Stockholm

Byggnad – En gemensam nämnare i veckans Skyltsöndag

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Veckans skyltbidrag är från i fredags och har en minsta gemensamma nämnare. En byggnad. Bilderna kommer i huvudsak från en del av Stockholms innerstad som mer informellet kallas Lärkstaden eller “Lärkstan” som man säjer mer allmänt. Och detta är i sin tur en del av stadsdelen Östermalm. Lärkstan omfattar fyra kvarter och de flesta huse här är byggda av tegel och  i engelsk stil och  uppöförda under åren 1907-1917. I området finns  många ambassader men också en hel del privatbostäder och man kan utan överdrift säja att detta är ett exklusivt område att bo i.

Tekniska högskolans tunnelbaneuppgång bjuder på färgglada rulltrappor och skyltar som talar om när man kan använda dem.

Byggnader

av skilda slag har på olika sätt fått bidra till veckans skyltskörd. Och detta med stor variation. Jag har lämnat Södermalm som är min hemmastadsdel och förflyttat mig till Östermalm.Två stadsdelar som historiskt sett  har en hel del gemensamt. Bl.a. var fattigdomen stor i båda och de låg utanför staden. (Och staden i sig, Stockholm, var i stort sett Gamla stan.)

Vi börjar vid på tunnelbaneperrongen vid Tekniska Högskolan och blickarna gick genast till taket och den konstnärliga utsmyckningen.  Här är det ett vetenskapligt tema som konstnären Lenart Mörk visar. De fyra klassiska elementen; eld, vatten, luft och jord.Motiven återspeglar fint den skola som gett namn åt tunnelbanestationen,

Stockholm. Tekniska högskolan. I taket på den byggnad där tunnelbanestationen ligger finns denna häftiga målning. "De fyra elementen" , jord, luft , eld och vatten     I taket på den byggnad där Tekniska Högskolans tunnelbanestation ligger finns denna spektakulära och maffiga takmålning med tema av de fyra elementen; jord, luft, eld och vatten.

Mot Lärkstan och här finns mycket att titta på och jag kommer under veckan att återkomma hit men idag är det fokus på olika skyltar. Och vi börjar med en grind. En grind som leder in till ett flerfamiljshus och som har initialerna IS. Nu vet jag att det är IS som dels designat grinden och dels bott här i huset.

En grind med initialer leder in till ett flerfamiljshus här på Bragevägen i Lärkstan.

Stockholm. Lärkstan. Östermalm- På en äldre byggnad spg vi denna passande skylt. På en äldre byggnad såg vi denna passande skylt. Och vi vet nu att vi är på Östermalmsgatan och i kvarteret Sidensvansen.

Stockholm. Lärkstan. Östermalm. I denna gula byggnad ligger den irakiska ambassadenI denna gula byggnad i mitten här på Baldersgatan i Lärkstan finns den irakiska ambassaden och visa det genom  att skylta med flaggan på fasaden. 

Vi går vidare –

Flera av gatorna här  på här i Lärkstan här namn efter fornnordiska gudar. Och på  på en angränsande gata till Baldersgatan ligger Tyrgatan med den estniska ambassaden och det estniska konsulatet.

Stockholm. Östermalm. Lärkstan. En skylt på denna byggnad på Tyrgatan visar att gär finns estniska ambasssadenEn skylt på denna byggnad, till vänster om entrén på översta bilden,visar att här finns estniska ambassaden.

I entrén till ett annat hus här på Tyrgatan finns denna skylt som verkar vara uppsatt av Skattebetalarnas förening.

 

Husen i sig är ganska diskreta och så även de brevinkast vi såg.

En tydlig skylt. Brev men ingen reklam. Vad gäller tidningar framgår det inte var de ska lämnas.

Ett hus som tillhör Svensk sjuksköterskeförening ligger i närheten av den irakiska ambassaden på Baldersgatan. Mer att läsa om föreningen finns i länken. Ett rejält hus är det.

 

Så till sist. En liten och ganska  oansenlig skylt visade att i denna byggnad finns ett hotell. Och när vi tittade lite till såg vi själva hotellskylten, Ett Hem . (Egentligen är det två skyltar som sitter på varsin vägg)

Stockholm. Östermalm. Lärkstan. Att denna siskreta byggnad innehåller ett hotell vid namn "Ett hem" var svårt att upptäcka. Att denna diskreta byggnad är ett lyxhotell är inget vi tänkte på. Inte innan vi såg de små skyltarna. Men varför ska det vara enkelt.Och när jag såg att det stod “ETT HEM” på en av skyltarna så kom jag på att jag läst om hotellet. 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

26 svar på ”Byggnad – En gemensam nämnare i veckans Skyltsöndag”

  1. Tack! En kul runda blev det här i Lärkstan och skyltar fanns det gott om.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig mors dag och kväll.
   Kram

 1. Lite färger i rulltrappan är man ju inte bortskämd med direkt, fantastiskt där tycker jag och fint.

  Ambasader är ju alltid intressant att se, har läst mycket om det, speciellt den ryska på 80-talet som sverige avlyssnade i smyg, men det avlyssnade ju oss också med alla möjliga antenner på byggnaden.

  Spännande sådant där tycker jag, läser ofta om det, intressant.

  Ha en fin dag nu Ditte.

  1. Verkligen roligt med färg i tunnelbanan och nu har jag runt om i stan ser just färgade rulltrappor. Och de både piggar och lyser upp. Även en del konst sätter färg på de olika stationerna.
   Här i området ligger en del ambassader men annars finns de även i olika hus inne i stan och inte minst i Diplomatstaden på Djurgården, i närheten av radiohuset. Ja, på ambassader föregår en hel del Och så än idag.
   Önskar dig också en fin dag och trevlig kväll från ett strålande vackert Stockholm-

 2. Där fanns det flera annorlunda skyltar. Kul att få hänga med till Lärkstaden.
  Snyggt med belysningen i rulltrappan.
  Blev ju nyfiken på hotellet och kollade in länken. 🙂 Fina rum hade de och fin miljö.

  1. Området är lite speciellt och väldigt engelskinspirerat med sina “town house”.
   Hotellet är väldigt diskret och det märks knappast från utsidan att det är ett hotell. Ingen direkt skylt utom de två små vi såg.En fin innergård finns ju också.
   Belysning har nu kommit i fler rulltrappor i tunnelbanan och piggar verkligen upp.

  1. Området är ju från början av 1900-talet så de flesta skyltarna försöker nog hålla den stilen. Bra så!

 3. Japp, här känner jag mig delvis igen. Östra Station var ju min “standard” tunnelbanestation för byte till Roslagsbanan. Sedan har jag/vi promenerat runt lite i kvarteren som du visar. Och där är diskretion verkligen ett hedersord. Hotellet har jag däremot inget minne av. Men när jag googlade “Ett hem” så låg en övernattning för en natt på närmare fyra tusen kronor. Vilken tur att man har en lägenhet i Stockholm;-) Men hotellets inredning är hur cool som helst.

  En överraskande och väldigt lyckad skyltning! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Ja, iland kan jag överraska både på ett och annat sätt-
   Förstår att du väl känner igen dig- Passerade här en del förr när jag gick på GIH men på enare år har dte inte blivit så ofta- Hade en vän so bodde ett tag på Bragevägen och då blev det besök här.
   Vad gäller hotellet tror jag det är ganska nytt. Har läst om det och det verkar väldigt “inne”. En fin innergård finns också.
   Hotellet är inte direkt i min prisklass heller men att passera var helt kostnadsfritt-
   PS Såg nu i kväll Hammarbysupportrar i mängder som firade segern i Svenska cupen här på Skanstullsbron med fyrverkerier.Rejäla sådana-

    1. Detta område består av några få kvarter men har behållit sin charm från början av 1900-talet och det är så roligt att strosa runt här och se alla detaljer. Nåja, en del av dem i alla fall-
     Roligt att du hängde med.
     Trevlig måndag!

  1. Detta är ett spännande område och vi tog god tid på oss här också- Kul med dessa diskreta skyltar- Inlägg om området kommer i veckan- Men jag vet ju att du flyttar och har annat än bloggar att tänka på.
   Kram!

 4. Det var roliga intressanta skyltar och för mig ny miljö. Vilka byggnader som finns!
  Snygg skyltvandring och jag väntar på inlägg om IS.
  Stor kram!

  1. Lärkstan är ett väldigt trevligt område och roligt att gå runt och titta. Och skyltarna här är ju som husen i lite gammaldags stil-
   Alltid roligt att se vad man hittar i skyltväg.
   Stor kram

 5. Jösses så många fina skyltar du har hittat i den fina stadsdelen!
  Medlem är jag i “svensk sjuksköterskeförening”, , kul att du hittade vart de huserar!

  Svar: Visst går det en buss från mej till gamla KS, men de går inte så ofta på kvällarna, och sen är det en liten bit att gå till NKS därifrån, men är man ute i god tid så funkar det! 😉
  Må så gott!
  Kram

  1. Lärkstan är en fin del av stan och har verkligen sin historia och på olika sätt- Tänkte faktiskt på dig när vi såg skylten och stod utanför sjuksköterskeföreningens hus- Huset ligger fint här i området
   Fler bussar passerar ju utanför “gamla KS” men kom på sedan att det är knepigare med nya och bussar från dig.
   Ha det bra du också.
   Kram

  1. Tackar! Lärkstan är ett trevligt område att titta mer på- Och visst är “rullisen” snygg. Flera av dessa färgglada varianter har dykt upp i Stockholm och de piggar verkligen upp.
   Önskar dig också en bra start på veckan-

  1. Funderade just på det, men hittade inga fler fågelnamn på kvarteren här- Men vet att kvarteret Skatan finns i Lärkstan

 6. rulltrappor i färg är ju kul, gillar färg! ,-)
  Tunnelbanestationen Tekniska högskolan, vilken takmålning ,-) Grindar är alltid härliga att titta på, kul med initialer, äldre har ju alltid olika utsmyckningar. Lite skillnad mot nya.
  På Baldersgatan, vilka häftiga byggnader. Så snygga. Nu kan husen se helt plana färglösa och trista ut, visserligen tycker jag de senaste åren att de är finare. Men ett tag var det bedrövligt.
  Snyggt brevinkast!
  Fint hus där Svensk sjuksköterske förening finns. Kul att få se, lite lyxigt att sitta här och titta ,-) Lyxhotellet Ett Hem gillade jag också, ska kika lite mer på det ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst piggar de upp! Har sett att detta nu finns på flera platser i Stockholm. Många startioner i Stockholms tunnelbana har spännande målningar men just denna vid Tekniska högskolan hade jag inte tidigare tänkt på. Men nu så-
   Området här i Lärkstan är så fint och husen i dessa kvarter har ungefär liknande stil och de är byggda i början av 1900-talet.
   Att “Ett hem ” var ett hotell såg man inte om man inte visste det Väldigt diskret inklusive skylten. Och väldigt dyrt-
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Det var en rejäl skyltsamling, får kika upp i taket nästa gång jag besöker Tekniska Högskolan. Jag måste nog titta närmare på Lärkstan, trodde att bilden var tagen utomlands först.
  Själv är jag van vidbilligasmå hotell, dyrasmå hotell är något nytt 🙂

  1. Kul att titta runt här i Lärkstan och byggnaderna kan verkligen påminna om en del i vissa Londonkvarter. Hotellet är verkligen mycket diskret och det vill nog till att hitta hit om man är turist. Men absolut ett lugnt läge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *