Foto Stockholm

Sticka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Sticka är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Och vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns orden ordnade veckovis för hela året. I årets tolkningar är det olika verb som gäller.) Bilderna är  gårdagsfärska och tagna i Stockholm i går.

Kungsträdgården  mitt i Stockholms City. Här är det körsbärsblommorna som just nu sticker ut

Sticka

Ordet sticka har varit med i Gems Weekly Photo Challenge ett par gånger tidigare; i juni 2019 och i april 2020så i dag tyckte jag det var knepigt att förnya mig. Men med fri tolkning och en del fantasi så blev det följande.

Jag var till Kungsträdgården på påskafton och då var det några få körsbärsträd som var i blom. Och när körsbärsträden i Kungsträdgården blommar, ja då är det vår i Stockholm. Eftersom vi haft flera vackra och soliga dagar i Stockholm förmodade jag att körsbärsträdens blomning nu skulle vara på topp. Så var det också. Kan tänka mig att blomningen är som vackrast den här veckan och kanske i början av nästa.

Stockholm. Kungsträdgården. Här kan körsbärsträden sticka ut sina grenar så att deras blommor bildar ett rosa tak i allén. Här i Kungsträdgården kan de japanska körsbärsträden sticka ut sina grenar så  så att det bildas ett rosa fluffigt tak av de vackra körsbärsblommorna. 

Körsbärsblomman – En symbol i krig och fred

är något som också kan sticka ut. Följande info hittade jag på plats. Körsbärsträdens korta blomningstid associeras ofta med livets förgänglighet. Blommorna påminner oss om att ta vara på livet och att njuta av det så länge det varar. Men körsbärsblommorna har också använts som en symbol för militarism och samurajer. Körsbärsblommorna kom under Edoperioden i Japan, mellan 1615 – 1868, att symbolisera de adliga krigarna, samurajerna och deras hedervärda och korta liv. (Ofta dog en samuraj i 20-års åldern.) Man kan ju tycka att det är lite udda att koppla ihop de skira och vackra körsbärsblommorna med en maskulin våldskultur. Men båda är ju förgängliga med kort blomningstid.

Under  andra världskriget dekorerade kamikazepiloterna sina flygplan och uniformer med körsbärsblommor i samband med att de gav sig ut på sin sista resa. (Kamikaze var  japanska piloternas självmordsattacker på amerikanska krigsfartyg i Stilla havet under andra världskriget.)

Stockholm. Kungsträdgården. Körsbärsblomning. Och sticka ut gör både blommor och grenar på olika sätt.Sticka ut gör både grenar och blommor. Och på olika sätt.

 

Kungsträdgården hade många besökare denna vackra vårdag. Och visst var det många som ville “sticka” till Kungsträdgården. Jag också.

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

 

34 svar på ”Sticka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Körsbärsblommor är ju så fantastiskt fina.
  Samurajer var ju del av tv-serien “shogun”, bra serie och jag tyckte det var så spännande med just samurajer när jag var i den åldern.
  Men nu fick jag lite mer kunskap om just dessa krigare, stort tack för det.

  Och Kungsträdgården….vackert.

  Ha en fin fortsättning på dagen Ditte.

  1. “Shugun” läste jag först och såg senare serien på tv. Riktigt bra. Intressant att körsbärsblommorna är en symbol både för krig och fred. Men så har det ju varit historiskt sätt på flera platser på vår jord.
   Vi var här på påskafton och då var en del träd i blom men nu var det en hel allé och ett tak av de rosa körsbärsblommorna. Så vackert.
   En strålande dag här och jag har tillbringar den på och vid vatten.
   Önskar dig en fin kväll.

  1. God tanke! Tror nog inte blomningen i denna omfattning håller i sig mer än denna vecka. Jag gick fram och tillbaka i allén flera varv och bara njöt av detta rosa tak.

 2. Tack tack tack för dina bilder som sticker ut mer än vanligt denna vackra soliga dag.
  Njut vidare i det vackra vädret

  1. Fina dagar har vi haft och visst sticker körsbärsblomningen här i Kungsträdgården ut. Vi var här på påskafton men då var det bara några träd i blom men igår bildade blommorna en hel allé.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar.

 3. Åh, så ljuvligt vacker blomning! Bland det finaste vårtecknet som finns skulle jag vilja säga 😀 När jag ser bilderna kan jag tycka det är väldigt synd att vårt japanska körsbärsträd inte ville längre.

  Kram och god tisdag!

  1. Jag tycker det är så vackert med denna blomning och det var många här- Men jag tycker folk generellt sätt är bra på att hålla avstånd och roligt med en levande stad är det ju. Nu är det ju Kungsträdgården som verkligen sjuder av liv och blommor- I Stockholm säjer vi att våren är här när körsbärsblommorna i Kungsan blommar. Vi var här på påskafton och då var kanske sex träd i blom men igår var alla träd i gång med sin blomning.
   Trist med ert körsbärsträd men ville det inte så var det ju så.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Hej Ditte!
  Ja det är vackert med körsbärsträd. Antar att det jag har utanför balkongen är av samma typ fast vita och kallas visst fågelbärsträd. Konopparna sitter direkt på grenarna. Sen kommer bladen och skymmer all utsikt 🙂
  Gott om folk ute. Hoppas vädret håller i sig!
  Kramar P ♥♥

  1. Hej P!
   Det var så fint att komma hit igår och se de vackra körsbärsblommorna. Vi var här på påskafton men då var bara några få träd utslagna. Nu var det en hel allé. Mycket folk var det men jag tycker de flesta är bra på detta med avstånd och roligt med en levande stad.
   Strålande väder idag och jag har varit ute hela dagen. Ljuvligt!
   Kram!

  1. Detta ord har varit med ett par gånger tidigare i fototemat så de flesta varianterna av att sticka har jag haft med. Ville nu ta med något annat-Och att sticka till Kungsträdgården igår för att se körsbärsblommorna blev lyckat.

 5. Rätt vansinnigt, dom vackra körsbärsblommorna blev krigspropaganda, men det är ofta så det fungerar och det finns fler exempel på det i historien. Du fick till en jättefin bilsd med den blåa himlen i bakgrunden.

  1. Tack! Lite knepigt att få till rättvisa färger för ljuset här är ju speciellt.Hade kompaktkameran med. Tycker ibland systemkameran är för tung att ha med.
   Och visst är det märkligt att körsbärsblommorna är en symbmbol både för krig och fred.

  1. Visst är det och att sticka hit gör jag gärna när de är i blom. Men även annars.
   En strålande dag har det varit och även kvällen känns skön. Blir en stund nu på balkongen efter en heldag ute.
   Trevlig kväll!

 6. Ja, något så underbart med körsbärsträden! SÅ glad att jag en gång fick uppleva detta i aprilblomningen. Jag nästan tappade andan. Helt ljuvligt!
  Nu längtar jag till Jättadalen ute i Valle, där blommar träden också rikligt.
  Att körsbärsblomman hade den symbolen som du berättar om, det hade jag ingen aning om. Nog för att jag hade hört talas om de japanska piloternas självmordsattacker, men visste inte så mycket mer.
  Idag är det en helt ljuvlig dag och åter har jag traskat och gått.
  Ha en fin kväll.
  Stor kram!

  1. Visst är de fina! Och roligt att du har varit på plats och sett dem- Vi var här på påskafton och då var bara några träd i blom men igår var alla i blomning och det blev ett tak av de rosa blommorna.Härligt!
   Kanske kan det snart bli en tur för dig till Valle. Hoppas!
   Har sett mycket grönska och vackra blommor idag också och är så glad att vi har så fin natur helt nära. Har varit ute med min väninna hela dagen och det blev 12 km innan jag var hemma. Lika bra att passa på att vara ute när vädret är så vackert
   Fint att du haft en bra dag med mycket gång och frisk luft.
   Sitter nu en stund på balkongen i kvällssolen och njuter. Så skönt-
   Trevlig kväll.
   Stor kram

 7. Så fantastiskt vackra träd! Sticker verkligen ut.
  Stickat har jag gjort otroligt mycket i mina dagar. Blir inte så mycket under årets ljusa tid, så nu är det inget projekt på gång.
  Sticka svansen mellan benen och sticka i väg när det börjar osa katt…. jag är nog rätt bra på det. Kram!

  1. Det blev ett lyckat besök i Kungsträdgården och här stack både blommor och träd ut Vad gäller all form av handarbete så är det en riktigt svag gren hos mig. Och där ingår stickning. Fick inte ens vara med på syslöjden i klass 4-6 för att jag var så dålig. Fick “jobba” i biblioteket i stället och böcker gillad jag mer. Tror syfröken var glad för detta.
   Vad gäller att sticka svansen mellan benen så är det inget för mig. Har nog ärvt det efter båda mina föräldrar. På gott och ont.
   Kram

 8. Vilka LJUVLIGA bilder:-) Tack, tack, tack:-) Helt underbart att känna att nu är det vår, på riktigt. Du tajmade ditt besök helt perfekt. Att körsbärsblomman var en symbol för bland annat Kamikazepiloterna hade jag ingen aning om. Så tusen tack även för den infon. Älskar Blogglandia:-)

  1. Tack!Att “sticka” ner till Kungsan i går var ett bar beslut. Vi var här på påskafton men då var det ett fåtal träd som var i blomning. Nu gick jag i en allé med ett rosa tak av skira körsbärsblommor. Tror nog att blomningen är över i slutet av den här veckan ellee i början av nästa.
   Intressant att få veta detta med symboliken vad gäller körsbärsblommor och krig och fred.

 9. Verkligen ett bra beslut att sticka till Kungsan nu! När vi var där i fredags så var det inte fullt så utslaget som nu, sååå vackert! Få se om jag hinner med att se det ännu en gång. Vilka fantastiska foton du fick, och inte dumt då med en blå himmel, magiskt vackert!
  Kram och sov gott!

  1. Tack! Här är det snabba ryck och det är ju enkelt att sticka ner till Kungsan. Vädret var ju dessutom perfekt. Vi var här på påskafton men då var det bara sex träd i blomning. Nu var det alla. Antar att det är färdigblommat under nästa vecka.
   Önskar dig en fin onsdag.
   kram

 10. Jag tittar och njuter! Tack Ditte att du visar denna fantastiska blomning! Skulle såå gärna se det i verkligheten någon gång 🙂
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Tack, för fina ord. Det är verkligen en speciell känsla att strosa här under detta tak av rosa körsbärsblommor. Och blommorna är ju så vackra. Anatar att blomningen är över i mitten av nästa vecka.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 11. Visst kan det kännas lite kluvet att förknippa något så ljuvligt med något så tragiskt. Men det är väl ofta så att det är motpolerna som får oss att se det vackra. Inget ljus utan mörker.
  Njut vårpromenader och vacker blomning!
  Varm kram från Mia!

  1. Visst är det kontrasterna som får en att fundera lite extra. Och historiskt sett har ju detta med symboler i kontrast till varandra förekommit en hel del-
   En vacker blomning är det och en fin känsla att strosa här i en allé va körsbärsträd och men ett rosa tak av dessa skira och vackra körsbärsblommor.
   Varm kram till dig

  1. Det var verkligen en lyckad dag att komma hit. Nu var alla träden i blom och det rosa mot den blå himlen blev så fint. Hade tyvärr inte systemkameran med makroobjektiv med mig för den blir ofta för tung. Men kompaktkameran gjorde ett bra jobb den också.
   Hinner du så ta en tur förbi. Tror kanske det blommar in i början av nästa vecka också.

  1. Visst är de vackra! Här i Kungsträdgården finns en hel allé och med ett rosa tak av skira körsbärsblommor–

  1. Visst gjorde jag. På påskafton var det några få träd som var i blom men nu var det alla. Helt ljuvligt att strosa under ett rosa tak av körsbärsblommor- Nästa vecka är det nog överblommat.
   Intressant att känna till att körsbärsblomman symboliserar så olika saker.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *