Resor i Sverige

Stopp på vägen – Från Höga kusten till Stockholm

I morgon kväll är det en vecka sedan jag landade på Cityterminalen i Stockholm efter en fin jobbresa längs Höga kusten i Ångermanland. En lyckad resa på alla sätt och där upplevelser, natur och inte minst det vackra vädret förgyllde resan. På resan upp blev det en del stopp och några stopp blev det även på resan hem.

Dags att lämna Höga kusten för den här gången. Och det här är en av många bilder jag har med mig hem- (Varför det heter Höga kusten har jag berättat om här.

I Örnsköldsvik

passade vi på att besöka Hans Hedbergmuseet. Och vem var då Hans Hedberg. Jo, en konstnär/keramiker som var och är känd i stora delar av världen men inte riktigt blivit lika berömd här hemma. Hans Hedberg föddes i Örnsköldsvikstrakten men kom att bo stora delar av sitt liv i Biot i Provence i  Frankrike. Just den speciella glaseringen av keramikföremålen, som finns i både mindre och större storlek, är den som gjort Hans Hedberg berömd. Mer om Hans Hedberg och hans konst har jag berättat om  i länken här ovan.

Örnsköldsvik.Ett stopp, ett besök blev det på Hans Hedbergmuseet. Ett stopp blev även i år på Hans Hedbergmuseet och vi fick en guidad tur. Här en Sjöborre som kan vara Hans Hedbergs största konstverk. Den är 2 meter hög och väger 965 kg. (Han har gjort flera olika sjöborrar varav en del är mindre.) 

Just olika ägg har varit något av Hans Hedbergs signum. Och de finns i många olika varianter.

Även en hel del mindre föremål finns i olika montrar och se större finns i själva den stora utställningshallen.

Utsikt från museet ut över Örnsköldsviksfjärden.

Detta färgglada bostadshuset heter Ting 1 och ligger mitt i Örnsköldsvik. Och det  syns  verkligen över nejden.Huset har ritats av arkitekt Gert Wingård och blev klart för inflyttning 2013. Till husets 51 lägenheter finns 78 inglasade balkonger. Namnet på huset kommer av att huset är byggt ovanpå Tingshuset. Ett problem vid byggandet var att huset inte fick nudda själva Tingshuset och det löste man. Vill du läsa mer om huset så finns en del här .

Ting 1. Ett bostadshus man absolut lägger märke till.

Några stopp

blev det också på vägen tillbaka till Stockholm. Och det första blev i Mjällom, några mil söder om Örnsköldsvik. Anledningen till stoppet här var tunnbrödet. Här kunde de som ville kunde vi köpa olika sorters tunnbröd och en del andra lokala produkter.

Från Mjällom körde vi en delar av Högakustenslingan, först till Bönhamn som jag berättat om här och sedan en bit till på slingrande, vackra vägar innan vi nådde Högakustenbron. Detta är en hängbro över Ångermanälven och går mellan Kramfors kommun och Härnösands kommun i Ångermanland.  Namnet på bron är givet för Höga kusten anses börja i Härnösand och i Örnsköldsvik. Och här har jag nyligen gjort en resa och passerade då här.  Bron är i sin helhet 1867 meter lång med en total höjd av 182 meter. Men den seglingsbara höjden är betydligt lägre, 40 meter så höga kryssningsfartyg kommer inte under. Invigningen av bron ägde rum under pompa och ståt den 1/12-1997. Bron är hög och kan vid hård vind kan den stängas av och detta här hänt vid några tillfällen.

Högakustenbron blev nästa stopp på vägen. Europaväg 4, vägen mellan Torneo i Finland och Helsingborg i Sverige går över Högakustenbron i Ångermanland. Och här vi bron gjorde vi nästa stopp.

Sundsvall blev nästa stopp

och här var det också dags för en sen lunch. Vi körde upp till Norra berget,ett friluftsområde och ett friluftsmuseum och där restaurang Grankotten välkomnade oss. Nu hade vi inte tid att närmare titta på området men är man här privat rekommenderar jag det absolut.

Sundsvall. Ett fint stopp blev det uppe på Norra Stadsberget. Utsikt över till Södra Stadsberget. Ett vackert stopp uppe på Norra Stadsberget i Sundsvall och med utsikt  över till Södra Stadsberget. Bygggnaderna som skymtar  längst bort är hotell Södra berget . 

Sundsvall. Restaurang Grankotten är ett bra stopp om man är många. Buffélunch serveras och utsikten ingår. Restaurang Grankotten är ett bra stopp och värt att notera är att utsikten över Sundsvall och det Södra Stadsberget ingår.  Här är det buffélunch som gäller-   

En riklig salladsbuffé 

De varma rätterna bestod av soppa, kött, fisk eller vegetariskt. Och visst kunde man ta lite av varje.

Sundsvall ligger framför oss och här blickar vi också ut över Sundsvallsfjärden.

Från Sundsvall körde vi till Gävlebro, där det blev en bensträckare och kaffe, innan vi fortsatte till Stockholm och Cityterminalen. Och här slutade resan för denna gång.

 

24 svar på ”Stopp på vägen – Från Höga kusten till Stockholm”

 1. Den konstnären kände jag inte till, inget konstigt det, jag är dåligt bevandrad i ämnet. Men, visst är det kul att vidga sina vyer genom konstutställningar, bara så sällan såna kommer ens väg här på landet. Det mesta är liksom Carl Larsson, tsss.
  Sjöborren måtte vara gigantisk. Sen kan jag inte riktigt förstå varför man gör den så stor om det inte är ett beställningsarbete för någon utsmyckning…
  Det roliga huset gillade jag skarpt, tycker om Gert och hans medverkan i olika tv-program. Såg ett program där han visade sitt sommarställe, noterade att alla väggar inomhus var just…knallröda. Han måtte gilla färg, precis som jag!
  Vad blir målet för din nästa resa tro?
  Lördagskram

  1. Du är inte alls ensam om att inte känna till Hans Hedberg. Men det är inte så lätt att bli “profet” i eget land. I Italien och Frankrike är han desto mer känd och givetvis i trakterna kring Ö-vik. Jag gillar verkligen hans keramik och man kan hitta en del av hans alster runt om i landet och i många andra länder också. Klart att det är Carl Larsson som gäller. Förstår det. Han bodde ju i Gamla stan så det huset passerar jag ofta. Men jag har några gånger varit på Sundborn och kommer gärna tillbaka. Sjöborren fanns tidigare i Linköping men på en undanskymd plats men nu har den flyttat hem och passar väldigt bra här vid fönstret mot vattnet. Det finns också fler mindre varianter av den.
   Ting 1 gillar jag också och här sticker det verkligen ut. Tyvärr kom jag inte in i det denna gång heller.Men kanske nästa…Visst gillar han färg. Huset här har varit väldigt omskrivet och det både positivt och mer negativt.
   Vad gäller nästa jobbresa så dröjer det nog. Men i nästa vecka blir det en tur privat här långt ut i skärgården.
   Kram

 2. Så läckert Ting 1 är, riktigt färgglatt knappt man tror att huset är beläget i Sverige. Okänd konstnär för mig men mycket häftiga ägg. Ha en skön lördag!

  1. Konstnären Hans Hedberg är riktigt känd, men så inte direkt i Sverige. Knepigt att bli “profet” i eget land. Jag är väldigt förtjust i hans keramik och det är trevligt att få göra ett besök på museet. Visst är ting 1 läckert. Tyvärr har jag bara sett det utifrån för de gånger jag passerat har ungen kommit och släppt in mig.
   Önskar dig också en skön lördag.

 3. Så många givande och trevliga stopp det blev även på hemvägen! Ting 1 lägger man verkligen märke till men snyggt tycker jag nog inte det är men intressant ändå.

  Kram och god lördag!

  1. Trevliga stopp är nog så viktiga och uppskattade. Ting 1 är verkligen speciellt men jag gillar det. Vet att jag inte gjorde det första gången jag såg det men nu tycker jag att det lyser och piggar upp. Lägenheterna i huset är attraktiva och få som säljs. Dock tycker jag att det är trist med dessa inglasade burar till balkonger. Vore roligare om de var öppna och med större varianter i formen.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Här känner jag igen mig som jag nyss passerat viss del av sträckan du färdades på!
  i Mjällom har en av mina väninnor “sommarhus” ja det går vara där året om.
  “Grankotten” ser trevligt ut.
  Nu en biltur innan middagen.
  Ska kika på ett område där vi hyrde sommarstuga för många år sedan, i min ungdom.
  Få se om stugan finns kvar?

  1. Man ser ju en hel del från tåget också. Mjällombutiken har nu byggt ut och är även en delikatessbutik med en hel del godsaker från trakten. Ett lyckat stopp. Grankotten är trevligt och med en fantastisk utsikt. Men är man få så finns det ju bättre ställen att äta på. Men miljön och utsikten är suverän.
   Trevligt med bil och roligt att se om stugan där ni hyrde finns kvar.

 5. Så läckra ting i konstens tecken!
  Många trevliga stopp. Ja, allt är ju uträknat och beställt, väldigt bekvämt.
  Jag gillar när man kan smaka lite på de olika rätterna.
  Ja, så då var resan slut – tut, tut!
  Fint minne!
  Ha det gott – stor kram!

  1. Hans Hedberg gör så mycket fint. Tycker dock det är trist att han inte riktigt kom till sin rätt hemma i Sverige. Men så är det ju ofta. Allt under resans gång har ju testats och tänkts igenom noga. Och den del variationer blir det till varje resa.
   En lyckad resa blev det på alla sätt och vädret var ju helt fantastiskt. Och det var nöjda resenärer jag skildes från förra söndagen.
   Ännu ett fint minne är lagt till de andra,
   Stor kram

 6. Håhåjaja, då var vi här igen, jag blir så trött på nätet! Har skrivit en lång kommentar…och så bara försvann den?
  Min andemening var i alla fall positiv, vad beträffar Ulvön och dina bilder och rader, tusen tack! Ha det bäst, och stor KRAM!

  1. Förstår dig. Instämmer helt i att nätet ibland lever sitt eget liv.
   Jag är så glad för att resan kunde genomföras trots de tider vi har och det var en ny upplevelse för mig att leda en resa under dessa omständigheter. Men allt har gått bra och det är jag extra glad för. Och Höga kusten är en favorit. Hoppas du snart också kan komma till Ulvön. Just nu var var dte fler besökare här än vad jag upplevt tidigare men ändå ingen trängsel.
   Tänker så mycket på dig och jag önskar att du ska må allt bättre.
   Mail kommer i morgon.
   Varm kram

 7. Minns att du har skrivit om konstnären Hans Hedberg förut. Märkligt att han inte slog igenom i Sverige… Gert Wingård, ja han var ju ledande arkitekt mellan cirka 2005-2015. Å precis alla kommuner med lite självaktning anlitade honom. Minns att han ett tag byggde allt i glas, ja, han byggde ju inte husen själv men ritade dom.
  Kul att ni gör så många stopp under bussresan och på ställen med härlig utsikt.

  1. Jadå, Hans Hedberg har jag skrivit om och jag tycker det är lite trist att han blev mer känd runt om i Europa än i Sverige. Men så är det ju ofta.
   Gert Wingård har ju satt sitt signum lite varstans i landet och spännande byggnader blev det ju. Ting 1 är ju ett av dem. Och jag gillar det verkligen. Alla gör ju inte det…
   Många stopp blir det och mycket att se och uppleva. Och Höga kusten har verkligen mycket av det mesta.

 8. Äggen har jag sett tidigare. Lugna och fina i form och färg.
  Bron passerade vi för ett antal år sedan . Imponerande! Framförallt höjdmässigt
  Salladsbuffén ser inbjudande ut.
  Ha det gott där i huvudstaden! Kram!

  1. Hans Hedberg gillar jag verkligen och han har ju sin historia som keramiker och sina glasyrer. Dock inte så välkänd i Sverige men desto mer runt im i världen.
   Högakustenbron är ju alltid fin och inte minst i solsken.
   Nu är jag hemma ett tag men planer finns.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Hans Hedberg kände jag inte till,spännande konst.
  Det lustiga huset i Ö-vik har jag sett på bild tidigare, det ser rätt läckert ut!
  Höga kusten bron, så fin, ser fram emot vår kryssning i augusti!
  Ha det fortsatt fint!
  Kram

  1. Hans Hedberg blev berömd runt om i världen för sin glasyr och keramik men här i Sverige är han mindre känd. Han bodde ju i Frankrike och var verksam där men roligt att många av hans alster nu är samlade här i Ö-vik på museet.
   Det färgglada huset är lite av ett modernt signum för Ö-vik och man lägger helt klart märke till det.
   Förstår att ni ser fram emot kryssningen till Höga kusten och då får du ju se bron från vattnet. En mäktig syn.
   Hoppas ni har det bra. Ska nu in och läsa.
   Önskar dig en skön söndag.
   Varm kram

 10. En riktigt bra resa fick ni, inte minst med tanke på vädret 🙂 Skönt att göra stopp efter vägen, både för att få nya intryck och sträcka på benen.

  Ha det fortsatt fint på hemmaplan!

  1. Det blev en jättebra resa på alla sätt och med många fina stopp och avstickare. Och det fina vädret gjorde sitt till. All grönsak och den fascinerande naturen längs Höga kusten gör ju verkligen sitt till och den ständiga närheten till havet förstås.
   Här fortsätter det fina vädret och det är verkligen sköna sommardagar.
   Önskar dig en skön söndag.

 11. Resan är inte bara målet, utan målet är resan. Kan stämma bra in här med dessa trevlig stopp.
  Trakter jag inte känner till så bra, men kommer ihåg vissa delar från tidigare inlägg. Bra med repetition.
  Tack!

  1. Visst är det så. Och det är ju väldigt viktigt med bra och trevliga stopp.
   Höga kusten är verkligen en fin trakt och just den omväxlande naturen är jag så förtjust i. Få platser i Sverige som kan konkurrera om just detta.
   Önskar dig fortsatt fina dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *