Stockholm

Historia på Södermalm – Bomber fälldes över Eriksdalsområdet 1944

Gårdagen var tämligen kylslagen och grå men en rejäl promenad blev det. Jag var i väg på en guidad tur här i mina närområden längs Årstaviken. Visserligen går jag här väldigt ofta och kan nog det mesta men alltid lär man sig något nytt. Nu var i och för sig turen inriktad på historia och en del påfyllning fick jag också i kunskapsbanken. Detta är del 1/2 så i morgon går vi vidare.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Klockan, Åhléns tidskula, har också sin historia. Samling vid Åhléns vid Skanstull klockan 11. Och klockan, Åhléns tidskula, är speciell och unik i sig med sin historia.

Södermalm har verkligen sin historia

både en gammal och en mer modern. Mycket har hänt.  Och jag har ofta här i bloggen hamnat både på Åsöberget och i Vita bergen, områden på Södermalm med sin speciella historia som bl.a. författaren Per  Anders  Fogelström så fint beskrivit. Men i dagens inlägg hamnar vi  i februari 1944 då fyra bomber släpptes över Eriksdalslunden, nära Skanstull, i Stockholm.

Samling för vandringen var vid Skanstull och  varuhuset Åhléns Söder. (Tidigare Åhlén & Holms  och tillhör kedjan Åhléns) Lite historia finns även här.  Redan 1915 skedde invigningen av  varuhuset som då var var betydligt mindre än idag. Under 1920-talet byggde man på och till huset men själva varuhuset ligger fortfarande på ett plan, entréplanet.  Klockan på varuhuset, “Åhléns tidskula” är en neonskulptur som väger 3500 kg och har fyra  urtavlor och ovanför svävar en röd neonljusring.

Vi blev en minigrupp bestående av tre stycken som traskade iväg. (Maxantalet var åtta och dit var det långt)

Eriksdalsbadet och Eriksdalsområdet ligger ca 600 meter hemifrån mig och jag passerar ofta här. Men detta var första gången jag passerade här med sinnet inställt på historia.

Bombflygplan

flög på kvällen, den 22 februari 1944 in över Stockholm och fällde fyra bomber i Eriksdalslunden, helt nära Skanstull på Södermalm.Jag visste om att detta hänt och historien bakom. Men jag visst inte var bomberna träffat.Men nu vet jag.

När bomberna släpptes förstod ingen vad det var som hände och lyckligtvis dog inga personer. Men en kvinna blev skadad av glassplitter och en man for av lufttrycket i gatan och bröt en axel. Många familjer som bodde i närheten fick utrymma sina hem. I övrigt rycktes träd upp, fönsterrutor i hus gick sönder och av den nyuppförda Eriksdalsteatern blev det bara en grop kvar.

Stockholm. Södermlam. Det gamla pumpuset vid Hammarbyslussen har sin historia och både området och byggnaden kallas för Ryska smällen. Detta gamla pumphus har också sin historia att berätta. Det blev skadat under bombningen men blev restaurerat och ligger nu vid Hammarbyslussen.

Pumphuset blev invigt 1861 och tillhörde Årstaverket, ett vattenledningsverk. Idag  kallar man både byggnaden och området här vid Hammarbyslussen för Ryska smällen. 

Ryska smällen – En historia?

Vad var det då som hände? Dagen efter stod det klart att det var Sovjetiska flyg som släppt bomberna för man hittade ryska ”spår”. Dock nekade Sovjet  till all inblandning i detta. Men, det visade sig snart att samma kväll hade ett 30- tal bomber även fällts i Södertälje, i Strängnäs och ute i Stockholms skärgård.

Stokholm. Södermalm. Erisdalsbadet. Historia även här. Vid de blå läktarna släpptes ryska bomber 1944 Historia även här vid utomhusområdet vid Eriksdalsbader. Vid dessa blå läktare låg den friluftsteater som blev träffad av en eller fler bomber.Och det blev bara en stor grop kvar. (Så nu vet jag alltså exakt var bomberna blev fällda.)

Orsaken till att bomberna blev fällda vet man inte exakt. Var det en felnavigering och att bomberna var avsedda för Åland och Finland. Tveksamt, anser de ”lärde”. En annan teori var att varna Sverige att inte lägga sig i andra världskriget och på ”fel sida”. Ytterligare en teori var den pågående tvisten angående en en sovjetisk medborgare, dömd för spioneri och som  satt fängslad på Långholmen i Stockholm. Sovjet tryckte på och ville att Sverige skulle släppa honom. Så var bombningarna en varning. Hur som helst släpptes fången loss ett par dagar efter bombningen.

Årstaviken/Mälaren alldeles när Eriksdalsområdet. Här går jag nästan dagligen.

Vi fortsatte den guidade turen

och tog vägen vägen genom Eriksdalslundenskoloniområde som också i sig har sin historia som börjar i slutet av 1800- talet. Och  förr var det  bara män som fick äga lotterna här. I kraven ingick också att man skulle ha fast bostad. I början fick de små var de små stugorna, paviljongerna, bara var på 6m2. Men det är ändrat sedan länge. Endast två arkitekter ritade området och det var Ragnar Östberg (har bl.a ritat Stockholms stadshus) och Lars Israel Wahlman.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslundens koloniområde som också har sin historia. En hel del snö i koloniområdet men vackert även vintertid. Och roligt även att koloniområdet har sin historia .

Vackra, snöklädda nypon hittade jag i en koloniträdgård.

 

36 svar på ”Historia på Södermalm – Bomber fälldes över Eriksdalsområdet 1944”

 1. Intressant läsning.
  Visste inte att bomber fällts över Stockholm.
  En varning kanske, lär vi väl aldrig få veta.
  Däremot visste jag att bomber fällts i Tornedalen.
  Kom över på fel sida av Torneälven eller….

  1. Jag visste att detta hänt och vid just Eriksdal men inte exakt. Nu vet jag.
   Vad gäller Tornedalen så visst jag…
   Historia är spännande.
   Trevlig torsdag.

 2. Det här var nytt för mig, intressant och ger tankar även så här långt efteråt!
  Ser att stora kungliga stan har mer snö än min residensstad : -)
  Stor kram!

  1. Jag visst att det hänt men nu vet jag mer och det är ju helt nära oss dr detta hände. Snö har vi fått hela dagen och kan tänka mig att det nu är en dm som fallit.
   Stor kram!

 3. Vilken intressant vandring och så givande at få veta ännu mer om din stadsdel. När det gäller bomberna lär vi aldrig få veta men visst är det intressant att spekulera. 1940 släpptes det tre bomber över Malmö och det var engelsmännen som låg bakom. Först nekade de men bevisen var tydliga. Bomberna var tydligen avsedda för Stettin men det blev fel. Även över Lund fälldes några bomber ett par år senare. Historia är verkligen intressant.

  Kram och god kväll!

  1. Det var riktigt roligt att gå med och en del nytt fick jag lära mig. Att bombningen skett både här och på andra platser visste jag, men nu vet jag än mer. Troligen kommer man aldrig att få veta men det var ju märkligt att spionen släpptes strax efteråt. Intressant detta med bomberna över Malmö och Lund. Hade verkligen ingen aning. Ja, historia är intressant på många olika sätt.
   Trevlig kväll
   Kram

  1. Vad roligt att jag kunde bidra med lite med lite ny kunskap. Jag visst om att detta hänt men inte exakt plats. Men nu vet jag.

 4. Nytt för mig också! Vilken intressant vandring! Helt i din smak, förstår jag och för mig så här på avstånd också.
  Ha en fin kväll!
  Stor kram!

  1. Det blev en väldigt lyckad vandring och en del nytt fick jag mig också till livs. Bombningen visste jag om men inte exakt plats. Nu känner jag till den och en del annat. Även annat intressant blev det också under turen.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 5. Det var helt nytt för mig – alla bomber alltså. Så mycket man lär sig:-) Härliga vintriga bilder som illustrerar din berättelse. Stort tack för del 1 av 2. Ser fram emot andra delen imorgon.

  PS. Känner mig inte ens dum idag. Om inte ens Klimakteriehäxan kände till bomberna så…:-) DS.

  1. Jag visst om att detta hänt men inte exakt var. Nu vet jag det och en hel del till. En trevlig tur i en liten grupp. Del 2 kommer i morgon.
   Vad gäller bomberna tror jag inte så många vet om dem.
   (För min del var det en av busschaufförerna på Triangelresor som berättade för mig om bombningarna i Strängnäs och i Stockholms skärgård och i samma veva kom Eriksdal upp.)

 6. Jag hade inte en aning om att det har fällts bomber över Stockholm. Det var en del incidenter på Västkusten vet k´jag, men har aldrig forskat i det.
  Så bra att ni inte var så många på den guidade turen. Blir alltid bättre då.
  Historia är ruskigt intressant, om bara inte någon förskte pilla i den och ändra! Det var som det var, även om det inte passar alla.
  Kramar

  1. Jag visst att detta skett här helt nära men inte direkt var. Men det gör jag nu. Inte för att det spelar så stor roll i och för sig men när dte nu hänt så kan jag ju veta det också.
   Historia tycker jag om för det som hänt har ju även påverkat oss på många sätt. Och att ändra historien kan man inte. Inte ens om man ogillar den.
   Kram

  1. Så var det! Jag visst om att det bombats här men inte exakt var. Men nu vet jag. Roligt att få veta mer om närområdet. Och det fick jag.
   Mer kommer i morgon.
   Trevlig kväll.

  1. Förstår dig! Tanto nu är ingen direkt hit om man inte då är ute och går. Och snöklädda nypon var fint att se.

 7. Så roligt att höra lite historia. Var den förhandsbokning till guidningen? så man visste att den skulle bli av? Hade mycket gärna följt med på turen. Jag är mycket dålig på historia överlag, inte alls som du som är ett levande uppslagsverk! Jag låter alla årtal och kungar och slag passera och har koncentrerat mitt intresse på hur den lilla människan levde och verkade. Så har det alltid varit, därför var jag usel i historia i plugget, kungalängder var inget hett ämne och det var mest det vi sysslade med förutom de finska krigen…
  Förstår att fortsättning följer, ser fram emot det
  Kramen

  1. Jag såg turen i vår Södertidning och bokade via mail och fick bekräftelse. I området här går jag ju ofta men nu blev det på ett annat sätt. Och vi var bara tre. Jag kan ju inte numer gå så fort men här stannade vi då och då och det fungerade fint för mig att hänga med. Jag visst att bombningarna här hade skett men inte exakt var. Inte för att det i sig är viktigt men när jag nu bor här så vet jag. Här var det inte direkt årtal eller så utan händelsen som var mer viktig.
   Jag tycker om historia men årtalen är inte så viktiga i sig utan mer på ett ungefär. Och vad som hänt och hur folk hade det och levde läser jag gärna om. Fogelströms böcker tycker jag verkligen om för det är ju historia inbakad i själva romanerna.
   Kram och trevlig fredag. Ohc mer från turen kommer idag.

 8. Tack för denna spännande rundtur! Verkligen intressant läsning! Jag har hört talats om bomberna, som föll över Stockholm, men visste inte var det var. Fint där vid kolonistugorna!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Fint att både komma ut och få lite guidning. Jag går ju ofta här men nu blev det med en lite annan inriktning. Och nu vet jag exakt var bomberna fälldes. Förut visste jag på ett ungefär. Koloniområdet är så fint, även vintertid. En verklig favorit året om och ingen trängsel.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram

 9. Hej Ditte!
  Hörde inte bomberna. Var bara 10 dagar gammal 🙂
  Intressant guidning du var på…även om du vet det mesta men roligt för oss!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Jag går ju ofta här men nu fick jag veta en del ”detaljer” jag inte visste. Att man bombat här visst jag men inte exakt var. Nu vet jag. Och en del annat fick jag också veta. Idag har jag berättat om bergrummet under Södersjukhuset. Så intressant.
   Kul att du hängde med.
   Kram

  1. Väldigt roligt att få veta mer. Jag visst att man bombat just här men inte exakt var. Nu fick jag veta det och en hel del till. Extra roligt eftersom jag ofta promenerar här.
   Önskar dig också en fin helg.

 10. Oj hade ingen aning om att bomber fällts i Stockholm! tur att ingen dog alla fall.
  Intressant!
  Härligt väder ,-)
  härliga bilder och fint at ta dagliga promenader där.
  Ha det jättefint KRAM Primrose

  1. Jag promenerar ju både gärna och mycket och att gå med på en guidad tur är trevligt och intressant. Jag visst att bomber fälldes här i närheten, vid Eriksdal. Men nu vet jag var och lite mer om detta.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Historia tycker jag om och fint att veta mer om närområdet. Bomberna kände jag till och att de släppts här men inte exakt var och nu fick jag vet adet och en hel del till. DEt var en trevlig tur jag var på och jag kunde hänga med. Ryggen begränsar mig annars ofta ganska mycket.

 11. Jag har en släkting vars klasskamrat bodde i närheten och som mådde mycket dåligt efteråt. Jag har hört att bomber som släpptes över Sverige under andra världskriget var för att bombplanet skulle kunna ta sig hem.

  1. Ja, detta hände verkligen. Har förstått att det cirkulerar lie olika versioner angående detta- DEt släpptes även bomber över Strämgnäs och i Skärgården under samma tid.
   Intressant är det- Men ingen vet riktigt hur det var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *