Foto

Skåla – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Skåla är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig  går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan,länk ovan, finns orden veckovis angivna för hela året. I år är det olika verb som gäller)  I veckans bidrag är det helt bildarkivet som medverkar.

Seden att skåla är gammal och oftast skålar man i en dryck och för något speciellt. Skåla kan man göra i olika drycker och ofta är det något speciellt man skålar för.

Skåla och skål

Visst hänger de två orden ihop och jag funderade närmare på hur. En skål är ett föremål har en fördjupning och som är tänkt för mat eller dryck. Så även betydelsen gröpa ut eller urholka finna. Ordet skål har funnits länge i svenskan så långt som tillbaka till ungefär 1200- talet. Och det är från ordet skål som också ordet skåla kommer. Verbet skåla, alltså att dricka eller utbringa en eller flera skålar för någon eller något, går tillbaka på just skål i den betydelsen.

Koksnötter kan man gröpa ur –

Och skalen kan sedan användas till lite av varje. Här till en läskande dryck.

 

Redan vikingarna ägnade sig åt att skåla och svingade sina dryckeshorn för att hedra både asagudar och hövdingar. Att på det sättet möta varandras blickar var också ett sätt att visa att man inte var ute i onda avsikter.

Många skålar gärna i en nubbe till kräftorna. Men det höll på att bli ett stopp för det. För den 27 augusti 1922 genomförde man en folkomröstning om rusdrycksförbud i Sverige. Resultatet blev jämt men det blev inget rusdrycksförbud.   (Albert Engström gjorde denna affisch för nej-sidan )

Att skåla

gör man i de flesta länder och då och då kan man i de olika språken se att ordet “hälsa/ mående” ingår. På franska säger man ” à votre santé; till er hälsa och  på spanska  säjer man “salud” som betyder hälsa. På tyska  är det också hälsobetingat med ordet “prost” eller “zum whol”, där zum wohl betyder “för välbefinnandet.”

Men även en del drycker, t.ex. whisky (ibland whiskey) betyder livets vatten. Och denna dryck testade vi i somras under ett besök  på Mackmyra och Whiskybyn .

Mer av livets vatten. I Frankrike är en gemensam benämning på destillerade spritdrycker “eau de vie” – livets vatten. Här i Norden har vi “akvavit” även det betyder livets vatten och är då ett kryddat brännvin.

Gästrikland. Mackmyra Whiskyby. Här fick vi provsmaka och skåla i gin och whiskyMackmyra Whiskyby. Här blev det till att  provsmaka och skåla i whisky och gin.

Här är det äldsta barnbarnet Max som i Grekland skålar i nypressad apelsinjuice. Kanske skålar han för en lyckad semester. 

Karlberg slott. MIn studentdag Mina föräldrar vill skåla och önska mig lycka till i livet och alla välkomna för att fira. Min studentdag, den 13 maj 1968. Mina föräldrar vill skåla och önska  mig lycka till i livet .Och ytterligare en skål utbringade pappa för all vänner som kommit för att fira med mig.   

KIna. Peking. St Regis hotell. Champagnebrunch. Vi vill skåla för de fina år vi haft i Peking. Åren har gått och maken och jag njuter av en champagnebrunch i Peking på St: Regis hotell. Vi vill skåla för att vi hade turen att få möjligheten att jobba och bo här i nästan fyra år. (Observera att vi äter med pinnar även om dessa rätter inte var så kineseiska. Är vi i Kina så är vi…)

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

52 svar på ”Skåla – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Ett läckert ord att tolka! SKÅL, ja där önskar man bara trevligheter 😀
  Välgång och lycka 😀 Det är fint.
  Vilka rara personliga bilder du bjuder på! Roligt att se foton från riktigt “förr i tiden” som där på din studentfest. Fin bild på dina föräldrar också.
  Go´kväll och stor kram!

  1. Visst är det! Och innebörden är ju väldigt positiv och det tycker jag om.
   Min studentfest minns jag än idag. En fantastisk fest med dryga 100 gäster som vi hade på Karlbergs slott. Och jag vet att mina föräldrar var så glada. Lite extra eftersom jag var den första i släkten att ta studenten. En oförglömlig dag och natt. Ja, det syns ju att mina föräldrar var glada och mest för min skull.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 2. Gillar studentbilden när ni skålar.
  Fin studentklädsel.
  Var anti student när jag firade, klädd i rött/vitt och ingen mössa!
  “Skål och tack sa Janne Vengman.”
  Ett uttryck min pappa ofta använde när han drack “nubbe”!
  Vet inte vem Janne Vengman var??

  1. En minnesvärd studentdag blev det och likaså festen på Karlbergs slott. Så rolig på alla sätt. Bilden tycker jag mycket om för det är sann glädje när vi skålar.Minna att en sömmerska här på Sidenhuset, som då fanns i Stockholm,hade sytt den efter mina önskemål. Vet att den blev jättedyr.
   Jag var ju i den sista kullen som tog studenten 1968, “på riktigt”. Sedan blev det ju ändrat och andra former och man kunde ju passera även om man inte var”godkänd”. Då hade jag kanske också gjort som du.
   Janne Vengman Googlade jag på nyss och fick veta lite.
   Trevlig kväll

  1. Tack! Ja, studenttiden och studentdagen var både rolig och minnesvärd och jag tycker bilden på mig och mina föräldrar är fin. Glädjen finns där hos oss.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Fina bilder som alltid. Och speciellt den på dig och dina föräldrar 🥰
  Stor kram och vi skålar på att vi snart kan ses igen!

  1. Tack! Ja, denna bild tycker jag om. Och fina minnen har jag från denna dag. Så roligt!
   Och visst skålar vi på att vi snart kan ses. Saknar er.
   Stor kram

 4. Men?! Så kul jag skålar i min blogg idag, för något som vi tycker är värt att fira, skulle lagt in inlägget i morse men då fungerade inte internet!
  SKÅL! ,-)
  Vackert med skal från kokosnöt!
  Oj så nära det var att man inte kunde ta en nubbe till kräftorna, kul att få se affischen! ,-)Att skåla med nypressad apelsin juice, det är gott och passar bra att skåla i!,-)
  Så fin bild från din studentfest ,-) Fint minne-
  Ja 4 år i Kina är värt att skåla för, så mycket som ni fick uppleva då, och vi får uppleva nu! ,-)
  Allt gott till dig! KRAM Primrose ,-)

  1. Vad roligt!ska givetvis in och läsa. Och jag säger förstås “skål”.
   Albert Enström var ju en skicklig tecknare och engagerade sig verkligen i detta med ransoneringen.
   Minns så väl denna studentdag och jag tror att mina föräldrar nog var än mer glada än vad jag var. Tror det märks-
   Önskar dig nu en fin kväll.
   Kram

 5. Skål till dig Ditte! Jag tycker att vi skålar för allt fint och intressant vi har fått vara med om innan c och allt vi kanske, kanske kan få uppleva när världen öppnas igen. Fina bilder och minnen du visar, från anno dazumal till åren i Peking…och de exotiska skalen som blir skålar, minnen även de.
  Kramen till dig och ha det gott i det vita!

  1. Tack, Gertie! Visst är det värt att skålas för de upplevelser, minnen, möten och erfarenheter vi har med oss. Tänk, när vi kan göra detta tillsammans i.r.l. Visst tar vi en extra skål för att världen ska öppnas igen-
   Många tankar till dig och du är med mig här i tankarna när jag traskar runt. Och just nu är det vitt här.

 6. Så fina skål-foton!
  Så fint att få se dig på din examensdag med dina föräldrar, och även fotot med dej och Bosse!
  Ja, alla bilder var så fina, inte minst på barnbarnet Max!
  Skål denna tisdagskväll, fast jag väntar med en skål till i morgon kväll då jag är ledig.
  Kram och må så gott!

  1. Tack! Och lite variation på “skålarna” fick det bli.
   Förstår att du väntar med en skål till i morgon. Men jag önskar dig en ok. jobbnatt.
   Kram

 7. Ett absolut härligt inlägg som innehåller precis alla de rätta ingredienserna för att få mig att glömma snöstormen, minusgraderna och få mig lagom “lullig” den här tisdagskvällen. Stort tack för all info runt skål och skåla. Har till exempel aldrig tänkt på att akvavit betyder livets vatten…
  De sista två bilderna utstrålar så mycket värme och kärlek. Det skålar jag för;-)

  PS. Jättekul att det verkligen var Byblixtra som tipsat dig om utställningen. Med så många som har samma förnamn och dessutom bor ungefär i samma område kan det inte vara så lätt att hålla reda tjejerna. DS.

  1. Tack! Och vi var även denna gång inne pålindande spår. Kul! Jag började fundera mer över ordet “skåla” och då kan jag ju lätt sväva ute. Men nu höll jag mig inom “skålen”.I alla fall nästan-
   Vi får ta en gemensam skål för bättre tider.

   Ja, detta med Byblixttra/Catarina från B och min Instagramvän/Katarina från Luleå körde ihop sig för mig. Men ett gott skratt blev det när jag fattade hur det var. Men nu vet jag…

  1. Tack! Och en del “skålar” blev det. På olika sätt.
   Och champagnebrunchen minns vi som en av flera höjdpunkter.

  1. Verkligen! Och det är ju i och för sig en gammal sed att göra det. Visst är kokosskålarna fina. Och det minns jag att innehållet också var.

 8. Jag har tittat igen på ditt studentfoto och tänker –
  1968 – då var jag 40 år! Nä, jag kan inte vara så mycket äldre än Ditte!
  Känner mej mer jämnårig med dej. Så blir det, Man känner sej alltid
  yngre än man är, så länge man får vara frisk. Och jag är så oerhört
  tacksam över att min hjärna fortfarande funkar, så jag kan vara
  med på dina resor och vandringar och minnen.
  SKÅL OCH TACK !!

  1. Ja, tänk Ruth! Jag tillhörde 1968 den sista kullen som tog studenten i Sverige på “gammalt vis”. Nej, inte är du så mycket äldre än jag är. Och vad gäller ålder är det ju bara siffror. Att hjärnan fungerar är så viktigt och jag förstår att du gläds åt det. Och att kroppen hyfsat också hänger med. Tänkte på dig idag när jag tog med bilden från Karlberg. Jag vill minnas att du berättat att du var där en gång på bal i din ungdom. Undrar om ni inte också fick gå hem… (Jodå, jag har också varit på bal här några gånger och roliga minnen är det också.)
   Det är så roligt att du är med mig på olika “utsvävningar”. Jag verkligen uppskattar det.
   Och det skålar vi på. Skål!

 9. Ja. Min fästman var kadett på Karlberg, så jag var inbjuden till den stora balen.
  Jisses, så formellt det var. Men roligt. Min syster sydde en klänning av svart silkesammet
  med ljusgrönt trim av gorgette, en bolerojacka och en gullig aftonväska.

  Goda nyheter – skall vaccineras i dag (onsdag)!

  1. Se, då mindes jag helt rätt. Vad roligt! Och jag tänkte på detta när jag hade med min studentbild från Karlberg. Minns också roliga baler från Karlberg. Men formellt var det. Absolut. Kan tänka mig att du var fin i din vackra klänning och med fin väska och jacka.
   Så skönt att du ska vaccineras idag. Härligt!

    1. Tack! Och fina minnen har jag från den tiden de togs.
     Då säger jag cin cin och önskar dig en fin onsdag.

 10. Väldigt härligt inlägg som jag blir glad av! Bilden på dig och dina föräldrar är så härlig! Själv födde jag i februari 1968😊

  1. Tack! Bilden här är ju gammal men det var och är en dag att minnas. Och tänk detta år föddes du. Och visst är det ett bra årtal, 1968.

  1. Tack! Och skål för bättre tider! Visst hoppas vi på det.
   Ska ge mig ut med en väninna idag på Djurgården för en promenad och det ser jag fram emot.
   Önskar dig också en bra onsdag.
   Kram

 11. Vilken härlig och varierad tolkning! Bilden med dig som student är verkligen jättefin och även den på dig och B 🙂

  Ha en bra dag och SKÅL på dig! (Fast i te vid den här tiden på dagen 😉 )

  1. Tackar! Studentbilden tycker jag också om och det var en så rolig dag, kväll och natt på så många sätt. Verkligen!
   Fina upplevelser har vi ju också med oss hem efter åren i Peking och överlag så har det i livet funnits mycket att skåla för.
   Önskar dig också en trevlig dag! Skål – men i kaffe här.

 12. Skål för din tolkning med en rad skålrelaterade bilder! Mysigt att skåla med sin man på tu man hand.
  Ha det gott!

  1. Visst är det så att bilderna bleknar men det gör turligt nog inte minnena. Många fina “skålar” har det blivit och fler hoppas vi på.
   Ha det gott!

 13. Du fick till ett varierande inlägg, först några läskande bilder, sen barnbarn, affischen var kul skulle man rama in och ta fram på kräftskivor. Det som ser mest spännande ut är kokosnötterna. Studentbilden gillar jag mest, den bevisar att under 60-talet hade vi också Maouniformer fast vi inte hade kulturrevolution. Men våra hade smala slag, smal slips och var i svart med vit skjorta. Jag kollar ofta på gamla bilder och alla såg ut så, på den tiden.

  1. Tack! Och lite läskande bilder är ofta helt rätt. Affischen gillar jag och även Albert Engström- Mycket humor i det han tecknat och skrivit. Och säkert en hel del av det brända destillerade också.
   Den bleknade studentbilden gillar jag också- Av olika skäl. Och vad gäller klädseln var den nog hos oss alla tre “modern” för 1968. Minns också att det var en superrolig dag, kväll och natt. Minns den än idag. Visst är det roligt att se gamla bilder och klädsel och mycket var ju “uniform”. Minns när vi bodde i Peking och skulle ut på kvällen. Uniformen var då jeans och vit blus/skjorta. Kul att tänka tillbaka på.

  1. Tack! Ja, lite varierat blev det- Och jag tycker det är roligt att att fundera över ord och ordens betydelse.

  1. Visst finns det mycket att skåla för. Men visst hoppas vi på bättre tider. Håller helt med dig. Att skåla vill jag också helst göra med dem jag har i närheten rent fysiskt. Men för många är det ju inte möjligt nu så då fyller ju “distansen” si funktion.

 14. Så fina ni är på sista bilden och visst var det en bra anledning att fira möjligheten att få bo och arbeta i Kina.
  Kul också att få se en firad student.

  1. Tack! Ja, åren i Peking gav så mycket på många sätt. Fantastiska år! Och vilken tur jag hade som fick jobbet. Skulle stannat ca ett år , men det blev nästa fyra.
   Studentdagen minns jag så väl och även festen på Karlbergs slott. Jag var den första i vår släkt som tog studenten så det var stolta föräldrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *