Stockholm

Mobilvandringen i Stockholm fortsätter

Min vandring runt östra Södermalm i författaren Per Anders Fogelströms fotspår fortsätter och  appen jag laddat ner till mobilen, Tempus Fugit” leder mig runt. Stadsmuseet i Stockholm tillhandahåller appen gratis under sommaren och jag låter mig villigt tas med runt östra Södermalm, det blir sammanlagt 15 stopp  som behandlas i 15 kapitel och där varje kapitel är mellan tre och åtta minuter långa. (Första delen av vandringen skrev jag om den 3/7.)

Per Anders Fogelström var en stor humanist och engagerad i många olika samhällsfrågor och var starkt engagerad i Förbundet för religionsfrihet som var föregångare till Förbundet humanisten. Att kyrkan skulle skiljas från staten var en viktig fråga för Fogelström och så skedde år 2000.  Borgerliga begravninga och borgerliga vigslar  som alternativvar andra viktiga frågor och Fogelström har skrivit de vigsellöften som idag ofta används vid borgerliga vigslar.

Per Anders Fogelström var en stor opinionsbildare och tillsammann med bl.a journalisten – krigskorrespondenten- och författaren Barbro Alving, Bang, och författaren Sara Lidman arbetade han aktivt för att Sverige inte skulle bli en atomvapenmakt, vilket var tänkt i slutet av 1950 – talet. Opninionsbildningen gav resultat och 1968 tog regeringen och riksdagen tillbaka beslutet. Jag hör detta berättas för mig när jag sitter i Stig Claessons, “Slas” park här på östar Södermalm.

Parken fick detta namn 2008 när författaen som bott invid parken i nästan hela sitt liv avled..

“Slas” – författare, illustratör och konstnär var en mycket god vän till Fogelström och har illustrerat flera av hans böcker.

Karta över delar av Södermalm. Stig Claessons park är den lilla gröna fyrkant som är utmärkt norr om Vita Bergen.

Jag går vidare söderut och stannar till vid Borgmästargatan och ser Sofia Kyrka uppe i Vita Bergen framför mig. I detta gula hus startade Per Anders Fogelström, då 16 år gammal tillsammans med vänner “Sofia småklubbar”, en sorts fritidsgård på östar Södermalm. Sofia kyrka ägde lokalerna och dessa fick lånas kostnadsfritt. Här samlades under åren närmare 1000 ungdomar i åldrarna 10 -15 år och olika aktiviteter erbjöds alltifrån idrott, till teater, film, högläsning, konst och poesi. Här höll Nacka Skoglund till och det var här hans fotbollsintresse väcktes.

 

Borgmästargatan 11, huset som under många år var en stor fritidsgård på östra Södermalm.

Sofia kyrka uppe i Vita bergen syns vida omkring, 46 meter över havet.

Jag tar mig upp i Vitabergsparken“Vitan” eller Vita bergen, kärt barn har många namn, ett område som är kulturreservat sedan 1956. Nuvarande namet tillkom så sent som 1967 och tidigare var detta “Hvita Bergen”. Namnet vet man funnits sedan början av 1800- talet och kom till för att berggrunden här är så ljus. Kråkberget vet man var beteckningen på berget under 1600- talet. I slutet av 1800- talet var var detta område ett av Stockholm absolut fattigaste och har skildrats i bla. Röda rummet av Strindberg. Även Per Anders Fogelström syftar på Vita Bergen i boken “Vita bergens barn”. I boken berättas om de nästan bortglömda åren i svensk historia i början på 1800-talet och fattiga människors livsvillkor.

Vitabergsparken är ett stort friluftsområde med både dansbana, en friluftsteater, ett café, musikpaviljong, lekytor och stora grönområden och många Stockholmare njuter här uppe av de vackra omgivningarna och utsikten över Stockholm.

Jag sitter på en parkbänk på en för dagen ganska öde friluftsteater, lyssnar och ser mig omkring.  Det är alldeles tyst, men i juli och augusti blir det mer liv och aktivitet. Stockholms Parkteater erbjuder många föreställningar och det är gratis. I sommar kan men bla. se Babben Larsson, hyllningsöreställning till Cornelis Vreesvijk, dansteater, “Vegas i Vitan” med Carl Dyall och Rennie Mirro och Richard Wolff.  Teatern här  kom till 1954 och när det är föreställningar  vilket det är ganska ofta sommartid byggs en rejäl scen upp.

Musikpaviljongen är från början av 1900- talet.

Ett café mitt i grönskan. Fint att slå sig ner här och bara njuta av all grönska en fin sommardag.

Jag stannar till och slår mig ner på gräset vid de gamla husen Bergsprängargränd och lyssnar vidare. Just detta område i Vita bergen var ju så fattigt och eländigt och om jag blundar kan jag se framför mig hur tillvaron kunde te sig.

Jag har kommit till promenadens slut, gått ner från “Vitan” och lyssnar på det sista kapitlet “I kvinnoland”.Fogelsröm var omgiven av kvinnor i sin närhet, starka kvinnor som kämpat hårt och Fogelström har  beskrivit kvinnorna i sina böcker som”stötttepelare”. Redan när han skrev boken “Sommaren med Monika” 1953, en bok som sedan blev film i Ingmar Bergmans regi, beskriver han monika som en fri och självständig kvinna. I “Stadsserien” är det Emeli som står för godhet, mod och styrka liksom hennes mamma Lotten och mormor Johanna. Just de vårdande egenskaperna är viktiga i samhället och för en bättre värld . Kvinnors utsatthet i Stockholm  har beskrivits och hur de fått ta de smutsigaste och hårdaste arbetena t.ec som “mursmäckor” . Ett jobb där de fick klättar högt upp på stegar med tunga murbrukshinkar och ge till murarna som stod där upp och bara murade. I Stockholm var prostitutionen omfattande och även dessa kvinnors villkor har beskrivits i flera av Fogelströms böcker. Jag har börjat läsa om hans böcker, böcker som jag läste både i min ungdom och läste om i tidig vuxen ålder, men det är dags igen. Och även läsa fler av Fogelströms kvnnoskildringar t.ex “I kvinnoland” och “I en borg av tystnad”, böcker jag inte tidigare läst.

Hemma har jag en bokskatt att bläddra och läsa i, en bok skriven av Per Anders Fogelström som jag fått av Ruth i Virginia .  Boken är helt unik och där finns mängder av de bilder som Fogelström ritat i samband med att han skrivit sina böcker men bilder som inte publicerats där. Stort tack, Ruth! Boken ger mig så mycket glädje.

 

 

35 svar på ”Mobilvandringen i Stockholm fortsätter”

 1. Men hu vilka problem du har med uppladdningen av bilder! Tekniken kan ju ta kål på en! Och det gjorde den väl nästan på dig igår kan jag tro! Har du sansat dig nu? Haha! Hoppas det! Jag fick ett “utbrott” på Willys när jag skulle hämta ett paket som ej fanns där. Men det var Post Nord som, som vanligt, klantat sig. Sa det till tjejen bakom disken också, stackars dig som får ta emot detta, men det är inte ditt fel. Ja, ja, är man vädur, så….Jag skulle också gärna läsa om Fogelströms böcker. Bara att skicka upp maken på vinden o leta rätt på kartongen med böckerna. Nu går vi mot ett nytt veckoslut, så jag önskar trevlig helg! Kramar!

  1. Jag har sansat mig och se, idag fungerade det hela. Mystiskt är det och jag vet inte varför det krånglar.
   Förstår ditt utbrott på Willys, även om tjejen som var där inte var skyldig. Men visst blir man både trött och irriterad
   när saker och ting inte fungerar.
   Nytt veckslut närmar sig och jag ska på jobbresa, roligt.
   Att läsa Fogelströms böcker på nytt är ju intressant och nu ser jag på dem med helt andra ögon. Jag har alltid tyckt om dem
   men nu när jag gått så mycket i trakterna är det så annorlunda.
   Önskar er en fin helg-
   Kram!

 2. Du är vådeligt duktig att promenera omkring och dokumentera!
  Funkade fint med mobilen, förstår jag. Hoppas resten rättar upp sig, bekymret du hade.

  Power Meet är Big Meet, det 40-årsjubilerar, så det blir mycket – mycket större än Västerås, där det inte ens skulle fått plats.
  Nu ska jag iväg och kolla! Kram

  1. Jag läste just om jubileeet för Power Meet och säkert bra för Lidköping med alla extra turister som kommer.
   Många som kommer blir det.
   Önskar dig en trevlig eftermiddag bland bilar och aktiviteter.

   Vad gäller promenader så finns det så mycket här alldeles i närheten och en del är fortfarande inte utforskat.
   Alltid roligt att leka turist i egen stad.
   Kram!

 3. Vilken toppengrej med en app att promenera efter i egen takt. Upplevelser i egen takt är det bästa sättet att tillgodogöra sig det.
  Tack för rundvandringen i din egen stad och att jag fick följa med! Kram

  1. Jag blev så glad när jag hittade appen och jag tycker om att gå i min takt och noga titta på de miljöer jag passerar.
   Tänk, så roligt om ni gått med mig här- Många skratt. Tänkte på er vid flera tillfällen och minns när ni på nyårsafton huidade mig
   i ett regnigt Göteborg. Minnesvärt och väldigt trevligt.
   Kram!

 4. Tack för fortsättningen på promenaden – så intressant! Vilken fin present du fått från vännen Ruth!
  jag har Fogelströms böcker i tankarna och ska försöka hitta böckerna som du nämnde, för de har jag nog inte läst. Borde komma ihåg dem i så fall 🙂
  Ha en trevlig kväll!
  Kram

  1. Jag tror du skulle tycka om dem och de är också väldigt fina kvinnoporträtt.
   Boken från Ruth är en skatt som jag ömt vårdar och jag tittar i den nästa varje dag. Så fina teckningar so Fogelström gjort

   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 5. Som en skattkammare är fortsättningen på Mobilvandringen! Nu finns de två första böckerna i mina drömmars stadserien hemlånande från biblioteket . Ännu mer intressant är hans författarskap nu när jag vet mer om honom och hans”medmänniskor” som du berättar om, tusen tack min vän! Hans språk i böckerna är full av närhet tycker jag!
  Stor kram!

  1. Tusen tack Tove! Vad glad jag blir att du varit med mig här, men från din stad. Uppskattade det verkligen.
   Jag tror du kommer att finna glädje i att läsa böckerna och de är ett stort stycke Stockholmshistoria där den mänskliga aspekten
   genomsyrar allt Och visst är språker suveränt.
   Stor kram!

 6. Så mycket fint och intressant det finna att se, bra app, något nytt för mig ,-)
  Nu har jag vandrat samma runda genom dina mycket fina bilder.
  Vacker gul färg på huset ,-)
  Det är bara att ge sig ut och njuta, finns mycket fint
  KRAM och ha det bra.
  KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, jag bor ju alldeles intill dessa kvarter och det var roligt att vandra här i Fogelströms fotspår och få veta mer. “Appen” var verkligen bra och ett got initiativ från Stadsmuseet.
   Jag har ju gått här många gånger men inte med samma eftertänksamhet som nu med “appen” där det berättades så fint om miljöer och platser som varit viktiga för Per Anders Fogelström. Nu när jag börjat läsa om böckerna tänker jag extra på just hur han skildrar kvinnorna
   och hur deras situation var. Och visst är det starka kvinnor i böckerna. Kvinnor som kan, som gör samhället bättre
   och som kämpar för det de tror på. Viktigt!
   Ha det bra du också.
   Kram!

 7. Du ser, ditt uppladdningsproblem verkar ha löst sig. Grattis! Å tack för en otrollig fin bildpromenad med text från din hemmaplan. Minns också när du bloggade om boken som du fick av Ruth:-)

  1. Boken jag fick av Ruth ligger alltid framme och jag tittar i den nästan varje dag. Den är verkligen unik och
   jag är så glad att jag fått den.
   Jag detta är ju mina hemmakvarter och nu när jag läser om böckerna tänker jag mycket mer på
   Fogelströms skildring av kvinnorna och hur han på sin tid verkligen såg de styrkor de hade.
   Vandringen var givande och jättetrevligt att du också hade glädje av den.

   (Uppladdningsproblemet var borta, i varje fall idag. Och nu vet jag att det bör fungera att ha mobilens
   internetdelning på om det strular. Alltid något.)

  1. Visst är det! Och jag tycker det är så givande att få veta mer om den historia och
   den vackra miljö som jag bor så nära.
   Fogelström kan verkligen sin stad och beskriver livet och människorna som bott här så bra
   och levande.

 8. T ack för en fantastiskt fin rundvandring i Per Anders Fogelströms Stockholm! Jag har läst de flesta av hans böcker och tycker mycket om hans skildringar av Stockholm.
  Kram!

  1. Vad trevligt att du följde med!
   Det var en jätttefin och givande vandring och Fogelström tycker jag väldigt mycket om. Han kan sin stad och vet så mycket om
   de männniskor som levt här och dess historia och allt blir så levande.
   Kram!

 9. Helt fantastiskt med en sån app! Alltid kul när man får hjälp att bestämma sina promenader på det viset. Lite hjälp på traven och en massa information samtidigt, det är inte dumt det 🙂

  1. Det blev en jättefin vandring i för mig kära och hemtama trakter och väldigt roligt
   att få veta mer om Per Anders Fogelström som jag alltid uppskattat som författare. Och han kan sin stad och dess historia.

 10. Som alltid, imponeras jag av dina foton och beskrivningar. Jag är hjärtans glad. att jag träffade
  dej genom bloggen, så min fina bok hittade ett hem, där den uppskattas. Kan inte komma i håg,
  hur den kom till mej; var alltid fascinerad av teckningarna. När jag beslöt mej för att donera mina
  svenska böcker till SVEA , kunde jag helt enkelt inte skiljas från “Stad i Bild”, och tur var det – för oss båda.

  1. Tack, Ruth för dina vänliga ord. Boken uppskattar jag verkligen och den ligger alltid framme och jag tittar och läser i den i stort sett var dag. Jag är så glad för att du behöll “Stad i bild” och sedan gav mig den och boken bereder mig så stor glädje ska du veta.
   I helgen ska jag på jobbresa med en grupp resenärer och resan går mot dina gamla svenska hemtrakter, Dalarna. Inlägg kommer.

 11. Så härligt och så roligt att få se att du har detta * jobb* som ger så mkt o du delar med dig 🙂 stor kram å ha det trevligt i helgen

  1. Jobbet ger mig mycket och är väldigt roligt och intressant. Mycket får jag se och uppleva dessutom.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 12. Så skönt att det verkar fungera igen med bilderna!
  Och det verkar vara en väldigt trevlig vandring genom stan.
  Stor kram och trevlig fredag!

  1. Ja, nu fungerar bilduppladdningen igen. Hoppas det håller i sig.
   Jag hade en väldigt fin vandring genom stan och perfekt med appen som berättade så mycket.
   Önskar er en fin fredag.
   Stor kram!

 13. Så inspirerande och intressant att få följa med på din promenad. Jag gillar att strosa runt på Söder och föreställa mig hur det var där förr. Lukterna, människorna och livet. Tänk att få göra ett besök bakåt i tiden på riktigt för en stund …
  Kram

  1. Tack! Vad trevligt att du gick med. Här går man ju i egen takt och stannar hur länge/kort man vill på de olika platserna.
   Jag är väldigt öfrtjust i Söder och strosar gärna här och tänker mig tillbaka.
   Kram!

 14. Alltså vilken otroligt rolig idé – jag har aldrig hört talas om sådana appar men blir ju direkt väldigt sugen på att kanske se om det finns något intressant och liknande för Göteborg 🙂

  1. En toppenidé och här var det Stadsmuseet som ordnat det hela. Och gratis hela sommaren! Hoppas många kommer att vandra
   i Fogelströms fotspår för det var både roligt och intressant.
   Bra idé att se om det finns liknande i Göteborg. Kanske har något museum en liknande app.

 15. Jag hänger med, jättekul att gå ut med dig i Stockholm. Vilka fina bilder du visar också. Vilken kul ide. Stor Kram.

  1. Jättetrevligt att du också är med och nu är vi en hel grupp som går.
   Visst är det en god idé med den här appen som dessutom är gratis. Hoppas många använder den i sommar.
   och att gå i Fogelströms fotspår är verkligen givande.
   Stor kram!

  1. Vad roligt att du ville följa med! Och tänk så mycket vi skulle haft att prata om under vandringen.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *