Foto

Skum – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Skum är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Nytt för i år är att alla ord är homonymer. (Ord som stavas och uttalas på samma sätt men med olika betydelse.) Det är också fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

Medelhavet med skum och stänk en blåsig dag. Medelhavet med skum och stänk.

Ordet skum

kan betyda flera olika saker t.ex.  lödder, stänk, fradga eller vita gäss på havet. Men ordet har också andra betydelser som adjektiv t.ex. oklar, mystisk, tvivelaktig, dunkel, halvmörk, konstig eller något som är lurt. Och några variationer på och av det skumma   bjuder jag  på idag.

Ett par gånger under vår, sommar eller tidig höst brukar vi ta en Vaxholmsbåt från Stockholm till just Vaxholm, där vi gärna besöker den trevliga hembygdsgården.  Verkligen en favorit.  Och här smakar alltid en rejäl räksmörgås med en kall öl väldigt gott. (Tyvärr blev den skadad  vid en anlagd brand i höstas så jag vet inte om och hur den kommer att återuppstå)

Öl med skum och en räksmörgås smakar alltid bra på Hembygdsgården i VaxholmÖl med skum och en räksmörgås smakar alltid bra. (Men tyvärr är ofta det tunna mörka brödet slut. Det bröd jag helst vill ha…)

Något skumt är det med denna trasiga bil som varit placerad på en gata i Torrevieja sedan i oktober. Något skumt/märkligt är det med den här bilen som sedan oktober  varit “parkerad” på en gata i Torrevieja.

Skumtimmen eller skymningen – timmen eller tiden mellan den klara dagen och den mörkare natten. Här hos oss i norr är skymningen en lite längre tidsperiod och sommartid  i juni nästan obefintlig. Men i många länder kan skymningen vara en kort stund.

Skumtimmen, här på stranden Chackpong, på thailändska fastlandet brukar vara en kvart. Sedan är det  riktigt mörkt.

Och i Stockholm längs Årstaviken/Mälaren kan det se ut så här en vinterdag när skymningen sänker sig.

Och så en favorit i repris, Lars Lerin. Många repriser har det blivit för min del i hans permanenta konsthall, Sandgrund i Karlstad. Han skildrar verkligen ljuset på ett helt fantastiskt sätt. Och så även om mörkret ligger tungt så finns ändå ljuset i hans målningar.

Ett skepp som seglar in i skumtimmen och även en del av det mystiska finns med i bilden. 

 

En annan betydelse av ordet

finns i namnet Nils Nilsson Skum, en samisk konstnär/tecknare. Han föddes 1872 en bit utanför Gällivare och har blivit känd för sina målningar och teckningar. Föräldrarna var renskötare och nomader och även Nils arbetade som renskötare under stora delar av sitt liv. Nils Nilsson var självlärd konstnär och alla hans målningar och teckningar hade motiv från renskötsel och traditionellt sameliv. Och förutom att måla och teckna gjorde han traditionell sameslöjd där många vackra knivar var bland hans verk.

En bit in på 1930-talet, då det hade det varit flera svåra år och många renar dött av svält, slog han sig ner i byn Sjiska. Och här i byn, mellan Kiruna och Gällivare, skapade Nils Nilsson Skum en ateljé.  Intressant här var att belysningen i ateljén  fick sin el av ett vindkraftverk. Så visst var han “före sin tid”. Genombrottet för hans målningar kom i samband med världsutställningen i Paris 1937 då hans målningar blev kända i en vidare krets.

Rendrivning. En målning av Nils Nilsson Skum.Rendrivning på fjället – En tavla av Nils Nilsson Skum. (För egen del äger jag en liknande)

 

Ordet Skum har varit med ett par gånger tidigare i Gems Weekly Photo Challenge. För egen del så tittade jag på de inläggen när dagens tolkning var publicerad.  Roligt att se skillnaderna, men några likheter blev det. Förra året, i april, såg inlägget ut så här. Och i januari 2018  gällde detta skum.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans skummande tolkningar.

38 svar på ”Skum – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Visst var det en hel del skum med här. Och detta var bara en liten del av alla olika betydelser.
   Här ösregnar det och har åskat och blåst rejält i natt så vi hoppas snarast på bättre väder.
   Önskar er en bättre start.

 1. Vilket skumt men härligt varierat inlägg. Jag gillar att konstnären fick vara med där på slutet. När det gäller räksmörgåsar vill jag ha rågbröd eller surdegsbröd men tyvärr är det ofta någon form av tekaka.
  Den där bilen ser ut att ha sett sina bättre dagar men lite skumt att den bara får stå kvar.

  Kram och ha en fortsatt fin måndag trots vädret.

  1. En del skumt blev det här idag. Och skumt är det även utomhus med regn, rejäl blåst och lite åska mellan varven.
   Vad gäller tekakan så begriper jag inte varför många envisas med att servera räkorna på en sådan. Här på Hembygdsgården i Vaxholm är ofta de grövre brödet tyvärr slut.
   Ja, ruggar inne idag med läsning och en del jobb.
   Kram och trevlig eftemiddag och kväll.

  1. Såg att jag hade med dem eller skumgodis ett annat år. DEtta var tredje gången ordet kom upp, men jag tittade inte på de andra inläggen före jag publicerat detta. Ett ord kan ge många tolkningar.
   Önskar dig en bra start på veckan.

 2. Heisann, så gøy at dere nevner etternavnet Skum som jeg søkte på, men kom liksom ikke lenger… nå vet jeg at det er en samisk kunstner som heter det, takket være utfordringen. Alltid spennende med innlegg som utvider ens egen horisont!
  Ha ei flott uke ;:OD)

  1. Jadå, Nils Nilsson Skum var en samisk konstnär och som, vad jag vet, alltid hade renar med på sin målningar. Och en av dem har jag hemma. Min pappa träffade honom och fick en tavla som jag sedan ärvde. Så nu vet du lite mer.
   Visst är det roligt att se olika tolkningar i utmaningen och vidga sin egen horisont.
   Önskar dig också en fin vecka.

 3. Tänk att ett ord kan betyda så olika! Räkmackan var inte särskilt skum (får man hoppas) men branden, det lät skumt. Och framför allt väldigt trist! Och trist med bilen som på så skumt sätt blir nedmonterad.

  1. Visst är det intressant och roligt med dessa homonymer! Och gott om dem finns det! Jag jämförde när jag publicerat med tidigare “skumma inlägg” och det var också kul att se både likheter och skillnader. Nej, räkmackan var inte skum annat än att jag inte gillar att få räkorna på tekakor som jag tycker kan vara “skummiga”. Föredrar surdegsbröd eller danskt rågbröd.

 4. Många härliga tolkningar av skum hos dig, vi har samen gemensam kan jag säga 😀 Men du, den där bilen, skumt att den får stå där…och så länge!!! Ha det gott, Ditte 🙂

  1. Tack! Och vad roligt att vi har Nils Nilsson Skum gemensamt. Pappa träffade honom vid några tillfällen och jag har en tavla hemma. Ja, visst är det skumt med bilen och att den står kvar.
   Ha det fint du också.

 5. Det är intressant att ett ord kan ha så betydelse! Du bjuder på allehanda skumheter från räkmacka och en skummande öl till konstnären Nils Nilsson Skum. Jag hade tankarna på honom när jag höll på med min tolkning.
  Ha det gott!
  Ha det gott!

  1. Visst är det! Och svenskan är ju en utmaning att lära sig och att förstå. En del skumma saker bjuder jag förvisso på.
   Vad roligt att du också hade tankarna på konstnären Skum.
   Ha det gott du också.

 6. Fina skum-tolkningar. Du skriver om skumtimmen. Vet du att det finns en bok som heter så? En bok jag kan rekommendera om du inte lät den. 🙂 Johan Theorin, heter författaren.

  Tillbaka till ditt inlägg. Mackan och skummande ölet hade jag gärna haft framför mig just nu. Det ser läckert ut!

  1. Tack! Jadå, boken “Skumtimmen” har jag läst. Riktigt bra! Och tack för tipset. För det kunde ju vara så att jag inte läst den.
   Räkmackan var god men tyvärr på en tekaka. (Vill helst ha surdegsbröd eller rågbröd och här på Hembygdsgården i Vaxholm är det oftast slut.) Men god var den och ölen likaså. Miljön också.
   Önskar dig en trevlig vecka.

 7. Det var ju en sprängladdning som delvis förstörde Hembygdsgården. Så hemskt. Å skumt, då man mig vetande inte hittat förövarna än. Hoppas caféet hinner repareras till sommaren.
  Och så lärde jag mig nåt nytt igen. Hade nämligen aldrig hört talas om konstnären Nils Nilsson Skum. När jag såg bilden tänkte jag osökt på kvällens inslag på tv4 nyheterna om Högsta domstolens dom i målet mellan Girjas sameby och staten angående bättre rätt till småviltsjakt och fiske. Hoppas samebyn vinner, vilket dom ju redan gjorde i tings- och hovrätten.
  Tänk att en tavla som du visar kan vara nästan “en kopia” på bilderna jag såg på tvn.

  1. Mindes att Hembygdsgården förstördes men inte riktigt hur. Nu när jag läser att det var en sprängladdning så mins jag ju det. Så bedrövligt! Hit tar vi oss ju några turer per båt varje sommar och alltid fint att besöka just Hembygdsgården. Illa att man inte fått tag på förövarna.
   Konstnären Nils Nilsson Skum träffade min pappa flera gånger och de blev vänner och pappa blev efter några år med ett par tavlor”. En har jag sålt, dumt nog, och en har jag kvar. Tyckte inte att de passade hos oss. Men sparade en av nostalgi.
   Missade tv4 nyheterna i kväll och inslaget men givetvis hoppas jag att samebyn vinner. Ska se om jag kan titta på inslaget på “play”.
   Vad gäller konstnären Skum fanns alltid renar med på något sätt på hans tavlor.

 8. av någon anledning kommer jag ihåg Nils Nilsson Skum från mina år i Sverige.
  Tror den där målningen senare gjordes till ett julkort men var då svart-vitt.
  Kanske nån annans konst.
  SKUMTIMMEN – vilket otrevligt ord, när det finns underbara SKYMNING,
  ett av de vackraste svenska ord jag vet. Det säjer allting om gränsen mellan
  dag och natt.

  1. Nils Nilsson Skum kan jag tänka mig att du kommer ihåg. Och hans målningar med renar har nog förekommit lite här och var. Säkert har en del av hans målningar varit julkort.
   Håller med dig vad gäller ordet “skumtimme”. För min del använder jag också skymning som är ett mycket mjukare ord. (Men de har ju liknande innebörd i sig.) Och nu var ordet att tolka “skum” så då fick skumtimme vara med.

 9. Vackert och stämningsfullt skum-ring-timme skymingsljus i dina bilder. Staropramen är ett gott öl 🙂 LL är ju LL. Tavlan av Nils NIlsson Skum är underbar då den är så mycket vyig – den lilla renflocken som säkert är stor blir liten i det stora naturmassivets perspektiv; så kul att din pappa träffade honom också.
  Har ett minne av en film som heter Skumtimmen med Lena Endre och att den var mycket bra.
  Första bilden är ljuvlig!
  Har skum-mat genom några av dina senaste inlägg, men hoppat över kommentera, så jag förstår att du har det finemang nu i Torrevieja!
  Ha det bäst stor kram o hälsa B! Tankar!

  1. Tackar!! Skum i variation fick det bli. Filmen Skumtimmen har jag sett och även läst boken av Johan Theorin. Riktigt bra. Och visst passar Lars Lerins målning in här i skumtimmen.
   Nils Nilsson Skum höll sig till motiv med renar och på olika sätt och så hela sin konstnärsperiod.
   Jag funderar så på hur du har det i ditt nya residens men tror det är riktigt bra.
   Många tankar till dig från ett regnigt Torrevieja. (Har regnat, åskat och blåst sedan i söndags men hoppas på bättre väder i morgon)
   B hälsar! Varm kram

 10. Ja, Nils Nilsson Skum var för mig en nyhet i kulturvärlden=) Gillar hans konst och motiv. Ja, han var verkligen före sin tid i alternativ energikraft. Gillar även
  skumtimmen där ljuset faller långsamt i en kort skumstund. Det bevisar även Lars Levin i hans motiv. Det sägs även att volymen av alkohol sitter i skummet. Oftast vill man ta bort skummet från ölglaset. Visst är det fräscht att få dricka en skumöl en varm dag=)
  Trevlig dag!
  Kram

  1. Konstnären Nils Nilsson Skum:s tavlor kom jag i kontakt med redan som barn eftersom min pappa träffade honom flera gånger. ETt par målningar hamnad hemma hos oss och jag har en kvar. Skumtimmen/skymningen är fascinerande och i Norden ka den ju vara ett tag. Är man däremot i Thailand så varar den kanske 15 minuter och sedan är det mörkt. Lars Lerin är jag så förtjust i och speciellt det sätt han skildrar ljuset på. En del av tavlorna är “mörka” men ljuset finns alltid med i någon form.
   Tänkte också på detta med ölet och skummet men jag vill nog trots allt gärna ha lite skum på ölen.
   Här har vi haft regn sedan i söndags. Rejält och med åska och blåst. Just nu uppehåll men regnet hänger i luften.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

 11. Tänk vad många olika betydelser ett ord kan ha!
  Och just nu tycker jag att vi har skumt väder här i Torrevieja!
  Stor kram

  1. Många betydelser finns. Och visst har vi haft skumt väder här. Verkligen! Men skönt att det nu ser ut att ordna till sig.
   Jättetrevligt att ses idag!
   Stor kram och trevlig kväll.

 12. Mycket bra inlägg och konstnären Nils Nilsson Skum var en ny bekantskap för mig. Jag lyssnar just nu på en kort serie spännande ungdomsböcker av Charlotte Cederlund som bygger på samisk mytologi så det var väldigt intressant att läsa om Nils Nilsson Skum

  1. Tack! Och tack för tipset om böcker av Charlotte Cederlund. Samisk mytologi läser/lyssnar jag gärna på.
   Det finns mycket att söka på om Nils Nilsson Skum och med spännande läsning

  1. Tack! Skum har många betydelser och det är roligt att se vilka tankar som dyker upp.
   Önskar dig också en fortsatt bra veckan.
   Kram

  1. Tackar! Det är roligt att fundera över ord och deras betydelse och även väldigt roligt att se hur andra tolkat veckans temaord.
   Ja, en del skum på många spanska gator efter översvämningar. Och även havet skummade rejält-

 13. Jag älskar speciellt stänket i första fotot, en sådan schwung i bilden, o hur kunde jag glömma skumtimmen? Jo för att vi numera mest pratar om kura-skymning-timmen…
  Jag hittar inget skumt alls i övrigt, inte ens en skum Ditte smyger omkring. Nej varför skulle hon det, hon är inte ett dugg skum! Lerins segelbåt kunde gärna få hänga på min vägg…wow
  Kramen

  1. Det var både spännande och roligt att försöka fånga hur det såg ut här längs stränderna. Och stänket i första fotot gillar jag också.Det var just det så det såg ut. Och skumtimmen låter inte lika mjukt som skymning, men det är ju en synonym.Nej, en Ditte som är skum är inte direkt synlig. Kanske är det också skumt. Eller inte…
   Lerins målningar är jag så förtjust i. Och ljuset får han in trots att det är skumt omkring. Inte minst vädermässigt.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *