Stockholm

Skuggande lek i Stora Blecktornsparken

Mina krafter tryter i värmen och det blir inte så många knop gjorda. Och de som blir gjorda sker i tämligen av och anpassad takt. Alltså långsam. Yngsta barnbarnet William var här på ett dygnslångt besök och på hans önskemål blev det besök och skuggande lek i den närbelägna  Stora Blecktornsparken eller som man säger här hemma på Söder, “Stora Bleckan”. (Lilla Blecktornsparken finns också i närheten och är även den en svalkande “oas” i värmen)

Stora Blecktornsparken på Södermalm erbjuder gott om skuggande träd. Många skuggande träd ger behaglig svalka.

Skuggande träd

som ger välbehövlig svalka gör att parken även dessa heta sommardagar är tämligen välbesökt. I parken växer en hel lövträd och särskilt både askar och ekar trivs bra i parkens sluttningar där de får stå med “fötterna” i vatten. (I vanliga fall när det inte är liksa tort som nu.) Dessa träd tycker om när vattnet rör sig.

Just askarnas löv samlas in och används under sena hösten och vintern som delar av foder till de djur som finns i parken.  Lönnar, kastanjer, hägg, fläderoch syrén finns det också gott om.

William har hitta lite lagom skugga och ägnar sig åt klättring.

Stora Blecktornsparken är gammal

och anlades i början av 1930 talet här på Katarina Bangata, ner mot Norra Hammarbyhamnen och Barnängsbryggan och Katarina Bangata var då liksom idag väldigt tätt befolkat.

“Stora Bleckan” erbjuder stora grönområden och är en “parklek” så här finns personal under dagtid, liksom en öppen förskola, en liten cafeteria och olika aktivitetetr för barn och deras “medföljande” ordnas. Här i parken finns också en del djur som getter, kaniner, grisar, får och marsvin och dagligen kan man följa med när djuren ska skötas o eller matas.

Lekredskap som karuseller, rutschkanor, studsmattor (i marken), klätterställningar, en linbana finns utspridda. Och bollar av skilda slag, små cyklar, styltor, bandyklubbor och hopprep finns att låna. Skulle någon vara intresserad av en djurskötarkurs eller “dagkollo”  finns det också och ibland ordnas familjedagar.

Namnet Stora Blecktornsparken

kommer från malmgården Stora Blecktornet som ligger i parkens västra del. Malmgården anses i sin tur  ha fått sitt namn av en byggnad “blektornet” (för blekning av kläder) som hörde till den tidigare klädesfarbriken, Barnängens manufaktur, i Barnängsområdet, som ligger alldeles i närheten. (En malmgård var en större byggnad som byggdes utnför själva stadskärna, lite som ett fritidshus. (Mer om malmgårdar på Söder har jag berättat om  här.)

I övrigt så förekommer namn som innehåller “Blecktorn” på olika platser i Stockholm och det kan också stfta till att husens tak var klädda med bleckplåt.

Malmgården Stora Blecktornet. Bild lånad från “deskgram.org.”

Malmgården byggdes ursprungligen på 1700-talet och det var handelsman Johan Bröms som lät uppföra den för sig och sin familj, då i trä.  På den tiden oisolerad och tänkt för sommarbruk. Under 1800-talet byggdes malmgården om och förvärvades av Stockholm stad och den blev ett s.k. “skolkarhem” för “vanartiga” pojkar. Alltså pojkar som inte gick i skolan utan ägnade sig åt snatteri och andra småbrott och var på rymmen hemifrån. 1906 fanns här 26 pokjar mellan 10 och 15 år. Verksamheten höll på fram till 1907 då huset såldes och blev privatbostad. Och så förblev det fram till 1970.

Hemma

fortsatte leken under fläktens vispande och att bygga är roligt. Tänk så mycket klossar kan bli. Bara fantastin som begränsar.

William bygger gärna och hade här tid att titta upp. Oh, dessa guldbruna ögon….

– Som ibland slår ner blicken.

Kvällen tillbringades på balkongen. Och visst märks det att vi gått mot mörkare tider.

Skönt svalkande  är det på balkongen i den sena kvällen.

 

28 svar på ”Skuggande lek i Stora Blecktornsparken”

 1. Vilken charmknutte, vilken blick och vilka ögon! Så roligt med barnbarnet på besök och passande aktiviteter hittade ni på!

  Kram och ha en fin kväll!

  1. Visst är han! Dessa ögon kan få de flesta att smälta och dessutom är det en pigg ung man. Så rolig! Och några stordåd i aktivitetsform blev det inte i hettan. Lagom här med en tur till parken och lek hemma.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 2. En sådan tur du har som har aktiviteter så nära.
  Så stor han blivit lille Wille och vilka underbara ögon. Hela han är underbar. Så länge sedan jag träffade honom irl.
  I morgon blir första dagsturen mot Malmö.
  Vidare info kommer på ngt vis.
  Många kramar till Dig och Bosse/A-K

  1. I denna värme var det extra skönt att röra sig i närheten. Och visst har Wille blivit stor, en så fin kille. Max likaså, stor nu och ska börja andra klass.
   Spännande med er resa och jag hoppas få lite info under vägs. Hoppas din brutna arm håller sig lugn.
   Många kramar till dig från oss. Och trevlig resa.

 3. Denne gosse William är ett charmtroll! Man smälter. Hans storebror är också väldigt fin. Roligt att njuta av barnbarnen så länge de vill, de lämnar snart lekstadiet och växer snart upp .
  Roligt att höra om Blecktornsparken, där hade jag ingen aning, helt nytt för mig.
  Det har varit en konstig dag idag, bara 25 grader som högst. Men jag har varit trött ändå, av medicineringen.
  Ha det fint och stor kram!

  1. Visst är William ett charmtroll och likaså Max. Fina killar som ger och gett mig så mycket glädje.
   Stora Blecktornsparken är en riktig “juvel” och ligger bara fem minuter från oss.Här är det mycket aktiviteter av skilda slag och för olika åldrar.
   Här har temperaturen komit upp till +30 idag också och fuktigt. Men ännu inget regn. Hörde lite åska mullra när jag var på “njutflykt”.
   Förstår att du blir trött av dun medicinering men värmen tar också.
   Önskar dig det bästa.
   Stor kram!

 4. Roligt med barnbarnsbesök, och vilken goding William är! Själva besökte vi idag vår lille Albin som blir 2 år imorgon. Ett akut barnvaktsärende i sjöstan, bara roligt! Det blev en rätt rejäl promenad i hamnarbyskogen längs vattnet mitt emot Sickla där vi vände. Vackert där och de stora träden gav härlig skugga! På söndag blir det barnkalas och jag har lovat grädda pannkakor till pannkakstårta!

  1. Då var ni i våra trakter. Trevligt! Och exra trevligt med barnbarnsuppdrag. Och här vid vattnet brukar dte finnas både skugga och skön svalka. Vad roligt med barnkalas och pannkakstårta blir ju toppen. Tänk Albin är redan tvår år…Tiden går fort.

 5. Ja dessa ögon! Har ju sagt det några gånger – Williams ögon får en att smälta direkt! Desssutom gillar jag det långa håret. Skitsnyggt. Är nämligen svag för killar md långt hår;-)
  Konstaterade just igår kväll att dagarna absolut ha “krympt”, ganska så rejält dessutom, drygt en timme. Men då det är mest drägligt nattetid just nu klagar jag inte ens över det – än;-)

  1. Ja, dessa guldbruna ögon…Visst smälter man. Och hans hår skulle jag gärna ha.
   Både Wille och Max är härliga killar och ger mig och andra så mycket glädje. Humorn är också stor.
   Visst har dagarna “krymt” och det är ju inte i tvätten för den har inte varit här. Och visst är det sen kväll och natt som det är som mest behagligt. I alla fall för mig.

 6. Vilken liten goding! Bus i blicken samtidigt som han är aningen avvaktande mot kameran..
  Hur kan jag ha missat den parken? Inte ens hört namnet! Visserligen var jag ingen parkmänniska i Stockholm, o själva bodde vi ju i förorten så man hade inga barn att ta till parken i stan men ändå…Jag hade fastnat vid getterna, helt underbara djur. Förstår dem bättre än småbarnen…fråga mig inte varför.
  Lite svalare har vi ikväll, bara tjugo utomhus nu klockan halv tolv. Jag längtar efter mitt täcke, mna strumpor o skor så jag kan gå i skogen och gärna en liten tröja att dra över axlarna. Men den tiden kommer också, det vet jag ju.
  Kram och natti

  1. Det är fint att få besök av pojkarna och denna gång var var det Willes tur. Ja, ibland kommer båda tillsammans. Så “goa”. Parken syns inte direkt utan är tämligen väld dold men ligger helt i anslutning till “Kanalplan” och strax söder om Ringvägen mot Katarina Bangatas bortre del. Getterna är fina och djuren här är ompysslade och välskötta och har stira ytor att röra sig på.
   Just nu på förmiddagen har vi också svalare, +22 , och inatt har dte gått bättre att sova. Skönt så! Hoppas du snart kan få till dina skogspromenader.
   Önskar dig en trevlig fredag.
   kram!

 7. Så stor William har blivit! Och charmigt söt. Bra att det finns parker med skugga att gå till.
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Åren har gått! Ja, en kille på snart fem år är det. Pigg och så go! Och skuggande parker är behövliga.
   Nu på morgonen kännd det svalare här och termometern visar “bara” +20. Verkar lovande
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 8. Säger som de andra redan skrivit…dessa guldbruna ögon! Så trevligt att få vara mormor till Wille och hans bror! Inte svårt att få skämma bort dem!
  Kul med lite info om parken, jag är så dålig på att hitta på södermalm, så detta var nytt för mig! Min schlagerkompis med familj bodde på Malmgårdsvägen på söder när jag lärde känna henne, måste läsa mer om malmgårdar som du länkade till, men nu är klockan så mycket så det är dags för sängen sen länge!

  Så roligt att du kikade på oss på Thaiboat igår, både jag och maken vinkade ordentligt mot balkongerna när vi gick från båten igår, men såg inte skymten av dig tyvärr!
  Vi kanske får boka in en träff snart du och jag i stan när vädret tillåter!
  Kram och sov gott!

  1. God morgon! Det finns gott om parker här i närheten och välbesökta är de, både av yngre och äldre. Malmgårdsvägen är fin och här oasserar jag ganska ofta. Söder har fortfarande en hel del malmgådar och det är roligt att se dem och tänka sig hur liver var här ute på landet förr i världen-
   Såg att det var mycket folk på Thaiboat när ni var där och jag tog zoomkameran till hjälp för att titta efter er. Men kansk evar jag inne en stund när ni gick.
   Och en träff i stan vore roligt när vädret svalnar av sig och jag visar dig gärna mer av Söder.
   Kram!

 9. Skönt att ni har så många härliga, gröna och skuggiga oaser i närområdet nu när det är så varmt ute. Här går allt också i ultrarapid i värmen…

  Ha en fin fredag! 🙂

  1. God förmiddag! Idag har vi lite svalare och nu vid 10-tiden är det sköna +23. Här har det gått i ultrarapid hela juli så dags nu med lite svalare. Och att orken för att ägna sig åt trevligheter utomhus återkommer.
   Trevlig fredag!

 10. Mysigt häng med barnbarnet. Vilken tur också att det finns lummiga parker när vill komma undan solen. Här i Ligurien har vi det väldigt varmt nu, det blåser inget så Medelhavet är helt stilla. Idag är det hett på marknaden i Venti.

  1. Visst är det roligt att träffa barnbarnen men svårt att orka göra så mycket i värmen. Stockholm har ju haft +30 och mer länge nu. Idag dock lite svalare.
   Har förstått att värmen kommit söderut nu och att tänka mig marknad i hettan är svårt. Och ett stilla medelhav är dte inte ofta man ser.
   Önskar dig fortsatt sköna dagar men med lite vind.

 11. De är så fina båda dina barnbarn. Men roligt ibland att få rå om dem en och en 🙂 Kan tänka mig att ni hade roligt tillsammans!
  Stor kram och trevlig fredag

  1. Jag är så glad för pojkarna och de har gett mig och ger mig så mycket glädje. Och att rå om en i taget har sina ördelar det också.
   Önskar er också en fin fredag.
   Stor kram

 12. Härligt o visst är skuggan en favorit idag, kul att se barnbarnet & han är långhårig med lockar som mitt minsta så gullig …kram å fin dag <3

  1. Jag har inget behov av solen dessa varma dagar (inte annars heller) så fint med en stor park att leka i. Men jag är ju gärna i skuggan vid havet för det är havet som lockar.
   Wille är en riktig charmknutte och så go. Dessa ögon gör ju att man lätt smälter. Kul att ditt yngsta också har detta fina lockiga hår. Så charmigt!
   Kram och trevlig fredag.

 13. Vilken liten snygging! Ögon som tjejerna kommer att drunkna i om några år 🙂 Vilken trevlig lekpark! Härligt med parklek och mysigt med djuren! I Norrköping fanns förr samma koncept i Folkets park, men p.g.a. illasinnade människor som skadade djuren så finns det inte kvar längre. Synd.
  Kram

  1. Jag minns denna park i Norrköping. Döttrarnas farmor bodde där så dit gick vi liksom till kaktusparken Trist med illasinnade människorsom skadade djuren. Här i “Bleckan” blev för något år sedan ett lamm dödat en natt, väldigt trist. Men nu tas djuren in till kvällen och bevakning finns. Vet att detta illdåd ännu inte är uppklarat men det blev stort rabalder om det så sedan dess har det fungerat.
   Och visst var det mysigt att ha William på besök och skönt i hettan med en skuggand epark helt nära.
   kram!

  1. Parken är ju fin och skuggig och ligger nära så lagom att ta sig en tur hit. Kanske ses vi där nästa gång du kommer till Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *