Skyltar Stockholm

Informera och information- Skyltsöndag #388

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Så välkomna till Skyltsöndag #388 där det till stor del handlar om information och att informera.

Att informera

och ge information kan ske på många och olika sätt. Likaså sättet vi tar in den på. Men eftersom det är Skyltsöndag  så har jag satsat på info. just via skyltar. Veckofärska sådana från Stockholms innerstad.  I de flesta fall ganska tydlig sådan och i något fall mindre tydligt.

Stockholm. Vasastan. En stilren skylt står utanför blomsterbutiken för att informera om att det finns mer att välja på i butiken. I mitt tycke en snygg och stilren skylt. Och helt rätt att informera om att även titta på utbudet inomhus. För egen del handlade jag också- 

I veckan besökte vi Sven- Harrys Konstmuseum vid Vasaparken i Stockholm där det pågår en hantverksutställning; ”Kraftverk –  Hantverk i en ny tid.”

Den här skylten finns utanför Sven-Harrys konstmuseum för att informera om utställningen ”Kraftverk” som pågår. En skylt jag gillade designen på men det var inte helt tydligt  vad bokstaven K stod för. (Om man inte visst det innan)

Vi blev besvikna över att när vi besökte museet i tisdags så fanns inga hantverkare alls på plats. Men vi såg i alla fall den här muralmålningen i trapphuset till plan 2.

Och muralmålningen hade som tema hantverk, vilket tydligt framgick. Jag gillade den.

Stockholm. Vasastan Sven-Harrys konstmuseum- Fint att informera om vad som är på gång. Här, mer muralmålning.Och fint att informera om att det ska bli mer muralmålning.

Visserligen blev vi besvikna över att inga hantverkare var på plats men när vi konstaterat det ägnade vi god tid till museibutiken. Gott om böcker för både yngre och äldre.

Paus på Vetekatten

Besöket blev kortare än vi tänkt men lite ätbart ville vi ha. Och i Stockholm är det gott om olika bra ställen att slå sig ber på. Nu valde vi det anrika konditoriet Vetekatten på Kungsgatan, vilket vi inte alls var ensamma om att göra.Här var det som vanligt många besökare men vi fick ett bord lugnt placera i ett hörn-

Jag har tidigare grunnat på namnet Vetekatten men nu fick jag svaret. En kvinna vid namn Ester Nordhammar öppnade här 1928 ett café och fick då en fråga om vad inrättningen skulle heta – “Det vete katten” blev svaret och också namnet. Vetekatten är både bageri och konditori samt har en brödbutik och en kallskänksavdelning. Allt som serveras lagas och bakas på plats. Kafferummen är många och finns i två våningar men här är ofta många gäster så man kan få leta efter bord.

I olika rum på Vetekatten finns ”vanligt kaffe” och te, samt koppar framdukade.  Man har betalat detta i kassan och förser sig själv. Vin, öl och olika andra sorters kaffe beställer man vid kassorna. Här väljer man också från diskar det man vill äta. Smörgåsar, sallader, pajer och ett otroligt urval av kaffebröd finns.

Stockholm. Vetekatten. Tydliga skyltar finns i montrarna på bakverk och smörgåsar för att informera om vad det är. En av avdelningarna på Vetekatten- I rejäla diskar finns ett stort utbud av både kaffebröd och smörgåsar och tydliga skyltar finns för att informera om vad ”godsaken” heter. 

Mer på gång

Att det så småningom är dags för ”Halloween” märker en av lite varstans. Halloween är inget jag alls befattar mig med här i Sverige. Drottninggatan och här påminns man om att det är Halloween på gång. Värre är dock att en del butiker dragit i gång det mer juliga. Pust! Säkert en tidsfråga innan förberedelser för midsommar kommer i april-

Stockholm och Drottninggatan. En del spöken på gång. Snarare i luften.

På gång var också ”Oceanbus” som jag såg utanför operan. Detta är en spännande sightseeing tur med en buss som blir till en båt. Riktigt rolig. Jag har testat den tillsammans med barnbarnen för några år sen och det blev väldigt lyckat. 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

32 svar på ”Informera och information- Skyltsöndag #388”

  1. Så fint nu i många butiker och det är frestande att köpa med lite hem. Gör det gärna.
   Har du vattningshjälp så går det säkert bra, annars får det bli nyinskaffning.
   Vetekatten besöker vi ofta och sitter gärna en trappa upp. Men där är det ofta fullt. Så även denna gång men ett trevligt bord fick vi i en hörna så man kan prata ostört.

 1. Fikandet har verkligen fått ett uppsving i Sverige så på bra konditorier brukar det vara ganska så fullt. Halloween är inget för mig heller men barn och ungdomar älskar det så det är bara att inse att traditionen är här för att stanna. Definitivt en generationsfråga.
  Snyggt skyltat som vanligt och härliga bilder.

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Vetekatten har hängt med i snart 100 år och är fortfarande ett populärt ställe. I Stockholm är det roligt nog många av de äldre konditorierna som är mest populära- Vetekatten har tursamt nog gott om plats i både äldre och mer modern miljö.
   Halloween befattar jag mig inte med. Men det behöver jag ju inte heller. Funderar på hur det är med barnbarnspojkarna och Halloween. Vet faktiskt inte…
   Önskar dig en trevlig söndag.
   Kram

  1. Konditoriet har hängt med länge och erbjuder förutom en fin och trivsam miljö också en hel del ”goda” saker att äta. Deras smörgåsar inte minst om en inte vill ha kaffebröd-
   Bussbåten är en rolig upplevelse.
   Önskar dig en trevlig söndag.

  1. Vetekatten kan jag verkligen rekommendera om du är i City. Trevlig miljö, goda smörgåsar och bakverk. Ja, allt smakar nog bra här. Och det är rejält stort men uppdelat i flera rum över ett par våningar. Både gammaldags miljö och mer modern-
   Önskar dig också en fin söndag-

 2. Oceanbussen har ändrar färg, eller rättare sagt ändrat dekalen på bussen. Älskar bussens ”ansikte”. Nästan så att den passar in på Halloween-temat;-)
  Roligt förresten att du också ”förfärar” dig över Halloween och julpynt. Det gör jag också i min Skyltsöndag;-) Kanske är det bara vår generation som inte klarar av den tidiga marknadsföringen;-)
  Vetekatten har hållit hög kvalitet i decennier nu. <man har förresten öppnat en "filial" i grannhuset till NKS. Samma stuk och utmärkta kvalitet som i innerstan.

  Som alltid en toppen Skyltsöndag hos dig. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack!
   Visst är bussen nu roligare än den var! Tror dock funktionen är densamma- Just ansiktet fastnade jag också för.
   Pust, vad gäller Halloween och julpynt nu. Halloween gillar jag inte alls och inte julen heller. Men den kan jag acceptera men tycker man kan vänta med att ta fram ”attiraljerna” till första advent.
   Här på Söder håller Vetekatten på att flytta in på Götgatan, snett emot Gunnarssons, i skobutiken ”Skobelles” lokaler. Blir nog bra. Återkommer när jag varit där-

 3. Vilket smarrig avdelning på Vetekatten. Vilket härligt namn förresten på cafét. Härlig story. Inte riktigt lika klass på Alnöns café & bageri… men nästan 🙂

  1. Nej, Alnöns café & bageri går nog inget upp emot. Har bara hört talas om det och smakat bröd härifrån. Men en dag ska jag besöka det och testa på plats. Men Vetekatten är riktigt bra och har sin historia.

 4. Jag stör mig också på att det ska börjas med det juliga allt tidigare. Sommaren hinner knappt ta slut och höstkänslorna infinna sig innan butikerna startar med julen.
  Oceanbus lät riktigt roligt. Kan tänka mig att det är väldigt fullt, speciellt under turistsäsongen.

  1. Man kan ju undra varför det ska vara julsaker på plats i september/oktober. Hur är folk funtade som går på detta. Kanske midsommar i april. Det vore nåt.
   Oceanbus är riktigt roligt och jag har testat ett par gånger.Sightseeing i egen stad.

 5. Åh, fina böcker med Carl Larsson, Elsa Beskow!
  Vetekatten är så mysigt…
  Snyggt skyltat denna söndag som vanligt!
  Nu dags att åka till jobbet.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack!Den största behållningen här tyckte vi nog var butiken. Mycket fint och inte minst böcker. Tyvärr var ju inga hantverkare på plats när vi var här.
   Vetekatten håller än och roligt att så många i olika åldrar söker sig hit.
   Önskar dig en lugn jobbnatt-
   Kram

 6. Häftig buss och fina blommor. Härlig skyltuppvisning. Mycket att gotta in sig på.
  Vetekatten, det konditoriet har jag varit till många gånger förr i tiden. Jag tyckte om det, fanns olika rum att sitta i och framdukat som du säger. Det var alltid trevligt att besöka det caféet. Nu var det många år sedan, ditt inlägg fick mig att vilja gå dit igen.
  Ursprunget till namnet hade jag inte hört förut. Tack för den informationen.
  Trevlig kväll och hoppas att du får må bra.
  Varm kram!

  1. Tack! Detta var lite av det jag upplevt i veckan. Vetekatten är sig likt och fortfarande är det väldigt populärt. Vi var här tisdag em och det var nästan fullsatt och av gäster i alla åldrar. Något jag tycker är roligt.
   Hoppas att du kan få till ett besök här igen.
   Varm kram

 7. Fint skyltat!
  Skojigt detta med vete katten som blev Vetekatten. Jag gillar sådana namn som har sin alldeles egen historia. Många fina skyltar fick du till! K-et kanske står för Karin? jag vet, kraftverk men lite kul kan man ju ha eller hur?
  Oceanbussen är toppen, så kul, så iögonenfallande.
  Kram!

  1. Tack! Vetekatten tycker jag om och det har behållit den gamla stilen som sedan blandats upp med lite modernare.
   Visst kan boksatven K stå för Karin. Absolut.
   Oceanbussen är ett färgglatt tillskott på Stockholms gator. Jag har testat den , dock den gamla modellen, men konceptet är roligt.

 8. Vetekatten besöker vi gärna när fikasuget sätter in vid Stockholmsbesök. Över huvud taget vill vi ha vad vi kallar ”riktiga” caféer med gott kaffebröd och gärna en gammaldags miljö. Här i våra trakter har vi Konditori Nordpolen i Vara, där Andre’ gjorde upp planer för sin färd till just Nordpolen.
  Oceaniska har jag åkt med ett av barnbarnen när vi var på ”mormorsresa” till Stockholm, mysigt och kul!

  1. Har noterat att vi har fler favoriter här i stan. Roligt! Jag undviker helst ”kedjorna” som jag tycker är ganska trista.
   Tack, då vet jag var jag ska ”fika” i Vara. Dår nog bli en tur i Västergötland igen i vår.Har ju mina farföräldrars rötter och även pappas här.
   Kul att du och ett barnbarn tog en tur med ”amfibiebussen”.
   Jag, dotter och barnbarn tyckte också det var roligt att ta en tur med den. Lite annorlunda var det allt.

  1. Jag ogillar i högsta grad kommersen inför helgerna och inte minst att börja med juleländet resan i septembe-oktover.
   Halloween i Sverige begriper jag inte heller.
   Muralmålningen är riktigt fin och säkert blir trapphusets vita väggar än mer glatt med fler målningar som det ska bli.

 9. Jag har inte testat båten, men borde nog göra det vid tillfälle. En barnbok med Coco Chanel, nja hon samarbetade med nazisterna under ockupationen. Hon hade en delägare i Chanel no 5 parfymen som var jude och försökte manövrera ut honom med nazisternas hjälp. Frida Carlo låter trevligare.
  Men hon var inte ensam inom modebranschen, med solkigt förflutet. Skräddaren Hugo Boss (jo han hette faktiskt det) var medlem i Nazistpartiet, designade SS uniformen och tillverkade dessutom SAs bruna skjortor och byxor.
  Vetekatten gillar jag, klassiskt konditori som inte dragits med i moderna strömningar på fika.
  Så var Buttericksspöket uppe igen, en kul tradition.

  1. Många inom många den branschen och och inom andra var tyvärr nazivänliga. Finns absolut inget försvar för detta. T
   Vetekatten håller fortfarande och är ju fortfarande väldigt populär. Här träffas ”alla åldrar”
   Halloween ogillar jag här i Sverige men visst lyser spöket upp.

 10. Ocean bus är både kul och häftig.
  Fin muralmålning på gång i trapphuset.
  Trevligt också med ett besök på Vetekatten som ser ut att vara ett mysigt ställe.
  Ser att folk har börja pynta sina trädgårdar med spöken och skelett, det är nog första gången jag ser det här, annars brukar det mest vara pumpor med ljus i. Men Halloween kan jag vara utan.

  1. Visst är den! Och ett roligt koncept. Har testat två gånger och kan nog gärna göra det igen.
   Muralmålningen piggade upp det vita här i trapphuset och det blir bra med ytterligare målningar.
   Vetekatten är så trevligt och verkligen ett konditori i gammal stil med moderna inslag-
   Spöken och skelett hoe er också. Ja de verkar sprida sig. Tyvärr.

 11. Snyggt och informativt skyltat! Bussen ser ganska hemsk ut, men är nog trevlig att åka på sightseeing med 🙂
  Halloween är inget för mig, men barnbarnen tycker det är kul.
  Gillar böckerna!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Bussen har fått en ny design och färgerna är piggare än de varit. Det var en roligt sightseeingtur med en buss som blir en båt och sedan en buss igen. Jag tyckte det var kul och tog sedan med dotter och barnbarn och de gillade det också.
   Tack, har haft en fin kväll och em med vår vän Tove. Så fint att ses hos en tredje vän ute på Ekerö.
   Hoppas du haft en fin måndag.
   Kram

 12. Haha vilket fyndigt namn det blev med Vetekatten, o jag hör finporslinet klirra där på serveringsbordet. Spöket var riktigt lyckat, inte alls så anskrämligt som mycket annat på Halloween. Loggan lyckades jag inte riktigt bemästra, hur det passade till ordet Kraftverk. annars är den väldigt rak och tydlig.
  Muralmålningar är så fina.
  Tack för fina skyltar, kram

  1. Tack! Vetekatten är riktigt trevlig och jag gillar den lite gammeldags stilen här.
   Vag gäller Halloween så avstår jag helst men tillstår att spöket är rart. Det brukar återkomma.
   Loggan men K so i kraftverk tyckte jag var ganska fin men det förutsätter ju att man vet vad den står för och det framgick inte så tydligt
   Muralmålningen gillade vi också och det blir bra med flera av dem som piggar upp de vita väggarna.
   Kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *