Stockholm Utflykter

Nacka strand – Plus en hel del grönt, blått och gott

Gårdagen bjöd oss här i Stockholm på en riktigt vacker vårdag och med blått som genomgående färg. Visserligen varvade jag de olika nyanserna av blått med en del grönt och en riktigt god toast Skagen på restaurang J i Nacka strand. Och det kom att bli en söndag helt i min smak, fylld av trevligheter tillsammans med dotter Helen. Men vi började med det gröna och ett besök i Nacka Handelsträdgård.

Stort utbud av växter. Tänkte här genast på bloggvännen Lilla Syster som har växter som ett stort intresse.

Jag hade tänkt mig rabarber. Men de verkade inte ge skörd första året man planterade dem. Och jag är ju lite otålig och vill gärna se snabba resultat. Minns tomatfröna vi satte förra året. Vi hade åtta plantor och kunde skörda 10 pyttesmå tomater i oktober.

Får bli ett nytt besök här i maj och då fler inköp. Nu blev det ett gäng penséer som fick följa med hem. Och de ska klara ev. kommande frost. Man vet ju aldrig med april.

Nacka strand

Här bor dotter Helen och för min del blir det besök här ganska ofta. Denna söndag blev jag hämtad hemma och efter varvet på Nacka handelsträdgård bestämde vi oss för att äta en sen lunch på restaurang J i Nacka strand. Men det var många som tänkt denna tanke. Fullt förståeligt denna härliga vårdag. Man tar sig smidigt till Nacka strand antingen med buss från Slussen, en resa på 10 minuter, eller som jag gärna gör tar “pendelbåten”. Pendelbåten går från Nybroplan i City och till Ropsten på Lidingö och har ett antal hållplatser på vägen. (Vissa avgångar har “slutstation” vid Nacka strand)  Lite skärgårdskänsla infinner sig och att promenera i området, längs kajerna åt båda håll rekommenderas,.

Stockholm. Nacka strand. Vi njuter av utsikten innan vi tar trapporna ner till kajen. Nacka strand.Vi njuter av utsikten och det vackra vädret en stund innan vi bestämmer oss för att ta trapporna ner till kajen.(En “bergbana” finns också.) Till höger här skymtar ett av de nybyggda husen där lägenheterna, bostadsrätter, gick åt som “smör i solsken) Tvärs över vattnet ligger Lidingö.

Statyn föreställer Gud som är i färd med att sätta stjärnor på himlen och assisteras av en ängel. Statyn ritades av Carl Milles men färdigställdes av hans assistent Marshall Fredricks och restes 1994. Från början var statyn tänkt att placeras utanför FN- byggnaden i New York. Regnbågsmotivet syftar på bågen som förenande kraft mellan olika ländes och var tänkt som ett fredsmonument. Men så blev det inte  av bl.a. ekonomiska orsaker. Men en placering i New York blev det inte.

Ett signum för Nacka strand är Carl milles staty "Guds hand på hemmelsbågen"Ett av Nacka strands signum. Carl Milles  23 meter höga skulptur Gud Fader på Himmelsbågen. En skulptur som varit placerad här sedan 1995 och blivit ett kännetecken för Nacka strand. Ofta sprutar den vatten men inte denna dag. Rakt ut här går in och utloppet till Stockholm.

Statyn är också en fontän och men i går var vattnet avstängt. 

 Dags för lunch

Trädäcket utanför restaurang J är populärt och det är här man går i land när man kommer med pendelbåten. Vid borden här ute är det dryck som gäller och vill man äta så är det borden närmare restaurangen som gäller. Vi hade inte bokat bord så tanken på att sitta utomhus och äta gav vi genast upp. Väntelistan på bord där var lång. Men vi fick ett fint bord inomhus vid fönstret så det kändes nästan som att sitta på altanen.

Nacka strand. Restaurang J och utomhusbaren. Nacka strand och utomhusbaren på restaurang J. Välbesökt men avstånd mellan bord och gäster gäller. 

En sen lunch blev det. Jag saknar deras fisk och skaldjursgryta som inte längre finns på menyn. Men kanske kommer den tillbaka. Hoppas. Helen och jag beställde en 1/2 portion “Toast Skagen” och det är för os en lagom portion. (Har en gång beställt en “hel” men orkade inte äta upp den.) Menyn här är inte så omfattande men det som serveras är bra. Vad gäller priserna så är de i den högre skalan men man betalar ju också för miljön. Och servicen här har vi alltid varit nöjda med och likaså maten.

En riktigt god toast Skagen med  rikligt med räkor och löjrom. Frasigt smörstekt bröd vid sidan om. Väldigt gott. 

Blått

var den genomgående färgen för dagen. Och i olika nyanser. Att ta “Sjövägen” hem till min hållplats, Saltsjökvarn, kändes givet .En resa som jag gjort många gånger . (Mer om Sjövägen med karta och de olika hållplatserna/stoppen finns i länken ovan)

Båten är på väg från Nacka strand och till Djurgården och Blockhusudden. Här är vi på väg från Nacka strand och in till Djurgården och Blockhusudden.

Ingen hållplats finns vid prins Eugens Waldemarsudde men vi passerar den.

Hemma vid min hållplats, Saltsjökvarn

Båten fortsätter från Saltsjökvarn till Allmänna gränd, “Gröna lund” på Djurgården och sedan in till Nybroplan i City.

För egen del promenerar jag hem längs vattnet och tar in denna sköna söndag-  Tycker allt att jag har det väldigt bra.

Stannar till på Danvikstullsbron en stund. Danviksklippan till vänster. Globen reser sig över nejden och framför skymtar delar av Hammarby sjöstad. Till höger syns en del av den östra delen av “vår kaj” Norra Hammarbykajen/Norra Hammarbyhamnen.

 

 

24 svar på ”Nacka strand – Plus en hel del grönt, blått och gott”

 1. Vad härligt med en handelsträdgård.
  Kommer också vänta ett tag med ytterligare blominköp.
  Har inget ätbart hos oss som vi bor nära vägen.
  Visserligen sparsamt trafikerad men det kan damma lite.
  Äldsta barnet i Göteborg odlar massor på sin balkong, våning 6 på Hisingen.
  Gott med Skagen , din portion såg helt tillräcklig ut.

  1. Vi har en del i närheten men det är inte direkt gångavstånd till dem. Nu valde vi en handelsträdgård i Nacka där vi antog att inta “alla” sökte sig.Och så var det.
   Ska senare slå till på lite kryddor och sallad. Vi bor ju sex trappor upp så det går bra och ingen biltrafik är det heller på kajen. Men det är inte sp mycket vi har förutom blommor.
   Restaurang J är väldigt trevlig och läget perfekt. Och en riktigt god Skagen är bara så gott.
   Önskar dig en fin måndag från ett strålande vackert Stockholm .
   Nu en stund på balkongen. Har varit i Kungsan och sett körsbärsblommorna igen- Njutbart!

 2. Vilken härlig dag du fick tillsammans med din dotter och vädret var alldeles underbart. Visst betalar man säkert en del för miljön men är maten god och likaså servicen är jag beredd att göra det. Jag giller när det finns olika storlekar på Toast Skagen för oftast är det en ganska så mättande rätt. Till lunch brukar det utan vidare räcka med en halv. Jag ser fram emot när fiskrestaurangen nere i hamnen öppnar efter renoveringen och tillbyggnaden. Hos dem väljer jag gärna just en Toast Skagen. De har bara en storlek så mätt blir man.

  Kram och god måndag!

  1. Vi fick en jättefin dag tillsammans och visst spelade det vackra vädret in en hel del.
   Vad gäller priset så håller jag helt med dig. Kvalitet kostar.
   Ni har det ju väldans bra med fiskrestaurangen så nära. Fint med om och tillbyggnaden av restaurangen och det blir säkert en fin nyöppning av den.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram från ett strålande Stockholm.

 3. Såg en tomatplanta i affären, tänkte på frugans odling här och funderade på att köpa ett par men jag avvaktar.
  Toast Skagen, perfekt som lunch och smarrigt. 🙂

  Det där var ju en originell utsmyckning av området där, häftigt tycker jag, kan inte mycket om konstnärer men jag lär mig lite varje år.
  Vackra vyer här och lite historia…det tackar jag för.

  Ha en fin kväll.

  1. Vi ska köpa ett par tomatplantor senare men de kan ju inte stå ute nu och inne blir det väl trångt. Kanske börjar det bli mycket i odlingsväg även hemma hos dig.
   Vi hade en jättetrevlig dag och restaurangens toast Skagen är riktigt bra. Inte så mycket majonnäs i röran.
   Carl Milles skulptur är verkligen häftig och än mer när vattnet är på.
   En strålande dag var det och så även idag men dagen har jag ägnat åt körsbärsblommor i Kungsträdgården- Ett sant nöje.
   Ha det fint du också .

  1. Miljön ute på J tycker vi om och det är trevligt att sitta både ute och inomhus. Ibland blir det bara ett glas vin eller en öl på deras uteservering och ibland en bit mat. Vi tar gärna båten hit och hem. Kan också rekommendera att ta båten till Dalenum på Lidingö och sedan promenera längs vattnet österut genom naturreservatet.

 4. Tack för länken =)
  Ååå vilken underbar handelsträdgård, du kommer att ha med mycket fint med hem därifrån. Köp en färdig tomatplanta och plantera om i större kruka så får du en bättre skörd ska du se.
  Din lunch såg som vanligt magiskt god ut. Tänkte faktiskt på dig idag då jag stekte lax till kvällsmat, för vi hade skagenröra till som sås.
  Ha en bra kväll och penséer är tåliga!

  1. Tack, själv! Du ger så mycket inspiration och jag tar till mig det jag kan. Att vi sedan har balkong och inte så stor yta att ha odlingar på är ju förstås något att ta med i beräkningen. Men ett par tomatplantor ska det bli. Och potatis har maken nu förgrott och de ska få bo i en hink.
   Gott med stekt lax och skagenröra till

 5. Vackra bilder,som vanligt. Lockande med vatten! Har aldrig sett toast Skagen på det sättetm enbart direkt på brödet. Men en halv portion, Ni storstadsbor är små i maten! : ) Absolut OK att betala för miljön, på en sådan plats.
  Inte mycket till tomatskörd. Odlade ni på balkong-altan? Hoppas att det blir bättre detta år. Kram!

  1. Tack! Vi har ju båtar här som fungerar som bussar och jag använder de flitigt. Igår på vägen hem blev det båt. Verkligen trevligt. Jag är så takcsam att den här Skagenröran serveras separat från brödet. Lägger man den på brödet innan serveringen så behåller inte det smörstekta brödet sin frasighet. Jag har en gång beställt en hel portion men orkade inte äta upp så nu har jag lärt mig att här på restaurangen är en halv protion perfekt till lunch
   Vad gäller priset så kostar ju både miiljö och kvalitet och är båda bra så är det ju helt ok.
   I år ska vi köpa tomatplantor och hoppas på bättre skörd. Vi odlar dem i stora krukor på balkongen men förra året började vi med frön och det blev inte bra hos oss.
   Kram

 6. Helt underbara bilder från en lika underbar och solig dag i Nacka. Klart ni inte var ensamma om att vilja äta på J. Men egentligen kan du vara glad att ni fick ett fönsterbord, för om man kolla gästerna som satt ute så ser det aningen frusna ut. I lä är det varmt, men på öppna däcket kanske det var betydligt kyligare.

  1. Tack! Det blev en väldans bra dag på alla sätt och på J:s kändes det nästan som utomhus där vi satt vid fönstret och utsikten är ju fin. Helt ok för oss att sitta inne. Jag satt ute sen på båten när jag åkte hem och i övrigt blev det en hel del frisk luft under dagen. Kvällen tillbringade vi på balkongen.
   Och lika skönt idag. Bara att njuta.
   .

 7. Är så tacksam för ditt tips om Restaurang J , dit vi tog just båten från Nybroplan förra sommaren, ett underbart ställe, fin miljö och god mat! Dit vill jag igen! Förstår att du hade en toppendag med din dotter!
  Kram och må så gott

  1. Det är så roligt om man rekommenderar något och att det blir lyckat. Nu var vi här på lunch och det var väldigt trevligt men ibland blir det middag. Inser att det nog är bra att boka bord här antingen det gäller lunch eller middag särskilt dessa vackra dagar. Min dotter H bor i nacka strand så J:s är ett av deras stamställen. Mysigt också att sitta på bryggan med något gott ätt dricka.
   En riktigt fin dag blev det.
   Idag blev det Kungsan igen och körsbärsblommorna.
   Kram!

 8. Du har rika variationer och här var det vackert blått och grönt.
  När det gäller växter tänker jag på min yngsta dotter. Hennes intresse bara ökar, både vad gäller blomster och grönsaker. Men hon har plats.
  Toast Skagen är underbart gott! 😀 Så mysigt att luncha med dottern!
  Det kanske blir en räkmacka för mig i morgon på konditori Trulsson.
  Godkväll och stor kram!

  1. Vi hade en riktigt fin dag på alla sätt och perfekt med en sen lunch här på restaurang J:s precis vid vattnet. Deras toast Skagen är så god eftersom det är mycket räkor och att den är “fast” i konsistensen. Sedan de helt smörstekta bröden vid sidan om är perfekt. Lägger man skagenröran på bröden blir det ju inte längre frasiga.
   Så roligt med yngsta dotterns växtintresse och har man plats och intresse är det ju toppen.
   Hoppas ni får en fin dag i morgon och en riktigt god räkmacka.
   Kanske blir det en för mig också- Har trevligheter på gång i morgon också. Så även idag. En heldag och kväll.
   Stor kram och god natt.

 9. Vilken färgbomb där i handelsträdgården! Rabarber, här växer den överallt och ingen tar reda på den! Vet inte varför, men själv går jag inte heller o plockar av den, mest för att den kräver mycket socker för att kunna ätas, bara tanken på rabarber gör att det känns surt i gommen upp till öronen, haha
  Men visst har jag ätit god rabarberkräm tidigare…
  Jag gillar Gud Fader-statyn fast jag vill hellre associera till en mer jordnära figur…
  Mycket trevlig morochdotter-.dag! Kram

  1. Jag och Helen fick en fin dag tillsammans med både blommor och senlunch. Det var så roligt att se alla växter och fundera över vad jag kan ha. Rabarber slog jag ur hågen när de inte verkar bli ätbara första året. (Jag gör gärna rabarberpaj och marmelad men utan så mycket socker. Även rabarberkräm.
   Ja, en mer jordnära figur kan man absolut associera till. Jag gör det också. Statyn är fin och särskilt när den sprutar vatten och den syns ju vida omkring.
   Kram

  1. Vi har haft flera riktigt vackra vårdagar nu och det är bara att njuta av det som finns runt en.
   Strålande sol idag också så det verkar lovande.
   Önskar er en fin tisdag.

  1. Vi hade en jättefin dag och roligt med besök i Nacka Handelsträdgård. Att sedan äta en sen lunch god lunch på restaurang J i Nacka strand var perfekt. Förstår att du känner igen dig.
   En strålande dag idag och det blev en fin heldagsutflykt. Men ingen räksmörgås idag.
   Ha det bra du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *