Resor i Sverige Skyltar

Några favoriter från Höga kusten – Skyltsöndag #323

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Förra veckan var jag på resande fot i trakten runt Indalsälven i  Timrå och Sundsvall  och skyltade därifrån. Och denna vecka har det blivit en ny resa norrut, en jobbresa, till Ångermanland och Höga kusten. Så veckans skyltning kommer härifrån med  skyltar från några favoriter vi upplevt. Men det finns många fler.

Höga kusten. Skeppsmaln. Några favoriter vad gäller skyltarSkeppsmalns fiskeläge och några favoriter i skyltväg.

Skeppsmaln, som ligger några mil från Örnsköldsvik, är ett av av de många fiskelägen jängs Höga kusten som grundades av Gävlefiskarna på 1600-talet.

Gävlefiskarna var just fiskare från Gävle som under tidig sommar packade med sig allt i sina båtar och drog norrut i landet för att fiska. På hösten återvände de till Gävle och hade med sig gott om torkad och saltad fisk som de sålde.

Jodå, det finns ett surströmmingemuseum på Skeppsmaln. Här kan man se hur tillverkningen av surströmming gick till och mycket annat som har med den “sura strömmingen” att göra.

Skeppsmaln. Höga kusten. Skagsudde. Några andra favoriter vad gäller skyltarNågra andra favoriter.Vid Skeppsmaln ligger också Skagsudde, en lotsstation och fyr. 

Utsikt över Bottenhavet från Skagsudde.

Brynge kulturområde hittade jag dessa skyltar.

Lärftmangel i genomskärning.

Denna jättestora  lärftmangel finns fortfarande finns kvar på Brynge kulturområde. Här har det under förr manglats många och stora linnevävar. 

Här på Brynge var det första gången jag såg namnet “mormorsrabatt”. Och här fanns flera av dem.

Här vid Nätraån fock jag även med en fin levande skylt. Stort tack för ett väldigt gott och givande besök på Brynge.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

28 svar på ”Några favoriter från Höga kusten – Skyltsöndag #323”

 1. Härliga bilder igen och en suverän och blandad skyltning 🙂

  Fast jag tycker att den första skylten – Här slutar allmän väg – ska vara gul. Det var den i alla fall i min barndom när vi körde ut till stugan 🙂

  Ha en skön söndag!

  1. Tack! Sightseeing med skyltar passade bar denna vecka när jag är ute och reser. Vad gäller att allmän vägv slutar kanske färgen beror på trakten där den finns.
   Har haft en toppensöndag med många fina upplevelser och vyer.
   Hoppas du också haft det bra.

 2. Vad roligt att se dina skyltar. Visste inte att det finns ett surströmmingsmuseum. Man lär sig något nytt varje dag. När jag ser dina bilder blir jag också väldigt sugen på att ge mig uppåt i landet med familjen.

  1. Tack! Det fick bli en sightseeingtur kombinerad med skyltar från Höga kusten. Innan jag började jobba som reseledare här på Höga kusten visste jag inte heller om detta surströmmingsmuseum. Men efter att ha gjort några resor hit så har det blivit en del besök här.
   Höga kusten är verkligen både vacker och fylld av många upplevelser.

  1. Jadå vi har haft toppenväder hela tiden och “lagom” varmt. Tyckte det passade bra att en sightseeingtur kom att ingå i dagens skyltning.

 3. Väldigt fin skyltning hos dig! Minns när jag f f g såg den där “här upphör allmän väg”, så otroligt exotiskt det var! Var på bilsemester i Norrland med mina föräldrar den gången.

  1. Tack! Idag fick det bli en kombinerad skylt och sightseeingtur. Tyckte det passade bra eftersom jag är på resande fot. Visst är det roligt att dessa gamla skyltar vi känner igen från förr fortfarande är aktuella.

  1. Tack! Mycket fint att se och uppleva är det. Höga kusten är många höjdpunkter.
   Hoppas du haft en bra söndag.
   Kram

 4. Va spännande att gävlefiskarna åkte högre upp i landet för att fiska, kul med historia!
  Surströmmingsmuseum, som gjort för mej, mums!
  Fina skyltar från din resa vid Höga kusten, jätteroligt att få följa med!
  Ha nu en fin resa hem igen.
  Varm Kram!

  1. Tack! Och jätteroligt att du är med via bloggen. Du hade helt klart gillat surströmmingsmuseet här på Skeppsmaln. Även smakprovet. Säkert hade du fått flera bitar.
   Roligt med er resa senare i sommar.
   Kram

 5. Fina bilder från fiskelägret och Bottenhavet.
  Kul att det finns ett surströmmingsmuseum. Får man provsmaka? 😉
  Skylttätt på bilden med Sjöfartsverkets skylt. Lycka för en skyltjägare. 🙂
  Gillar skylten med “Lin” och linet i bakgrunden.
  Mormorsrabatten var också ny för mig men bra att visa upp hur en rabatt kunde se ut förr.

  Flytt av bloggen är påbörjad. Just nu så går det inte att skriva inlägg på blogg.se men hoppas kunna få upp ett inlägg under dagen.

  1. Tack! Vi har en guide här på Skeppsmaln som är född här och jobbar som lots och han bjöd oss på surströmmingsklämmor. Munsbitar. Detta var andra gången jag smakade den sura strömmingen men det gick bättre nu än förra gången.
   En fin resa är det och mycket att se och uppleva och det gör ju även jag som reseledare och guide under resan.
   Lycka till med flytten av bloggen. Håller tummarna och hoppas det blir bra.

 6. Så härligt att bli guidad! Såvida guiden inte är för långrandig förstås!
  Hoppas att ni slapp lukten av surströmming! Huvaligen så det luktar!
  Har bara smakat surströmming en gång. Det blir den enda.
  Ha det gott! Kram!

  1. Guiden här är jättebra och inte långrandig. Vad gäller lukten av surströmming så fanns den inte. Här, “i surströmmingslande” har men knep hur man öppnar burken utan att det luktar.
   Detta var andra gången jag smakade och det gick bättre är första.Smakade mest mandelpotatis,rödlök och gräddfil i den cm. tjocka skiva av tunnbröd jag testade.
   Tack, vi har det så bra.
   Kram

 7. Precis där ni viker av från E4:an ut till Skepsmalen bor min syster son. Och strax där ni vek av ut till Skepsmalen (den sista vägen) bodde min syster i 10 talet år. Ja Gävlefiskarna dom kunde dom… Jag ser att du stavat Skepsmaln en gång, jo de infödda är väl noga med att poängtera det riktigt. Området är vackert och det är ju med bron som Höga Kusten börjar på riktigt. Och skyltar har du ju med 🙂 Fint!

  1. Vad roligt! Då är ju detta hemmatrakter för dig på ett sätt. Väldigt vackert här ute. Här är man noga med att säja Skeppsmaln” så då fick jag ju anamma det.
   Jodå, både skyltar och landskapsbilder fick komma med. Skyltar gärna med vackra trakter. Och förra söndagen var det ju från din fina trakt.

 8. Snacka om en sightseeingtur med härliga bilder och lika fina skyltar:-) Riktigt bra! Utsikten över Bottenhavet är ju fantastisk! Att se hur Ulven surströmming tillverkades från början skulle jag gärna vilja sett måste jag säga. Ä denna lärftmangel är fascinerande – stor och klumpig, den ser mera ut som en gammal bro, inte som en “vävstol” för lin.

  Tusen tack för en toppen Skyltsöndag. Stort tack för länken också:-)

  1. Tack! Ja, en sighteseeingtur blev det och där fick skyltarna också ingå. De är ju en del av det hela.
   Nu vet jag ju hur surströmming tillverkas och är i gång även med att vänja mig att äta den. Inser att det kommer att ta tid.
   Du hade gillat det hela.
   Lärftmangeln är helt fantastisk och har jobbat hårt med lärften i sina dar.

 9. Trevliga skyltar hos dig!
  Och åker man hemifrån så hittar man alltid något extra, något som inte finns där man bor. Magiskt.
  Ha det fortsatt trevligt på din resande fot!
  Stor kram!


  Vet inte vad det är som gör att du har svårt att kommentera hos mig. Trist. Har inte hört någon mer som har problem numera. Men tekniken lever sitt eget liv.

  1. Tack! Ja, en hel del skyltar finns och det vill till att ha ögonen med sig.
   Vad gäller att kommentera har jag aldrig problem om jag använder datorn men via mobilen har det varit knepigt även tidigare. Men när jag tog web versionen av ditt inlägg fungerade det fint. Telefonen har jag ju med mig när jag är ute på turer men dock inte datorn
   Vi har en jättefin resa och Höga kusten är verkligen vacker.
   Stor kram

 10. Härlig skyltblandning och fina andra bilder från er trevliga resa! Surströmmingsmuseum – det känns inte så lockande … men intressant förstås!
  Kram!

  1. Tack! Det blev skyltar med lite sightseeing. Och resan har varit väldigt lyckat med fina upplevelser och vackert väder. Surströmmingsmuseet var luktfritt och visar också en hel del från Gävlefiskarnas liv här uppe.
   Kram

 11. Härliga faluröda bilder, alltid tyckt den blåa här slutar allmän väg är trevligare och mer inbjudande är den runda förbudsskylten Enskild väg. Surströmmingsmuseum var kul, finns det något man inte kan göra museum på 🙂

  1. Tack! Här längs Höga kusten är det lätt att hitta favoriter. Naturen bjuder på så mycket och så stor variation. Vad gäller surströmmingsmuseet lär det vara dte enda i världen. Men här får man också veta mer om hur livet var här ute förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *