Stockholm

Solens speglingar och ett vackert vinterlandskap

I helgen som var bjöds vi här i huvudstaden på ett riktigt vackert vinterväder. Klarblå himmel, gnistrande snö och solens speglingar blev en lyckad kombination. Morgonen var minst sagt kylig och hemma hos oss på Södermalm var det -11 grader klockan 9. Men när solen under dagen tog sig allt högre upp på himlen blev det runt -5. Riktigt behagligt. Och det vackra vädret lockade många att ta sig ut.

Längs kajerna och vattnen här på Söder var det rena “folkvandringarna”. För egen del blev det dubbla promenader både under lördagen och söndagen. Lika bra att passa på när det är “solsken i blick”.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Solens speglingar fanns på flera ställen i Hammarbykanalen. Söndag eftermiddag på kajen utanför hos oss. Här visade sig solens speglingar dubbelt upp i kanalen. Norra Hammarbykajen/Norra Hammarbyhamnen börjar i princip här och sträcker sig sedan drygt två kilometer österut. I bakgrunden skymtar Skanstullsbron. (här kan den sträckan se ut  i juli)

Solens speglingar

kom på olika sätt att följa mig under den dryga timme jag var ute. Eftersom jag ville följa solen så valde jag att gå österut. Strax före klockan 15 var jag på väg och dryga timmen senare var jag hemma igen.

Här ovan på bilden är solen i princip på samma ställe som på förra bilden men jag har förflyttat mig ett par hundra meter österut mot Sjöräddningsstationen och Hammarbyslussen. (Slussen förbinder och delar kanalen/Östersjön och Mälaren)Tvärs över kanalen ligger den östra delen av Hammarby Sjöstad.

Jag går vidare och kommer fram till Eriksdalsområdet. Och det var här i närheten som ett ryskt plan fällde bomber i februari 1944.

Stockholm . Södermalm. Årstaviken. Här syns solens speglingar i Eriksdalsbadets fönsterrutor. Många har sökt sig till Årstaviken för en promenad. Och solens speglingar i bakgrunden är i Eriksdalsbadets fönsterrutor. Klockan har nu hunnit bli 15.15.

Några minuter senare. Årstaviken/Mälaren. Solen sänker sig bakom trädstammarna i Årstaskogen. Och en svag spegling kan skönjas i vattnet.

Men när jag vänder huvudet och blickar österut vill solen vara med ytterligare ett tag.

Stockholm. Södermalm. ERiksdalsområdet. Solens speglingar är fortfarande påtagliga.  Solens speglingar är fortfarande påtagliga och även nu i olika byggnaders fönsterrutor.

Fortfarande vid Årstaviken,En annan vinkel på speglingen men Eriksdalsbadets rutor gäller ett tag till.  (Bron i bakgrunden är egentligen två;Johanneshovsbron och Skansbron.)

Jag lämnar Årstaviken och tar mig upp i Eriksdalslundens koloniområde.

Klockan har hunnit bli 15.30 och solen speglar sig fortfarande i några fönsterrutor i närliggande byggnad.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslundens koloniområde. Solens speglingar är här i stugans fönsterEn kvart senare, 15.45, möter jag på nytt solens speglingar i den lilla kolonistugans fönster. Här ser det ut som om en lampa är tänd. Och så är det ju. Solen är med ytterligare ett tag.  

Jag går vidare i koloniområdet och skymtar Globen mellan träden. Och där svagt ser jag de sista av solens strålar och speglingar för dagen.

 

 

28 svar på ”Solens speglingar och ett vackert vinterlandskap”

 1. Vilken härlig promenad och att kunna njuta av solens speglingar är inte fel. Det blir verkligen så mycket ljusare med dels snön, dels solen. Även här är det många som är ute och promenerar. Det är ju utomhusaktiviteter som gäller och då får man passa på när det är drägligt väder. Vi har inte haft så soligt här men vi har sluppit regnet ett tag i alla fall.

  Kram och god onsdag!

  1. Vi hade en strålande helg och det var verkligen en njutning att ge sig ut. Väldigt fint att följa solens nedgång och se speglingarna.
   Skönt att ni sluppit regn i alla fall och solen kanske uppenbarar sig endera dagen.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   kram

 2. Dessa fantastiska speglingar!
  Världen öppnar sig ….
  Ha en fin fortsättning på dagen Ditte!
  (Ps. Bilden jag hade på skåla kom jag på sen var ju från då du, Elaine och Annukka var hos mig till utställningen 2017.Ds )
  Stor kram

  1. Det var så vackert denna eftermiddag och en speciell känsla att följa solen och speglingarna. Och visst öppnar sig vägen.
   Har haft en fin dag idag med båttur över till Djurgården, promenad och lunch med en väninna. Så fint!
   Jag tyckte väl jag lände igen bilden men var osäker. Men nu föll bitarna på plats
   Hoppas du har en bra dag.
   Stor kram

 3. Ljuvliga bilder med sol och speglingar! Fantastiskt, vad lite solsken kan göra.
  Njutbilder 😀
  Hoppas du får en fin dag och nu ska jag gå ut en sväng, får bylta på mig lite lager på lager, så.
  Stor kram!

  1. Tack! Och både lördag och söndag var helt ljuvliga dagar. Extra fint att även gå ut och fånga solens speglingar på eftermiddagen innan den gick ne ri väster.
   Vi har haft en underbar dag idag på Djurgården och det blev sammanlagt 10 km som vi avverkat idag. I lugn takt och med en fin lunchpaus på ett gammalt värdshus.
   Lite kyligt var det men runt -6 har varit helt ok för det var nästan vindstilla.
   Hoppas du haft en fin dag.
   Stor kram

 4. Visst är det så vackert och hoppfullt med solbilder.
  Speciellt när den är på väg ner.
  Tack för fina bilder.
  Idag håller jag mig inne, väntar på veckans leverans från Ica Maxi.
  Igår närmare -20 , KALL promenad.

  1. Vi hade en strålande helg och mitt på dagen och på eftermiddagen runt -5 så det var gott att vara ute. Och plogat är det också mestadels.Så fint att gå ut en extra sväng innan solen gick ner och se den spegla sig där den kunde.
   Idag blev det en lång runda , 10 km, på Djurgården med en väninna.Tog båten över och det är ju så smidigt. Men vi gick i etapper med vila då och då. Lunch blev det också.Här var det runt -6 och ganska vindstilla. Verkar rejält kallt hos dig med -20.
   Trevlig kväll.

 5. Vilka fina bilder och vi har haft lika bra väder här i helgen. Vi har haft kallt också, härligt vinterväder. Just nu är jag på jobbet väntar på ett av mina barnbarn som ska få massage.
  Kram.

  1. Tack! Vad roligt att ni också kunnat glädja er åt detta vackra väder. Och det är lika bra att passa på att njuta av det när det infinner sig. Kan tänka mig att ni också gjorde det.
   Trevligt med träff med barnbarnet och skönt att få ge massage och skönt att få.
   Kram

 6. Så mycket härligt solsken! Den har visat sig idag också, även om jag inte hade möjlighet att vistats ute så njöt jag av strålarna som nådde in på jobbet.

  1. Här var det en strålande helg och jag var ute en hel del- Får dela upp etapperna men det fungerar bättre då. Fint att följa solens speglingar innan den gick ner helt.
   Nej, när du jobbar är det svårt att hinna med solen tyvärr men fint att de nådde dig på jobbet.

 7. Verkligen ett vackert vinterlandskap. Frågan är om solen följde dig eller du solen;-) Hursomhelst visar dina fina bilder att du inte var ensam om att njuta av solen i helgen. Dessutom är dina bilder ett bevis på att dagarna faktiskt har blivit längre:-)

  1. Tack! Det var verkligen en helt fantastisk eftermiddag och ibland kändes det som om solen följde mig. Den dök upp lite varstans. Men å andra sidan gick jag delvis västerut så kanske en kombination.
   Och visst är det skönt med de ljusare dagarna. Fint att veta att det nu blir ljusare dag för dag.

  1. Visst är det! Och jag kunde ju följa dem på olika sätt. Så skönt med dessa vackra och soliga dagar.

 8. Skymningen… ack så vacker! Vilka fina foton du fick, så rogivande att titta på! Det behövde jag efter en hektisk natt!
  Kram och må så gott!

  1. Tack! Det var ju en strålande helg och jag gav mig ut i olika omgångar. Och fint att gå västerut i eftermiddagens solljus och ha sällskap av solens speglingar på olika sätt- Förstår att du haft hektiska nätter och det värsta ar ju att ni som jobbar på “golvet” på Nya Karolinska inte kan påverka något vad gäller det som ansvariga bestämt.
   Kram!

  1. Tack! Vi har nu haft flera vackra vinterdagar som verkligen lockat till utevistelse. Och solens speglingar är verkligen vackra.
   Strålande sol här idag så det ser lovande ut. En vacker vinterdag verkar det bli.
   Önskar er också en fin dag.

 9. Dina vackra vinterbilder kan jag knappt få nog av, funkar bra med min mobilkamera här också iallafall, tacksamt.
  Är inte den bästa vintern på länge Ditte?
  Vill minnas att snön inte varit något vidare på många år, fast jag kan ju ha förträngt tidigare vintrar förstås 😉

  Tack för ett superbt blogginlägg och ha det underbart.

  1. Stort tack! Jätteroligt att du hänger med.Och någon brådska har vi ju inte där vi går. Visst blir det bra bilder även med en mobilkamera. Absolut! För egen del har jag alltid även min andra kamera med. Roligt att testa och träna och se och jämföra resultat.
   Är det nu vinter så tycker jag det är fint med snö och extra roligt förstås för barnen. Snömodd gillar jag dock inte alls.
   Ha det fint du också.
   Ha det så bra du kan.

 10. Såå vackra vinterbilder och jättefina speglingar! Tack för ännu en fantastisk promenad!
  Ha en fin fortsättning på denna dag!
  Kram

  1. Tack! Det har varit fina dagar och jag tar mig gärna ut. Tyvärr är det svårt att gå i skogen men jag hittar mig fina gångvägar och bra att jag kan ta fram där-
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

  1. Tack! Ja, vi har haft fina dagar här nu och jag har försökt att ta mig ut ett par rundor varje dag. Eller en längre. Och visst är dessa speglingar vackra. Du är alltid välkommen med . Så trevligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *