Resor i Sverige

Rundresa- Välkomna till en del av Höga kusten och Skyltsöndag #324

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Förra veckan bjöd jag på några favoriter jag sett längs Höga kusten och den jobbresa jag var på. Även denna vecka dröjer jag mig kvar på vackra Höga kusten och bjuder på en rundresa. Välkomna med.

Höga kusten. Ångermanland. Vi börjar vår rundresa med att per båt ta oss ut till Ulvön. Vi börjar vår rundresa på härliga Ulvön dit vi tog oss med båt.  Här har just segelbåten Mactech kommit i mål efter att ha vunnit kappseglingen.

Idag bjuder jag på en rundresa 

där skyltar och platser längs delar av Höga kusten är i blickfånget.  Värt att poängtera är att alla besök som är med idag inte skedde på en och samma dag. (Örnsköldsvik och hotell Elite Plaza var vår fasta punkt under hela resan. Och att just bo på ett ställe är väldigt praktiskt och har absolut sina fördelar)

Dagens skyltresa har start  och mål i Örnsköldsvik.

Här på kartan finns de stopp med  varifrån veckans skyltar är hämtade; Ulvön, Mjällomslandet, High Coast Dietillery, Bönhamn, Skuleberget och Ullånger/Tunnbrödsbutiken. (Själva fabriken ligger inte just här)

En av flera Höga kusten båtar som tar besökare ut till Ulvön och lägger till i Ulvöhamn. 

Höga kusten. Ulvön. Det lilla miseet tar också besökare med på en rundresa och visar hur livet förr var här ute på Ulvöarna. Det lilla museet på Ulvön tar också besökarna med på en rundresa. En resa i tiden och hur livet förr tedde sig här ute på Ulvöarna.

När vi lämnade Ulvön klev vi av båten i det f.d. fiskeläget Mjällomslandet som ligger på fastlandet.Här hämtade bussen oss.

Här på bryggan finns förslag till olika vandringsleder och en hel del annan info. som också kan vara bra att ta del av.

Vi fortsätter vår rundresa

och ska till High Coast Whisky för en guidad tur, lite avsmakning och middag. Men precis här som på andra gin och whiskydestillerier i Sverige så får man enligt lag inte sälja sina varor på plats utan de finns att köpa på Systembolaget.

Nästa stopp på denna rundresa är High Coast Whisky DestilleryNästa stopp på denna rundresa är High Coast Whisky Distillery. 

Mängder av tummor där whiskyn lagras. Och här kan man som privatperson eller tillsammans med vänner köpa sig en egen tunna. Men whiskyn ska lagras i några år så det är ingen snabbleverans.

“Timmer” är ett passande namn på en whisky från Ångermanland och Höga kusten. Just timret har under lång tid och på många olika sätt varit väldigt viktigt för trakten.  

Bönhamn är ett “rart”  f.d. fiskeläge som ligger en bit söderut längs kusten. Namnet kommer av att fiskarna förr kom in hit till den skyddade hamnen för att “böna”, täta, sina båtar. Värt att notera är att fiskelägena här längs Höga kusten inte alls känns eller är så kommersiella som de kan vara på andra platser i landet. Här är det fritt från “tinggeltangel”

Är man på rundresa längs Höga kusten så planera gärna in ett besök här i Bönhamn.  Och är man här så rekommenderar jag även ett besök på “Rotsidan” ett naturområde  som ligger ca 1 mil söderut. Visserligen är vi på Höga kusten men här är det platta, röda granitklippor som utmärker området. Och just kontrasterna i landskapet fängslar.

Skuleberget och Tunnbrödsbutiken

Vid Skulebergets infocenter finns denna interaktiva modell, där vår guide tog oss med runt och förklarade hur landhöjningen skett.  Längst ner till vänster i bild  finns ett av många isflak som visar inlandsisen.. Den lila och gröna “kalotten” visar just de kalottberg som bildades. Ett kalottberg har en skogsbeklädd topp och kala sluttningar. Den turkosa “löken” visar en lökgrotta eller  strandgrotta som den också heter. Den har urholkats av havets vågor och låg en gång under havsytan men p.g.a. landhöjningen finns de nu ovanför havsytan.  Den lila och gröna träkonstruktionen visar på hus Skuleberget ser ut idag.

Höga kusten. Skuleberget och Naturum är det näst sista stoppet på denna rundresa med skyltar i fokus. Det näst sista stoppet på denna skyltande rundresa är  Skuleberget och “Naturum”( ett besöks och infocenter) Här  finns en uppbyggd lekplats som tydliggör både för vuxna och barn hur landhöjningen gått till. 

Till sist ett stopp i Ullånger och ett besök i Mjälloms tunnbrödbutik. Här har man bakat tunnbröd sedan 1923 och i princip efter samma grundrecept. Butiken hade sedan förra gången jag var här, 2019, fått en rejäl ut och tillbyggnad. Nu sålde man också här en hel del andra lokalt producerade varor.

Ångermanland. Höga kusten. Sista stoppet på denna rundresa blev Ullånger och Mjälloms tunnbrödsbutik. Sista stoppet på denna rundresa blev tunnbrödsbutiken i Mjällom. 

En skylt jag såg i butiken. Tycker den passar mig ganska bra.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

30 svar på ”Rundresa- Välkomna till en del av Höga kusten och Skyltsöndag #324”

 1. Snyggt skyltat från din resa! Vilken pedagogisk och bra lekplats som förklaring till landhöjningen. Sådant upplägg gillar jag. Nytta med nöje och förståelse dessutom.

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Vi fick en rundtur här på lekplatsen och de som ville kunde hoppa runt på isflaken. Även för oss vuxna blev hela landhöjningen här så påtaglig. Och en jättebra guide förstärkte det jag hade berättat innan.
   Önskar dig också en trevlig söndag-
   kram

 2. Har aldrig besökt Höga Kusten, bara hört talas om den och sett bilder därifrån.
  Så tack för rundturen nu i dessa tider då man inte kan resa hur som helst (jag bor ju i Finland).
  Fina bilder, och visst – Skyltsöndag är en höjdpunkt!

  1. Tack! Höga kusten är verkligen fin roligt att resan blev av. Men alla som var med var vaccinerade x2 och överallt var det noga med avstånd. Just nu är det ju lite rörigt att veta vad som gäller. Vi är sedan början av sommaren vaccinerade x2 och det gör det ju lite enklare att resa med covid pass. Vi har, trots att maken är ålänning, inte varit på Åland eller i Finland och gått i land sedan pandemin startade.
   Och visst är Skyltsöndag rolig.

 3. En fantastisk plats och så fina skyltar. Jag längtar tillbaka till Ulön och kommer att ta med mig Lill Plutten bara det blir bättre läge. Vi ska bada i den dära poolen utanför hotellet såklart. Synd att inte museiintendenten är där. Han blev jag god vän med, hoppas han kommer nästa år. En fortsatt trevlig söndag 🙂

  1. Jag trivs ju så bra här och skulle gärna också ta med mig mina barnbarn hit till Ulvön och Höga kusten. Nu har de ju varit nära dig, i Timrå, Bergforsen, hos sin farmor hela sommaren.Väldigt fint där också och i dina trakter förstås.
   Jag har ju ännu inte kommit mig till Alnön. nU när jag var i Timrå för ett par veckor så ösregnade det på lördagen när vi tänkt åka. Och sol, elle ri varje fall uppehåll vill jag ha där- Men dit ska jag.
   Nu var det ett ett par yngre tjejer på museet på Ulvön, men jag har vid tidigare tillfällen när vi varit här träffat museiintendenten. Han hade mycket spännande att berätta.
   önskar dig också en fortsätt fin söndag.

  1. Tack! Höga kusten erbjuder så mycket av det mesta och variationerna både på natur och skyltar varierar. Visst är sista skylten bra. Klockren!
   Stor kram!

 4. Så fint lilla museet är. Det ser ut som att det finns en boklåda utanför.
  Intressant om landhöjningen och roligt med lekplatsen som modell.
  Kul sista skylt! 🙂

  1. Visst är det fint! Och museet här på Ulvön med sin sjöbod ger en god förståelse om hur livet här ute förr. Jodå, en boklåda finns utanför men een hel del blandade böcker.
   Lekplatsen visade verkligen hur landhöjningen gick till och vår guide tog oss runt där. Vi såg ju också på plats hur landhöjningen såg ut i verkligheten.Spännande!
   Sista skylten gillar jag också.

 5. High Coast Whisky Distillery låter spännande, var lite inne på whisky förr, är jag än idag förstås men man måste ju utvidga vyerna även på det området.
  Lite trist att de inte får sälja på plats, något för våra lagstiftare att fundera över tycker jag.

  Tack för denna rundresa, härligt.

  Ha det fint Ditte.

  1. Det blev ett bra besök här på High Coast Whisky och roligt att se hur man gör whiskyn här. Var förra sommaren på Mackmyra men deras metoder att tillverka whiskyn skiljer sig åt en del. Visst är det en trist lagstiftning att man inte får sälja på plats men staten ska väl ha sina intäkter. Är likadant på Mackmyra, Hernö gin och andra ställen.
   Trevligt att du var med.
   Önskar dig en fin kväll och en bra start på veckan.

 6. Tackar så mycket för denna fina skylttur från Höga Kusten:-) Där fanns många favon, men de jag mest fastnade för var lekplatsen – så otroligt annorlunda och informativ på sitt sätt. Åsså helt klart sista skylten – hahaha! Håller helt med dig där:-) Välkommen till fots är också en originell skylt som gillas skarpt.
  Härligt att åka snålskjuts med dig på dina resor:-) Tuen tack för det, skyltarna och länken:-)

  1. Det blev en rundresa längs delar av Höga kusten och där skyltarna fick ha huvudrollen. Vår guide tog oss hit till lekplatsen för att illustrera landhöjningen och det blev ju påtagligt. Vi såg ju även landhöjningen på många olika platser så den följde med oss stora delar av resan. Sista skylten i butiken satt bra där den satt och många frestelser fanns det.
   Det var en toppenresa på alla sätt.

 7. Det där med att motstå frestelser, det är inte riktigt lätt. I synnerhet om de går att äta eller dricka. Skulle gärna ålåta bli att motstå frestelsen att smaka whiskyn. Beroende på om det är rökt whisky eller ej, så kan den vara fullständigt vedervärdig eller ljuvligt god.
  Tunnbröd med gott innehåll är också lätt att låta bli att motstå. Ha det gott! Kram!

  1. Jag gillar skylten. Vad gäller whisky är det inte min favorit däremot testar jag gärna en god rom. Hur som helst var det ett trevligt besök. Var på Mackmyra förra året med guidning och provsmakning. Där har de också gin som jag också gillar.
   Här i Mjälloms butik i Ullånger finns mängder av olika sorters tunnbröd och en del, både hårt och mjukt, fick följa med hem.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Hej!
  Måste få säga att jag är glad att du är hemma i Sverige igen. Jag tycker mycket om dina “promenader” och guidade turer i Stockholm. Jag känner igen mig på en hel del ställen. De senaste åren har vi varit uppe då och då eftersom son och familj bor där. För 1 v kom vi hem från Höga kusten och Ö- vik det blev ett besök på Naturkompaniet denna gång och skofabriken i Docksta, inga inköp. Det finns många vackra platser i Sverige. Tack för trevliga inlägg.
  Mvh Ingela

  1. Hej Ingela!
   Tack för fina ord! Och jag är också glad över att vara hemma i Sverige igen. Vi har det jättebra i Spanien men brukar inte var där sommartid. Men i år blev det så. Var så länge sedan vi var på plats. För min del blir det alltför varmt i slutet av juni och juli.
   Jätteroligt att du är med på mina Stockholmspromenader och att du delvis känner igen dig.
   Och vilket sammanträffande att du också just kommit hem från fina Höga kusten.Tyvärr hann jag inte med Naturkompaniet och skofabriken i Docksta eftersom jag var på jobbresa. Men det kommer fler tillfällen och till Höga kusten återvänder jag gärna-
   Visst finns det många trevliga och vackra platser i Sverige.
   Ha det gott och jag önskar dig en fortsatt fin sommar.

 9. Kul med alla lokala destillerier och bryggerier som växer upp. Det skapar ju jobb överallt och en massa nya smaker. Gillar skylten att man är välkommen till fots. Alla begriper den och inbjudande. Håller med om sista skylten.

  1. Visst är det! Förra året var vi på Mackmyra och där gör de både whisky och gin. Och roligt att nu titta närmare på High Coast Whisky.
   Skylten “Välkommen till fots” kändes positiv och vi traskade ner till bryggan med ett leende.
   Sista skylten gillar jag. Fanns flera bra skyltar här i butiken men jag kunde inte få med alla.

 10. Kul med ett whiskydestilleri, men konstigt att man inte får köpa whisky på plats, men vi är i Sverige ja, med lagar och förordningar.
  Här hemma är det jag som kan smaka whisky, min man är inte alls förtjust i whisky, men gin har han inget emot!
  Sista skylten var ju för rolig! Snyggt skyltat som vanligt!
  Ha en fin start på veckan,
  Kram

  1. Tackar!Visst är det märkligt med dessa lagar och förordningar vi har. Är ju likadant på andra destillerier i Sverige. Gin och rom gillar jag bättre men visst kan jag smaka whisky också, inte minst i Irish Coffee.
   Tunnbrödsbutiken i Ullånger hade fler liknande skyltar men det fick räcka med en denna vecka.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram

  1. Tack!Gott om skyltar är det och de bli ett bre komplement till all vacker natur.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 11. Skylten “Välkommen till fots” tycker jag borde importeras till Stockholm, som upplysning till cyklister, sparkcykelåkare, åkbrädeåkare etc. Som inte drar sig för att färdas på trottoarerna.

  1. Visst är den skylten bra och trevligt utformad.Tror helt klart den skulle var till nytta här hemma.

 12. Haha, vilken tiopoängare sista skylten var! Jag skriver under till hundra procent!
  Det var ingen dålig samling med skyltar du samlat på dig! Jag har en fäbless för skärgårdslivet i gamla tider, hade älskat att besöka det lilla museet. Många är böckerna jag läst inom gebitet och har nu förresten läst att min gamla favoritfilm Stormskärs Maja (åländska skärgården) ska filmas pånytt.
  När börsen är mer välfylld vill jag gärna provsmaka både Timmer och andra svenska whiskysorter, vilket förträffligt namn som dessutom funkar internationellt!
  Tack för rik skyltskörd, måndagskram

  1. Visst är den bra! Flera liknande fanns inne i butiken och jag hadde fullt upp med att läsa dem och höll på att missa köpa tunnbrödet.
   Ett besök på det lilla museet på Ulvön är en resa i både tid och rum. Och jag tittar gärna in här när jag kommer till Ulvön- Stormskärs Maja har jag läst men visste inte att filmen skulle spelas in på nytt-
   Besöket här var väldigt trevligt och de har hittat många bra namn till sin whisky som passar fint till ursprunget här i Ångermanland.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *