Sedan är det lilla bordet bra för frukost och en drink med tilltugg. Och vi har även plats för ett par gäster som vi gärna vill.Solstolen fäller vi ihop. Tycker din balkong är fin och du har ju det du vill där.
   Här är det mycket som händer så god underhållning erbjuds i vattnet och längs kajerna . Men lugnt ändå.
   Kram i sena kvällen-

 4. Säger bara – perfekt underhållning serverad rakt framför dina ögon från första parkett. Första bilden är en dröm, och fullmånen en höjdare. De sas ju att den skulle vara blodröd, med det var den ju inte.
  Virke som levereras via balkongen – det kan inte ha varit billigt, för en skylift/lyftkran är ju inte kostnadsfri precis.
  Thaibåten är klar för sommaren, inklusive sandstranden antar jag. Å din mammarazzi-ögonblicksbild från kajen är såååå i min smak. Visst är det skoj att lyckas med mammarazzi bilder:-)

  1. Visst är det god underhållning som erbjuds. Och varierad.
   Någon blodmåne såg vi inte men den vanliga dög bra i ett par varianter. Det var en fin kväll så vi satt ute länge-
   Vi undrade vad skyliften höll på med men såg med zoomkameran vad det var. Antar att virket inte fick plats i hissen så då funkade det så här.
   Thaibåten är klar; igloorna är borta, sandstranden klar och parasollerna uppe. Dessutom har de fått utöka antalet platser på kajen. Bara bra för det är många som vill komma hit.
   Fler mammarazzibilder kommer. Kul att vi kompletterar varandra.

 5. Anne Dorte är tysk, byggd 2008-2010. 🙂 Vackert namn.
  Du har sannerligen en utsikt som heter duga och lugnt och stilla är det knappast aldrig även om du inte störst där högre upp på er balkong. Tråkigt hinner det knappast bli.
  Hoppas att du får till det som du vill vad gäller balkongen .
  Ert sommarrum men säkert också ert åretomrum från och till.
  Kanske ni kan ha en vägghylla för örter och blommor?
  Trevlig lördag önskas er båda!
  Kramar!

  1. Tack för detta! Såg ingen nationsbeteckning. Ska ändra nu när jag vet.
   Vi bor bra och har ofta mycket att titta på. Och det är en hel del som händer i kanalen, på kajen och i närområdet. Området är lugnt i sig fast ändå väldigt centralt- På balkongen får jag satsa på väggarna men det finns två fönster dit förutom balkongdörren så utrymmet är begränsat-
   Just en vägghylla är i tankarna. Tack för ditt tips-
   Kram och trevlig kväll.

  1. Här finns nästan alltid något att se, antingen i kanalen, längs kajerna eller i närområdet. God underhållning!
   Balkongen är liten men vi får satsa på “uppåt väggarna”-
   Önskar er också en fin kväll.

  1. Tack!Kvällen när det var fullmåne satt jag på balkongen och det var helt tyst.Vackra speglingar av belysning i kanalen och så var månen väldigt närvarande. En skön käsla.
   Jag är så glad för att vi bor här på kajen, vid vattnet och med naturen och Södermalm helt nära.
   Trivs så bra här men en udde i skärgården, Stockholms eller Ålands, skulle jag gärna kunna tänka mig som komplement.

 6. Min balkong är mindre än din, och det har blivit väldigt mycket blommor … borde nog slänga men hur slänger man kraftiga pelargoner fulla i knopp? I alla fall kul att ha utsikt över vatten, fast båttrafiken jag kan titta på är betydligt glesare än din.

  1. Viss blir det lätt så att mängden blommor ökar. Försöker nu “bygga” på höjden men förutom balkongdörren så finns det två fönster hit så lite klurigt är det. Nej, att kasta kraftiga pelargoner med knoppar gör man inte.
   Skönt med utsikten över vattnet är det ju och att båttrafiken är lite glesare gör ju absolut inget.

 7. Pop-up Återbruk har vi också lite då och då, både i centrum och i bostadsområden men vi har inte så där snygga containrar. 😉

  1. Här var leveransen på väg in i Mälaren så jag vet inte riktigt var slutmålet var. Kul att ni också har liknande-

 8. Ja, ni bor verkligen fint och med balkongen på första parkett.
  Din balkong är större än min (2,60 x1,50), men jag är ju ensam, så den räcker åt mig. Jag håller på som du och försöker få till det just nu 🙂
  Jättefin bild på fullmånen!
  Ha det fint hos Tove – ge henne en kram från mig!
  Kram

  1. Vi bor bra och jag är så glad att vi hamnade här av en slump. Vår balkong räcker åt oss och det är roligt att se hur man kan få till det . Söderläget gör ju att växterna som trivs är ganska begränsade. Men jag testar.
   Hoppas du får till din balkong som du vill.
   Roligt att försöka fånga månen men ibland vill den inte vara med på bild.
   Tove tackar och hälsar och skickar en kram till dig.
   Och idag tar vi oss an Lars Lerin.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *