Resor i Sverige

Till Ulvön, “Höga kustens pärla “- En fin båtresa

En av dagarna på resan längs Höga kusten gjorde vi ett besök på Ulvön, “Höga kustens pärla”. Visst är Ulvön en “pärla” i sig men här finns det gtt om dem. Och varför det heter just Höga kusten har jag berättat om bl.a. här.  Många är de höjdpunkter vi sett och upplevt under resan och dit räknar jag även in både båtresan till Ulvön och besöket där.  (Inlägg om besöket  vi gjorde på Ulvön  förra veckan kommer i morgon.)

Höga kusten. Ångermanland. Docksta Väntar på kusttrafikens båt för att åka ut till UlvönMotljus och lite dimma men en strålande morgon.  Här väntar vi på Kusttrafikens båt för att resa ut till Ulvön.

Till Ulvön

tog vi oss med ms/Kusttrafik och vi valde att stiga på vid bryggan i Docksta, några mil söder om Örnsköldsvik. Detta blev mest praktiskt för oss. Båten utgår från Ullånger och stannar vid bryggan i Docksta och lägger ibland också till i Mjällomslandet.

Höga kusten. Docksta brygga. Och båtbiljetter till Ulvön köper man via nätet. En populär utflykt är det. Båtbiljetter till Ulvön köper man via nätet och det är ett begränsat antal biljetter som säljs.

Vi startade i Örnsköldsvik och körde söderut till Docksta där vi klev på båten som tog oss vidare till Ulvöarna och Ulvöhamn (Ulvöarna består av två öar, den södra och den norra och Ulvöhamn ligger på den norra ön)

Resan ut tar ca. 1 1/2 timme, lite beroende på väder och vind. Servering finns ombord och man kan välja att sitta inomhus, på fördäck där det finns stolar eller en trappa upp på bänkar. För egen del valde jag fördäck och i lä intill relingen.

Här har vi kommit ut på Ullångersfjärden. Rakt in i ligger Docksta, där vi startade och den höga ön här till höger är Mjältön som är Sveriges högsta ö-

På Mjältön finns Bastutoberget där toppen har en höjd över havet på 236 meter.

Höga kusten. På väg till Ulvön och jag njuter av det vackra och varierade landskapet. Jag njuter av båtresan ut till Ulvön  och är helt fascinerad av det vackra och omväxlande landskapet.

Så plötsligt saktar båten ner och vi kommer in i ett sund. Här ändrar landskapet karaktär och blir betydligt mer platt.

Inloppet till Ulvöarna.

Här framme skymtar Ulvöhamn där båten ska lägga till och den vita byggnaden är Ulvö hotell. 

Höga kusten. Ångernanland. I sundet in till Ulvön möter vi flera segelbåtar. I sundet in till Ulvön möter vi flera segelbåtar. Kanske är de med på segeltävlingen,Ulvöregattan, som pågår.

Här närmar vi oss Ulvöhamn. 

Välkomna till Ulvön. Dags att lägga till och sedan väntar en lunch på oss här på Ulvö hotell.

 

30 svar på ”Till Ulvön, “Höga kustens pärla “- En fin båtresa”

  1. Båtresan hit ut är verkligen fin. Hotellet har vi också bott på men då bara ett par nätter. Var bra, men jag bor hellre på Elite PLaza i Ö-vik. Där bodde vi nu och har gjort så tidigare resor. Har även bott där privat. Läget är så bra och rummen också.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Strålande väder här i dag också.

  1. Här, på väg till Ulvön, så är jag helt fascinerad av naturen. Tänk vad naturen åstadkommit! Kul att du hänger med mig runt om.

  1. Tack! Ja, en fin resa ut hit blev det verkligen och en fin dag på Ulvön. Tur med vädret hade vi ju också-
   kram

 1. Alltid fint med en båttur! Ulvön låter spännande och får mig att tänka på surströmming.
  Härliga sjöbilder och all annan natur!
  Fint väder gör en alltid glad ävenså idag.
  Stor kram!

  1. Tack! Visst är det! Gillar ju både hav, båtar och skärgård. Här på vägen ut till Ulvön är naturen så fascinerande och omväxlande. Trots att jag åkt här många gånger ser jag ändå för mig nya saker.
   Vi har ju också haft väldig tur med vädret.
   Stor kram och trevlig kväll.

 2. Till Havs!!!! ljuder i min skalle, högt och ljudligt, och jag nästan ryser! Ännu ett märkligt namn förresten Mjältön och Mjällom, låter som ett eget språk.
  Tur med vädret hade ni också och jag kan slå vad om att lunchen smakade!
  Kram

  1. “Till havs” löd i mitt huvud under delar av resan. Så häftigt med detta landskap och så havet. Varifrån namnet kommer har jag ännu inte fått reda på men jag söker vidare. Mjällom hette tidigare “Nolom” som betyder det norra landet. Men redan på 1600-talet blev det Mjällom- Har inte heller lyckats ta redan på varifrån detta namn kommer.
   Tur med vädret hade vi hela resan och lunchen smakade riktigt bra.
   Kram

 3. Lite saltkråkan över de där skärgårdsbåtarna, härliga att åka med.
  En helt underbar utflykt där, att få göra detta yrkesmässigt måste ju vara det ultimata.
  Älskar havet ju, kommer alltid älska det.
  Tack för en underbar tur.

  Ha en underbar kväll Ditte.

  1. Lite så är det verkligen. Vi hade en jättefin tur hit ut till Ulvön och en strålande dag här. Jag har verkligen ett jätteroligt etrajobb som guide /reseledare men det tar tid att läsa in och läsa på även om jag varit här flera gånger. Och det är alltid lite nya besök som kommer till.
   Havet älskar jag också och jag vet ju att du också gör det.
   Önskar dig nu en fin kväll.
   Ha det så bra du kan.

 4. Så otroligt vackert.
  Rätt häftigt att se hur högt över havet vi bor här i Grimsås….egentligen. Är ju en bit upp om man jämför med havsytan.
  Bergstoppar på Mjältön ligger på samma höjd som vi…🙂
  Ulvöarna, var det så att där fanns en koloni med vargar förr. Underligt namn…
  Men otroligt vackra bilder!
  Kram!

  1. Visst är det vackert! Jag njöt av hela båtturen och naturen här fascinerar mig med sin stora variation. Intressant att Grimsås också ligger en bit över havet. Läste att det var 217 m. Säkert har landhöjningen även har varit i farten. Kul med Mjältön och att jämföra med höjden hos dig-
   Någon koloni av vargar tror jag inte funnits på Ulvöarna.Men det finns en förklaring till namnet som kommer i morgon när det kommer ett inlägg just från Ulvön-
   Kram

 5. Helt underbara bilder – igen! Åsså har du besökt surströmmingens “vagga” – bra där. Det verkar folk bo på ön året om ser det ut som, men det är ju ändå långt till fastlandet kan jag tycka. Hade inte heller förväntat mig ett hotell på ön. Ulvöhamn är en otroligt charmig och mysig “by” – under sommaren alltså. Skulle inte vilja bo där under vintern.

  1. Tack! Jodå, surströmmingens vagga var det men idag är det ytterst lite surströmming som tillverkas här. Men dess vagga är det ju. Här ute bor ca 30 bofasta hela året och det finns förbindelser till fastlandet hela året. Hur ofta vet jag inte. Hotellet verkar populärt och många kommer hit ett par dagar. Andra, som vi, är här över dagen och har bokat lunch. Men det finns flera restauranger i byn.
   Vintertid blir det nog öde här ute.

 6. Första bilden är ju helt magiskt vacker! Fint väder hade ni också. Kanske var det detta hotell som äldsta sonen med sällskap bodde på förra sommaren, jag måste fråga honom 😉
  Ha en fortsatt fin kväll! Och än en gång, tack för igår!
  KRAM!

  1. Tack! Ja, en fin tur blev det ut hit till Ulvön. Naturen är ju så fascinerande och väldigt omväxlande.
   Kanske var det här sonen bodde när han var på Ulvön. Finns även en del B&B.
   Tack själv för igår. Jättetrevligt
   Kram och trevlig kväll.

  1. Jadå, både Ulvön och Höga kusten är känt för surströmmingen. Jag smakade lite på den sura strömmingen i fiskeläget Skeppsmalen.Och det bara för att….
   Vi fick dock annan lunch här på Ulvön. Bra så.

 7. Vilken härlig båttur i ett underbart väder! Till Ulvön har jag aldrig varit, men i Docksta stannade ibland bussarna som gick mellan Stockholm och Skellefteå för en fika/matpaus. Inte fullt lika vackert där på vägkrogen… 😉

  Ha det gott!

  1. Instämmer helt med att Docksta har mer att önska. Men fina omgivningar är det även där. Resan ut till Ulvön är så vacker med denna fantastiska natur. Skulle kunna åka här ofta.
   Ha det fint du också.
   Strålande sommarväder här hemma så väldigt behagligt.

 8. Så vackert det är i “mitt” landskap Ångermanland och Höga Kusten är verkligen sevärd.
  Jag bläddrade tillbaka hos dig här på bloggen och har sett och följt med i tankarna på dina utflykter där vid Örnsköldsviks trakten.
  Du har ju också fått så fina färger på dina foton, du måste ha en finfin kamera. Vacker blå himmel och så fint blått vatten.
  Tack och trevlig helg önskar jag dig.
  Varm kram!

  1. Visst är det! Jag är så glad att jag kunde göra resan i år igen för Höga kusten är verkligen en favorit. Och jag tror att alla våra resenärer instämde i detta. Du fanns med mig varje dag i tankarna på de turer vi gjorde. Bara så du vet. Förutom fantastiska naturupplevelser hade vi ju också väldans tur med vädret.
   Vad gäller kameran är den riktigt bra men inland missar jag inställningar när det är så soligt.
   Passar på att önska dig välkommen hem igen och skickar ett stort grattis lite i efterskott.
   Varm kram och trevlig helg.

  1. Höga kusten är så vacker och turen hit ut till Ulvön likaså. även besöket här blev så lyckat. Verkligen en favorit i repris.
   Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *