Stockholm Trevligheter Utflykter

Ett varv på Djurgården – En del nytt och en del välbekant

För några dagar sedan blev det ett varv ute på Djurgården i Stockholm, den Kungliga Nationalstadsparkenoch det tillsammans med väninnan Agneta. Området är stort och täcker en yta av 27 km2  så att ta ett varv här innebär ändå att man oftast rör sig inom en begränsad yta. Så promenaderna på Djurgården kan man dela upp lite beroende på vilken del man vill ta sig en titt. Väljer man en runda på norra Djurgården i t. ex Kräftriket så är det kanske lagom. För egen del har jag inte testat att promenera från norra delen av Djurgården till den södra, i sig en sträcka på runt 8 km. Men det ska jag absolut testa vid tillfälle. Däremot har jag ganska ofta strosat runt på södra Djurgården och då ofta längs med vattnet.

Denna dag startade vi på Gärdet och korsningen Lindarängsgatan/ Sandhamnsgatan där vi spanade in terrasshusen. Jag har tidigare fler gånger passerat dem med buss buss men då inte tagit mig en närmare titt.

Gärdet. Stockholm. Ett varv ute på Djurgården skulle det bli men först en titt på detta speciella terrasshus 79&ParkEtt varv ute på Djurgården skulle det bli men först en närmare titt på dessa speciella terrasshus sim heter 79&Park.  En vacker grönskande innergård hör till.

Vi startade i korsningen Sandhamnsgatan/Lindarängsvägen och gick sedan den blåprickade linjen. Några avstickare blev det under “gång” och väl hemma hade jag avverkat 12 km.

Ett varv på Djurgården

väntade men först en titt på trerrasshuset 79 & Park ett flerfamiljshus med bostadsrätter. Namnet på byggnaden kommer från adressen som är Sandhamnsgatan 79 och parken i det här fallet är Gärdet/Ladugårdsgärde.

Uppe på taket finns olika kvadratiska gröna ytor och en del är allmänna för de som bor i huset och andra är privata. Huset kännetecknas av de stora glaspartierna mot söder. Ljust blir det helt klart i lägenheterna men kan tänka mig även att värmen kan bli påtaglig.

På bilden kan man skymta spiraltrapporna som leder upp till taket.

Vi tittade en bra stund på huset och området innan vi traskade vidare. Och nu var vi snart ute på Djurgården och bytte asfalt mot  grönska.

Riktigt tät vegetation är det på sina ställen.

Så plötsligt befinner vi oss på Djurkyrkogården och här hade ingen av oss tidigare varit. Vi visste att den fanns men inte så mycket mer. Mer om den finns att läsa i länken ovan.

Stockholm. Djurgården. Djurkyrkogården. Jag tog ett varv runt här för att titta innan vi gick vidare. Djurkyrkogården har legat här i 150 år och täcker en yta på 12 000 m2. Här tog jag ett varv och tittade  innan vi fortsatte vår runda.

Vi drog oss mot vattnet, Lilla Värtan, en del av Östersjön.På andra sidan skymtar Lidingö.

Vid vattnet fläktade det skönt.

Dags att vika av in i grönskan bland träden igen.

Spännande träd kantade vägen-

Så plötsligt är vi framme vid Isbladskärret där man kan se diverse olika fåglar. Här finns bl.a. en hägerkoloni som sedan de första kom 1989 i rask takt förökat sig. Idag kan det  här som mest finnas omkring 50-60 par.

I Isbladskärret fanns även en del änder med ungar. En av hägrarna skymtar rakt fram på bilden och några andra ville inte vara med på bild.

Vi tog oss vidare till Djurgårdsbrunnskanalen och här var det några fritidsbåtar på gång.

Stockholm. Södra Djurgården. Ett varv här innebär nästan alltid att man på ett eller annat ställe passerar Djurgårdsbrunnskanalen. Ett varv på den här södra delen av Djurgården  innebär nästan alltid att man på ett eller annat ställe korsar kanalen-

En sen lunch

Vi hade tänkt oss en sen lunch i parken på Rosendals trädgårdar. Hit tar jag mig ofta en sväng och gillar miljön och inte minst alla vackra blommor. Men se någon lunch blev det inte här eftersom  kön  för att få sig något till livs var lång.  Å andra sidan finns det gott om restauranger på Djurgården så var var ändå hoppfulla om att förtäringen med dryck skulle bli av. Och så blev det. Valet föll på trädgården till restaurang  Villa Godthem, en gammal klassiker i Stockholm.  Gott och trevligt!

En blomma från Rosendals trädgårdar fick vara med på bild. Ingen aning om namnet…

En vacker plantering av begonior piggade upp den sista delen av vår promenad innan vi åter var tillbaka i City.

24 svar på ”Ett varv på Djurgården – En del nytt och en del välbekant”

 1. Så trevligt med en Djurgårdsrunda.
  Det var länge sedan som jag gick där och det var roligt att bli påmind och få se det igen, genom dina ögon och texter.
  Det är så vackert och rofyllt att vandra där och finns mycket med natur och det tycker jag är trevligt.
  Många hägrar som bor där. Undrar om några av dom som är vid Råstasjön på vintrarna kommer därifrån? Vi har sett över 60 st där ibland. Dom har så långa ben och det ser ibland så roligt ut då de står, som nästan på vattnet, blickstilla för att fånga sin föda.
  Vackra blommor.
  Märkligt träd.
  Terrasshusen är speciella. Jag kommer inte ihåg att jag har sett dom, troligen rätt så nya kanske? Verkligen annorlunda och häftiga.
  Ha det bra Ditte och sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Djurgården är ju stor så här finns både en hel del av det jag känner igen och en del som är nytt. Visste är Djurkyrkogården fanns här men hade inte tidigare passerat.
   Terrasshusen här här ganska nya och jag hade tidigare sett dem när jag passerat med buss men nu blev det en ordentlig titt. Tror det var inflyttning 2018.
   Isbladskärret är speciellt och just som vid Råsta och Lötsjön dras många fåglar hit. Undrar in inte hägrarna här i Stockholmstrakten är flyttfåglar. Men de i södra Sverige och på Västkusten är “stannfåglar”. Roligt att titta på dem är det.
   Var rädd om dig du också och ta det lugnt i värmen-
   Stor kram

  1. Djurgården har mycket och rundorna här går alltid fint att variera. Nu var både Djurkyrkogården och det här terrasshuset lite nytt att titta på. (Visserligen ligger terrasshuset på Gärdet men det är bara några hundra meter till Djurgården. )
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   kram

  1. Djurgården har så mycket och man kan ju välja på så många olika områden.
   Visste att Djurkyrkogården fanns men hade inte tidigare passerat här.
   Rosendals trädgårdar är trevligt men att köa för mat gör jag inte. Här finns ju många alternativ- Och Villa Godthem var bra.

 2. Vilken trevlig promenad! En djurkyrkogård har jag aldrig besökt, men jag tror vi har en i Helsingborg också .
  Stor kram

  1. En fin runda var det och skugga fanns längs vägen. Djurkyrkogården visste jag fanns men hade inte passerat här tidigare. Men nu så blev det av och mest av en slump.
   Stor kram

 3. Vilka härliga bilder! Å det där huset byggt i cederträd är riktigt, riktigt läckert! Hus byggda i träd är snyggast i början, sedan kräver de underhåll, och det är dyrt. Liknande hus byggdes ju vid Bällsta kanal i Sundbyberg och de är inte snygga längre…
  Men idén var ju bra. Å jag måste säga att jag välkomnar allt så länge det är annorlunda och inte liknar en skokartong…

  1. Tack! Visst är 79 & Park läckert! Har bara sett det på håll tidigare men nu blev det en närmare titt. Vet dock att det blir väldigt varmt i lägenheterna lägenheterna och de stora glasfönstren gör sitt till och många har söderläge.
   Har sett husen vid Bällsatån och nu är de inte lika snygga som de var. Men cederträ ska man egentligen inte behandla utan det ska få sin “patina”.
   Visst är det roligt att slippa “skokartonger”. Instämmer helt.

 4. Oj, en djurkyrkogård, det visste jag inte att det fanns, fantastiskt ju, verkligen.
  Det här var ju en jättefin utflykt och med din text så blir det ju så levande, tackar verkligen för detta.

  Ha nu en fin kväll Ditte.

  1. Jag visste att djurkyrkogården fanns och har läst om den. Men jag visst inte exakt var den fanns och nu passerade vi av en slump. Många olika husdjur fanns begravda här.
   Djurgården är stort och man kan välja olika delar och nu blev det här. Lite nytt och en del välkänt men fin fin runda blev det.
   En fin kväll här så balkongen är perfekt-
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 5. Rosenrasande trädgårdar, det är typiskt turistmål. Har varit för ett par gånger. Som jag kommer ihåg det, så var det jättefint, men inget extra extra vare sig med mat eller omgivning.
  Men som turist måste man dit.
  Tokigt…speciellt som du visar så många andra smultronställen kring vår huvudstad.
  Tack för turen ! Kram!

  1. Jag gillar Rosendals trädgårdar för deras blommor och utbudet av dahlior och pioner brukar vara så fint. Köper gärna hem växter härifrån också. De har också självplock av änhsblommor och annat så det brukar jag också förse mig med då och då. Man betalar per hg för blommorna. Här har vi ju inte direkt vilda blommor att plocka.
   Vad gäller det ätbara här så är det ok men jag tycker det är överpriser på de mesta. Vi gick vidare till Villa Godthem och där var det ingen kö.
   Men är man på Djurgården och i trakterna finns det bra toaletter här på Rosendal.
   Trevligt att du hängde med.
   kram

  1. Jag gillar också huset här men vet från en som bott här att de lägenheter som ligger åt söder bli väldigt varma med de stora glasrutorna.
   Ja, inte heller mina promenader blir många i värmen och det vill till att välja skuggiga varianter och ta det i långsam takt.

 6. Härliga Djurgården, inte minst på sommaren! Grönska och spännande nya hus. Vi märker ju nu att med våra stora fönster i lägenheten, så blir det väldigt varmt när solen ligger på.
  Långt gick ni ju den dagen, imponerande, och många fina bilder fick du.
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram!

  1. Djurgården har ju många områden att traska runt på och den här rundan erbjöd dels en del skugga och några delar där vi inte varit. Djurkyrkogården hade jag inte passerat tidigare. Terrasshuset är speciellt och jag gillar det men helt klart blir lägenheterna varma med dessa stora glasfönster. Du berättade ju att det blev hett även hos er när solen ligger på. Vi märker det också med söderläge.
   Vi gick en bra bit och det fungerade bra och det var inte alltför varmt.
   Önskar dig fina dagar.
   Kram

 7. En härlig promenad igen! Dom där husen ser verkligen annorlunda ut – coolt med lite vågad arkitektur. Fast om spiraltrappor tycker jag inte… Speciellt svårt när man ska ha med sig grejer upp…

  Ha en bra tisdag!

  1. Djurgården är stor och erbjuder ju mycket av det mesta. Dessa terrasshus har jag tidigare bara sett från en buss men nu fick de sig en närmare titt. Jag gillar dem men för de med lägenheter i söderläge blir det varmt i lägenheterna med de stora glasfönstren.
   Spiraltrapporna är ju lite knepiga men kanske går det även hiss upp.
   Önskar dig också en bra tisdag

  1. Jag kan förstå att du längtar hit och det är verkligen en fin sommar. På Djurgården blir det då och då en runda och man kan ju variera den väldigt mycket.
   Huset här är häftigt tycker jag men jag vet några som flyttat just för att lägenheterna mot söder med de stora glaspartierna blev så varma. Kanske hade en annan typ av glas varit bättre.
   Ha det fint du också

  1. Trodde också det var en dahlia och sände tankar till dig. Tror det är lugnare i Djurgårdsbrunnskanalen än i Göta kanal och inga slussar är det heller. Men kanal som kanal. Här går inga kanalbåtar men en del mindre sightseeingbåtar tuffar på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *