Resor i Sverige

Lars Lerin och Sandgrund- en värmländsk favorit i repris

I söndags blev det en “favorit i repris” ett besök på Sandgrund i Karlstad, konstnären Lars Lerins permanenta konsthall. Besöket ingick i den jobbrelaterade helgresa jag gjorde och blev ytterligare en av höjdpunkterna. Sandgrund är en gammal restaurang och ett tidigare danspalats som köptes av Karlstad kommun och 2012 blev detta Lars Lerins “domäner”. Att besöka Sandgrund är alltid förenat med nya, spånnande  upplevelser eftersom tavlorna hängs om och byts ut. Olika gästutställare finns också i ett speciellt rum och även dessa växlar under året. Och de gästutställare som förekommer på Sandgrund varierar och är alltid inbjudna av Lars Lerin. För närvarande är det barnboksförfattaren Barbro lindgren och hennes syster Katarina Olausson Säll.

Lars Lerin och en av alla målningar som finns på Sandgrund,i Karlstad, konstnärens permanenta konsthall.konsthall. Akvarellmålning av Lars Lerin

Sandgrund

Här på platsen låg tidigare restaurang Stadsträdgården men den brändes ner av en pyroman och med initiativ från byggmästera Paul Jardeby projekterades och byggdes en ny restaurang, Sandgrund, i rekordfart. Och redan ett år efter branden, 1960, var den klar för invigning. Restaurangen var jättestor och kom efter hand inte att bära sig utan Sandgrund förvandlades på 1970- talet till ett danspalats. Ett danspalats där Sveriges största och mest populära dansband spelade fem dagar i veckan. Hit kom dansglada gäster från hela mellansverige och angränsande delar av Norge för att svinga sina “lurviga”.  Men tiderna förändrades och så även Sandgrund. Karlstad kommun köpte Sandgrund 2011 och 2012 blev dessa lokaler Lars Lerins permanenta konsthall. Läget vid Klarälven och de stora fönstren ut mot vattnet bidrar till en speciell upplevelse av rymd.

Vår guide Karin berättar med stor inlevelse om Lars Lerins måleri och tar oss med på en tur bland tavlorna.

Lars Lerin, en konstnär att fascineras av 

Även denna gång hade vi förmånen att få en personligt guidad tur genom delar av Lars Lerins målningar. Vår guide Karin är en god vän till Lars Lerin och det är en glädje att höra henne berätta både om tavlorna i sig och ibland hur de kommit till. Mer om Lars Lerin, hans författarskap, bakgrund och hans sätt att måla finns i ett blogginlägg från den resa jag gjorde hit till Sandgrund i november 2016.  Lars Lerin anses vara  Nordens främste akvarellmålare och han har också skrivit drygt 50 böcker. Och i böckerna tycker han att livet och konsten kan mötas. Hans tv-program “Vänligen Lars Lerin” har fått stor uppskattning och nya program spelas in. I programmen bjuder L.L. in personer han vill träffa och det blir möten på olika sätt. (Programmet vann ett “Kristallenpris” för bästa livsstilsprogran i SVT 2016. )

Produktion

Just sättet att skildra ljuset, naturen och den värld som konstrueras av människorna  och människans utsatthet är karakteristiskt för Lars Lerin. Han har under 30 års tid sökt gestalta det nordiska landskapet och ljuset med ett personligt bildspråk. Utställningar pågår ständigt både runt om bl.a. i Sverige, Norge, (just nu är det fler i Norge) Danmark, Finland, Frankrike, USA, Tyskland och Island. Tavlor “lånas” från  Sandgrund och nya kommer hit. Produktionen är stor. På frågan hur lång tid det tar att måla en tavla svarade karin oss att det kraftigt varierar. DEt är alltid fler tavlor på gång och tavlorna märks sedan med årtal. De t kan stå 2009-2015 och då har den tavlan varit länge under produktion.

“Där vägen tar slut”

I oktober i år fylldes en hel vägg av A4 målningar och alla med temat “där vägen tar slut” . Och här som på många målningar finns det en text.

Här är det kuber som placerats under en glasskiva. Och det karakteristiska ljuset finns hela tiden med.

“Mostrarnas tid” är gjort av vrakved och är ett träsnitt. Ser ut som ett tittskåp.

Mostrarnas tid

Sättet att “hänga tavlor” fångar också ens uppmärksamhet och ibland spikas de upp

Effektfullt med svarta spikar. Här finns inga ramar runt tavlorna.

Om man då skulle vilja köpa en tavla….Ja, det går inte att köpa från konsthallen men Stockholms Auktionsverk har sålt en del liksom en del gallerier där Lars Lerin ställt ut. Och i Stockholm är det galleri Bohman- Knäpper på Sturegatan som har ett samarbete.

Och besöket denna gång var precis lika speciellt som mitt första besök på Sandgrund och om några veckor är jag på plats igen.  Ett besök i Värmland är alltid trevligt och har en vägarna förbi så är Sandgrund alltid värt ett besök. Tycker jag.

 

26 svar på ”Lars Lerin och Sandgrund- en värmländsk favorit i repris”

 1. Hola!
  Jag förstår att det är värt att besöka Samdgrund och beskåda Lars Lerins tavlor efter alla dina fina bilder.
  Tack för hjälpen än en gång. Paketet kom idag.
  Kram/A-K

  1. God kväll! Så fint att paketet kom. Då kan jag vara lugn. Hoppas innehållet passar…
   Sandgrund är alltid ett trevligt besök och lars Lerin är helt klart en av mina favoriter.
   Kram!

  1. Jag är så glad för de tillfällen då jag får komma tillbaka hit. Och tavlorna kan jag titta på länge. Ofta finns det också många nya. Produktionen är stor.
   Stor kram!

 2. Lars Lerin är en av mina absoluta favoriter och jag hoppas att jag någon gång kan komma till Sandgrund och se hans verk i verkligheten!
  Kram

  1. Kanske kan ni ta en tur med husbilen och passera här. Finns mycket vackert i Värmland och även grannlandskapet Dalsland.
   Lars Lerin är verkligen även en av mina absoluta favoriter och jag besöker gärna Sandgrund. Får nu möjlighet om några veckor och ser fram emot det.
   Du skulle verkligen tycka om att strosa runt här. Många verkligt detaljrika natumålningar och på djur och växter finns också.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Lars Lerins verk är alltid en total fröjd för ögat! Kommenterade ju ditt tidigare inlägg om honom och hans konst, så du minns säkert att jag träffat honom irl. Han är verkligen en otroligt intressant person. Gillar alla tavlor du visar, men är tokförtjust i husvagnen. WOW!!!
  Sedan känner jag en konstnär som har ställt ut på Sandgrund för två år sedan. Hon sålde alla sina tavlor.

  1. Jag minns helt klart att du träffat honom. Och vilket möte! Jag har bara passerat och sagt “hej och tack” – i stort sett. Skulle gärna träffa honom för en längre pratstund Väntar på nya avsnitt av “Vänligen Lars Lerin” oss kommer under nästa år.
   Vad roligt att du känner en konstnär som ställt ut på Sandgrund, för det är en “ära” i sig. Och konstnärerna blir inbjudna…Roligt att alla tavlor blev sålda. Men fullt förståligt.
   Husvagnen var en bland många i serien “Där vägen slutar” och det var svårt att välja vad jag skulle ta med.

 4. Lerins akvareller är verkligen fantastiska så jag kan tänka mig att det var ett givande och intressant återbesök. Dessutom verkar han väldigt sympatisk tycker jag.

  Kram och god kväll!

  1. Jag kan nog komma hit hur många gånger som helst…Extra roligt är också att tavlorna byts ut så man möts alltid av nya. Och de man sett kan ibland ses med “nya ögon”.
   Och så sympatisk…
   Kram och trevlig kväll.

 5. Hola! Lars Lerins konst är heeelt fantastisk tycker jag! Gillar extra mycket tavlorna med hus och fönster där man kan se hur livet pågår inne hos de olika familjerna.

  Kram ❤️

  1. God sen kväll! Visst är den och det finns något för alla. Dennagång fastnade jag vid de nya målningarna “Där vägen tar slut”. Så häftigt. Och bokhyllorna med alla pärmar. Men jag vet att jag öfrra gången helt fatnade för målningarna med husen och hur livet pågår där inne. Nu var några av dem på “utflykt” till Norge.
   Kram!

 6. Underbara Lars Lerin! När vi var där i september, var det litet dis ute, vilket gav ett alldeles speciellt sken på tavlorna och naturen var så vacker utanför genom de stora fönstren! Jag beundrade länge tavlan med de otaliga små styvmorsviolerna. Och många andra….❤️
  Vilken höjdare att du även fick Barbro Lindgren!

  1. Instämmer helt. Stod länge framför alla dessa vackra syuvmorsvioler, men fick ingen bar bild efetrsom tavlan är inglasad och med belysning ovanför. Tyvärr!
   Kan tänka mig att du njöt av besöket. DEt gjorde jag också och det trots att jag varit här flera gånger. Det är svårt att se sig mätt på tavlorna. Och dte kommer ständigt nya.
   Jodå Barbro lindgren och hennes syster är gäststutställare nu ett tag framöver.

  1. Jag tar så gärn amed mina läsaer till Lars lerin och Sandgrund. Ett sant nöje. Och hans akvareller är så fina. Extra roligt är att det ofta kommer nya som ögonen och själen får glädjas åt.
   Kram!

 7. Jag gillar verkligen Lars Lerin. Fick upp ögonen för honom när han hade sina TV-program och har sen lyssnat på hans gamla sommarprat också. Målningarna är riktigt fina och husvagnen tilltalar mig nog allra mest 🙂
  Kul att du fick komma dit igen med din flock 😀

  1. Jag har länge varit förtjust ii Lars Lerin men en “uppsving” blev det i samband med tv-programmen. Hit kan jag gärn akomma flera gånger per år för det är alltid nya målningar som finns på plats. Sandgrund är alltid ett uppskattat besöksmål på Värmlandsresorna både för gästerna och mig.

  1. Visst är han. Och när jag var där tänkte jag på dig och alla dina fina tavlor. Tänk om du kunde ställa ut där, Finns ett stort rum för gästutställare.
   Konstverket av vrakved fastnade jag också för. Stod där länge.
   Jättetrevligt att du ville följa med mig.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 8. Jag håller med om att det är en upplevelse att besöka Lars Lerins konsthall och det är inte bara tavlorna i sig, utan precis som du säger, så är det intressanta upphängningar som ger inspiration till hur man kan hänga sina tavlor hemma. Trots det långa avståndet så kommer jag att se till att besöka konsthallen igen.

  1. Vad roligt att du också uppskattat besöket hos Lars Lerin på Sandgrund och du har ju en bit dit. Jag får så mycket inspiration och glädje att besöka utställningrana här och på många olika sätt. Och upphängningarna ger också många vidare tankar. Ska dit till nyår igen och gläder mig mycket åt även det besöket.

 9. Trevligt att du hälsat på i Värmland och Lars Lerinmuseet, vi är så stolta över honom. Jag besöker museet lite då och då eftersom tavlorna byts ut med jämna mellanrum. Han är ju ett naturligt inslag i vår stad och vi ser honom och Junior lite då och då på stan. Otur att jag inte var där samtidigt med dej då, då hade jag sagt HEJ Ditte 🙂 🙂
  Eva

  1. Jag har ju blivit mer och mer förtjust i Värmland och tycker det är så roligt, fint och spännande att komma hit. Sandgrund är ju alltid sevärt och extra roligt när det ofta kommer nya tavlor på plats. Kan tänka mig att både L.L och jUnior är ett naturligt inslag i er fina stad.
   För mig blir det en ny jobbrelaterad resa till nyår och även då hälsar vi på hos L.L. på Sandgrund. Men denna gång bor vi i Karlstad. Ska bli väldigt trevligt att tillbringa nyårsafton där.
   Och om du ser mig så “heja” gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *