Torrevieja

Citrusfrukter finns det gott om – Närodlade och så goda.

Regn, i rikliga mängder, har vi haft här i Torrevieja sedan i söndags eftermiddag. Ett rejält regn,följt av en hel del åska, blixtar och hårda vindar blåste bort det  fina försommarväder som rådde. Regnet har alltså vräkt ner så några längre promenader har inte varit aktuella. Men  igår när förråden hade sinat  tog jag på mig regnponchon och blåste ner de 250 metrarna till vår närmaste matbutik. Och här började jag med ett stopp vid diskarna med olika citrusfrukter.

Just nu är det här i Torrevieja gott om citrusfrukter. Närodlade, goda och billiga.  Här i modell medel.

Citrusfrukter

har nu lite av högsäsong här i området runt Torrevieja och jag kan tänka mig att detär så i stora delar av Spanien. Högsäsongen, i varje fall för  apelsiner är ungefär från november och fram till slutet av mars eller början av april- Och redan långt innan det finns frukt på träden så kan man känna den härliga doften från apelsinträdens blommor.

Apelsinen är ett kinesiskt äpple som är ett bär 

och har en lång historia. Cirka 20 mil norr om Torrevieja ligger Valencia och just apelsiner därifrån är kända för att vara söta och saftiga och en hel del av dem går på export. Vad gäller apelsiner så finns det många olika sorter. Det finns något som kallas blodapelsin- röda apelsiner som har ett rött färgpigment på köttet. De är lite svårare att skala och oftast sötare än de vanliga apelsinerna. Just dessa “röda apelsiner” brukarman i trakten av Sevilla, i södra Spanien, använda till sylt. Just det röda pigmentet i dem ger en hög halt av c-vitaminer.

Man säjer att apelsiner renar blodet och är vattendrivande och innehåller förutom mängder av C-vitaminer också A och B -vitaminer, kalcium, fosfor och kalium. Och en hel del nyttigheter till.

Lite större apelsiner finns om man vill ha det. I butiken här kostade apelsinerna ca 6kr/kg och lite billigare om man köper ett nät på 4 kg.

Längs gatorna kan man i Spanien också se apelsinträd men dessa är mest till prydnad. De är beska, har lite fruktkött och har en del luft i sig. Men en hel del av dessa exporteras till England där det de används till apelsinmarmelad.

 

Clementiner, mandariner/småcitrus och pomelo

Clementiner är en korsning mellan mandarin och pomerans. Det var en algerisk präst som 1902 lyckades med att skapa clementinen. Clementinen är kärnfri och det har gjort den särskilt omtyckt. Och att clementinen är mer omtyckt beror  mest på att det är ett plock med att få bort mandarinens kärnor. Även vad gäller clementiner, precis som apelsiner, finns det många olika sorter.

Bland de citrusfrukter som finns är clementiner väldigt populära. Bland de citrusfruker som finns är cementiner också väldigt omtyckta.

Att man kallade frukten mandarin kan komma från den orange färg som ämbetsmän i Kina hade på sina dräkter. Dessa ämbetsmän kallades också för mandariner

En annan variant av citrusfrukter är mandariner. En annan variant av citrusfrukter är mandariner eller småcitrus som man ofta säger idag.

Spansk pomelo såg jag också bland citrusfrukterna och troligen är den odlad i växthus eller kanske på någon av Kanarieöarna. I Sydostasien  och Sydamerika är den vanlig  och finns även i subtropiska delar av Nordamerika, Centralamerika.  Träden som pomelon växer på, pompelmus, kan bli upp till 15 m höga. Frukten i sig är stor som en grapefrukt, har tjockt grönt eller gröngult  skal. Och även smaken påminner om de hos en grapefrukt.

Mer om de olika citrusfrukterna och skillnaden mellan dem finns att läsa här och här

Fler citrusfrukter - pomelo och citronFler citrusfrukter- pomelo och citron

34 svar på ”Citrusfrukter finns det gott om – Närodlade och så goda.”

 1. Minns när jag smakade urläckra , solmogna, söta apelsiner i Tunisien för länge sen … såå goda! Just nu har vi goda, söta spanska apelsiner i “min” butik … 16 kr/kg och jag äter minst en, ofta två varje dag!
  Kram

  1. Visst är det lite speciellt att äta apelsinerna där de odlas. Minns också fina och så goda apelsiner från Tunisien. (Jobbade där några månader för många år sedan) Här kostar apelsinerna nu va 5kr/kg och mindra om man köper ett nät om 4kg. Men då har de ju bara rest en kort bit.
   Brukar plocka till frukost från grannens träd men nu har det regnat så jag hann bli dyngsur när jag gjorde det. Men apelsinerna ville jag ju ha.
   Kram

 2. Vad jag förstod av nyheterna igår så hade Spanien drabbats hårt av regn och oväder. Tror de t.o.m sa att några få hade avlidit i ovädret. Något du hört talas om?

  Apelsiner, jo, de smakar bättre hos er än hos oss. Sällan jag äter apelsiner numer. Vet inte riktigt varför, för jag gillar apelsiner. Äter desto fler bananer och äpplen. Äpplen är väldigt gott… 🙂

  1. Ja, Spanien har drabbats hårt av ovädret och jag hörde på de spanska nyheterna att några avlidit. Dock inte i vår trakt. Men förödelsen var stor och flygplatsen i Alicante fick stängas i söndags och planen dirigeras om till Murcia. Här i stan ser det bedrövligt ut på stränderna och längs strandpromenaden. Bilder kommer med morgondagens blogg.
   Här frossar vi nu i dessa goda apelsiner från Valenciaområdet och på citrusfrukter överlag. Jodå, bananer äter vi också men de flygs in från bla. Kanarieöarna och Mellanamerika. När vi är här försöker vi äta det som just är närproducerat. Och till frukost plockar jag apelsiner från grannens träd- Med tillstånd förstås. Äpplen är också väldigt goda.

 3. Jag misstänkte att ni var drabbade av ovädret. Jag läste det någonstans.
  Vilket trevligt och informativt inlägg om citrusfrukter. Pomelo finns ju här. Apelsiner och andra varianter är importerade! Kram

  1. Tack!Jodå, ovädret har drabbat kusten här ganska ordentligt. Men idag efter lunch försvann regnet. Blev förvånad över att hitta pomelo här. Men de fanns och spanska sådana. Minns den goda pomelosallad jag ofta åt på Chackpong och särskilt “Gropens”.
   Kram och ha det fortsatt allra bäst.

 4. Så många goda citrusfrukter det finns! Och närodlat är ju det bästa 🙂 I Florida har jag alltid varit förvånad över hur få apelsinodlingar man ser, trots att staten är berömd just för sina apelsiner…

  Hoppas ovädret har blåst bort nu!

  Ha en fin dag!

  1. Jan nu är det verkligen säsong för dessa. Så goda! Vad gäller Florida har jag också tänkt på detta med få apelsiner. Men kanske har vi varit vid fel tidpunkt. Men när ni inte ser dem nu så är det kanske något lurt.
   Idag vid lunchtid försvann ovädret men stränderna och paseon är illa åtgången.Var och tittade idag.
   Önskar er också en fin dag.

  1. Vad roligt att jag kunde lämna lite citrusfakta. Här frossar vi verkligen i dem nu. Så goda. Och visst är de dekorativa.

 5. Hörde och läste om ovädret, bland annat med Alicantes flygplats som fick stängas – först branden och nu regnet. Men enligt väderappen lär solen skina på er igen imorgon. Ska bli intressant att se hur den nya sanden på stranden klarat sig. Du var ju lite tveksam där, och jag med. Antar att du lär dokumentera.
  Annars gillade jag inlägget skarpt – det gick ju i orange så:-) Dessutom känner jag dofterna – mmmmhhhh:-)

  1. Ett rejält oväder har vi haft. Men redan idag vid lunchtid var regnet borta och vi kunde ge oss ut och se på “förödelsen”. En hel del var det. Alicante flygplats stängde ju först i onsdags p.g.a. branden och i söndags för att det var sådant oväder. Vi hade vänne rsom blev omdirigerade via Murcia när de skulle hem till Sverige. Vad gäller den nya sanden så klarade den sig bättre. Helt klart. Inlägg med bilder i morgon. Men havets krafter är svåra att stå emot. Och när Medelhavets vågor kommer upp så försvinner lätt stranden. Så var det på Playa del Cura. Men där är sanden inte bytt.
   Och visst gillar vi orange! I alla nyanser!

 6. Så många goda och nyttiga citrusfrukter de finns och jag kan tänka mig att det är högsäsong hos er. Själv äter jag bara blodapelsiner för det än något speciellt med den goda smaken. Clementiner har jag handlat hem men enligt husse har de inte alls varit lika goda som vanligt men varför har jag ingen aning om.

  Hoppas vädret lugnar ner sig så att den härliga vår- eller försommarvärmen återkommer.

  Kram och god kväll!

  1. Just nu testar jag de flesta. Och visst är blodapelsinerna goda. Jag ska också här testa att göra pomelosallad. Har ofta ätit den i Thailand och nu när jag inte är där ska jag nog få till den här-
   Här har vi ju allt nu närodlat och smaken blir ju väldigt mycket bättre. Tror att clementinerna som säljs hemma har skördats alltför tidigt och inte hunnit mogna och då tappar i smak. Och sen ska de ju ut och resa också.
   Idag vid lunchtid upphörde regnet och vi kunde ge oss ut. Men mycket är påverkat här av ovädret.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Frukt över lag utomlands är ju såå gott och just apelsiner är så smarrigt, även clementiner 🙂 orange är en färg jag gillar o använder gärna på sommaren 🙂 tack för dina fina o varma inlägg DItte kram ps/ jodå vi har köpte premium på planet tack o lov …kram å njut

  1. Så bra att ni reser lite bekvämare. Gör ju så mycket till och särskilt på en längre resa. Så roligt att det nu närmar sig till er resa.
   Här frossar vi nu i frukt och mest blir det citrusfrukter men idag köpte vi även hem jordgubbar. Riktigt goda.
   Var nu rädd om dig och extra om ryggen.
   Kram

 8. Vilken förödelse det blev av ovädret!
  Men jag ägnar mig åt citrusfrukterna. Åt just en stor och god apelsin, den andra för idag. Just nu så söta och goda, men bäst är de såklart att ätas på plats.
  Jag är en riktig fruktälskare, mums!
  Ha det så gott och stor kram!

  1. Verkligen! Har varit ute idag och sett hur det ser ut längs havet och strandpromenaden. Havets krafter är enorma.
   Eftersom det vräkte ner igår blev det att jag stannade länge i butiken. Ville ju vänta på uppehåll. Och utbudet är verkligen stort. Närodlat och väldigt billigt- Och så gott! Hämtar ju dagens frukostapelsiner från grannen men har köpt hem både pomelo (god i sallader) clementiner och några blodapelsiner.
   Är verkligen också förtjust i frukt. Och här smakar de ju verkligen gott.
   Stor kram

 9. Mums för apelsiner, jag är helt galen i apelsiner nu, tyvärr kan kilopriset vara ganska högt här hemma. Så härligt att få äta närproducerat till ett sånt bra pris!
  Så trist med ett sånt ordentligt regnväder, nu kan det bara bli bättre!
  Kram!

  1. Här riktigt frossar vi i citrusfrukter. Och de är så goda. Ett stort distrikt för dessa är ju Valencia, ca 20 mil norrut. Just till frukost plockar vi från grannen och de är extra goda.
   Regnovädret har verkligen ställt till det och orsakat en hel del skada här. (Morgondagens inlägg)
   Idag blev det uppehåll efter lunch men regnet återkom lite nu i kväll. Hoppas på uppehåll i morgon.
   Men vi har i alla fall varit ute idag och gått längs havet.
   Kram

 10. Vilken bra Citrusinformation. Visst är det allra godast att plocka och få äta direkt från träden., som du gör från din granne. När vi bilade i Italien var vi med bonden ute bland citrusträden och plockade . Doften är ljuvlig. Nu får vi nöja oss med köpe apelsiner och pressar juice var morgon, vilket också är gott.
  Trodde inte att regnvädret nådde ända ner till erat område, skönt att det passerat nu.

  1. Tack! Och med tanke på det oväder som varit ländes det trevligt att botanisera bland citrusfrukterna i vår lokala butik. Vad gäller apelsiner så plockar vi några till frukost från grannens träd och det känns lyxigt. Goda är de dessutom.Kan tänka mig att det var fint när ni var i Italien att plocka citrusfrukter tillsammans med bonden. Och doften är så härlig- Även doften från citrusfrukternas blommor är så fin-
   Jodå regnovädret nådde hit och det blev en hel del förstört. Mycket regn var det som kom och flygplatsen i Alicante fick stängas och plan dirigeras om.

 11. Här flyger c-vitaminerna omkring i atmosfären, eller så ligger de fint radade i matbutiken! Jojo, 6 kronor kilot, fast, på x-pris här också är nu apelsiner, så även vi kan handla för endast 15,-/kg. Värre då med clementinerna som jag vill ha, de kostar långt över 30-kronor. Men det spelar mig ingen roll, jag äter inte apelsiner! Kladdigt och kräver knivar och andra redskap för att komma in i, eller så tycker jag…enklare med de små frukterna. En gång i veckan köper jag på mig något kilo eller två, finns inget godare att mumsa på i kvällningen framför teven.
  Så roligt att du kände till boken om öarna, tänkte på dig när jag satt och läste! På dig o på Ama, de mest beresta bloggvännerna jag har. Jag var mycket imponerad av författarens informativa välskrivna texter, de var faktiskt värdefullare än fotona som mest bekräftade det han hade berättat! Mycket historia om vem som upptäckt öarna, vilka som var ursprungsbefolkning och sedan förstås en massa om djur- och växtlivet. Ett mycket gott val att äga och ha i bokhyllan som inspiration för kommande resmål ?
  Nattikram från pörtet

  1. Jadå! C-vitaminerna var ute på vift går. Jag blåste liksom fram tillsammans med dem- Jag plockar av grannens apelsiner till frukost (med tillstånd) och de är dessutom både väldigt goda och lättskalade- Vill inte heller bli kladdig om fingrarna…Clementiner är ju mer lätthanterliga.
   Boken om öarna har jag tittat på flera gånger och bläddrat i men inte köpt. Men när jag kommer hem så ska det bli av. Just fotona fastnade jag för när jag bläddrade. Hade jag satt mig ner och börjat läsa texterna hade jag nog inte kommit från bokhandeln. Förstår att de också är bra.
   Nu är det kväller här också och nu ingen åska eller regn sp jag hoppas kunna sova bra.
   Natti.
   Kram!

 12. Blodapelsiner förknippar jag med Jul. Vi hsde alltid blodapelsiner på finbordet till Julen tillsammans med fikon och dadlar. Apelsinträden står längs vägen mot stan i Jerez och när de blommar så luktar de ljuvligt. Jag har provat en frukt från apelsinträden som visades vara en av de frukter som de skickar till England. De är väldigt beska i smaken. Däremot äter jag mycket cittusfrukter därav clementiner. Otroligt att apelsin kommer från kinesiskt äpple och är ett frö =○
  Godmorgon från Extremadura
  Kram

  1. Det gör jag också! Visserligen kan vi plocka apelsiner till dagsbehov hos en granne men jag köpte blodapelsiner häromdagen.Så goda! Och när apelsinträden stor i blom doftar de ju så gott- Nu frossar vi också i olika citrusfrukter för säsongen är ju inte så lång.
   Vad trevligt med Estremadura! Ser fram emot inlägg och bilder därifrån.
   Önskar dig fina dagar.
   Kram

 13. Här hade vi också ruggigt väder men det blåste inte så jättemycket som tur är.

  Ja, pomeranserna i de offentliga träden lärde man sig ju fort att man plockar en gång sedan få de vara. Men jag plockade faktiskt en i julas, skalade, klyftade och la allt i en påse för det har varit några gånger jag har velat ha lite bittert och inget haft. Men nu har jag!

  I Spanien skiljer de inte på satsumas, clementiner och mandariner utan kallar dem alla för mandariner, verkar det som.

  Vilken vardagsrikedom det är att kunna plocka citrus direkt från trädet – du apelsiner hos din granne och jag med mina citroner!

  1. Ovädret ställde här till en massa skador längs Strandpromenaden och stränderna och även flygplatsen i Alicante stängdes i söndags just p.g.a. ovädret så all trafik dirigerades om till lilla Murcia. Men igår vid lunch var regnet borta och lite sol tittade fram. Och just nu är solen framme
   I våra butiker, Mercadona,Consum, Lidl,Carrefour, de mindre fruktbutikerna och marknaderna har jag sett att de skiljer på dessa mandarinerna och clementinerna genom “lappar” vid lådorna. Men säkert är det olika.
   Vi har tur för vi har även en granne på andra sidan som har mängder av citroner.

 14. Härligt med den gula färgen! Och både nyttigt och gott är det också. Här blev det färskpressad apelsinjuice till frukosten idag.
  Stor kram

  1. Här blev det en apelsin i stället men gott det också. Och granens träd levererar och dte gör ju butikerna också.
   Stor kram och trevlig onsdag

 15. Ser så gott ut, men tyvärr är jag citrusintolerant, så inget för mig.
  Tänkte på dig när jag såg vädret på spansk TV igår,
  Vi har haft lite blåsigt, men inte mycket regn här. Fast de lovat regn hela dagen idag, skiner solen istället.
  Ha det bra!

  1. Så trist! Men inget att göra något åt. Vi har haft ett rejält oväder men det har nu dragit vidare men en hel del skador har det blivit.
   Ha det bra du också!

  1. Frukt tycker jag om och det är roligt att se och testa butikernas utbud. Men jag har fruktrika grannar att glädjas åt. Kan plocka lite nu och då.
   Hoppas din fruktstund blev trevlig.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *