Stockholm Utflykter

Till Fjäderholmarna – En fin sjöresa och ett trevligt besök

Värmen här i huvudstaden, med dryga +30, har inte lockat mig med några större utsvävningar dagtid. Ja inte kvällstid heller. Balkonglivet tillsammans med kvällspromenader mot lämpliga “vattenhål” har varit tilräckligt utsvävande och behagligt. Men igår gjorde jag verklighet av en tanke jag haft ett tag och det blev en båttur och ett besök på Fjäderholmarna, några öar alldeles vid Stockholms inlopp. Inspiration till besöket fick jag efter att ha läst Towe Ahlins blogg, “Come fly with me” där hon nyligen gjort en tur just till Fjäderholmarna.

Till fjäderholmarna . En halvtimmes båtresa från Slussen i Stockholm Snart på väg med Fjäderholmslinjen från Slussen

 Till Fjäderholmarna

går Fjäderholmslinjen från Stockholm varje hel timme och från piren ca 500 meter norr om Slussen, vid Gamla stan (Man kan även ta sig till Fjäderholmarna från Nybroplan, Nacka strand eller Ropsten på Lidingö.Exakta tidtabeller och priser via länkarna) Resan tar en halvtimme och jag valde att stå i fören och blev skönt svalkad både av vågor som slog in och av blåsten. Och fin utsikt var det också.

Fjäderholmslinjen utgår från Gamla och  Fjäderholmarna syns längst till höger

Nästan framme vid Fjäderholmarna möter vi Cinderella, Vikinglinjens Ålandskryssningfartyg. Och många fritidsbåtar var det också.

Snart framme och här skymtar restaurang “Röda villan” mellan träden.

 

Fjäderholmarna

är i sig fyra öar som tillhör Lidingö kommun och är Stockholms “närmaste skärgårdsöar” och lockar många besökare. Jag har förr om åren varit här ganska ofta men har de senaste åren glämt bort dem. Men det ändrade jag ju på.

Öarna har en gammal historia och finns omtalade redan på 1300-talet, då med annat namn. Det nuvarande namnet lär ha uppstått från att holmarna redan på 1300-talet omnämdes som “holmarna på fjärden”.

Stora bryggan på Fjäderholmarna. Här finns också en fritidsbåtshamn.

Här ute finns idag flera rastauranger, barer badklippor, hantverkare och en museieverksamhet med gamla bruksbåtar och föremål från gamla skärgårdsfartyg. Är man intresserad av whiskey kan det vara av intressa att veta att det svenska whiskeyföretaget Mackmyra har ett lager i det bergutrymme som förr tillhörde militären.

Jag styrde stegen mot restaurang Röda villan och denna var för mig en helt ny bekantskap. En väldigt trevlig sådan. (Towe hade berättat om den) Många avskilda platser möblerade med hängmattor, hamockar, parasoller och trädgårdsmöbler fanns utplacerade på klipporna och i bergsskrevorna.  Väldigt mysigt. Och visst hittade jag mig en plats som både gav skugga, svalka och sjöutsikt.

Utsikt mot Stockholms inlopp och mot Nacka strand. Åskmolnen tornade upp sig, men bara några få knallar hördes. Här i bergsskrevan slog jag mig ner.

“Röda villans” beställningsdiskar. Man kan beställa både inomhus och utomhus i luckan. För mig blev det räksallad och ett glas vitt vin. 

Verkligt mysiga omgivningar.

Ön är inte stor och att promenera runt den tar 20 minuter i långsam takt. Att man sedan stannar till vid ytterligare vattenhål är lätt hänt och det finns flera. Alla med sjönära läge.

Det blev en behaglig njutflykt, en utflykt som innehåller det där “lilla extra.  Nära stan men ändå med skön skärgårdskänsla. Och njutflykter som inkluderar båtresor gilllas extra.

 

Och idag är det lite svalare .Så skönt! Kanske väntar också lite trevligheter även idag.

30 svar på ”Till Fjäderholmarna – En fin sjöresa och ett trevligt besök”

  1. Det var det.Nu var det flera år sedan jag var där och med tanke på att Fjäderholmarna ligge nära och det svalkar skönt på sjön så blev det en bra njutflykt. rekommenderas om man är i Stockholm en varm dag och vill ha ite svalka.

 1. Fjäderholmarna har jag besökt några gånger, men hittar förstås nyheter för ig i ditt inlägg. En gång jag var där köpte jag en tavla, spontanköp, en tavla jag blev väldigt förtjust i direkt. Fick kånka hem den via båt, taxi till hotellet, tåg och sedan bli hämtad vid stationen i Jönköping med bil. Det var skönt.

  Tavlan har hedersplats hos mig, vissa gillar den inte alls, jag gillar den mycket! 🙂 Åter till Fjäderholmarna, väldigt vackert att vandra där, mysigt.

  Ser fram emot att få höra dig berätta om det blev någon trevlig njututflykt idag också, eller om de valde hemmets lugna vrå.

  1. Fjärderholmarna har jag besökt många gånger, men nu var det ett par år sedan senaste gångem. Vi åkte ofta dit när döttrarna var små och då var det sommartid också en hel del teater där för barn bl.a “Trazan & Banarne”. Sedan blev det tradition att åka dit ett par gånger varje sommar.Vad roligt att läsa om tavlan du köpte där och som har hederplats i ditt hem. Lika bar att köpa när man ser något som gillas. Kan tänka mig att det var bökigt att få hem den. Men det var det säkert värt.
   Jodå, det blev en njutflykt idag också. Men i närheten. Svalt och skönt där också.

 2. Det kallar jag verkligen “njutflykt” och menyn var dessutom helt i min smak. Perfekt när det är så pass varmt som det är.

  Kram och ha en härlig fredagskväll!

  1. Denna tur kvalade väl in bland njutflykter och svalkan både under båtturen och på Fjäderholmarna var behaglig. Och jag hade ju kunnat ta med badkläder. Har ju fortfarande inte badat i sommar…Illa! Men tid finns.
   Önskar dig en skön kväll.
   Kram!

 3. Jag har hört namnet Fjäderholmarna, men inte mer. Kanske i någon väderleksrapport?
  Vacker resa och båtturer gillas av mig också.
  Betydligt svalare idag och riktigt skönt.
  Stockholm har ett rikt utbud på “att göra”.
  Stor kram!

  1. Här finns mycket att göra men i hettan som varit har man iknappast orka fundera ut vad man vill göra. Gårdagen var varm +30 och fuktigt och kvavt. Men till sjöss och på Fjäderholmarna var det skönt med viss havsbris. Idag är det lite svalare, bara +27 så lite trelvigheter bölev det idag också. Dock ingen båttur.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram!

 4. Fjäderholmarna är verkligen en oas där precis i närheten av Stockholmspulsen. Har varit där flera gånger och inte minst somrarnas utomhusteatrar är himla trevliga att besöka. Att bara strosa omkring i dom vackra omgivningarna är också en lisa för själen. Om det nu inte är ALLTFÖR knökfullt med skränande människor vill säga. Fast å andra sidan kan man ju roa sig med att studera människolivet också 🙂

  Ha en fin fredagskväll!

  1. Gårdagens besök gick i lugnets teckan. En del turister från utlandet och Sverige var här men väldigt gott om plats. Röda villan hade jag inte besökt tidigare och dit kommer jag att återkomma. DE andra etablissemangen har testats, men läget på Röda villan och alla mysiga sittgrupper vinner. God mat och dryck dessutom. Var här ofta när barnen var små när “Trazan&Banarne” hade föreställningar. Minnesvärt.
   Önskar er också en fin kväll

 5. Härligt inlägg om Fjäderholmarna, vår sons lilla familj var där över midsommar vet jag. En underbar skreva du hittade!
  Cinderella väcker roliga dansminnen! Blir rätt sugen!
  Härliga kvällar vi har nu, gäller att komma ihåg att njuta!

  1. Fjäderholmarna ligger ju nära till och särskilt för oss som bor på Söder. Smidigt att ta sig dit är det- Men jag har i flera år glömt bort dem…När döttrarna var små var vi här flera gånger varje sommar och skönt att bada där från klipporna var det.
   Kanske blir det en danstur med Cinderella…Många bra artister och orkestrar i höst.
   NJuter nu på balkongen i den ljumma kävllen. Dagtid kan man inte sitta här – alltför varmt.

 6. Har faktiskt varit på Fjäderholmarna bara en enda gång. Måste bero på att jag bor norr om stan;-) Det var väl för cirka fem år sedan, men jag ser att det har hänt en del där. Kul att hantverksbutikerna är kvar, men fler restauranger har tillkommit sedan jag var där. Å så himla kul att du slapp ett åskväder.

  1. Det är ju enkelt att ta sig dit för mig, men det var flera år sedan nu som jag gjorde det- Var där mycket när döttrarna var små. Fastnade extra för Röda villan så hit kommer jag tillbaka. För dig blir det genast mer omständigt att ta sig dit och det finns ju mycket annat…
   Åskan slapp jag. Men det var bra klibbigt i stan. Där ute var det njutbart.

 7. Länge sedan jag var till Fjäderholmarna.
  En bra utflykt.
  Röda Villan såg verkligen fint ut.
  Vi kom till Stockholm ikväll.
  Blev en superb middag på Grodan.
  Hade turen att få ett bord på den populära uteserveringen.
  Bor på trevliga Mornington.
  Ha en fin helg.
  Titti

  1. Välkommen till Stockholm! Och Grodan är alltid trevlig. Fint att ni kunde sitta ute för man villl ju inte gärna sitta inne dessa fina kvällar. Finns så många härliga uteserveringar/rstauranger i stan . Kan rekommendera hotell At 6 och deras takterrass på Brumkebergs torg. Härlig utsikt och miljö.
   Mornington har vi vänner som brukar bo på . Väldigt trevligt!
   Önskar er fina dagar här.

 8. Fjäderholmarna är ett fint utflyktsmål. Jag har varit där flera gånger, men inte på länge nu. När Ronja var liten var vi ofta där och det var ju roligt att åka båt dit ut. En lagom lång båtresa och en lagom stor ö att vandra runt på. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. När döttrarna var små blev dte flera turer hit varje sommar. Extra kul att åka ut för att se “Trazan & Banarne” som uppträdde där just sommartid. Nu var det flera år sedan jag var där. Hittade också “Röda Villan” så mysiga omgivningar så hit kommer jag tillbaka och till Fjäderholmarna också. Men nu ska det inte dröja flera år…
   Kan förstå att du och Ronja hade trevliga besök där.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 9. skulle man åka till dina hemstad så kan man bara kika in till dig o få massa tips om man inte har planer 🙂 så trevligt Ditte o din plats ser ju inbjudande ut 🙂 kram å tack för turen

  1. Huvudstaden kan jag bra! Och det blir ju ofta så att man känner till sin egen stad och omgivningarna runt om. Kommer jag till Malmö så har du en hel del tips som jag kan ha glädje av.
   Dessa varma dagarär det skönt med en svalkande båttur och Fjäderholmarna i sig är fint och med en skön bris.
   Kram och trevlig lördag.

 10. Vilken härlig njutflykt det blev. Och visst är det så att man ibland glömmer bort allt det fina man har i sin närhet!
  Stor kram och trevlig lördag!

  1. Det blev en lyckad tur med en del svalka och mysigt i största allmänhet. Och nu var det ju ett tag sedan jag var till Fkäderholmarna. Hade liksom glömt bort dem.
   Önskar er också en fin lördag.
   Kram!

 11. Fjäderholmarna, dit skulle jag ha velat följa med dig. Fast kanske inte i denna värme, det klarar jag inte, eller mitt hjärta tycker att det är jobbigt, verkar det som. Vi hade plus 29 grader i går och då håller jag mig inomhus. Mysingen och jag funderar på en liten båttur, kanske till Åland eller Helsingfors. Åker du och din man ofta till Åland? Skönt kanske nu, i värmen.
  Idag lite bättre i luften, plus 20 vid sex-tiden i morse. En kort liten regnskur men nu skiner solen igen.
  Tack för all information och vackra och härliga bilder ifrån din njututflykt.
  Trevlig helg.
  Kram!

  1. Jag tycker att värmen är besvärande och försöker hitta skugga och röra mig långsamt. Igår var det lite svalare och skönt där uppe på Fåfängan. Men det är en bit att gå upp. Men man kan köra bil ända upp om man har svårt att röra sig. Men å andra sidan är det bökigt med trafiken i Stockholm nu så att köra här är kämpigt.
   Vi tar då och då en tur till Åland, har släktingar där. För ett par vecor sedan åkte vi en tur från Grissleham fram och tillbaka och bodde sedan kvar i Grisslehamn. Förra somaren var vi en tur till Helsingfors och det var väldigt trevligt. Spännande att se vad ni gör. Och en båttur piggar alltid upp. TRor att en del ny börjat arbeta så att det är färre resenärer ute. Och åker man mitt i veckan är det ju “luftigare” ombord.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram och tankar.

 12. Fjäderholmarna har jag hört talats om, men aldrig varit där … heller 🙂 om jag kommer till Stockholm någon gång, då ska jag komma ihåg denna fina plats! Ser verkligen trevligt ut!
  Kram

  1. I hettan var det skönt med en båttur och här ute är det alltid lite skugga och en skön bris. Var här mycket med döttrarna när de var små. Ett trevligt utflyktsmål och “Trazan & Banarne” var där och uppträdde varje sommar och en hel del annat för barn var det också. Här ute finns något för alla. Även en havsörnskoloni finns här.
   Kram!

 13. Vilket mysigt ställe, tror jag bara sett ordet Fjäderholmarna på affischer, o visst är namnet mysigt? Denna tropiska sommar måste många turistföretag gå bättre än någonsin, läste att även Dalarna har slagit besöksrekord. Många har nog stannat hemma istället för att åka på utlandssemester. Varför åka bort när värmen och solen finns här hemma= Det kan jag bara hålla med om! Tack för fina bilder från ett nytt ställe

  1. Förr om åren var jag här flera gånger var sommar men hu de senaste åren har dte inte blivit av. Vet inte varför. Men denna kvalmiga dag gjorde jag slag i saken och tog mig en tur. Trångt vra det heller inte vare sig på båten eller där ute. Men säkert lugnast att åka en vardag.Jag hade en fin eftermiddag här ute och med en svalkande bris. Stockholm är fyllt av utländska turister och även många svenska turister tar sig en tur till huvudstaden. Förstår att också Dalarna haft många besökare.
   I Stockholm känns det nu svalare i luften och jag är tacksam för det.

  1. Noterade också att vi väljer “liknande” mål. Tror vi har sinne för detta. Rökeriet hoppade jag denna gång till förmån för Röda Villan , som för mig blev en ny och väldigt trevlig bekantskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *