Stockholm

Mer av Södermalm – Lilla Blecktornsparken med omgivningar

Mer av Södermalm ska det bli. I går satsade jag på att titta närmare på det grönskande området runt Lilla Blecktornsparken. En av flera fina parker som finns nära mitt hem här på Söder. Och när jag ändå var i parken blev det också en tur till den närbelägna  och idylliska Metargatan. Här uppe på höjden, strax söder om parken, började man bygga bostadshus på 1920-talelt och det i samband med att en ny stadsplan kom

Mer av Södermalm. Lilla BlecktornsparkenMer av Södermalm. Idag tittar vi bl.a på Lilla Blecktornsparken och området här omkring.

Lilla Blecktornsparken går till största delen parallellt med Ringvägen men man når den också från den södra delen av Katarina Bangata. En gata, med stora hus och små lägenheter. En gata som förr var den i Stockholm där trångboddheten var störst.

Mer av Södermalm

– eller till vardags “Söder”, är en av de fyra stadsdelsområden som finns i Stockholm. (De andra är Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm. Men sedan är dessa i sin tur uppdleade i  21 stadsdelar. Någon kanske undrar om Gamla stan men det är en stadsdel som tillhör Södermalms stadsdelsområde.)

Jag tycker att Söder har mycket av det mesta men kanske är det så att en del områden inte är dit man söker sig i första hand. Men idag ska vi titta närmare på ett sådant, området runt Blecktornet. Och ordet blecktorn förekommer i olika namn på platser runt om i Stockholm. Man vet inte riktigt var ordet kommer ifrån, men mycket troligt är att det kommer från de bleck som ofta hustaken var klädda med. En annan förklaring är att ordet kommer från “ett blektorn”,  en byggnad där man blekte tyger till Barnängens textilfabrik som låg i närheten

Mer av Södermalm ska det bli. Här väntar jag i Lilla Blecktornsparken, under en grönskande kaukasisk vingnöt på att regnet ska upphöraMer av Södermalm ska det bli. Men jag får vänta lite. Här har jag sökt regnskydd för en stund under en enorm “kaukasisk vingnöt”. (Nej jag visst inte att trädet hette så. Men det stod på en skylt.) 

Ungefär så här

som på bilden, såg området ut 1902 och stenbyggnaden rakt fram,  med de fyra fönstren, har jag nu till vänster. Och det är just den oregelbundna placeringen av fönstren som gör att man lätt känner igen huset.

Gården “Lilla Blecktornet” hade två bostadshus, arbetarbostäder olika ekonomibyggnader, bodar, stall och vagnsbyggnader. Och en hel del mark ingick. Längst bort i bild skymtar gården Stora Blecktornet. En gård som även den har sin speciella historia och ligger vid en annan park, Stora Blecktornsparken

Lilla Blecktornet  som området såg ut 1902 och i bakgrunden skymtar gården Stora Blecktornet.

Stora Blecktornet. Bild från igår .

Lilla Blecktornet, den här gula byggnaden, är den enda som nu finns kvar, uppfördes 1781 och var tänkt som en bostad åt en av fabrikörerna vid bomullstryckeriet. Sedan slutet av 1800-talet är det Stockholms stad som är ägare till huset.

Och igår den 15/5-2020

I området

har det funnits en hel del olika verksamheter. I slutet av 1600-talet  fanns det en hälsobrunn här och i början av 1700-talet vet man att det fanns ett tobaksspinneri.

Ett ” kattuntryckeri” – ett bomullstryckeri, byggde bröderna  van Broen här 1734. (Ordet kattun kommer från det tyska ordet kattun  som betyder bomullstyg) Fabriken låg nere vid vattnet vid Hammarby sjö, Barnängsområdet.  (En vik av Östersjön några hundra meter söderut från Lilla Blecktornsparken) Till anläggningen hörde också ett stort jordbruk med både mark och byggnader.

Själva parken blev anlagd på 1930-talet och en del av de växter som då planterades finns kvar än idag.

Känner man för att slå sig ner här finns restaurang “Bleck” 

Mer av denna lugna del på Södermalm – Metargatan

finns i bostadsområdet på höjden söder om parken, runt Metargatan. I samband med den nya stadsplanen 1920 bestämde man att den nya bebyggelsen här skulle anpassas efter terrängen. Man drog gatorna efter de gamla träden så att de kunde bevaras och man såg till att  grönskan skulle bevaras både framför hus och på deras gårdar.  Här satsades det också på vackra gatuperspektiv och små parker mellan husen. Området var färdigt 1929 och har behållit sin karaktär.  Gatorna och kvarteren här har alla anknytning till fiske.

Kvarteren runt Metargatan och området här visar mer av det genuina Södermalm Mer av Södermalm. Här kvarteren runt Metargatan. Husen här i området, har mellan tre och fem våningar, saknar hiss och balkonger. Och det är en blandning av både hyresrätter (kötid 40-50 år) och bostadsrätter.

Jag har gått in på en grönskande gård och skymtar  Lilla Blecktornsparken mellan träden. I bakgrunden Sofia kyrka. 

En av flera parker som finns bland husen.

Ett lugnt område

– och hus med många fina detaljer. 

 

30 svar på ”Mer av Södermalm – Lilla Blecktornsparken med omgivningar”

 1. Tack för en trevlig promenad. Där har vi gått en del. Sonen bodde ju tidigare på Ljusterögatan som övergår till Metargatan. Även om han bor bra nu så hoppas jag att han hittar tillbaka till Söder igen. Nåja, det får framtiden utvisa.

  Kram och god lördag!

  1. Vad roligt att du kände igen dig. Området här är ju väldigt trevligt och lugnt och med mycket grönska. Just i korsningen mellan metargatan och Ljusterögatan var jag igår. Ja, Söder är alltid Söder. Kan förstå förstå att sonen vill tillbaka hit.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 2. Ja på Metargatan känner jag mig ju hemma!
  Han som fick lägenheten efter maken hade lång kötid!
  Fin innergård var det, mycket grönska.
  Köket vätte mot gården.
  Från det andra fönstret såg man Sofia Kyrka.
  Sämst med lägenheten var att den var så kall vintertid.
  Samt att det var backe upp/ner åt bägge hållen.
  Tack för fina bilder, med igenkänningsfaktor.

  1. Tack! Och förstår att du känner igen dig. Tänkte just på dig när jag var här i faggorna och mindes att din make haft en lägenhet just här. Jag går ofta i området men har inte direkt skrivit om det tidigare på bloggen. Området är ju väldigt trevligt. Långa väntetider är det ju att få en hyresrätt här och det finns då och då en del bostadsrätter också till salu. Men inga balkonger och hiss saknas så det blir ju då väl knepigt att bo här både som äldre och med flera barn. Och backigt.
   Ha det fint!
   Trevlig helg.

 3. Vilken fin omgivning! Förstår att kön är långa men vem ställer sig i den? Nyfödd för att flytta in vid pension eller? Väldigt välskötta fastigheter ser det ut att vara.

  Vad roligt det är att jämföra med de gamla fotona och de du nu har tagit. På det gamla fotot med Lilla Blektornet så bör det vara det Stora Blektornet som är där i bakgrunden, eller hur? Ser ut så om man ser på din fina bild.

  1. Här är verkligen fint, välskött och så grönt. Men inga balkonger och ingen hiss gör ju att det är en begränsad skara som vill bo här. Men har men en hyreslägenhet kan man ju ev. byta den. Men jag har förstått att omsättningen inte är stor. Här finns också en del bostadsrätter som jag ser då och då är till salu. Men inga hissar eller balkonger finns där heller.
   Visst är det stora Blecktornet i bakgrunden. Såg att jag skrivit det i texten men inte under bilden. Har nu kompletterat.
   Och även där finns en park som är större, Stora Blecktornet. Många fina omgivningar här i närheten.

 4. Tack för den promenaden och informationen:-) Kan inte minnas att jag har varit där, så nu har jag även besökt det området:-)
  Där är verkligen fint och det förvånar mig varje gång att det finns så många parker just på Söder. Så kul att urforska dom med din hjälp:-)

  1. Har förstått att man inte så ofta rör sig just här men området i sig är väldigt fint. Inte minst bostadshusen här uppe på Metargatan. Söder har mycket av det mesta och så även på parksidan. Sedan ligger ju Stora Blecktornsparken uppe vid Hammarby IP. Granne med den.
   Kul att du hänger med mig.

 5. Men vilken kötid…..det var det värsta jag hört. Så de som tar studenten i vår kan ju planera sin pensionsbostad ……Helt galet! Kul att växterna ff finns kvar. Ha en fortsatt bra helg på söder =)

  1. Lite så! Men man kan ju få en lägenhet i annat område och sedan byta den. Men här finns inga hissar eller balkonger och ändå är området så populärt. Kanske lättare att köpa en lägenhet om ma vill bo här. Blir ju oftast även med lån billigare, eftersom hyran också blir mycket lägre.
   Området är verkligen fint och man har verkligen satsat mycket på allt det gröna.
   Ha det fint du också. Trevlig helg!

 6. Tack för trevlig rundtur och bra information. Metargatan känns bekant men jag kan inte placera varför jag hört det, minnet sviker hihihi

  1. Området här är verkligen så fint med mycket grönska. Men är man äldre vill man gärna ha hiss. Inga balkonger finns heller men fina gröna gårdar och små parker inom området finns det ju.
   Metargatan ligger nära Ringvägen, dess södra sida, och en bit upp där på höjden, alldeles ovanför Lilla Blecktornsparken.

 7. Det var en ovanligt kort prommis, men jag tackar även för den 😀

  Här har vi haft en regnig dag enligt prognoserna, men vi har inte sett en enda droppe. Annat än i duschen då 😉

  Ha en fin kväll!

  1. Ja, detta var en liten del av promenaden men väldigt trevlig. (Det blev ytterligare 7 km) Så fina områden.
   Skönt att prognoserna var felaktiga.
   Önskar er också en fin kväll.

 8. Vilken härlig promenad igen 🙂 Och tack de fakta du lägger fram till oss som inget vet om vår vackra stad, så otroligt mycket historia den har bakom sig….
  Märkligt hur fönstren sitter på det där huset, man undrar ju hur det kan komma sig??
  Tack Ditte och ha det fortsatt gott i helgen 🙂

  1. Just området här är väl bevarat; väldigt trevligt, grönt och lugnt. Så fint att gå runt här och väldigt trevligt att du gick med. Stockholm och inte minst Södermalm har så mycket att berätta.
   Jag vet inte varför fönstren sitter så här på huset. Har inte lyckats få veta det…
   Ha det fint du också. Trevlig helg.

 9. Fantastiska ställen ! Både arkitekturen och trädgårdsarkitekturen är toppen, passar så bra in på Södermalm och lyfter fram det som en gång var trots att det är nutid. Tack Ditte för fin och informativ vandring igen!

  1. Visst är området fint och välbehållet. En oas mitt i storstan. Men utan hiss och det gör att det blir knepigt att bo kvar om man blir äldre och har svårt med trapporna. Inga balkonger finns men däremot väldigt fina gårdar och grönområden.
   På gårdarna finns det också en del odlingar som de boende har och av både grönsaker och blommor och det är ju extra trevligt.
   Tack för att du följde med.
   Önskar dig en fin söndag.

 10. Hus hus, med historia och med allt annat, är det inte underbart att tänka på och när du skriver får vi ju bakgrund. Långt ner tänker jag Bläckhustornet och tänker alltså bläck …. men kom ur villfarelsen där 🙂 Lång kötid och det utan balkong o hiss, nästan så en får tänka arvsrätt i kön där. Men tänk å komma in där i dessa lägenheter, så spännande.
  Upptäckandets glädje är stor. Och att se en skylt med vad träden heter är en liten ynnest eller hur? Tänkte på tyska kattun och engelska cotton. Som bomull så att säga 🙂
  Ha en fin söndag, här blir det upptäcksfärd på sjukhussidan mot Sommaro, igår var det på andra sidan mot Bellevue med Klarävlvens västra älvgren mellan.
  Stor vandrar omkring kramen

  1. Området är verkligen lugnt och fint och väldig väl omhändertaget. Funderade också på hur det ser ut inomhus. Vet att det är ganska små lägenheter. Men att det inte finns hiss gör att det blir knepigt att bo om man inte kan gå så bra i trappor. Å andra sidan kan man då byta en hyreslägenhet.En del bostadsrätter finns också och ibland ser man att de finns till salu.
   Jag går ganska ofta här, både bland husen och i parken och tänkt på en historia som finns både i parkområdet och bland husen.
   Hade gärna följt med dig på din tur i går och likaså idag. Verkar väldigt trevligt. Längtar tills jag kan komma.
   Många tankar och stor kram
   Önskar dig en fin söndag.

 11. Fina miljöer på Södermalm. Där har jag varit mycket eftersom jag har bott på Gotlandsgatan i flera år. Men, mycket har förändrats också sedan -60 talet. Oj då, är det så länge sedan, hjälp vart försvinner tiden?
  Roligt att få se dina vackra bilder och följa med på promenaderna. Jag har läst bakom och sett lite vad du har varit med om den senaste tiden.
  Önskar dig en härlig söndag och varm kram till dig.

  1. Tänker på dig varje gång jag passerar Gotlandsgatan. Och det är ganska ofta.Visst är det många fina miljöer här på Söder och alla med sin historia. Visst har mycket förändrats men just området här på Metargatan med sina vackra hus och gårdar verkar vara ganska intakt sedan 1929.
   Du är ofta med mig i tankarna när jag går och det är så roligt.
   Önskar nu att du ska bli bättre och bättre dag för dag. Ta väl hand om dig och var försiktig.
   Stor kram

  1. Visst har Stockholm mycket av det mesta och jag tar mig ju gärna runt. Jag hänger mer än gärna med på dina naturupplevelser och hoppas snart också komma ut på fler och i skärgården.Och väldigt roligt att du gillar det historiska i mina inlägg.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 12. Din blogg är som en reseskildring. Det är så kul att få följa med och jag gillar när det finns kartor där jag kan se var platserna är belägna. För mig som inte varit i Stockhom på över 15 år är det en guldgruva att få läsa om alla ställen. Ha en fin söndag.

  1. Tack, för vänliga ord. Och du ska veta att det är jätteroligt att du följer med och uppskattar promenaderna. Jag försöker ha med kartor men skulle vilja lära mig hur jag kan lägga in en karta i inlägget där man kan zooma in och ut. Har ännu inte fått till det. Men jag är envis och ska nog klara det vad tiden lider.
   Önskar dig en fin söndag.

 13. Du vidgar verkligen min kunskap om Söder.
  Så mycket historiskt intressant och platser och gator jag inte kände till.
  Fina och välskötta hus.
  Kul också att se gamla bilder.
  Önskar dej en fortsatt trevlig söndag!

  1. Så bra att jag kan göra det. Här minns ju väldigt mycket och det mesta är ju nära och nåbart.Och detta är ju ganska nära där din son bor. Parken är också, precis som Stora Blecktornsparken, trevlig att besöka med barn.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Väl svalt här och blåsigt. Men ute har jag varit.

 14. Södermalm är fint där har jag varit flera gånger.
  Bra att regnskuren kom, så vi fick höra om trädet. Kaukasisk vingnöt. Något jag aldrig hört talas om ,-)
  Vackert!
  Ja det ser udda ut med fönstren som är placerade så ,-)
  Har aldrig sett ett hus med sånna oregelbundna fönster ,-)
  Fina gamla hus, gillar att titta på äldre hus, så fina, det vita Stora Blecktornet var otroligt vackert, men även det gula ser spännande ut!
  Fina parker, det sista husets färg påminner om mitt barndomshem. Sen gjordes huset fasad om och blev en helt annan färg.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jag trivs också så bra här hemma på Söder. En fin blandning av gammalt och nytt och där mycket historia finns bevarad och på olika sätt. Den kaukasiska vingnöten hade jag heller aldrig hört talas om. Men nu så. Huset har ju sin historia och man lägger ju verkligen märke till fönster och placeringen.
   Jag strosar gärna runt här i lugn takt och tar in den gamla historia som finns. Och det är ju den som delvis påverkar oss än idag.
   Ha det fint du också.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *