Resor i Sverige

Bönhamn- Ett gammalt fiskeläge på Höga kusten

Välkomna med till Bönhamn, en idyll några mil sydost om Örnsköldsvik. Bönhamn var tidigare ett fiskläge här i Nordingrå socken i Kramfors kommun i Ångermanland. Här har “gävlefiskarna” funnnits sedan 1600-talet  men numer finns inga direkta yrkesfiskare kvar. Här tycks tiden ha stått stilla och det är lugnt även nu under turistsäsongen.

Jag är sedan ett par dagar tillbaka från min jobbresa till och längs Höga kusten en både vacker och innehållsrik resa med flera höjdpunkter. Det är nu fjärde året jag leder den här resan för Triangelresor men det är fortfarande lika vackert och upplyftande att komma tillbaka hit. Och några fler inlägg härifrån kommer det att bli på bloggen.

Absolut ett sjönära läge.

Bönhamn

och hamnviken här ligger väl skyddad  från hög sjö av de små öar som ligger strax utanför. I viken, hamnen, finns en väl skyddad gästhamn och en större brygga varifrån turbåtarna går  ut till ön och fyren Högbonden.  Här ute finns också ett vandrarhem så det går fint att övernatta. Vill man bo över så är  tidig bokning en god idé.

Bryggan, är ett sommaröppet café som är  kombinerat med en liten restaurang och som även har ett bassortiment av livsmedel.

Själva namnet Bönhamn har inget med den kyrkliga bönen att göra. Utan i det här sammanhanget handlar det om att fiskarna gick in här för att “böna”, täta sina båtar.

I Bönhamn står sjöbodarna tätt.

Ångermanland. Höga kusten. Bönhamn Bryggan och en del av den skyffade gästhamnen. Här är själva “bryggan” i Bönhamn där båten till Högbonden lägger till. Lite längre bort finns också gästplatser för fritidsbåtar. Gästhamnarna här kan ta emot upp till 40 fritidsbåtar och räknas bland de bästa i Sverige. 

Ytterligare en gästhamn för fritidsbåtar finns tvärs över viken-

I år såg jag för första gången konstverket “Passage” som Katarina Löfström skapat. Jag har sett den här “trappan” tidigare men då inte funderat vidare på att det just var ett konstverk. “Passage” fick sin plats i Bönhamn 2011 och har formen av en stentrappa. Trappan är uthuggen i en strandklippa och ligger till största delen under vattenytan. Genom den landhöjning som pågår här, ca 8 mm/år, kommer trappan sakteliga att resa sig ur havet. Trappan har fem steg och varje steg har en höjd av 24 cm och motsvarar en generation.

“Trappan” ligger längst ut till höger i hamnen, förbi småbåtshamnen, och en spång leder ut till den .

Höga kusten. Ångermanland. I Bönhamn finns konstverket "Passage", en trappa som till största delen ligger under vatten. I Bönhamn, till höger om småbåtshamnen, finns konstverket “Passage” en trappa som till största delen ligger under vattnet.

Bönhamn är “bilfri” och en parkering finns uppe vid kyrkan. Vid tidigare besök här har jag noterar att kreativiteten är stor när det gäller att hitta fyndiga sätt att bl.a. odla jordgubbar.

Varför inte en jordgubbssäng?

Och att bygga ett  fyrtorn för att odla jordgubbar passar ju perfekt här.

Gävlefiskarna

Fisket längs Norrlandskusten har varit viktigt i flera hundra år och det var Gävlefiskarna som byggde upp dessa fiskelägen som och som nu lockar många besökare. I mitten av 1700-talet var Gävle den största staden i Norrland  och där halva befolkningen var fiskare. Och dessa bedrev ett omfattande fiske utmed den norrländska kusten, särskilt det som idag kallas Höga kusten. Här längs kusten var  tillgången på fisk så mycket bättre än i havet utanför Gävle.

Själva grunden för Gävlefiskarna lades i mitten av 1500- talet då kung Gustav Vasa gav Gävle ensamrätt till allt fiske längs Norrlandskusten mot att de betalade högre tull.

Gävlefiskarna reste i början av somrarna ut till fiskelägena och slog här tillfälligt ner sina bopålar . De hade med sig sina familjer och byggde upp små “kokhus” där det fanns en eldstad och plats att sova. Fisken som fiskades konserverades i form av salt strömming, surströmming, krampsill (soltorkad strömming) och när det  blev höst fraktades fisken hem till Gävle där den såldes.

Ångermanland. Höga kusten. Bönhamn. Gistvallar. Här i Bönhamn liksom i andra fiskelägen finns gistvallar. En öppen plan yta där det finns ställningar för upphängning av fiskenät.Tanken är att näten ska kunna hänga utbredda för att torka, rensa dem från skräp och se var de behöver lagas.

Bönhamns kapell

blev anlagt av Gävlefiskarna på 1600-talet och är ett av Norrlandskustens äldsta. Kapellet var först placerat på en av öarna utanför Bönhamn, Höglosmen och blev flyttat till Bönhamn på 1800-talet där det blev uppbyggt på nytt. En minnessten av det gamla kapellet kom på plats på Häglosmen  2006  och som Bönhamns Kapellag ombesörjde.

Höga kusten. Bönhamn. Kapellet är ursprungligen från 1600-taletKapellet i Bönhamn.

38 svar på ”Bönhamn- Ett gammalt fiskeläge på Höga kusten”

 1. Vilket fint litet fiskeläge och det såg verkligen rofyllt ut. Själv hade jag inte förstått att det var ett konstverk utan trott att trappan fanns till för att underlätta eventuella bad. Vet inte riktigt om jag tycker det är konst men allt ligger i betraktarens ögon.

  Kram

  1. Bönhamn är verkligen idylliskt och just så är flera av de gamla fiskelägen som finns längs Höga kusten. Inte direkt någon “kommers”. TRappan såg jag nu för första gången och har missat den tidigare år. Men den har legat här sedan 2006. Hade det inte stått en info skylt bredvid hade jag också trott att det var en badtrappa Men visst kan den säkert användas som en sådan. Kanske lite hal…
   Kram

 2. Bönhamn är SÅ fint.
  Varit där ett flertal gånger under årens lopp.
  Arnes Sjöbod kom jag att tänka på men det var nog ganska många år sedan den försvann.
  Trevligt matställe.
  Trappan har jag inte noterat alls.
  Får titta på den om/när jag besöker Bönhamn igen.
  Fortsatt trevlig onsdag.
  Lite “kyligt” i norr och en del blåst.

  1. Visst är Bönhamn vackert. VI har härifrån också på en privat resa tagit båten ut till Högbonden och övernattat i fyren. Minnesvärt.
   Arnes sjöbod finns nog inte kvar, i alla fall inte med det namnet. Men det finns “Bryggan” som är café m.m-
   Trappan är lite knepig att hitta men rolig att se här hur vattnet ändrar sig.
   Strålande sol i Stockholm 0ch +24 idag.
   Önskar dig också en trevlig onsdag kväll. Har varit på trevlig träff hela dagen.

 3. WOW!
  Jag skulle vilja besöka Bönhamn och sitta vid hamnen och bara njuta. Vika fina alternativ för jordgubbsodlingar=)
  Jag önskar dig en fortsatt fin semestertrip!
  Kram

  1. Nu är jag hemma igen men har lite kvar att berätta om. För mig var detta en jobbresa där jag var guide /reseledare för en grupp på 25 stycken. Men jag har ju trots jobb sett och upplevt så mycket vackert. Och just Höga kusten är en verklig favorit. Jo, jag har fler…
   Är extra förtjust i dessa gamla fiskelägen som finns längs Höga kusten.
   Kram och trevlig vecka.

 4. Yrkesfiskarna har näst intill försvunnit, minns min barndom med alla fiskebåtar i hamnen på Hönö, ljudet när de lade ut, finns inte idag så mycket tyvärr.
  Fantastiska bilder Ditte och en historia om alltihopa, en verklig idyll det där.

  SV: Har man trösklar så får man ju “hjälpa till” lite ibland om man vill byta rum så jag brukar ta ett rum i taget istället.
  Det finns borstar för mattor på våran men det är lätt att de fastnar ibland, vi flyttar undan mattorna istället.
  Ha det fint Ditte.
  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Tack, för förklaringen om hur robotdammsugaren fungerar. Nu vet jag mer.
   Och tack för fin kommentar. Roligt att försöka få till bra bilder som ger rättvisa åt miljöerna.
   Ja, yrkesfiskarna är det inte många kvar av men tror att de är fler på Västkusten är längs Höga kusten. VIsst är det en intressant historia med Gävlefiskarna so ko hit och det var ju då många av fiskelägena här kom till-
   Ha det allra bäst .
   Önskar dig en fin kväll.

 5. Vad där ser mysigt ut! Härligt med kustnära platser och fiskelägen.
  Jordgubbsodling i en säng är ju verkligen kreativt 🙂
  Ha en fortsatt fin onsdag!
  Kram Christina

  1. Höga kusten i sin helhet är så vacker med sitt varierade landskap och jag är så förtjust i denna del av landet. Gott om fina små fiskelägen finns det och dit inte turistströmmarna hittat utan som har kvar mycket av det genuina i liten skala.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 6. Vilket mysigt och idylliskt ställe! Gillar trappan, ett fyndigt konstverk och så jordgubbsodlingarna på höjden. Det blir ju också till konstverk. Verkligen en trevlig resa med många roliga intryck. Å som sagt – vilket väder:-)

  1. Bönhamn är en av flera idyller här och extra fint är att det inte är fyllt av kommers Jag har ju varit här flera gånger men detta var första gången jag såg trappan. Säkert kan den användas även som badtrappa. Visst är det kreativt både med jordgubbar i en fyr och i en säng och de verkade trivas. Resan var väldigt lyckad men fina stopp och besök och visst gjorde vädret sitt till.Absolut.

 7. Bönhamn verkar vara ett fint ställe.
  Det finns så många smultronställen i vårt avlånga vackra land Sverige.

  Inte fel att avsluta dagen med bubbel på er balkong.
  Jag ämnar ta tåget till Örebro, bara att hoppas att allt klaffar inkl. frånvaro av sjukdom.
  Ska bli jätteroligt.
  Trevlig kväll.
  Stor kram

  1. Höga kusten har så många pärlor och här är det heller inte i fiskelägena så kommersiellt som på Västkusten och andra platser vid de svenska kusterna. En stor fördel. Och visst finns det många vackra platser i Sverige. Jag älskar ju havet och dras ju gärna dit.
   Vad trevligt med en tur till Örebro och hoppas och önskar att det nu fungerar med hälsa och annat.
   Önskar dig också en trevlig kväll. Vi sitter kvar på balkongen i den vackra kvällen.
   Stor kram

  1. Vad roligt att du tyckte om inlägget. Höga kusten är verkligen fin och erbjuder mycket av det mesta och fantastiska naturupplevelser. Och nog är sommartid bäst.

 8. Verkligen en spännande historia med gävlefiskarna! Å vilken cool jordgubbs-säng! Spännande att det heter Bönhamn, i Gävle finns ett område som heter Bönan och är ett gammal fiskeläge!

  Tusen tack för idag, vilken fin dag vi fick, det får vi göra om, och än en gång tack för den fantastiska dalahästen, så stolt över den!
  Varm Kram!

  1. Visst är det intressant med Gävlefiskarna. Och det är ju de som grundat fiskelägena här längs Höga kusten. Bönan utanför gävle har jag besökt och även det namnet kommer från detta med att böna båtarna. Att täta dem.

   Stort tack själv för idag.Jättetrevligt och tur med vädret hade vi ju också. Visst gör vi om detta. Men då utan häst.
   Är så glad att dalahästen fått ett nytt hem och sluppit ut från min garderob.Och nu har den ju så fint sällskap av de övriga i din samling.
   Varm kram

 9. Vackert med alla bodar. Liksom det lilla kapellet.
  Konstverk kan se ut på olika sätt. Men en trappa som konstverk….nej, det har jag aldrig sett. Antar att det fanns en skylt som informerade?
  Kram!

  1. Här är det så idylliskt och fint och kommersen, som finns i många fiskelägen längre söderut i landet, finns ju inte. Här på Höga kusten är det som om tiden stannat.
   Vad gäller “trappan” finns en skylt som berättar om den. Jag har varit i Bönhamn flera gånger men inte tidigare sett den. Antar att man också kan använda den som badtrappa. Ganska läcker tyckte jag den var.
   kram

  1. Förstår att du varit här. Och just detta att det är lätt att gilla alla ställen längs och runt Höga kusten känner jag väl igen

  1. Bönhamn är en av många pärlor här längs Höga kusten. Området är för mig är en favorit och där det finns mycket av det mesta. Inte minst av den vackra och omväxlande naturen.
   Tack, ännu en strålande dag här i Stockholm.
   Ha det fin du också.

 10. Hej, så mycket nytt jag lärde mig nu, först ordet böna, hade inte tolkat ortsnamnet till något som hade med båtar att göra! Trappkonstverkets idé gillades också, men man behöver ju förklaringen för att förstå vitsen med en trappas om går ner i vattnet.
  Krampsill hade jag aldrig hört talas om men det låter gott med soltorkad sill! Min kompis i Fredriksberg har hela trädgården full av diverse märkliga gamla möbler som hon gjort om till plantskolor. Himla fiffigt när man kan konstatera att de inte längre håller att använda enligt ursprungligt ändamål,.
  Kram o tack för alla lärdomar

  1. Roligt att jag kan tillföra lite nytt till kunskapsbanken. Och vi lär ju av varandra. Väldigt trevlig och praktiskt. Utanför Gävle finns ett fiskeläge som heter just “Bönan” och även där kommer det från att böna båtarna.
   Roligt med din kompis i Fredriksberg som ordnat med gamla möbler så att det blir plantskolor. Kreativt.
   Trappan gillar jag men det är först i år jag hittade den. Säkert kan man använda den även som badtrappa.
   Kram!

 11. Fint du berättar. Först tänkte jag att vi varit där i tron om att det var Skeppsmalen. Vilket jag sedan märkte att så var det inte. Det blir kanske ett besök i Bönhamn senare i år.

  1. Tack! Vi var i Skeppsmalen en annan dag och tittade också där på fyren,Skagsudde.Bönhamn är jag också så förtjust i. Här tog maken och jag öfr några år sedan båten ut till Högbonden och övernattade där. Rekommenderas. Man kan även göra en dagsutflykt dit.

 12. Ja Bönhamn är vackert. Det var liksom nästa natthamn när man seglade som mest efter Härnösand liksom. Sällan man gick på en bog till Ulvöarna. Gynnsamma vindar och full spinnaker kunde man nå Ulvön på en dagsresa. En helg skulle min kompis och jag segla upp till Ulvöarna (sista helgen det var öppen) vi kom iväg lite senare på torsdagen än vad planeringen var… hur som helst tänkte jag blåsa upp till Bönhamn första etappen… men vinden tog i byarna och vid Åstön såg jag kompisen började titta sig omkring… ända hade han säkert 4 år med mig på havet… bakom en kobbe bad jag honom gå fram på däck och plocka in förseglet… men spänn fast i selen ropade jag, hur som helst när jag ropade hala släppte jag fallet, så gjorde han det galant och tröck i seglet genom förluckan. Jag ville nämligen inte gå in i Åkeröviken med fulla segel… det kan betyda typ 10-12 knop och med en massa andra båtar så gör man inte så… Hur som helst klämde vi Härnösand knappt nästa dag… loggade typ 4 knop… ja så är det att segla… vi vände och seglade ned till Sundsvall dagen efter med god vind igen. Jo när Tomas berättar denna episod bakom kobben säger han: Och den dåren skickar mig fram på däck och halar förseglet, och T kommer in i sittbrunnen blöt upp till midjan 🙂

  1. Härliga minnen och upplevelser har du med dig. Jag läser, ler och kan tänka mig in i situationen.Ser mig själv där framme på fördäck . Jag had enog inte klarat det så bra som din kompis gjorde.
   Förstår att du inte ville gå in i Åkeröviken i full fart när en massa andra båtar låg där.
   Ja, att segla är ju speciellt.Du har ju så många erfarenheter. Så roligt att ta del av dem.

 13. Jo båten hette Klater. Konstig namn tyckte jag… men elva segel och massa vinschar upptäckte jag det snabbt. Låg ett intyg i den att den varit trea på en Gotland runt ett par år innan jag köpte den. Rekordet på den hörde jag varit 16 knop, jag lyckades göra 14 knop på en tävling i Sundsvalls Bukten. Det var en 32 footare, och betedde sig som en jolle.

  1. Oj! Elva segel och 32 fot. En stor båt. Maken största båt var en Monsum 31 men den var jag aldrig med på.
   Bra gjort att komma underfund med den så snabbt. Jag hade behövt flera år. Maken hade nog klarat det snabbare men inte i din takt. Och att du kunde få upp den i 14 knop är imponerande.
   Kan känna att både maken och jag saknar segling och sjölivet.

 14. Jo Höbonden. Jag hade satt in förlovningsannons den 14 juli och skrivit: Blomman & Malla förlovar sig efter Höga Kusten. Innanför Högbonden satt vi och växlade ringar… man vet ju inte riktigt vart man hamnar i segling…

  1. Härligt, att ni förlovad er här på Högbonden. Jag ler, för med segling vet man ju aldrig riktigt var man hamnar. Känner igen det. Högbonden besökte vi, men det blev då med turbåt från Norrfällsviken. Tyvärr ösregnade det hela dygnet vi var där.

  1. Längs höga kusten finns mängder av fina fiskelägen, många är ju f.d. fiskelägen och som Gävlefiskarna grundade på 15 och 1600-talet. Alla är inte direkt i bruk men historiens vingar finns kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *