Stockholm Utflykter

Strandpromenad på Djurgården – Från en udde till en annan

En vackert blå himmel och var med oss hela gårdagen och dagen var som gjord för en utedag. Det var tisdag och väninnan  Agneta och jag  gav oss av på ännu en fin runda. En strandpromenad på Djurgården och vi startade på den östra sidan med att gå från en udde till en annan; från Blockhusudden till Parkudden. (Vi gick betydligt längre denna tisdag, men för att alla ska kunna hänga  och att inlägget inte ska  bli alltför långt delar jag upp vår runda i etapper. När jag var hemma igen sent på eftermiddagen var 12 km avverkade. )

Stockholm. Saltsjökvarn. Sjövägen till Blockhusudden och vår strandpromenad op Djurgården. Perfekt med “Sjövägen”, en båt som fungerar som en buss. En resa på 14 minuter och med två bryggstopp innan Blockhusudden. Jag åkte  från Saltsjökvarn till Blockhusudden där vi skulle starta vår strandpromenad på Djurgården.

Vi startade vid Blockhusudden och gick norrut längs vattnet. (Östersjön)

En fin strandpromenad på Djurgården

som delvis kom att gå i gamla fotspår och i en del nya. Blockhusudden med “Gamla Sjötullen” och den speciella Dahlénfyren tillhör de gamla trotjänarna i bekantskapskretsen. Och vad gäller “Sjövägen” hit till Djurgården från Södermalm är jag en ganska flitig resenär.

Stockholm.Kungliga Djurgården. Blockhusudden. Här startade vi vår strandpromenad på Djurgården. Blockhusudden och Stora sjötullen. Här vid vid bryggan lägger båten till och det var här vi startade vår strandpromenad på Djurgården.

Och strax utanför en av villorna här njöt vi av vit magnolia. Helt utslagen och väldigt vacker. Inte minst mot den klarblå himlen.

Bara några hundra meter från där vi startade stannade vi för att se oss omkring.

Tvärs över vattnet och söderut ser vi Nacka strand. Och det är nästa hållplats för Sjövägen som där just lägger till vid bryggan vid restaurang J. (Här var jag i söndags och åt en sen lunch)

Här, österut mot Stockholms inlopp,  ligger Fjäderholmarna som under senare delen av våren, sommaren och en bit in på hösten är ett trevligt utflyktsmål.

Vi går en bit till längs med  vattnet och stöter på  skulpturen “Yxmannen”, av Erik Grate-   Hit till området vid Blockhusudden kom denna mindre replik 1994. Originalet finns i Rålambshovsparken i Stockholm och är betydligt större.

Vi traskar på en bit till och ser “Sjövägsbåtarna”. En av dem på väg till Lidingö och det nya området där som heter Dalénum och den andra på väg mot City och Nybroplan. Ett trevligt utflyktstipstips om man är i Stockholm är att ta “Sjövägen” från Nybroplan och till Dalénum och promenera till Kappa naturreservat.  I Kappa naturrerservat  är finns  också ett minnes märke  efter Raul Wallenberg.  En liten portfölj. Och anledningen till att den lilla portföljen finns här är att R. W. föddes i ett hus som fanns just här.

Lidingö med området Dalénum. Till höger i bild börjar Kappa naturreservat. 

Mot Parkudden

Vi fortsätter att hålla oss helt nära vattnet.

Stockholm. Strandpromenad på Djurgården med möte. Paret Svan. Vår strandpromenad på Djurgården tog oss vidare mot nästa udde, Parkudden. En för oss helt ny bekantskap. Och på vägen mötte vi paret Svan som letade föda.

Lite svallvågor gjorde att paret Svan bestämde sig för att ta paus i ätandet och gunga i stället.

Så ser vi plötsligt  villa “Parkudden” skymta på andra sidan Isbladsviken. Den här villan var under förra sekelskiftet sommarhem för fyra prinsessor: Prinsessan Ingeborg (1878- 1958) och hennes tre döttrar: Margareta, Märtha och Astrid. Och det var senare prinsessan Märta som kom att bli kronprinsessa av Norge. Hon gifte sig med sin kusin, den norske kronprinsen Olav.  Mennär tyskarna anföll Norge under andra världskriget flydde hon först med barnen till Sverige och senare  till USA. Och anledningen till att de inte kunde stanna i Sverige finns det olika förklaringar till.  (SVT:s serie “Atlantic Crossing” är baserad på en del av kronprinsessan Märtas liv ) Vid freden 1945 återvände kronprinsessan Märta med barnen från USA och kronprins Olav och kung Haakon anslöt från Storbritannien varifrån de delvis “regerat” under krigsåren.

Stockholm. Parkudden. Verkligen njutbar strandpromenad på Djurgården. Helt nära vattnet. Verkligen en njutbar strandpromenad på Djurgården. Absolut närkontakt. 

Prinsessan Ingeborg var dotter till den danske kungen Fredrik VIII  och drottning Louise av Danmark. Hon var samtidigt även barnbarn till Sveriges kung Karl XV och drottning Lovisa. Prinsessan Ingeborg gifte sig 1897 med prins Carl som var bror till den svenska kungen Gustav V.Prins Carl och prinsessan Ingeborg lät 1899 den svenske arkitekten Ferdinand Boberg bygga om Villa Parkudden och här bodde sedan familjen sommartid.

Villa Parkudden.

 

40 svar på ”Strandpromenad på Djurgården – Från en udde till en annan”

 1. Vilken härligt lång promenad 🙂 Och vilket väder! Alltid lika intressant att läsa dina texter och se dina fina bilder. Och Magnolian!! Så bedårande vacker! Bland det vackraste vi har på våren.

  1. Det blev en rejäl tur men vi har ju aldrig bråttom utan stannar en hel del. Jag blev så förvånad över att magnolian var utslagen för inne i stan har jag mest sett den knoppas. Visst är den vacker. Var i Kungsträdgården i måndags och där var körsbärsblomningen i full gång- Väldigt vackert det också.

   1. Tack! En riktigt fin dag och promenad blev det på Djurgården både vad gäller väder och upplevelser.

  1. Det var så vackert och fint att se det i full blomning. Vi hade en helt fantastisk dag. Och jag fick se blåsippor.
   Här mulnade det nu sent på em så inget kaffe nu på balkongen. Väl kyligt. Men vi åt frukosten ute.

 2. Vilken härlig promenad i fantastiskt väder och så trevligt att få hänga med på den. Så vackert magnolian blommar mot den blåa himlen. Vår magnolia kan skryta med sju blommor men det är bättre än inget 🙂 I dag har vi fått betydligt kallare väder så våren verkar vara i viloläge igen.

  Kram och god kväll!

  1. En väldigt lyckad dag på alla sätt och en rejäl runda blev det. Men solsken i blick- Stora delar av promenaden gick längs vattnet och det är ju i sig väldigt trevligt. Jättetrevligt att du var med. Inne i stan har jag sett knoppar på en del magnoliaträd men här på djurgården såg vi ett par i söderläge som var helt utslagna. Och visst var det fint med den blå himlen och de vita magnoliablommorna-
   Sju blommor är absolut bättre än inga alls. Kanske slår de snart ut men lite värme behövs.
   Kyligare här också
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 3. En fantastiskt fin promenad i det härliga vårvädret. Bilderna är rena glädjeämnen, som alltid här hos dig. Den bästa bakgrunden för foton är onekligen blå (som i himmel alltså).
  Villa Parkudden har jag aldrig hört talas om. Än en gång – tur att du gör din research och belyser bakgrunden både vad gäller personer och byggnadsverk:-)

  1. Det blev en riktigt lång och väldigt lyckad runda. Strålande väder var det ju också- En del “gammalt” men också en del nytt. Villa Parkudden kände inte jag heller till innan. En ny bekantskap.
   Lite bakgrund kan det ju vara bra att ha med sig.
   De som läser får sovra….

 4. Hej igen, jag älskar Djurgården! Ett andningshål i storstan. Finns ju många, men jag hade så nära från arbetsplatsen dit så jag kom att utnyttja den mycket. Gillade skulpturen, den är stilren och snygg och var och en får ju tolka uttrycket som man vill.
  Jag såg på den välgjorda serien Atlantic Crossing så jag lärde mig en hel del nordisk historia där. Tyckte det var tragiskt att Märta dog så tidigt. Hon hann aldrig bli drottning men jag vet inte vad hon dog av. I tv-serien blöder hon ofta näsblod, kan det ha varit en sjukdom som senare blev värre…
  Kramen

  1. Hej Paula!
   God kväll! Djurgården har så mycket och är verkligen en grön lunga i storstan. Här finns så mycket. Kan tänka mig att du varit här en hel del och har fina minnen med dig.
   Kronprinsessan Märtha fick leukemi så det var den som tog hennes liv. Serien såg jag också och tyckte den var bra och den var ju baserad på vad som hände och ingen dokumentär.
   Kram

 5. Jag älskar verkligen bilder där vatten ingår, öbo som man ju är i grunden.
  Paret svan där gillade jag nog mest av allt, ståtliga varelser de där och så fina.

  En fin promenad att få följa med på där, det tackar jag för och lite historia är återigen intressant för undertecknad….bra jobbat.

  Ha en fin avslutning på kvällen.

  1. Vi tillbringade nästan hela dagen med vattnet som närmsta granne. Så härligt och tur med vädret hade vi också. Så kul att se svanarna som först äter och sedan gungar iväg när det kom svallvågor.
   Och lite historia kommer oftast med.
   Ha det allra bäst i sena kvällen

 6. Vilket fint magnoliaträd. Tror det är sådana jag brukar gå förbi på min promenad, men än verkar dom inte ha börjat blomma.
  Ett svanpar brukar jag också gå förbi, riktigt fina djur. Dom har troget dykt upp i Tidan vilket dom brukar göra mot våren.

  1. Magnoliaträdet var väldigt vackert och extra fint tillsammans med den klarblå himlen. Inne i stan har jag baar sett knoppar på magnolian men detta träd i söderläge hade slagit ut.
   Svanarna är fina att se på men de kan vara nog så ilskna och halsarna kan bli långa.
   Minns också att jag förr (för så där en 25 år sedan) sett svanar i Tidan.

 7. Å vackraste magnolia och platser som besöks!
  Kronprinsessan Märta har jag en “nästan relation” till; hon dog 1954 samma år som jag föddes. 1961 fick jag min rehabilitering efter polion på Krosprinsesse Märthas Institut i Oslo som hörde under Rikshospitalet. Såg tv serien,men var inte så där begeistrad som jag trodde jag skulle bli. Den var något stel i gestaltningen tyckte jag.
  Du har fått en fin bild av Yxmannen där!
  Stor kram

  1. En strålande dag var det och att mötas av denna magnolia mot den klarblå himlen piggade upp än mer. Jag kände inte till Villa Parkudden tidigare men nu såg vi den och fick historien bakom den.
   Så intressant med “din nästan relation” till kronprinsessan Märtha. Och det viktigaste var ju att du blev bra. Tv- serien såg jag också och en del stämde och en del var ju “fiction”.
   Yxmannen hade vi inte väntat oss att se men nu fanns han här på plats så det var lika bra att hälsa på honom.
   Stor kram

 8. Jag gick med dig helt snabbt här i kväll. Glad för varje vandring.
  Vädret har ju varit exemplariskt men nu har regnet dragit in och stormen.
  Så nu tackar jag för mig och kryper ner i kojen.
  Stor kram!

  1. Vi hade en fantastiska dag på alla sätt. Och i så fin miljö- Vi har haft sol i stort sett hela dagen och hoppas att regnet drar förbi hos oss. Men det återstår att se. Ännu inget i alla fall-
   Natti!
   Stor kram

  1. En magnifik magnolia och den gjorde sig extra fint mot den blå himlen. Inne i City har jag bara sett magnolian i knopp men här var den utslagen. Vi hade en härlig dag på alla sätt och en lång runda blev det.

  1. Tack! En skön dag var det och inte minst vädret. Statyn har jag sett i original och full storlek i Rålambshovsparken så jag blev lite fundersam över den som fanns här- Men den gjorde sig fint alldeles vid vattnet.

  1. Tack! Nej, våren var påtaglig hela dagen och hela promenaden. Inne i stan har jag ännu inte sett magnolian i blom. Däremot körsbärsträd.

 9. Ännu en alldeles underbar promenad – helt i min smak! Oj så duktig du är som kan så mycket om kungligheterna och deras släktskap! Ett ämne jag aldrig brytt mig om, men så här är det ändå intressant att läsa 🙂
  Fantastisk magnolieträd … och jag som är lite stolt över min lilla magnolia som i år ståtar med minst fem blommor 🙂
  Våren kom visst av sig lite – idag snöblandat regn … men jag har en del att göra inomhus, så det gör inte så mycket.
  Ha en fin torsdag!
  Kram!

  1. En strålade dag och en riktigt fin promenad på alla sätt. Vad gäller de kungliga får jag allt läsa på. En del kan jag men inte direkt detaljerna. Och Villa Parkudden hade jag inte passerat tidigare.
   Blev så förvånad när magnoliaträdet här var i blom för inne i stan har jag hitintills bara sett knoppar. Men söderläge och sjöutsikt gör sitt till. Väldigt vackert var det och extra med den blå himlen.
   Vad fint att ditt magnoliaträd är i knopp.Säkert kommer det snart blommor-
   Lite kyligt här och småregn men vi får se- Ännu ingen snö i alla fall.
   Önskar dig också en bra torsdag och jättetrevligt att du gick med.
   Kram

  1. Djurgården har mycket av det mesta och vi hade verkligen tur med vädret. Och perfekt att ta båten till Blockhusudden.
   Ha det fint ni också.
   Trevlig torsdag!

 10. Trevligt att få se villa Parkudden, visste inte mycket om detta hus.
  Märta blev kronprinsessa av Norge , Astrid blev väl drottning av Belgien och Margareta prinsessa i Danmark. Carl var väl inblandad i Husebyaffären. Stämmer detta? Varför börjar jag blanda mig in i denna inavel? Man gifte sig med nära släktingar och det är en hel röra av ingiften. Fast trots allt intressant.
  Härlig tur och fina bilder.
  Trevlig torsdag!

  1. Vår runda på Djurgården var väldigt trevligt och där vi stötte på både det vi kände till och annat som för oss var nytt. Jag hade hört tala om Villa Parkudden men aldrig tidigare passerat. Jodå, du har helt rätt vad gäller döttrarna men den här prins Carl som du tänker på i samband “flickorna” var deras bror. Pappan till alla hette också Carl och mamman var Ingeborg.
   Idag är det mulet och snöblandat regn så fint att det blev en rejäl runda i tisdags.
   Önskar dig också en trevlig torsdag.

 11. Vilken trevlig promenad längs vattnet och historia om monarkins leverne.
  Jag är alltid road av att läsa om vår monarki och även andras.
  Även om Raul Wallenbergs hjältedåd/ insatser och hans födelseort.
  Tack för rundan Ditte‼
  Kram

  1. Tack! Trevligt att du följde med. Djurgården är stor till ytan och har mycket. En hel del har jag gått runt här men det finns alltid något att s eoch uppleva både vad gäller natur och historia.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram

  1. Vi hade en toppendag och det blev sammanlagt en rejäl runda på 12 km och långa sträckor längs med vattnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *