Stockholm

Södermalm – En grönskande stadsdel

På Södermalm är  utbudet av parker stort, både de mindre varianterna och de större.  Så på Söder är det sällan långt till en park eller ett grönområde. Ofta finns  bänkar utplacerade och många gånger finns också någon form av servering tillgänglig. Igår eftermiddag bjöd jag in mig själv till en parkrunda i närområdet och inom en radie av 5 km hade jag besökt fem av dem. Utan att ens ha planerat rutten i förväg.

Stockholm. Södermalm. En rosornas park. Axel Landquists park. En rosornas park på Södermalm.Den lilla Axel Landquists park, som ligger i korsningen Åsögatan- Nytorgsgatan och med adress Åsögatan 141-147.

Start och mål hemma; vid den röda “pluppen”. Och jag följde den prickade blå linjen norrut.

Axel Landquist

var kyrkoherde i Katarina församling på Södermalm i Stockholm mellan 1881 och 1930. Och när han började sin yrkesbana här v ar Södermalm arbetarfolkets stadsdel. Trångboddheten och nöden var stor och 1875 hade Katarina församling den högsta dödligheten i hela Stockholm.

Axel Landguist arbetade aktivt för att förbättra situationen för för de fattiga arbetarfamiljerna och drev frågor om barnkrubbor, skolbespisning, barnkolonier och arbetsstugor.  Dessa arbetsstugorna var en föregångare till dagens fritidshem. Hit kunde barn gå efter skolan om  båda föräldrarna arbetade. Mellanmål serverades  och hjälp med läxläsning fanns att få.

Alldeles bredvid parken låg förr Åsö sjukhus som togs i bruk 1840 och fanns kvar in till 1970-talet då byggnaden revs.  Och parken  kunde då få breda ut sig på det område som förr var parkeringsplatser.

Stockholm. Södermalm. Gamla Åsö sjukhus. En gammal bild som finns i parken över det gamla Åsö sjukhus som låg här på Södermalm.

Södermalm

är en gammal stadsdel och är omnämnd redan på 1300-talet. Men då var det  rena landet här med betesmarker. För staden i sig, det var ju Gamla stan. Mycket av det gröna finns dock kvar än idag och det är vi som bor här och säkert även många besökare tacksamma för.

Igår hamnade jag i den lilla parken, som fått namn efter en kyrkoherde i Katarina församling, Axel Landquist. (Katarina kyrka ligger i närheten) Jag fängslades av alla rosor, i flera olika färger, som blommade så vackert.Och de är kvar sedan detta tillhörde sjukhusparken.

Extra roligt är att se att boende i huset här till höger har möjlighet till odlingar i rabatter  och pallkragar framför huset.

Stockholm. Södermalm bjuder på många oaser och denna lilla Axel Lundquists park är en av dem. Södermalm bjuder på många oaser och denna lilla park på bara 80 x 30 meter är en av dem. Och inne under träden finns också en liten servering med tillhörande bord.

Stockholm. Södermalm. Odlingar som pågår mitt i ett bostadsområde .Häftigt tycker jag. Odlingar som pågår mitt i ett bostadsområde på Södermalm. Här såg jag bl.a. sallad, bönor, tomater, persilja, gräslök och dill.  

De flesta pallkragarna var namnade.

Jag går runt ännu ett varv i parken innan jag beger mig mot serveringen “Caput Mundi” för att köpa “gelato”; glass på italienska. Gelato är oftast  gjord på mjölk, aldrig grädde och innehåller mindre fett mot den “svenska gräddglassen”. Och mängden invispad luft är också mycket mindre. När den serveras är den också mindre kall än glass och det gör att smakerna framträder bättre . Gelaton innehåller också  naturliga smaksättare som hasselnötter, bär, och annat och blir därför också dyrare.

Stockholm. Södermalm. Axel Landquists park. Perfekt med en servering här. Är så förtjust i dessa små serveringar som finns i flera av parkerna här på Södermalm. Jodå, jag vet  att serveringar även finns i andra parker runt om i stan….

Gott om plats att slå sig ner. Och väldigt god “gelato”.

På vägen hem passerade jag Nytorget- mer som en stor gräsmatta, den större Vitabergsparken, Lilla Blecktornsparken och till sist Stora Blecktornsparken innan jag var hemma igen. Och då kom regnet. Ösregn! (Mer om dessa parker finns  i länkarna)

 

22 svar på ”Södermalm – En grönskande stadsdel”

 1. Vilken trevlig promenad.
  Pallkragarna gillas.
  Fin gelatoservering.
  Vilken smak valde du?
  Fint väder i norr, varit på en promenad med maken.
  Han slutade jobbet lite tidigare idag.
  Trevlig helg.

  1. Det finns så mycket trevligt helt nära oss och dessa små parker gillas extra. Ja, stora också.
   Så roligt att de som bor här odlar och att odlingarna verkar få vara i fred.
   Gelaton var så god. Jag valde blåbär och en sorts choklad.Mne ska testa fler sorter nästa gång.
   Fint att du och maken kunde ta en vända i det fina vädret-
   Vi var ute och gick och passade på att äta lunch vid Nytorget.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Men åh vilket himla mysigt ställe, jag förstår att du gillar de typ av ställen! Ser så mysigt ut 😀 Åt gelato när jag var i Italien för några år sedan, det var verkligen annorlunda mot vad vi har i Sverige! <3

  1. Verkligen! Hit går jag ibland och ett bra ställe att slå sig ner på och vila fötterna. Att sedan gelaton var jättegod är ett plus.
   Kul att du också gillar den och testat i Italien. Har också gjort det men nu är den väldigt populär här hemma.

 3. Härligt prommis igen! Fast jag kan tycka att ju gräddigare en glass är, desto godare 🙂 Men, men, jag vet. Inte helt nyttigt 🙂
  Ha en fin fredagskväll!

  1. I och för sig. Men “gelaton” smakar så mycket mer och det är i denna inga konstgjorda tillsatser som det ofta är i den mer vanliga glassen. Sorbet är ju vattnigare. Nyttigt eller ej bekymrar mig inte direkt. Men jag gillar smaken på gelaton som verkligen träder fram.
   Önskar er också en fin kväll.
   Lovande här med sol och balkongmiddag.

 4. Söder är en grön stadsdel inser man när man rör sig där. Vilket trevligt initiativ att boende kan odla i pallkragar.
  När det gäller glass så hade vi tidigare en italiensk gelateria här men den har tyvärr bytt ägare men deras glass var fantastisk. Själv föredrar jag mjukglass bäst…

  Kram och god kväll!

  1. Visst är Söder en grön del av Stockholm och det är kanske något man inte tänker på. Men så är det. Du har ju varit här en del och sett. Och jätteroligt att man här odlar i pallkragar och att det som växer upp verkar få vara kvar. Såg även att en del odlade i rabatterna.
   Vad gäller glass avstår jag gärna mjukglass sedan jag som 15-åring jobbade på EPA i Solna centrum en sommar och sålde och tillverkade den. Inte så mycket naturliga råvaror i mjukglassen på den tiden.
   Kram från balkongen. En skön kväll.
   Önskar dig detsamma.

 5. Gillar verkligen sådana där gamla bilder, är med i flera grupper på fb som handlar om göteborg, är en flitig besökare där.
  Fint att man ofta kan få lite historik till sig där också, precis som man får här hos dig, tackar för detta.

  SV: Får allt försöka hitta på något där jag ligger gömd under mitt skrivbord 😉

  Ha det bäst.

  1. Visst är det roligt med dessa gamla bilder som har sin historia att berätta. Kul att du är med i en grupp där det handlar om gamla bilder från din fina stad.
   Hoppas du hittar något men det känns lite instängt under ett skrivbord. Men du! Kan du inte “jobba” hemifrån. Såg att dte rekommenderades av Folkhälsomyndigheten.
   Ha det fint!

 6. Vilka härliga bilder! Alla dessa parker på Södermalm är som små eller stora oaser – mitt i Stan. Ofta är ju parkerna så små att man inte ens tänker på att de är just parker. Så jättebra med din guidning här:-)

  1. Tack! Ja, Södermalm är en grön stadsdel. Något man kanske inte tänker på. Men du vet ju efter alla turer här.
   Kanske är det nu fler som hittar hit till parken. Och den är verkligen en oas “mitt i”.

 7. Kikade in på din blogg nu. Jag har knappt varit i Blogglandia idag. Strålande väder och mycket balkonghäng plus en shoppingtur till en för mig ny affär, där jag kunde handla själv med cykel och rygga, i en fräsch affär med bra avstånd. Ett gammalt Netto, som blivit ett litet COOP.
  Stor kram!

  1. Jag sitter fortfarande kvar på balkongen i den fina kvällen. En fin dag här också och en strålande kväll.
   Vad skönt att solen även lyst på dig och dina trakter. Jättebra med en bra butik nära och där du själv kan se och bestämma vad du vill handla.Kul med Netto som blivit Coop.
   Vi har hela tiden handlat själva och det har aldrig varit trångt och jag väljer ju butik efter det vi ska ha. Köper alltid kött, fisk och skaldjur i de butiker där man kan handla över disk eller där dessa varor är kravmärkta. Och här i storstan lyckas dessa butiker turligt nog överleva. Men så är det ju inte alltid.
   Stor kram

 8. Så fint att se mer av ett grönskande Stockholm!
  Tack för info om gelato, jag trodde bara att det var namnet på glass på italienska!
  MÅ så gott!
  PS. Er middag på balkongen såg ljuvlig ut, liksom det goda vinet, ripasso gillar jag också! DS.
  Kram!

  1. Stockholm är verkligen vackert. Och ingen direkt trängsel så här. (Ja,Thaiboat och några till ställen har ju alltid kö om man inte bokat bord) Vad gäller gelato frågade jaf dem i kiosken och googlade även lite. Så skillnad är det.
   En fin kväll blev det och vi satt ute länge.
   Kram

 9. Här blandas skönhet, nytta och lite allvar.Jag tänker på prästen Axel Landqvistsom engagerade sig i sociala frågor och ville bättra på. Eldsjäl där.
  Pallkragar finns lite varstans här i stan också. Även på min gård. Tänkte boka mig en, men då jag skrev kontraktet så hade jag ju mina sommarresor i planerna och då jag ju inte kände någon ännu som kan passa åt mig bestämde jag mig för att avvakta.
  Men tid kommer för det också.
  Gelatoglass är gott! I Skellefteå fanns de sista åren en servering med kaffe och gelato inrymt i en trädgård med försäljning av blommor, så trevligt !
  Det har blivit mycket parknjut i sommar här med grönskans njut!
  God lördagskram!

  1. Jag strosar ju i mycket maklig takt och är så glad för parkerna och alla bänkar som är utplacerade där. Extra roligt är det att dessa parker, stora som små, oftast har sin historia att berätta- Som den här-
   Väldigt roligt här att se odlingarna i pallkragar och att det som odlas får vara kvar. Kanske du ett annat år kan få dig en pallkrage. DE verkar ganska lagom i storlek. Inte direkt så mycket att ha koll på.
   Och den grönska vi har nu, var och en av oss, på hemmaplan njuter vi av.
   Stor kram

   1. Jag har börjat läsa lite i Ulrika Knutsons biografi “Den besvärliga Elin Wägner”. Sökte lite info kring henne, Elin alltså, och fann att hon var gift med John Landqvist, son till Axel Landqvist.
    Tänka då på Elins arbete för kvinnors rösträtt mm – och den bakgrund hennes man hade. Ja, som Fogelström och många andra är vår historia från då till nu – tidlös fast tiden ändrar sig! Så intressant att fylla tankarna med … tid är dit baklänges sa Piet Hein. Stämmer ständigt och hit eller hur?
    Stor kram o god söndag!

    1. Vad roligt! Detta visst jag inte. Och jag som just skrev om Axel Landquists park häromdagen.
     Den här boken vill jag absolut ta mig an. Stort tack för tipset. Och visst är det roligt med den historia vi har och som vi påverkas av än idag. Och även att veta mer om den.
     Önskar dig en fin söndag.
     Stor kram

 10. Vackra parker, både stora och små! Jag har aldrig smakat gelato … ska göra det om jag ser att det finns någonstans här …
  Ha det gott – hoppas solen skiner hos dig också!
  Kram

  1. God förmiddag! Tack, strålande sol här. Och gott om båtar i kanalen. Och idag ser de ut att sköta sig…
   Här på Söder finns många parker och fint för mig att sitta en stund innan jag traskar vidare.Gelaton var riktigt god dessutom. Och de flesta parker har ju också sin historia.
   Önskar dig en fin lördag. Kanske väntar svampskogen.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *