Stockholm

Djurgården nästa – Välkomna med på en tur i vitt

Välkomna med till Kungliga Djurgården och gårdagens långpromenad.  En promenad där vitt var den genomgående färgen. Och turligt nog fick den vita snön stundtals också fint sällskap av bleka blå nyanser. Jag hade bestämt träff med väninnan Agneta vid Blockhusudden och jag valde att ta “Sjövägen” -pendelbåten dit. Både bekvämt och trevligt. Alltså en bra kombination. Men först en promenad längs kajen på några kilometer (3 km) till båthållplatsen Saltsjökvarn,vid Danvikstull.

Jag stannar till uppe på Danviksbron och blickar mot Hammarby sjö, Södermalm till höger, Globen och delar av stadsdelen Hammarby sjöstad längst bort i bild.

Mot Djurgården

Eftersom min takt att gå är långsam så beräknar jag god tid så att jag kan vila rygg och ben då och då. Men fram brukar jag komma.

Saltsjökvarn har numer bara namnet kvarn kvar och är sedan flera år tillbaka ett hotell; Elite Hotell Marina Tower. I området här vid den gamla kvarnen har också en ny stadsdel men namnet Saltsjökvarn växt fram.

Jag står på kajen och blickar in mot vår vackra huvudstad och har Gamla stan rakt in. Fem höga torn skymtar och det är från vänster; Riddarholmskyrkan, Stadshuset, Tyska kyrkan, Storkyrkan och allra längst till höger Klara kyrka i City.

Stockholm. Saltsjökvarn. I väntan på båten mot Djurgården blickar jag in mot Gamla stan och andra delar av huvudstadenI väntan på båten mot Djurgården blickar jag in mot Gamla stan och delar av Stockholm

Så kommer då pendelbåten eller “Sjövägen” som den kallas. Och just denna båt har namnet Maria. Jag blir lite förundrad eftersom det står Nybroplan på den och den ska åka till Ropsten. (Den kommer från Nybroplan men har inte ändrat skylten bara.) Sjövägen” har jag åkt med många gånger och till olika bryggor, men inte så ofta vintertid. Idag ska jag till Blockhusudden på Djurgården en resan över vattnet som tar ca.15 minuter.

Stockholm. Saltsjökvarn. Pendelbåten kommer och jag är snart på väg över till Djurgården. Hit över till Djurgården blev det förra året många turer och jag antar att det blir så i år också. 

På väg med "Sjövägen" från Saltsjökvarn till Blockhusudden på Djurgården. På väg med båten över till Djurgården. Gott om plats. Jag har blippat mitt SL- kort och bestämmer mig för en fönsterplats och slår mig ner. Funderar ett t Två hållplatser, Kvarnholmen och Finnboda varv innan jag ska stiga av.Båda dessa områden är nya stadsdelar som är under utbyggnad. 

Djurgården

eller som det egentligen heter Kungliga Djurgården är inlindat i ett vackert vitt täcke. Agneta, som kommit med en annan pendelbåt från Lidingö,väntar på mig och vi traskar iväg längs  gångvägen vid vattnet. (Jodå, den var plogad på de flesta ställen. Och vad gäller snö så fanns den också med oss när vi för ett par veckor sedan var ute och gick vid Stora Skuggan på en annan del av Djurgården. Den norra.

Ute på en brygga såg vi ett gäng med skarvar. Oftast har jag sett dem ute i skärgården där deras träck förstört flera små kobbar. Men en del skarvar tycks för tillfället ha flyttat in till stan.

Två svanar glider förbi. Men de höll avstånd de också så bara en kom med på bild.

Fascinerande med träden som drar sig ut i vattnet. Och här längs strandkanten hade lite is lagt sig.

Efter ett par kilometer lämnade vi gångvägen vid vattnet och gick upp till vägen. Var enklare att gå där det var plogat. Fint att gå här på trottoaren där det var plogat och inte alls halt. Fint att man här satsat på fotgängare också. (Vilket det är dåligt med i City där cykelbanorna är i bra skick men överlag inte trottoarer)

Stockholm. Djurgården. En sagoskog.En sagoskog på Djurgården med blå himmel som skymtar mellan träden. Vackert!

Vi traskar på och tar oss på nytt ner till vattnet strax före Waldemarsudde och följer det en bit innan vi viker av upp till parken.

På väg mot Prins Eugens Waldemarsudde.

Prins Eugens Waldemarsudde besökte jag i oktober och efter att jag sett utställningen där med fokus på John Bauers sagovärld strosade jag runt i parken som även den är en konstutställning. En permanent sådan. Men nu vintertid med snö är en del skulpturer inte så framträdande. Men några syntes och blev ganska effektfulla med ett lager snö på.

 Prins Eugens Waldemarsudde  på Djurgården har museet öppet och olika utställningar pågår. (Info, via länken)

 

För egen del

vet jag ju aldrig om rygg och ben håller när jag är ute på vift så jag vill alltid gardera mig.Jag behöver ofta pausa och sitta ner eller luta mig mot något.  Likaså ser jag till att det finns en spårvagn, buss eller båt jag kan ta hem. Och i rusningstrafik är jag inte ute och åker. Inte annat än båt.

Skulle man vilja ta sig från City i Stockholm och till Waldemarsudde kan man ta spårvagn nr 7 från Centralen. Till och från Blockhusudden kan man ta “sjövägen ” från Nybroplan. Tidtabell och hållplatser finns här.  Även buss nr 67 går från Odenplan  till och från Blockhusudden. Tidtabeller finns hos SL.

 

38 svar på ”Djurgården nästa – Välkomna med på en tur i vitt”

 1. Vackert på Djurgården med allt det vintervita.
  Bra du garderar dig med “viloplatser” och eventuella kommunikationsmedel.
  Inte så kul om du plötsligt får det jobbigt ta dig vidare.
  Så får jag tänka lite också, inte gå längre än jag orkar tillbaka.
  Väntar på cykelföre….hoppas det ska gå bra….
  Nu ska jag gå ut en sväng.

  1. Det var verkligen en vacker dag och vår promenad helt ljuvlig. Jag ser till att jag har viloplatser och att jag kan ta mig hem kommunalt om det behövs. Har klarat mig än så länge men man vet aldrig.
   Ja, cykelföre dröjer nog men det kommer.
   önskar dig en trevlig promenad och torsdag.
   Var ute en sväng på morgonen men idag blir det bara en runda. Gick 11 km igår så jag vilar mig lite i form.

 2. En trevlig utflykt till Kungliga Djurgården! Underbart att kunna hoppa på en båt och åka så som ni kan göra i huvudstaden!
  Vackra miljöer och underbara bilder!
  Kram

  1. Tack! Det blev en så lyckad dag på alla sätt. Och tiden hade vi ju. Är så glad för dessa båtar som gör det möjligt för mig att göra utflykter. Och Djurgården har så mycket. Nu kunde vi inte ta oss helt fritt för det var inte plogat eller skottat men vi kommer tillbaka.
   Kram

 3. Skarvar är inga trevliga fåglar, även om de är dekorativa när de sitter med utbredda vingar. Jag har faktiskt till min stora sorg upptäckt dem inne i Årstaviken också.
  Fenomenalt att ha båttrafik så perfekt tillgänglig eller hur?!
  Och vitt är en fin färg!

  1. Nej, om skarvar tycker jag inte. Såg pockså ett par av dem i Årstaviken häromdagen. Inte lyckat om de slår sig ner på Årsta holmar. “Skarvöarna” här i leden i Stockholms skärgård är då inget nöje att se. Helt kala och förstörda av träck.
   Är så förtjust i dessa båtar och lätt att ta sig runt med dem är det. Och ingen trängsel.

 4. Så vackra bilder! Jag har bara förutsatt att museerna är stängda, så bra att du berättar att de inte är det! Jag måste kolla upp tider när jag kan komma in till stan och besöka bland annat Prins Eugens Waldemarsudde, och se John Bauer-utställningen bland annat. Fint att gå runt i parken också. Är det där de har en kopia av Rodins skulptur Le Penser?
  Har du gjort om layouten för din blogg? Väldigt snyggt.

  1. Tack! Ja, jag har fått hjälp med en ny design till bloggen som också fungerar bättre att läsa på mobilen. Vet att ca 50% av läsarna gör det via mobilen. Blir det ljusare dagar och bättre väglag så är det enklare med ett besök i Stockholm. Fotografiska är också öppet men man får ju se vika utställningar som pågår och det varierar ju. John Bauer utställningen såg jag i oktober och den pågår ju fram till i vår. Vad gäller en extra tänkare “le Penseur ” finns den strax utanför Waldemarsudde.

 5. Snö passar även i en stad , det blir vackert vilket som.
  Härlig dag med blå ton i bilderna!
  Roligt att du kunda klara en långis denna dagen 🙂
  Stor kram!

  1. Visst gör den! Vi hade en så fin dag här ute och ryggen höll sig ok. Men idag blev det bara en kort runda.
   Stor kram

 6. Så vackra vinterbilder du bjuder på och det var trevligt att få följa med på turen.
  Bra att du kunde åka båt ut dit, smidigt.
  Jag känner igen mig på Djurgården, har förr varit och gått där och gjort lite utflykter. Waldermarsudde, där är så vackert. Även sett utställningar där.
  Skarvar gillar jag inte. Tänker de verkligen komma in mot stan.
  Svanar däremot, så vackra djur, men de brukar oftast följas åt två och två, men den andre simmade tydligen ut på en liten egen utflykt, utanför bild.
  Jobbigt att inte må bra i ryggen. Men jag kan förstå att du planerar och att du gör det väl och bra. Måste du sätta dig och vila ryggen med jämna mellanrum, eller räcker det med att stanna och vila.
  Tack än en gång för härliga bilder.
  Varm kram och var rädd om dig.

  1. Tack! Och som vanligt uppskattar jag verkligen att du är med. Båten är så bra och alltid med gott om plats och den gör ju att jag kan röra mig mer fritt. Det var så annorlunda att se Waldemarsudde i vinterdräkt men också fin. Jag var ju här i oktober och såg då både utställningen med John Bauer och strosade i parken. Så fint. Förstår att du också har fina minnen härifrån.
   Nej, skarvar tycker jag inte om. Absolut inte. Har sett kobbarna i skärgården som de förstört med sitt träck- Träden där är helt grå och döda. Har också nu sett ett par i Årstaviken. VI har ett gammalt svanpar här i närheten och de har vi följt länge. Roligt! Vi följde deras ungar sedan de föddes och tills nu i höstas när de var vuxna. Här var det ett par av svanar men en kom lite efter och jag fick bara med en på bild.
   Vad gäller ryggen måste jag sätta mig eller kunna luta mig så att jag avlaster den. Men jag brukar kunna göra det och jag är ganska smärttålig.
   Stort tack för din omtanke.
   Varm kram

 7. Vilken härlig promenad i vacker natur! Praktiskt att du kunde välja att åka båt för på den var det verkligen gott om platser. Klokt att lite framförhållning om du behöver pausa om ryggen säger ifrån. Men jag förmodar att ni kunde ta promenaden i egen takt. Härliga bilder som vanligt!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Vi hade en jättefin dag på alla sätt och inte minst den vackra naturen gjorde sig påmind hela vägen. Båten är helt suverän och ger mig och andra många möjligheter att ta oss runt men avstånd till andra. Och trevligt med en båttur är det också.Jag måste har framförhållning numer vad gäller min utevistelse men har lärt mig att det är nödvändigt. Och då fungerar det oftast bra. Vi hade ju absolut ingen brådska och kunde ta tid på oss.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   kram

 8. Förstår att du och väninnan fick en trevlig dag, men tycker det är så trist med din onda rygg. Vet ju att du vill och är envis och det hjälper. Men ändå, så trist att du ska behöva ha ont.
  Stor kram ❤

  1. Visst fick vi det! På alla sätt. Ja, envis är jag och det hjälper mig en hel del. Men ryggen är numer riktigt trist, Tyvärr kan jag ju inte byta ut den. Har svårt att inse mina begränsningar. Vill ha min friska kropp tillbaka.
   Hoppas i all fall komma till Torrevieja när det är möjligt.
   Stort tack för omtanken.
   Varm kram

  1. Just att det var vitt och inte “sböbrunt” var extra fint. Och här ute var det så tyst. Behagligt. Vi fick verkligen en fin dag tillsammans.
   Tack! Önskar dig en trevlig kväll och likaså en trevlig fredag.

 9. Vilka vita bilder, som de flesta av oss visar upp nu! Ja, det är ju snölandskap, vitt och vackert att se på.
  Du är otrolig som kan gå så långt och med besvärlig rygg. Men klart glädjande.
  Jag har varit ute idag, det blev en lång sväng.
  Stor kram!

  1. Nu är det gott om vita bilder och fina upplevelser. Så härligt att ge sig ut.
   Vad gäller att gå så är viljan stark. Väldigt stark och envisheten finns. Väldigt roligt att träffa vänner för promenader i olika miljöer och att äta lunch och umgås- Och det väger upp så mycket.
   Även idag blev det en lång runda och lika bra att passa på.
   Förstår att det blev en skön runda för din del och det ger ju också så mycket energi.
   Stor kram.

 10. “Fifty shades of grey” har jag ju hört talas om, men jag visste inte att det även fanns “Fifty shades of white”, för det är precis det du har lyckats med i dina bilder.
  Den första bilden är helt underbar med röken av skorstenen som ligger som ett stort moln över Söder.
  Sedan är du en fena på att identifiera kyrkor. Det finns ju rätt så många kyrkor i Stockholm, och jag är totalt kass på deras namn. Å på det avståndet som du ser dom är jag ännu mera hopplös.. Men från och med idag kommer jag förhoppningsvis ihåg Tyska Kyrkan som har ett udda torn;-)

  1. Lite så blev det! Och en jättefin tur över till Djurgården och där en lyckad promenad med en väninna. Stockholm kan jag ganska bra och har även koll på kyrkor och byggnader. Men detta, liksom en hel del annat vad gäller Stockholm, har ingått i reseledar och guidejobb under årens lopp så jag har bra koll. Och egentligen är det ju ingen kunskap man behöver till vardags.

 11. Förstår att det blir lite planerande när du nu ska bege dig ut på rundor. Fint att du har så mycket val i alla fall.

  Den röda tegelbyggnaden, kvarnen/hotellet är verkligen vackert!

  1. Nu har jag mer och mer lärt mig detta med planerandet inför mina turer. Är ju lite nytt för mig men här i Stockholm finns det stora möjligheter och variationer.Uppskattas verkligen. Och att ta mig ut och träffa vänner ger god energi. Viktigt det också.

 12. Det är verkligen skillnad på väder och vind, vintern kan ju vara väldigt vacker med all vit snö, vindstilla och blå himmel, fantastiska foton som vanligt. Skönt att ta sig fram i egen takt och se till att ha kommunala färdmedel i närheten. Så bra att båtarna går även på vintern!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Och dessa fina dagar är det fint att komma ut lite extra. Ren friskvård dessutom. Jag vet ju aldrig om ben och rygg bär så det är bra att ha “back up” med kommunala transporter. Men i lugn takt brukar det gå bra också att gå långt. Och båtarna är ju så bra att ha tillgång till.
   Ha det bra du också.
   Kram

 13. Djurgården är verkligen vackert även i vinterskrud 🙂 Synd bara att din rygg ska krångla så dant. Tur du har många alternativ att ta dig dit du ska om det blir för jobbigt.

  Ha en fin start på helgen!

  1. Djurgården är ju vacker året om och det blir en del turer hit. Så smidigt med båten över.Ryggen är inte rolig men jag får se till att ha alternativ för att kunna ta mig hem om den krånglar allt för mycket. Och Stockholm har riktigt bra kommunikationer.
   Strålande vackert här idag med blå himmel och snön som lyser upp.Så helgen börjar fint.
   Önskar er detsamma.

 14. Det blev en lång promenad.
  Tråkigt att du har ryggbesvär, men du kämpar på.
  Här går jag mer eller mindre samma stigar varje dag, är lite trött på samma träd dag efter dag. Skulle vilja se en stad med hus och människor, men det går ju inte här.
  Fantastiskt väder också. Snö, som en dröm!
  Sköt om dig!

  1. Ja, men vi hade gott om tid och tog det i lugn takt. Ryggen är tyvärr knepig och inte att lita på så jag får ha “back up” när jag ger mig ut på längre sträckor. Men då fungerar det ok. Sedan kan jag inte gå så här långa sträckor varje dag Här kan vi ju variera rundorna ganska mycket och det ger också ny energi. Vi har haft flera vackra dagar nu och lika bra att ta dem till vara.
   Många tankar till dig.

 15. Tack för trevlig promenad och med vackra vintriga bilder.
  Tråkigt med din rygg, du går väl försiktigt så att du inte halkar omkull.
  Önskar dig och B en trevlig helg.
  Många kramar från mig🥰

  1. Tack, själv för att du följde med. Ryggen är ingen rolig historia men tillvaron blir betydligt roligare om jag gör trevliga saker. Så är det. Försiktig är jag absolut. Men man vet inte om det heller hjälper…Hitintills har det i alla fall gott bra.
   Vi önskar dig också en fin helg.
   Många kramar

 16. Så vacker Djurgården är i vinterskrud med ren vit snö. I min minnesbank är Djurgården grönaste sommar med stora ytor för lek och spel, hit kom vi alltid med arbetskamraterna för att spela brännboll och ha picknick.
  Hoppas stockholmarna tar vara på vintern och inte sitter inne o surar …hihi
  Kram från pörtet

  1. Det var verkligen som ett sagolandskap här ute på Djurgården. Så vackert! Och snön var ren. Vi är ju här då och då, mest den varmare årstiden. Tror jag under 2020 var ute på Djurgården säkert 10 gånger från april – oktober. Så bra med båtarna som går över. Kan tänka mig att du har fina minnen härifrån
   Vad gäller stockholmarna så tycker jag att “alla” är ute nu och rör sig. Så roligt att se. Och barnen leker i snön-
   kram

  1. Dessa pendelbåtar är så bra och väldigt trevligt dessutom. Vi fick en jättefin dag på Djurgården och så vackert med all snö-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *