Resor i Sverige

Ulvön på Höga kusten – En fin favorit i repris

Välkomna med till Ulvön eller snarare Ulvöarna. För det är två öar – norra och södra Ulvön som hör till Örnsköldsvik kommun  i Ångermanland och hör till Höga kusten. Samhället, det lilla fiskeläget, Ulvöhamn, ligger på den södra delen av norra Ulvön och det är här besöksbåtarna lägger till.

För de som kommer med egen båt finns det både naturhamnar och en välutrustad gästhamn.I Ulvöhamn finns också Ulvö kyrka och Ulvö kapell samt en del restauranger, caféer och en mindre diversehandel. Här ligger också Ulvö hotell. En stugby finns också och där stugorna har en strålande utsikt över hamnen och Ulvösundet. Det sund som skiljer norra och södra Ulvön åt.

Höga kusten. Här i Ulvöhamn, på norra Ulvön, lägger turistbåtarna till. Här i Ulvöhamn, på norra Ulvön, lägger turistbåtarna till.

Varför heter det Ulvön?

Svaret på den frågan är att det vet man inte riktigt. Troligen har det inte funnits några vargar här. Inte annat än mer tillfälligt. Kanske kan öarna ha fått sitt namn efter en bonde som bodde här  och som hette Ulf. Men en sägen berättar att det stod tre jättar uppe på Skuleberget och blickade ut över öarna längs kusten De hade en tanke på att ge öarna namn och en av jättarna tyckte att Ulvön uppifrån berget liknade en varg som öppnade gapet. Ytterligare en variant är att en jätte vid namn Ulf stod på ett av bergen här och hivade ut två gigantiska stenblock i havet . Så ingen vet varifrån namnet kommer.

En varg gjord i brons finns på Ulvön. I Ulvöhamn, vid vattnet och den lilla badstranden. En varg i brons finns i alla fall på norra Ulvön, i Ulvöhamn, och den är  gjord av konstnären Anders Jansson.

En dag på Ulvön

I gårdagens blogginlägg lämnade vi bryggan i Docksta för att ta oss hit ut till Ulvön och vi kom att stanna på den norra delen. Vi åkte med en av  m/s“Kusttrafiks” båtar som från fastlandet har lite olika avgångsbryggor. Resan ut till Ulvön bjuder på vackra naturpplevelser och det är även här bland öarna påtagligt varför det heter just höga kusten.

För vår del började vi med en skärgårdsinspirerad lunch på hotellet. Tidigare år som jag varit här har det varit en skärgårdsbuffé som varit uppdukad men det var ändrat i år.

Ulvö hotell ligger på bekvämt avstånd strax ovanför bryggan där båtarna lägger till.

Den översta tallriken består av SOS; smör ost och sill. Här var det “gubbröra”, senapssill, rabarbersiii, vispat brynt smör, västerbottenost och tunnbröd från trakten. Efter SOS blev det gravad lax med dillstuvad potatis och grönsallad slungad i hovmästarsås. Dessert blev det också;kaffe och  “farmor Karins “knäckiga” äppelkaka med vaniljsås.

Höga kusten. Ulvöhamn på Ulvön. Utsikt från Ulvö hotells matsal. Från hotellets matsal blickar man ner över gästhamnen på Ulvön.  Och intill den finns ett mindre poolområde. Vill man bada i havet finns också några mindre stränder inom räckhåll och det går även bra att bada från klipporna strax utanför Ulvöhamn.

En dag på Ulvön

Efter lunchen hade vi några timmar på oss för att upptäcka ön innan båten skulle gå tillbaka klockan 15.  Bara att strosa vägen fram i långsam takt ger en känsla av hur livet här kunde te sig förr. Idag bor det mellan 30 och 40 personer permanent här på Ulvön och sommartid är det många som gärna tar en dagstur hit. Goda möjligheter till övernattning finns också för besökare. Det finns en hel del hus i byn och många har ärvt sommarbostäder här ute och som fortsätter att gå i arv.  Om Ulvön och dess historia har jag berättat om i inlägg från 2018  och 2019 så titta gärna in där om du vill veta mer om det historiska. Och om Ulvön som “surströmmingens vagga”. (Dagens produktion av surströmming dock är minimal).

Jag började med ett besök i det lilla kapellet. Och trots att jag varit här tidigare så återkommer jag alltid hit. Kapellet är från början av 1600-talet och är Norrlands äldsta bevarade träbyggnad. Det byggdes av gävlefiskarna, alltså de fiskare som  sommartid kom hit från Gävletrakten för att fiska. Och det var också gävlefiskarna som grundade Ulvöhamn likspm många andra fiskelägen längs Höga kusten.

Höga kusten. Kapellet på Ulvön byggdes 1622 av gävlefiskare. Det lilla Kapellet på Ulvön byggdes av gävlefiskarna 1622. (Även en kyrka finns i närheten)

Gudstjänserna var obligatoriska och väldigt långa och därav alla illustrationer på väggarna. Det var ett försök till att hålla besökare vakna. Målningarna kom till i början av 1700-talet och är gjorda va Roland Johansson.

Det går en väg genom byn,

Hamngatan och här samsas hus med gistvallar på ena sidan. På andra sidan, mot vattnet, är det sjöbodar och större och mindre hus som kantar vägen. Bilar finns inte, men flakmoppar och fyrhjulingarna är desto fler.

En av flera gistvallar somfinns inne i byn. En öppen gräsyta där fiskarna förr hängde upp sina nät till tork.

 För mig tog det tid att strosa gatan fram och tillbaka. Stoppen blev många för det är överallt så mycket att fästa blicken på.

Vägen genom byn. Här vid huset stannade jag länge och beundrade både rosorna –

-och den vackra dörren. Genom  glasrutorna i dörren skymtar vattnet.

Timmarna och våt tid på Ulvön försvann snabbt och det var dags att ta båten tillbaka till fastlandet. Till bryggan vid Mjällomslandet för vi hade mer på dagens agenda. Ett besök med en guidad tur på High Coast Whisky Destillery väntade.  Och där skulle vi också äta kvällens middag  innan vi återvände till Örnsköldsvik sent på kvällen.

Byn/bryggan Mjällomslandet där vi lämnade båten. Rakt in i fjorden ligger Docksta där vi klev på båten ut till Ulvön. 

24 svar på ”Ulvön på Höga kusten – En fin favorit i repris”

 1. Fin bild, den på rosorna vid huset där havet skymtar i fönsterrutan.
  Lunchen låter god.
  Mättande!
  Önskar dig en trevlig helg.
  Sol i norr men inte så varmt men det duger åt mig.
  Vi har hyrbil…

  1. Finns så mycket fint här på Ulvön och husen är verkligen väl omhändertagna-
   Det blev en lyckad dag på alla sätt- Och för vår del var den ju inte slut här när vi lämnade Ulvön.
   Strålande sol här och +27 grader-
   Önskar dig en fin helg.

  2. Tänk att få ha sådana fina pardörrar med den utsikten…. tur att man får drömma. Tack för alla fina skärgårdsbilder….ååå vad jag längtar till havet, bada, plocka sten, sitta i hamnen och äta rökt makrill. Kanske i Bödahamn nästa sommar….

   1. Jag blev helt betagen av både huset, rosorna och övriga blommor, grinden och dessa pardörrar.Och läget alldeles vid vattnet.
    Vi hade en så fin dag här ute och himla tur med vädret hade vi också.
    Och visst måste man kunna få drömma.
    Trevlig kväll

 2. Vilka vackra bilder från Ulvön! Huset med rosorna är så fint men även kapellet är vackert. Det var nog inte alltid så lätt att hålla sig vaken under gudstjänsterna. Jag tänker på när de dessutom hölls på latin och inte en kotte begrep vad prästen sa.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Tack! Ja, vi hade en riktigt fin dag här- Älskar dessa fina hus med både gott om rosor och andra blommor. Kapellet är speciellt och verkligen fyllt med målningar. Förstår att de kunde behövas för att besökarna inte skulle somna.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Sverige är fantastiskt! Det tycker mina tyska vänner också som sniglar sig uppöver, igår var de uppåt Klarälven.
  Jättefina bilder! Jag blir så sugen att åka med på en sån här resa. Skulle varit perfekt i min smak.
  Trevlig fredag. Stor kram!

  1. Tack! Visst är Sverige fantastiskt! Här finns mycket av det mesta. Har under resan noterat att mängden husbilar ökat och här hemma ser jag tydligt att även båtarna ökat.
   Alla våra gäster var nöjda och programmet är så bra liksom boendet och det betyder mycket. Och intressant att nu i coronatider leda den här resan men ALLT var så an och avpassat, både i bussen och på alla platser vi besökte. Och alla resenärer var också vaccinerade x2. Ett krav. Det eller ett PCR test som fick vara högst 72 h gammalt.
   Önskar dig också en fin fortsatt fredag.
   Stor kram

 4. Åh Ditte, tusen tack för en stunds nostalgi!
  Många år sedan jag var på Ulvön, men det måste bli snart igen!
  Försöker övertala maken och jag tror att det börjar närma sig…snart förhoppningsvis. Jag var där, nästan varje sommar som barn och minnena är ljusa och vackra, vilket jag vill förmedla till kära CJ.
  NU är vi ute på en Sverigetripp och besöker bla hufvudstaden som vi lämnar på söndag, har varit ett kärt återseende. Bor på Couryard by Marriott, bra läge, nära till allt och inte minst parkering.
  Länge sedan jag varit aktiv, men det har sin förklaring. Hjärnblödning, operation, iva mm. sammanlagt 11 veckor på sjukan och med den bakgrunden får man nog säga att jag mår helt ok idag. Det går sakta framåt.
  Hoppas att du har det bättre, kram och vi hörs!

  1. Bästa Gertie!
   Jag har haft så många tankar hos och på dig och varit så orolig. Jag förstod att något inte var bra men “vågade” inte riktigt höra av mig. Var alltför rädd. Ja, feg. Något jag ju vanligtvis inte är.Så roligt att du nu är bättre men jag kan förstå att du varit väldigt dålig. Fällde nu en tår när jag läste att du så sakteliga blir bättre. Du har gjort en strapatsrik resa och nu på ett helt annat sätt än de du gjort tidigare. Är så glad att höra att det sakta går framåt.
   Jga har verkligen saknat dig. Väldigt mycket.
   Jag har varit på Höga kusten på en resejobbresa och det var lite speciellt nu i Coronatider. Men allt har gått bra. Vi hade en riktigt fin dag på Ulvön och strålande väder. Kan tänka mig att du har fina och ljusa minnen härifrån.
   Så fint att ni kunnat åka på en Sverigetripp och Courtyard by Marriott ligger ju bra till. Om du/ni har tid i morgon så är vi hemma.
   Många tankar och en varm kram-

 5. Härliga bilder från Ulvön. Konstigt att man inte vet var namnet kommer ifrån – lämnar ju ämnet öppet för spekulationer och gissningar;-)
  Husen är ju inte stugor direkt. De är ju betydligt större än “vanliga” stugor i Stockholms skärgården. Ingen motortrafik – påminner på Sandhamn och konstigt nog även Zermatt. På något sätt är Ulvön inte typiskt svenskt utan mera kontinentalt Europa. Det tycker jag i alla fall.

  1. Tack! Nej, namnet är inte belagt utan det finns tankar men ingen vet. Det finns även “stugor” här men många hus är om och tillbyggda. Sandhamn är mycket mer turistiskt i mitt tycke, i alla fall sommartid. Jag har varit där en del och föredrar för och eftersäsong.Men Sandhamn gillar jag också. De har ju inte direkt den gamla fisketraditionen utan mer som lotsstation. Dock härrör värdshuset i Sandhamn från 1600-talet –
   Jag tycker nog att Ulvön är som ett fiskeläge här på Höga kusten brukar vara och här fortfarande ganska stillsamt om man jämför med Bohusläns mer utbyggda fiskelägen.

 6. Så fina foton, både på rosor ,god mat och sista fotot vid bryggan är så vackert. Även det fina kapellet med dess målningar!
  Ha en fin helg!
  Varm Kram

  1. Tack! Och fina upplevelser och vyer är det. Och tur med vädret hade vi ju också. Hit till kapellet kommer jag varje gång och det är verkligen speciellt både i sitt utförande och med alla dessa målningar.
   Önskar dig också en riktigt skön helg.
   Vram kram

 7. .Ni har verkligen härligt väder på eran fina resa. Ulvön är även det en plats vi inte besökt. Trevligt med en båtresa. Vackra hus och rosorna verkar blommar enormt.
  Tror att det är rosornas år i sommar. Våran ros har så mycket blommor som aldrig tidigare och ser även andras rosor vara översållade.

  1. Vi hade verkligen tur med vädret på vår resa och mycket har vi sett och upplevt. Ulvön är trevligt men det var ganska mycket besökare. Betydligt fler än jag sett här tidigare år. Men ändå ingen trängsel Båtresan ut är ju väldigt fin och en annan typ av skärgård än den vi har i Stockholmstrakten. Har förstått att det är rosornas år i år.
   Önskar dig en fin fortsatt sommar

 8. Så otroligt vackert det är där ute på Ulvön/Ulvöarna! God mat också, då kan man ju inte göra annat än att njuta av tillvaron 🙂
  När det kommer till namngivningen så är jag nog mest benägen att tro på teorin om bonden Ulf.

  Ha en fin dag!

  1. Visst är det fint här ute på Ulvön. Hit kommer jag gärna tillbaka och till Höga kusten likaså. Även båtresan hit till Ulvön bjöd på väldigt vackra vyer. Varifrån namnet kommer är spännande, men en bonde med namnet Ulf verkar mest trovärt.
   Önskar dig också en fin lördag.

 9. Ser såå fint där – och så roligt att få följa med genom din text och dina fina bilder! En fin plats, väl värd ett besök!
  Kram!

  1. Tack! Hela resan till Höga kusten blev väldigt lyckad och inte minst både båtresan och besöket på Ulvön. Så vacker natur. Jättetrevligt att du följde med.
   Kram

 10. Såg du surströmmingskungen/clownen Ruben? Jag växte upp med hans lillebror Sam. På 80 talet köpte min mor deras hus och vi flyttade in där, jag bodde på övervåvåningen. Har en rolig episod från en Ulvösegling också. Vi kom inseglandes vid lunchtid typ 16-18 tiden, det hade blåst bra och kompisen gick in före… jag kom in med fulla segel i viken och tänkte lägga upp mig i vind och hala liksom. Men där inne var det en jolleseglimg och vinden vinden kantrade och, så jag gjorde en kryss igenom det hela i ful, fart. Vände långt ned och halade och gick in mot bryggan… Mogge hade blåst tvärsför och låg med bredsida efter bryggan. Jag hade 50 m ankarlina på (i minsta laget, men det ska gå) Hade naturligtvis mer med mig… men Margit var ovan och hennes första år med mig så jag sa: När jag säger nu släpper du ankaret (för jag måste gå med rätt bra fart in) hur som helst skulle jag säga nu! Då ropar Mogges fru: Släpp ankaret, samtidig ropar Mogge: Släpp ankaret, varvid M vrider huvudet igen… ja ankaret kom för nära… Alla slutar ju att äta i middagen och stirrar på oss. Då säger jag högt: Vi tar din jolle Mogge och ror ut mitt jättestora ankare, vi lämnar plånbok, flytvästar och ror med ankare över mitt knä med några cm kvar till relingen. Vi spänner upp bägge våra båtar så… alla börjar äta igen 🙂

  1. Om jag såg Ruben är tveksamt. Vad roligt att du växte upp med hans lillebror. Vad roligt att läsa om din Ulvösegling. Nu när vi var här över dagen var det regatta och jag kände en stark längtan att segla igen. Men vet ju att min rygg inte gillar tanken. Och än mindre om det skulle bli av.
   Förstår att du mycket väl minns episoden här när ni kom och ankaret gick i vattnet. Lite dubbla budskap här. Och just detta att alla stirrar är ju speciellt i sig. Verkligen skickligt att ni fick till det. Erfarna båda två. Minnena finns ju kvar. Kan tänka mig att du ler när du minns. Tack för att du så generöst delar med dig.

 11. Nu har jag läst alla dina inlägg från Höga Kusten. Så mycket fint och intressant! Extra roligt eftersom vi ska åka dit snart. Vi har mest tänkt att vandra men kommer självklart åka runt och se oss omkring. Tack för all inspiration 🙂

  1. Vad roligt att ni ska hit! Höga kusten är en verklig favorit hos mig. Kan tänka mig att ni ska vandra en del i Skuleskogens nationalpark. Men man kan vandra på många ställen. Skulle rekommendera en tur även till Rotsidan och kanske tar ni er ut till Högbonden. Ett besök på Ulvön och båtturen dit är också fint. Ja, många favoriter har jag. Högakustenslingan per bil, eller delar av den, rekommenderas också.
   Ha det allra bäst på resan.
   Roligt att jag kunde inspirera lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *