Foto

Skum är veckans ord i Gems Weekly Photochallenge

Skum är veckans ord att fritt tolka hos Sanna i fotoutmaningen Gems Weekly Photochallenge. Här finns också veckans övriga bidrag och även de ord som finns att tolka under årets olika veckor. Utmaningen i sig är att med bild och text eller bild – tolka ordet. Fritt fram för fantasin.

För mig var det många olika betydelser av ordet skum som kom fram i huvudet när jag funderade.  Skumtimme, skymning, skumrask, dunkel, oklar, mystisk, ljusskygg, misstänkt, lödder, skumgodis, stänk och vita gäss (till havs) var några. Och att sedan välja…

Skumgodis kan smaka gott.Skumgodis kan ibland slinka ner. Ett par bitar…

 

Skum ännu ett av alla ord med olika betydelser

Skymning, skumtimme och skumrask är tre ord som betyder liknande men som kan tolkas på olika sätt. Ordet skymning kommer från ordet skum i betydelsen mörker och dimma. Ursprungligen från latinet och ordet obscura – mörk. “Camera obscura” – mörk kammare som ordet kamera kommer från ) Och visst låter ordet skymning  mjukare, lite mer dunkelt, än skumrask och skumtimme som inger en känsla av halvmörket.

Vad gäller “rask” är det en variant av rusk. Skumraskaffärer känns som lite ohederliga uppgörelser i sammanhanget. Och skymningsaffärer har jag inte direkt hört talas om. Men kanske en mildare variant.  Tänkte här också på  jämförelsen av “skymningsvarelser” och “skumraskfigurer”. Ingen skillnad men ändå tolkas det olika.

Bildvarianter av skum

Skymning, skumtimme, skumrask betyder samma sak. Men visst känns skymning mjukareSkymningen sänker sig och på bilden är det i Bohuslän. Här känns ljuset mjukare. 

Skumtimmen, skumrasket – känns hårdare  och mer som halvmörker. (Bild från Spanien och Torrevieja)

En skum dag i Peking. En dag med stora luftföroreningar.Bild tagen i Peking en väldigt oklar och dunkel dag. Visst känns det skumt?

Men de skumma och dunkla dagarna är inte så många så jag tar även med en solig bild från Peking.

Här är en ljusskygg varelse.

En mystisk person. Vem döljer sig här?

Stänk och vita gäss

En stänkare- med bubbel och skum kan smaka gott.

 

52 svar på ”Skum är veckans ord i Gems Weekly Photochallenge”

 1. Hej Ditte!
  Ja det var en rolig betraktelse över skum…och fantastiska bilder…
  Jag tänkte så klart direkt på skummet i café con leche 😀 Espuma…och så tänkte jag på oscuro…skumt/mörkt ute.
  Ja det var ju inte på svenska men i alla fall. Kul bild på snygga Ben på B 😀 Och blomman Eldkrona!
  Tack för i förrgår!! Kram P ♥

  1. Stort tack! Jag letade efter en bild från Ina och kaffeskummet men hittade ingen. Tyvärr! För både kaffet och skummet gillar vi ju.Ja, hela fiket.
   Tack själv och det är alltid fint att ses.
   Stor kram!

 2. En härlig tolkning av ordet skum som så många andra ord är dubbelbottnat! Skumgodis kan ibland smaka bra men just nu är jag trött på skumtomtar i alla fall 😉 Perfekta bilder till som vanligt och härligt att se Peking i solsken också 😀

  Kram och god eftermiddag!

  1. Tack! Ja, den skumma bilden från Peking var tagen en morgon och några timmar senare hände rdet ofta att himlen är blå. Kände att det också behövde fråmgå-
   Lite skumgodis kan vara gott, men bara lite. Och skumtomtar har jag inte ätit i år och nu är de nog borta från hyllorna.
   Önskar dig en trevlig kväll.

 3. Ett väldigt skumt inlägg här hos dig;-) Där fick du med det mesta, som vanligt alltså:-)
  Gillar speciellt molnformationerna i bilden från Torrevieija, smogen i Peking – vilken surrealistisk bild, åsså den ljusskygga varelsen. Den skulle jag absolut kunna föreställa mig här hemma:-)

  1. Skumt blev det! Helt klart! Men det är roligt att leka med ord och kombnationer.
   Torrebilden gillar jag också och den förknippar jag med skumtimme och skumrask. Alltsp lite “hårdare”. Ibland såg det ut så här i Peking, främst på morgonen och efter några timmar kunde en blå himmel synas. Verkligtn mystiskt och skumt.
   Den ljusskygga typen var det du som tipsade mig om en gång. Du hade med den på bild och samtidigt hade jag sett den. Men sen försvann den från butiken. Ska försöka hitta den vita också.

 4. Du är duktig att kombinera ord med inlevelse. Skumrask för mig är ett ord man inte använder allt för ofta. Tur är väl det. Skum finner man lite överallt såsom du har fångat på bild. Visst är vädret skumt ibland men för det mesta skiner här en klar sol// trevlig kväll
  Kram

  1. Tack! Nej, vare sig skumrask eller skumtimme används så ofta numer och de låter i mina öron hårdare än ordet skymning. Egentligen kiknande betydelse.
   Skum förekommer i många former och med olika betydelser. Och att leka med ord är roligt.
   Önskar dig också en trevlig och “oskum” kväll.
   Kram!

 5. Hej, här har du hittat de flesta tänkbara tolkningar, även en skum typ. Hittade ingen här fast jag letade! Skumgodis, det sista jag skulle komma på, har inte ätit godis sedan 1997…men fick en påse skumtomtar till jul. När jag väl öppnade påsen för att bjuda gäster så var dom stenhårda!

  1. Tack! Ja, det blev många ord jag kom på när jag började fundera på ordet. Vad gäller skumgodis är det mycket sällan jag äter det, men det händer. Godis kan det bli lite av men en liten bit mörk choklad smakar jag gärna då och då.
   Dina skumtomtar hade nog blivit för gamla, de är nog mer en färskvara.

 6. Ja, nog var det skumt, alltid. Tänk, att ord kan ha så många olika vridningar och vändningar!
  Fantastiskt vackra bilder på både det ena och det andra. Gillar alltid mest himlabilder.
  Båten har inte bara skum, den är farofylld och lockar till äventyr.
  Kvällskram

  1. Tack! Det blev en hel del skum och ordet i sig inbegriper så mycket. Himlabilderna tycker jag också mycket om. Skum i båda. Skumning och skumtimme.
   Fartyget heter Pamir och är ett åländskt fartyg som vi har som tavka här hemma. Och många skummande äventyr var den ute på.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Jag tillhör just nu de skummas skara. V
   Var med er i tankarna både igår och idag. Saknade er också.
   Stor kram!

 7. Kul med alla tolkningar på ordet skum! Ska se vad jag hittar på!?
  Fina bilder som vanligt. Gillar vyerna från Peking och Torrevieja.
  Må så gott och sov gott!

  1. Tack! Skum kan betyda så mycket och det är roligt att leka med ord. Peking var just denna dag närfotot togs väldigt skum. Och skumt med smoggen också. Men det skumma där kan ju också snart bli till blå himmel.
   Ha det bar du också!
   Kram!

  1. Här blev det skumt på olika sätt. Och det finns ju en hel del…
   Här blickar jag ut över snön som föll igår och i natt och den lyser onekligen upp. Får ge mig ut och känna närmare på den.
   Önskar dig en fin onsdag!
   Kram!

 8. Gomorron Ditte!
  Det var mycket skum där och jag måste erkänna att den sista bilden med skumpan var den som föll mest i smaken. Jag såg i dag att B valt sommaren framför vintern i Stockholm, så jag gissar att du också snart styr kosan mot söder.
  Ha en bra dag!

  1. God förmiddag! Visst kan det vara bra att vara lite skum emellanåt. Många tolkningar finns! B har valt lite mer varmare temperaturer och jag ansluter också. Här är det nu lite snö och den lyser i alla fall upp. Men jag har inget att skotta så jag kan bara titta på den och det är helt ok.
   Trevlig onsdag!

  1. Skumma kan det göra på olika sätt. Och det är roligt att leka med ord och deras betydelse. Kanske blev det väl skumt på sina ställen…

  1. Mycket skum och skumt blev det! Och ordet har ju många skiftande betydelser. Kul att leka med ord!
   Snö här så jag ska väl ge mig ut och halka bar för att…
   Önskar er en fin dag!

 9. Tack för din roliga tolkning av skum & alla fina bilder o sättet du beskriver ja det gillas av mig och inte bara mig utan en massa andra oxå 🙂 kram å fin dag <3

  1. Vad roligt att du gillade min tolkning! Finns ju många olika betydelser av ordet “skum”.
   Kram och trevlig onsdag!

 10. Du lyckades vrida och vända på temat. Första bilden var riktigt mysig men bäst gillade jag den skumma bilden med han bakom trädet, riktigt kul 🙂

  1. Här vrids och vänds det och leks med ord.Roligt! “Han” bakom trädet var ju både skum och mystisk…och fylld av humor.

 11. Skum, det fanns ju en hel del som du kunde få fram som visade skum. För mig skulle det nog ha tagit stopp efter skumgodis och skumbad.
  Skumtimme, det var ett nytt ord för mig.
  Rask? Ja, där tänker jag på snabb.
  Som vanligt har du många fina bilder att visa. Skymningsbilden, helt underbar så även den blåa bilden som jag inte tycker är någon skumraskbild.
  Ja, vem döljer sig där, bakom det vackra trädet. Är det Bosse tro?
  Trevlig dag och varm kram till dig. Tack för dina tankar.

  1. Mycket sum finns det och i olika betydelser. Och att leka med ord tycker jag ju om. Tittade efter och i sammanhanget skumrask så kommer rask just av “rusk”. Men även rask har olika betydelser. Svenska är ju inte ett lätt språk att ta till sig.
   Bakom trädet/blomman finns nog B som här möter mig utanför den spanska sommarstugegrinden.
   Önskar dig en fin dag.
   Skickar varma kramar och tankar

  1. Tack! Ja, det blev en del skumma saker här. För min del blir det mycket lite skumgodis, men det kan förekomma….

  1. Tack! Ja, visst finns det mycket som är skumt och på olika sätt- Skum humor är inte så dumt det heller.
   Kram!

 12. Skumtimmen, längesedan jag hörde ordet. Det var väl då alla samlades på kvällen, och man dröjde med att tända fotogenlampan av sparskäl. Vet du ngn annan betydelse?
  Kram!

  1. Skumtimmen förstod jag likställs med ordet skymning. Båda är ju den tiden innan mörkret lagt sig och lampor/ljus behövde tändas.

  1. Tack! Ja, visst är det roligt att kluar på Sannas temaord och se vad som kommer upp i huvudet.
   Roligt att försöka illusterara. Och bilderna både från Torrevieja och Peking tycker jag också om.

  1. Stort tack! Dina teman är så roliga och jag uppskattar dem jättemycket. Mycket skum blev det hos mig och en “Dittetolkning”. DEt är så roligt att se allas tolkningar men jag brukar inte läsa dem förrän jag gjort min.
   Kram och trelvig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *