Stockholm Trevligheter Utflykter

Strålande söndag med mycket av det bästa

En strålande söndag blev det. Och det på alla sätt. Inte minst den klarblå himlen. Dessutom tillsammans med döttrar och  barnbarn. Som extra goda tillbehör tillkom en båtresa, lite skärgårdskänsla och även en god lunch i fin miljö på “Kajen Nacka strand” .Välkomna med!

Nacka strand. En strålande söndag och med god sikt mot Stockholms inlopp. Här välkomnar också Carl Milles staty- Gud Fader på HimmelsbågenEn strålande söndag  och även denna dag välkomnar den 23 meter höga statyn, “Gud Fader på himmelsbågen” (eller regnbågen). Statyn är gjord av Carl Milles och är ett “landmärke ” för Nacka strand-  Rakt ut ser man inloppet till Stockholm och till vänster skymtar lite av Fjäderholmarna- 

Sjövägen

var det. På alla sätt. Jag skulle möta barnbarnen och dotter Liv vid Nybroplan i City för att ta båten”Sjövägen” ut till Nacka strand. Detta är en pendelbåt som går alla dagar och flera gånger i timmen. Ett perfekt alternativ till buss- Sträckningen är från Nybroplan till Ropsten på Lidingö. (Men dit är turerna inte lika många- )  Flera hållplatser finns på vägen och en del turer från Nacka strand är också “expressturer” X och kör direkt till Nybrokajen eller direkt ut till Nacka strand.

Till Nacka strand åker jag  ganska ofta och brukar ta “Sjövägen” från kajen/hållplatsen vid Saltsjökvarn. En “hållplats” som ligger 3 km längs vattnet från kajen där vi bor på Södermalm och som är en trevlig promenad i sig.

Stockholm. Östermalm. Strandvägen. Och en strålande söndag är det. Helt molnfritt. En strålande söndag denna mors dag. Här skymtar Strandvägen, “Stockholms paradgata”

Vi blickar in mot Gamla stan, Slussen och Södermalm-

Från båten ser vi delar av Gamla stan till höger där tornen på Riddarholmskyrkan och Tyska kyrkan är landmärken liksom Stadshusets torn. (Med “guld” på toppen) Rakt fram “guldbron”, den nya Slussenbron och kranarna som är i gång vid ombyggnaden av Slussenområdet . Ska ev. bli klart 2025. Till vänster skymtar delar av  Södermalm.

Här passerar vi Prins Eugens Waldemarsudde ute på Kungliga Djurgården- Men här har båten inget stopp. 

 Mitt emot Waldemarsudde ligger Saltsjökvarn där jag brukar gå ombord. Sedan blir det några stopp vid kajerna efter vattnet.  På  Finnboda gamla varv och  Kvarnholmen där den gamla kvarnen Tre kronor tidigare var i bruk. I båda dessa gamla industriområden i Nacka kommun har nu nya bebyggelseväxt fram. Sista  stoppet före Nacka strand är Blockhusudden på Djurgården och några minuter senare är vi framme-

Strålande söndag

Vi når Nacka strand efter 35 minuter och i det vackra vädret satt vi uppe på däck under resan. Många hade denna sköna söndag valt att ta sig hit ut och en fin tur är det. Och SL-biljett gäller- ( Passagerarantalet ombord på båtarna är fortfarande begränsat till 50 personer så trångt blir det aldrig. Är båten full får man vänta en kvart på nästa)

Framme i Nacka strand och bakom båten ligger den trevliga restaurang J- Här brukar vi äta men idag blir det i ställer på “Kajen”. Vill man dessa vackra dagar/kvällar äta mat rekommenderas bordsbeställning. 

Restaurang J har också en terrass och här kan man slå sig ner med dryck som inhandlas i baren. Ingen bordsbeställning här-

Stockholms inlopp

Vi ska idag för första gången testa att äta på “Kajen”. Och här sitter man just på kajen med vattnet som närmaste granne. Området är ganska nyöppnat och kommer att utvecklas allteftersom. Men padel,minigolf och boule finns redan nu  om man vill vara aktiv.

Vad gäller det ätbara är  konceptet är det finns ett mattorg att man beställer mat i någon av de foodtrucks/matvagnar som finns. På några ställen får man maten med sig och sätter sig sedan vid ett ledigt bord. Man kan beställa mindre rätter, snacks, sallader eller något mer “rejält”. Dryck kan också köpas på ett par ställen lite beroende på vad man vill ha. Vad gäller alkohol får det förtäras inom ett bestämt område.

Döttrar och barnbarnen på väg mot lunch-

Dags för lunch

Namnet “Kajen” eller som det också står “The Quay” är synnerligen passande. Mängder av bord, stolar och olika soffgrupper är utplacerade på kajen och på en lång sträcka- Men man kan också välja att sitta “bakom glas”.

Vill man inte slå sig ner vid borden som finns på själva kajen  kan man här sitta mer i lä och omgärdad av glas. Tak finns så att detta även fungerar vid regn.

Nacka strand. Restarurang Kajen ; The Quay. Denna strålande söndag valde vi att sitta just på kajenMen denna strålande söndag ville vi inte sitta bakom glas utan kajen blev vårt självklara val- Vy in mot Stockholm. 

I väntan på maten. Och barnbarnen har fått lite sommarpresenter av moster Helen. (Sitter bredvid Max, äldsta barnbarnet.)

Och maten kom.

Mycket att titta på. Inte minst alla båtar som passerade helt nära. Tvärs över vattnet skymtar Blockhusudden på Djurgården.

Världens finaste killar! Så charmiga, omtänksamma och roliga-

Max 11 år busar med moster Helen och William 7 år testar sina nya solisar som han fått av moster.  Så läcker!

Tiden går fort när man har roligt.Och det hade vi verkligen. En riktigt lyckad dag med mycket av det bästa jag vet. Stort tack!

Dags att lämna Nacka strand för den här gången. (Jodå, det är bostadshus som klättrar uppför bergväggen och allra högst upp här bor dotter Helen med familj med utsikt över vattnet och “nejden” (OBS! Man behöver inte gå hela vägen upp utan det finns en “bergbana”)

 

32 svar på ”Strålande söndag med mycket av det bästa”

 1. Vilken härlig mors dag det blev! Strålande sol, underbart väder och det finaste sällskapet. Då kan man icke klaga 😀

  Kram och glad måndag!

  1. Lyckat på alla sätt! Och vädret gjorde ju sitt till också.
   Önskar dig en fin måndag. Det som är kvar och hoppas det varit en bra dag-
   Kram

 2. Du fick en jättefin Mors dag! I strålande väder dessutom. En riktig önskedag.
  Dina naturbilder är ljuvliga och med så mycket svensk sommar.
  Underbart väder här också och det fortsätter idag.
  Stor kram!

  1. Det blev en lyckad dag på alla sätt i härlig miljö och vädret gjorde sitt till- Liksom bästa döttrar och barnbarn-
   En skön försommardag var det-
   Och visst är det lite extra med det fina vädret- Fint att du också kunnat njuta av det.
   Fint även här idag och det ska fortsätta i morgon.
   Bara att tacka och ta emot.
   Stor kram

 3. Älskar verkligen dessa bilder från dina utflykter innehållande vatten av alla de slag.
  En mors dag helt i min smak om man säger så 😉
  I helgen planerar vi att åka ut och fota lite i vår södra skärgård här, längtar så att jag nästan dregglar.
  Lite mat ska man väl kunna hitta på någon restaurang också sen är lyckan fullkomlig, hoppas vädret håller i sig bara.

  Ha en skön kväll Ditte.

  1. Tack! Vad roligt! Och jag har ju förstått att du är en riktig “sjöbjörn”. Vi hade en väldigt lyckad dag och i vackra omgivningar. Och vid vattnet.
   Vad roligt att ni har planerat en tur ut i i södra skärgården- Förstår att ni längtat. Och jag hänger förstås med. Har varit väldigt lite i er fina skärgård och ser fram emot en tur.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Njuter av dina foton, så fint det är där vid Nacka Strand, och tackar än en gång för tipset om Restaurang J. Vilken fin dag du fick med nära och kära!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack, vad roligt! Och du känner igen dig. Nu valde vi kajen eftersom killarna lättare där kunde röra på sig- Men ett trevligt koncept här också-
   Vi fick en så fin dag tillsammans och vädret var ju strålande. Härligt att se döttrar och barnbarn igen-
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. En väldigt lyckad dag med bästa innehållet på alla sätt-
   Skönt att ni i norr också nu fått fint sommarväder. Hoppas det består.

 5. Verkligen en strålande dag på alla sätt och vis tycker jag. Alltid kul att se grabbarna och de växer så det knakar. Max ser riktigt vuxen ut, trots att han bara är 11 år. Å William har också skjutit i höjden sedan sist jag såg bilder på honom.
  Kajen måste vara ett helt nytt ställe. J har jag ju varit på ett antal gånger, men Kajen ligger ju “på andra sidan verkar det som. Idén är bra och den kan funka. Efter drygt ett år med restriktioner och begränsningar överallt blir jag nästan varmt om hjärtat när jag ser att nya ställen ändå poppar upp och att krögare satsar på nya ställen och nya koncept. Eloge där:-)

  1. Instämmer helt! Så lyckat på alla sätt och extra roligt att nu testa “Kajen”. Killarna är verkligen fina och så charmiga. Max går nu ut klass 4ochb William ut ettan. Tiden går.
   Kajen var igång lite förra sommaren men har nu utökat en hel del. Riktigt trevligt. Många besökare var det och något rimligare i pris än J. För killarna var det roligt här för mer att se och de kunde titta på de som fiskade och annat.
   Tror att detta kommer att gå bra. Trevligt är det och läget perfekt. Önskar de lycka till. Vi kommer tillbaka.
   Och J finns alltid kvar men där måste man boka bord.

 6. Så härligt! Väder, omgivning, sällskapet!
  Så roligt att se dina Stockholmsbilder. Och I detta inlägg de välbekanta centrala turistvänliga delarna, som även en lantis, som bor 35-40 mil bort känner igen
  Fjäderholmarna har vi besökt när döttrarna var små.
  Nacka strand, det är en plats som jag gärna skulle besöka. Förhoppningsvis så kan det bli ett huvudstadsbesök igen . Mycket att upptäcka!
  Tack för denna turen! Kram!

  1. Tack! Det blev verkligen en lyckad dag på alla sätt- Extra roligt att du känner igen dig i bilderna och omgivningarna. Fjäderholmarna är alltid trevligt och det brukar bli ett par besök där varje år. Men jag irriterar mig tyvärr på att båtbiljetterna dit är “onödigt dyra”; ca 160 kr tur och retur. Åker man till Nacka strand spo också verkligen är fint blir priset 1/3 för pensionärer eftersom SL kort gäller- Och på helgerna åker barn under 12 år gratis om man har med dem.
   Rekommenderar en tur med “Sjövägen” och man kan t.ex åka med till Ropsten och sedan åka med tillbaka och gå av i Nacka strand- Mycket fint att se en vacker dag.
   Kul att du hängde med.
   Kram

 7. Vilket härligt somrigt och familjärt inlägg! Tänk vad det betyder mycket att kunna umgås med familjen! Då spelar det inte så stor roll var man är eller vad man gör, bara att kunna vara tillsammans. Ser väldigt härligt ut där på kajen. Vilken bra service att båtarna går så ofta.
  Tack för grattis!

  1. Tack! Ja, det blev en så lyckad dag och fint att se de mina igen. Vi har ju setts då och då men utomhus. Men nu kunde vi kramas. (Är vaccinerad x2) Och vädret gjorde ju sitt till förstås.
   Kajen här är väldigt trevlig och både trevligt och smidigt att ta båten. SL-Kortet gälle ju också.
   Ha det bra!

 8. Oj vilken staty! ,-)
  Strandvägen har vi åkt många gånger, där är vackert. Härlig helg!
  Så mycket intressant det finns som du besöker.
  Vilken vy ni hade , sitta på kajen och äta, ett bra val och vilken dag ,-)
  Härlig dag med familjen ,-) Snäll moster som ger presenter, det syntes att de var lyckliga killar som satt där ,-))
  Fina bilder.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Visst är statyn fin! Och extra din när vattnet är igång.
   Vi hade en riktigt fin dag på alla sätt och perfekt att ta båten hit ut och hem. Så roligt att vi kunde ses alla tillsammans och valet av plats blev lyckat. Här finns också något att äta för alla-
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Vilken fin dag ni fick tillsammans! Barnbarnens ögon lyser av glädje, solen skiner, det går vågor på sjön och maten? Hur gick det med maten från foodtrucksen? Det lät ju så spännande! Såna möjligheter som vi på vischan helt saknar!
  Inte helt fel att bo med den utsikten! Undrar om inte jag skulle få svindel, men det går väl över.
  Kram från pörtet

  1. Det blev verkligen en lyckad dag på alla sätt och både väder och miljö gjorde sitt till Och så fint att träffa döttrar och barnbarn och kunna kramas- (Är ju vaccinerad x2-) Detta med de olika matvagnarna verkar vara ett bra koncept. Nu tror jag att det fanns 3-4 stycken med lite olika val och fint att slå sig vid borden på kajen oberoende av var och vad man handlat- Dock får alkohol “hålla” sig inom området men det är å andra sidan stort.
   Tror inte du skulle få svindel här uppe med utsikten över havet. Man märker inte där uppe att det är högt. Men utsikten över Lidingö, Fjäderholmarna, Stockholms inlopp och Djurgården är fin.
   Kram

  1. Det blev verkligen en lyckad dag på alla sätt. Och döttrar, barnbarn, vädret och miljön här ute i Nacka strand gjorde sitt till.
   Stockholm nu i dessa tider är helt ljuvlig.

 10. Vilken härlig söndag ni hade! Så fina barnbarn du har. Det är guld värt att få ses. Jag utnyttjar alla chanser jag har att få träffa Rasmus. Så skönt att det börjar normaliseras lite nu. Det strålande solskenet förhöjer allt. Äntligen blir det sommar.

  1. Tack! Ja, det blev en lyckad dag på alla sätt. Jag har träffat barnbarnen då och då under pandemiåret och vi har då varit utomhus men nu, när jag är vaccinerad, kunde jag krama om dem- Förstår att du tar de tillfällen du kan att träffa Rasmus och snart hoppas jag även du kan träffa de andra barnbarnen. Vet ju att de bor “en bit bort”.
   Visst njuter vi nu av skönt sommarväder. Lika bra att passa på.
   Ha det bra!

 11. Vilket härligt morsdagfirande det blev och vilken perfekt tajming av vädret! Underbara bilder 🙂

  Ha en fin start av den första sommarmånaden! Fast sommaren såg ut att ha tjuvstartat där hos dig, men det är ju inget man klagar över 😀

  1. Tack! En vacker tid nu och särskilt när det nu har varit så fint väder. Det blev en väldigt lyckad söndag på alla sätt och en båttur ut till Nacka strand och sedan lunch på Kajen blev väldigt trevligt.
   Idag är det juni och sommaren är här. Hurra!!! En fin tid!
   Klagar inte över att sommaren tjuvstartade.
   Önskar dig en fin tisdag.

 12. En alldeles fantastisk Mors Dag! Härligt att kunna fira tillsammans och så trevligt det ser ut. Underbara bilder från er dag också!
  Kram

  1. Tack! Det blev en så lyckad dag och väldigt roligt att vi alla kunde ses-Miljön och vädret var ju också på topp.
   Kram

  1. Det blev väldigt lyckat på alla sätt. Och att ta båten ut till Nacka strand och sedan sitta vid kajkanten och äta lunch är som en minisemester. Och i bästa sällskapet och strålande sol.
   Kan tänka mig att sonen med familj hade det skönt på landet- En fin tid just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *