Stockholm

Utedag längs kajen- I sällskap av strålande sol

Gårdagen mötte oss här hemma med strålande sol. Klockan elva var den på plats. Och den folkvandring som, särskilt vackra dagar, brukar passera utanför hos oss på kajen, ökade konstant. En utedag verkade vara det många lediga hade tänkt sig.

En utedag  

blev det för många och så också för mig. Jag var på, i och under gång, i dryga två timmar och jag varken var eller kände mig ensam. Visst är det så att några sträckor längs kajen lockar fler vandrare än andra och riktigt vad den anledningen är vet jag inte. Men att området är omtyckt, det vet jag med bestämdhet.

Alla bilderna i dagens inlägg  är tagna tisdag mellan klockan 13 och 14. Och i morgon fortsätter vi utomhusvistelsen och promenaden och då i sällskap med en nedåtgående sol.

Stockholm . Södermalm. Norra Hammarbykajen. En utedag blev det här för många och i strålande sol. En utedag i det strålande sol var vad många tänkt sig. Här på kajen strax utanför hos oss.

Jag går några hundra meter och blickar “hemåt” längs kajen.

Norra Hammarbykajen/ Norra Hammarbyhamnen. I bakgrunden Skanstullsbron och Hammarbyslussen. Till vänster, med solen mitt på, reser sig skyskrapan “Stockholm 01” med sina 27 våningar. 

Passerar Anna Linds park som 2013 fick namnet efter just  Anna Lindh som bodde här i kvarteret. (Anna Lindh avled 2003) Tidigare hette parken  Vintertullsparken och själva området heter Vintertullen.  Det hela namnet var förr Hammarby Vintertull och det var hit varor blev fraktade med släde över isarna från Nacka och södra Stockholm. Här fick bönderna betala tull för att få föra varorna in i Stockholm. (Sommartid var det tullstationer vid Skanstull och Danvikstull för varor som kom söder och öster ifrån. Och i Stockholm i övrigt fanns det i stort sett tullstationer vid alla infarter

Stockholm. Södermalm.Norra Hammarbyhamnen. Utedag i Anna Lindhs park .Utedag i Anna Lindhs park. På olika sätt. 

Paus

Nära parken, men helt på kajen, ligger den så trevliga kiosken /caféet “Kajsas på kajen”.“Kajsas” är alltid välbesökt. Men det är nog första året där jag sett så många slå sig ner just i januari.

Stockholm. Södermalm. Barnängsbryggan. En utedag på Kajsas café lcockade många. En trevlig utedag på “Kajsas”. Här är ofta fullsatt men det är glest mellan bord och gäster.

Jag ställde in mig i kön för att köpa en cappuccino att ta med mig. Ordning och avstånd råder.

Stockholm. Södermalm. Barnängsområdet. Solen gör sitt till för att slå sig ner på en uteservering i januari. Men är det utedag så är det. En pensionärsorganisation hade haft en utedag med rundvandring i kvarteren runt det gamla  Barnängsområdet.  Fint att avsluta med fika här vid Kajsas kiosk.

Vidare längs vattnet

Efter Barnängsområdet så är jag nästan ensam här längs kajen. Jag och solen.

Till vänster skymtar Hammarbybacken, skidbacken. Ovant att se den med lite snö. Och kommer det mer snö så kanske backen kan komma att användas för utförsåkning i vinter. Förra året var det inte möjligt,

En del av Hammarby sjöstad och med Hammarbybacken inzoomad. Och i “Sjöstan” har det blivit många promenader.

Stockholm. Södermalm. Mandelparken. En isbana finns och några har här en utedag. Mandelparken. Lite ovant att se den iklädd snö och lite is. Tjejerna har också en utedag och  omkring på isen och har roligt. Just området och parken här har en  en koppling till Fogelström som jag berättat om här-Men då var det sommar.

Jag ser Danviksbron/Danvikstullsbron här framme  och den ska jag gå över. (De som sett Lasse Åbergs film “SOS Segelsällskapsresan” kanske minns bron. Det var just här som segelbåten firades upp.) Till höger ligger Danviksklippan och badar här på bilden i sol

Jag fortsätter med att vara ganska ensam här längs kajen.

Uppe på Danvikstullsbron blickar jag i motljus mot Hammarby Sjöstad och Globen. Till vänsters skymtar en liten del av Henriksdalsområdet som också tillhör Hammarby sjöstad.

Fin vy i motljus från Danvikstullsbron och söderut.

Klockan har hunnit bli 14 och jag stannar till ännu en gång på bron innan jag går vidare. Solen på väg att gömma sig bakom Danviksklippan. Södersidan ligger till höger och till vänster skymtar området Danviksklippan som ligger i grannkommunen   Nacka.  

34 svar på ”Utedag längs kajen- I sällskap av strålande sol”

 1. Fina solbilder.
  Ser trevligt ut där hos “Kajsas” men kanske lite kallt att sitta ner.
  Åtminstone för mig.
  “SOS Segeslsällskapsresan” har jag nyligen sett, kommer ihåg upphissningen av båten!
  Igår såg vi “Hälsoresan”.
  Kul med Åbergs filmer även om man sett de tidigare.
  En del fler gånger än andra.
  Slutat snöa hos oss i norr men fortfarande trafiksvårigheter.

  1. Tack! Och det var verkligen en strålande dag. Kajsas är väldigt populärt och det finns filtar om man vill. Här sitter ofta många och särskilt soliga dagar.
   Jag tänker alltid på filmen SOS när jag ser bron eller går över den. Åbergs filmer är alltid roliga även om man sett dem många gånger.
   Mina favoriter är “Sällskapsresan,” den med skidåkning och SOS.
   Här kom det lite snö nu på em. och vi får se hur det utvecklar sig. Har varit ute ett par varv innan så nu blir det bok.
   Trevlig onsdag.

    1. Så kan det säkert vara. Vi hittade en del annat också som inte helt stämde. Men när vi träffade Lasse Åberg för x antal år sedan berättade han att de här vid Danvksbron bara hade en chans att ta den här tagningen just här vid Danviksbron i filmen. I Wikipedia står det så här:
     “Den låga segelfria höjden har bland annat utnyttjats till nackdel för en Maxi 909 i filmen SOS – en segelsällskapsresa (1988) som fastnar med masten i just Danviksbron vid broöppningen.
     Snowroller gillar vi också och favoriten är “Sällskapsresan”. Vi har ju seglat en hel del i Stockholms skärgård och kände igen oss på många platser just i SOS.

 2. Tack för en härlig promenad! Så skönt att solen visar sig för visst känns dagen mycket ljusare och lättare. Här kan vi skryta med en grå filt men dt lär inte imponera på många. Nästan så att jag hade föredragit snö i stället för detta eviga regnande.

  Kram och god kväll!

  1. Jättetrevligt att du hängde med. Det var en fantastiskt fin dag att vara ute på och många insåg det.
   Idag hade vi ok väder på fm men senare drog ett snöblandat regn in. Dock i mindre skala. Är så glad att det blev en rejäl runda igår i sol. idag fick det bli kortare varianter.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 3. Segelsällskapsresan ja, jo, den bron glömmer man ju inte 🙂
  Gillar åbergs filmer också, de första två är mina favoriter men alla har sina poänger som gör det värt att se.
  Åberg är ett geni!!!

  Fint med snöbilder tycker jag, här har allt regnat bort nästan men det blev is av eländet istället…mindre kul.

  Tack för promenaden, ha en fin kväll.

  1. Ja, då vet du exakt. Det var bron du såg på en av bilderna och den jag sedan stod på. Men det var ingen broöppning. Åbergs filmer gillar jag och har sett dem hur många gånger som helst. De två första är mina favoriter men även SOS platsar här. Igår hade vi strålande sol och idag på fm. Men sen kom lite snöblandat regn. Just nu uppehåll.
   Kul att du hängde med på rundan.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Tusen tack för promenaden!
  Jag är med i vartenda steg, i alla vrår och vinklar och lite längtar jag tillbaka till min gamla stad…men bara lite.
  Skulle gärna ta er temperatur i stället, här kryper det sakta neråt och vi bävar inför natten.
  Måtte vår elpanna hålla!?
  Tack igen Ditte, alltid lika uppfriskande med dina promenader!

  1. Det var verkligen skönt att komma ut och som vanligt jätteroligt att du går med. Jag Hade tänkt mig skogen men ryggen och benen bär inte riktigt. Men ut vill jag ju. Du går ju med mig via bloggen och känner fint igen dig i allt så det räcker ganska långt. Du har “gjort” och upplevt Stockholm under många år och är ditt hem långt i norr. Men minnena från huvudstaden har du ju med dig.
   Hoppas er elpanna håller för jag har förstått att det ska bli rejält kallt. Och mycket snö har ni ju också. Många tankar till dig.
   Kram

 5. Återigen en härlig promenad från dig. Du är idog att vandra. I ur och skur. Vackra solbilder både i med- och motljus. Jag älskar motljus. Antingen blir de sådär eller så kanon, så kul att testa!
  Kajsas verkar ju helmysigt och populärt 😀
  Ser också så väldigt många ute. Och fikandes. Inte utan att jag blir avundsjuk.
  Här var det alldeles förfärligt blåsigt idag.
  Jag har många vänner, men ingen vill fika eller luncha med varandra längre, alla är rädda för smitta, så tyvärr.
  Trevlig kväll, stor kram!

  1. Är så glad över våra vackra omgivningar nu när vi inte kommer så långt. Och roligt att så många är ute. Jag testar kameran och med olika inställningar, så roligt. Och många möjligheter finns ju. En utmaning i sig att se vad som fungerar. “Kajsas” är så trevligt och många söker sig hit. Fint att slå sig ner eller ta med sig något. När jag stod här i kön hade jag Peter Jöback bakom mig. Många “kändisar” söker sig också hit. Och här liksom på många ställen på Söder är alla kunder och behandlas lika. Gillas!
   Idag blev det ett par kortare rundor. Fint på morgonen men vid lunch kom molnen och sen snöblandat regn.
   Så trist att dina vänner inte vill ses utomhus. Jag träffar flera vänner ute för både promenad och lunch. Och jag kan ju lika gärna bli påkörd. Så tänker jag. Och avstånd är viktigt och att de jag träffar är friska- Här ses många, i olika åldrar, utomhus. PRO hade haft en träff, promenad, och stannade sedan och fikade på Kajsas.
   Önskar dig en fin kväll-
   Stor kram

 6. Drömbilder igen! Å det var nog lika bra att alla verkade ha utnyttjat gårdagens soliga väder, för idag var vi ju tillbaka i det gråa om man säger så.
  Men än en gång. Inte hade vi för ett år sedan tänkt att man skulle sitta utomhus och fika, än mindre “jobba hemifrån” med datorn på ett café som tjejen på din bild gör. Är så glad för Kajsas som säkert tar igen mycket av förlusten från ifjol våras.

  Att just “din” kaj är så poppis förvånar mig inte. Där bor ju många som jobbar hemifrån och “flexar” och/eller ta “lunchledigt” vid andra tider än man arbetar på kontoret. Dessutom finns det ju alltid nåt att se vid Hammarbykanalen och man kan kika in hos alla husbåtar;-)

  1. Tack! Och dagen bjöd nog alla som “arbetar hemma” på en del lediga timmar här mitt på dagen. Log åt tjejen som satt i Anna lindhs park med sin dator.Här hade vi sol på fm men senare kom molnen och det snöblandade regnet. Vad gäller Kajsas har det i de år kiosken /caféet funnits här haft ett gynnsamt läge och alltid haft många besökare. Men, som du skriver, öfrra året hade inte så många suttit här i januari utan tagit med sig sin kaffe.
   Kajen här är väldigt “poppis” och en del har ju startat borta vid Hornstull och promenerat längs Årstaviken och fortsätter här längs kanalen. Många viker av vi Barnängen och tar buss nr 2 tillbaka mot stan. Så efter Barnängsbryggan är det inte alls så många längs kajen.
   Och något att se här finns det alltid och vill man “spotta” kändisar är det här en bra plats. Många bor här…

 7. Vilka bilder, blå himmel och sol också och ljuset! Och då kommer folk fram ,-) underbart, grått och mörkt kan vara magiskt vackert, eller kan vara, det är magiskt vackert men ljuset, jag LER underbart! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Det var verkligen en strålande dag igår och det verkade som om “alla” var ute och rörde på sig. Men visst kan även det grå vara väldigt fint.Och både det ljusa och det mörkare har sitt speciella ljus.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Och jag hade oturen att ha bokat tvättstugan när det var soligast … men hann i alla fall ut en sväng innan det mörknade. Så uppiggande med lite sol! Fast det var ju bra att få tvättat. Också.

  1. Ja, man vet ju inte om vädret är på “rekommendationsbasis” eller inte. Och skönt att ha ordnat med tvätten var det ju. Ut hann du ju också- Så två bra saker.

 9. Roligt att i alla fall få se solen på bild, själv har jag ju vari tvungen att sova på dagen nu när jag jobbat två nattpass. Såna härliga vinter bilder du visar oss, och med sol och blå himmel blir det inte dumt alls!
  Va roligt att du har sett filmen “Kungen av Atlantis”, och ännu mera glad blir jag att du tyckte om den!
  Må så gott!
  Kram

  1. Jag delar gärna med mig av promenaden i solen. Och jobbar du natt så är sömnen verkligen viktig. Fler fina dagar kommer.
   “Kungen av Atlantis” tyckte/tycker jag verkligen om och med ett budskap som verkligen är viktigt.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 10. Optimala fiket, kanske inte om man är ett sällskap, men är man bara en eller två så är det ju perfekt att sitta bredvid varandra och man utnyttjar det lilla utrymmet längs trottoaren med en fin utsikt. Så fina foton från din närmiljö
  Hade gärna haft flera soldagar, men de kommer, idag snöyra och nordanvind som ruskar om ända in i benmärgen. Älskar väder, busväder! Kanske inte om jag blir genomblöt i regn, men att gå ut när det är snöstorm tycker jag bara är häftigt.
  Kram från pörtet

  1. Läget här här för “Kajsas” är perfekt. Och de är dessutom så trevliga. Bra varor till bra priser gör att många stannar till. Även färjan från Hammarby Sjöstad lägger till vid bryggan så det gör att än fler stannar till. När jag passerade var en stor grupp från PRO här och avslutade sin vandring med fika. Tror de var runt 15. Och borden längs kajen har spridits ut och utökats. De soliga dagarna är inte så många just nu men dina bilder är så vackra även om solen inte just skiner från en blå himmel. Och dina snöiga bilder när det blåser är så läckra.
   Mulet hos oss idag och ett par minusgrader så jag ska ge mig ut så småningom.
   Kram och trevlig torsdag.

 11. Ännu en fantastiskt härlig promenad i era fina omgivningar! Och visst blir allt trevligare när solen skiner 🙂
  Här gör den också det, men ännu så länge har vi bara 6 grader ute. Men i solen och lä mer framåt dagen lär det bli skönt ändå 🙂

  Ha det gott!

  1. Är så glad över att vi bor så bra med “allt” nära. Och nu när solen tittade fram så är det än skönare att ge sig ut. Jag gör det i och för sig varje dag men tiden jag är ute och sträckorna varierar mellan 5 och 8 km. Förr var det längre men ryggen orkar inte riktigt nu.
   Mulet just nu och lite lätt snöfall men en promenad blir det ändå.
   Säkert blir det varmare hos er under dagen och i solen, i lä är det ju oftast skönt.
   Trevlig torsdag

 12. Ovanligt att se folk sitta ute och fika, men är det pandemi så…härliga solbilder och ljuset. Fina prommisar du tar. motljus gillar jag att fota i.
  Så fint när du kan gå både högt och lågt. Här är allt på samma nivå.
  Vackra bilder.
  Fint att Anna Lind fick en park uppkallad efter sig. Mandelparken var också ett fint namn! Här har vi det väldigt halt på sina ställen.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Och det var en strålande dag. Här på cafeet sitter ofta många så fort det är möjligt. Men just att så många slår sig ner en januaridag har jag nog inte sett tidigare. Men många umgås utomhus nu och tar en promenad och trevligt att sedan slå sig ner en stund. Jag har fina promenadområden helt nära och det gör ju att jag ofta ger mig ut och då med kameran i sällskap-
   Halt är det här också så man får gå försiktigt.
   Önskar dig en fin torsdag.
   kram

 13. Vilket fint sällskap, att få vara på tu man hand med solen en stund. Vilsamt. Men ombyte förnöjer, så lite vimmel och folk i farten är också härligt att vistas bland. Underbart med denna soldag. Jag delade den med dig. Som mumma för själen.
  Kram Mia

  1. Det var det! Jag hade helst velat gå i skogen men min rygg och mina ben är inte längre så bra på ojämnheter så jag får gå där jag kan. I början av rundan var det många ute och kajerna här är lockande. Men ju längre österut jag kom ju färre var det och mot slutet inga alls.Skönt det också.
   Härligt att du också kunde njuta av den välbehövliga solen.
   Kram

 14. Tack för ännu en härlig promenad med fantastiska bilder! Trots att säkerhetsavstånd gäller, så tycker jag det ser väldigt trångt ut … men det är såklart en vanesak också. Jag är van att det inte är så mycket folk någonstans, inte ens i matbutiken 🙂
  Ha en fin fortsättning på denna torsdag!
  Kram

  1. Tack! Det ser trängre ut på bilderna än vad det är- De allra flesta är väldigt bra på att hålla avstånd och just här på Kajsas kiosk/café är det himla ordning och reda på både avstånd och annat. Personalen har full koll.Stockholm är ju en storstad men det finns många områden där det inte är någon. UNder resten av rundan mötte jag knappast några alls. Men det är skönt det också.
   Önskar dig också en trevlig torsdag. Här snöar det lätt nu och är -1.
   Kram

  1. En verkligt vacker dag på alla sätt. Och jag vet vilken bild du menar. Lite avsiktligt tagen…
   Här är det många ute och rör sig och längs vattnet är det så fint att gå. Och någon trängsel blir det ju inte. Många ses ute och tar en promenad tillsammans och den sociala delen är ju nog så viktig liksom att röra sig. Här är det människor i alla åldrar som är ute och det är roligt att se.
   Ja, skillnad är det ju mot dina trakter och säkert mot andra mindre orter i Sverige också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *