Stockholm

En lunch på restaurang Sturehof – I gott sällskap

I dag var jag i gott sällskap och på olika sätt. Jag var inbjuden till en lunch tillsammans  med Promenadklubbens programgrupp.  Inbjuden var jag som “sakkunnning” vad gäller just promenader i och runt Stockholm. Nu är det så att Promenadklubben utöver promenader  har ett rikt utbud där mycket av det mesta finns med. (Utställningar, författarbesök, utflykter, plockar svamp, guidade turer i förorterna och i stan, författarbesök och diverse studiebesök.) Men promenaderna, längre eller kortare, är en viktig del. Och i samband med att vi ses samlas vi också och testar olika restauranger där vi äter lunch. I samband med juluppehållet hade någon ordnat en musikfrågesport som vi då tog oss an före lunchen. Väldigt trevligt!

En lunch

blev det alltså idag och på restaurang Sturehof på Stureplan. (En restaurang som har något för alla både vad gäller mat och miljö och med stort kvalitets och miljötänk.Öppet 365 dagar om året från lunchtid till sen kväll)

Stureplan i Stockholm. Här ligger Sturegallerian till höger och restaurang Sturehof har en del av  sina lokaler  i gallerian.

Sturehof som restaurang, snarare ölstuga, har rötter från 1887. Då öppnade “Stora Bryggeriet”, ett bryggeri som låg i stadsdelen Kungsholmen ,en ölstuga här som kom att heta Malta. Men i början av 1900-talet köpte först  en man vid namn Ture Markus Sture Hof och några år senare sålde han det hela till sin bror, Ernst Marcus. Namnet Stuerhofs Bierhalle fanns redan och låg i byggnaden bredvid. Ernst Marcus ville satsa på fisk och skaldjur och en restaurang av internationellt snitt . Så blev det också. Än idag har fisk och skaldjur en framträdande plats på menyn. (Länk till den kommer längre ner)

Stockholm. Stureplan. Restaurang Sturehof . Här skulle jag nu äta en god lunch denna blöta torsdag. En av entréerna till Stutehof. Denna från Stureplan.Entréer finns också från Sturegallerian. Och här på restaurangen skulle jag nu äta en “god lunch” denna torsdag. Sturehof har också en “Matmarknad”, ungefär som en saluhall” .

I “Matparkanden” så kan man på plats eller hemifrån också beställa mat som levereras hem eller till andra adresser där en vill hämta.

Menyn

fastnade jag extra för. Både utseendet på den och innehållet i den.

Texten längst ner på menyn lyder ”  Lite om förändringar. – Sånt sitter i väggarna vettu. – Så det kommer att bli lika bra? – Minst! -Jaa, jo du har rätt. Det känner man ju faktiskt. – Gud, ja!”

Jag hade verkligen svårt att bestämma mig och det hade de andra också.  Lite av det vi valde.(Ej med på bild är sallad med rökt sidfläsk, ceasardressing, parmesan selleri och krutonger)

Stockholm. Restaurang Sturehof. En lunch som passade mig perfekt. Soppa gjord på havskräftor. Även den friterad hälleflundran såg god ut. Överst här min havskräftsoppa  med purjolök, färskost och havskräfta. (I botten) Såg lite blek ut men var väldigt god. En lunch som passade mig perfekt.  Bilden under;  friterad hälleflundra, mynta, saltgurka och potatis men citronmajonnäs- yoghurt.

En lunchrätt jag också funderade på: löjrom från Bottenviken, rödlök, syrad grädde och smörstekt bröd.

Och så lite efter maten. Jag är inte så mycket för det söta men denna lilla goding vlile jag testa.

En “plopp pralin” , färsvinnande god, och en riktigt välgjord cappuccino blev en perfekt avrundning.

Till maten och även till desserten tog vi oss också an planeringen för våren. Och mitt område var alltså promenaderna. Mängder finns att välja mellan men vi har också en tidsfaktor att spela med. En promenad på ca 1 till 1 1/2  timme och sedan lunch. Tillkommer också att ta sig till och från promenadernas start och slut. Men ett förslag finns; Huvudsta strand i Solna med Huvudsta gård och Jungfrudansen. Mina gamla hemtrakter. Vidare Karlberg med park och slott och strand. Reimersholme, en av Stockholms många öar blir bra. Och att  en runda längs Mälaren lite söder om stan och området runt Vinterviken (med Nobels dynamitfabrik) är fina promenadområden. Jag har ytterligare en hel del på lut.

 

Avslutningsvis idag och helt utanför menyn är att skicka många grattishälsningar till Max, vårt äldsta barnbarn som idag fyller hela 13 år. Tänk, Max, jag minns så väl när jag mötte dig första gången. Det var i Peking och du var då tre månader liten. Ett ögonblick att minnas; Beijing möter Max.

38 svar på ”En lunch på restaurang Sturehof – I gott sällskap”

 1. Vilken rolig meny! Fina matbilder från erat besök!.
  Så roligt läsa att DU fick en inbjudan som sakkunnig! Helt suveränt att dina vandringar och kunskaper kommer till sin rätt! Mycket tid har du lagt ner på att fylla bloggen med informativa rundor.
  Grattis till dig säger jag och svänger med hatten!
  Grattis också till fina 13 åringen Max 🎁
  Kan förstå hur det kändes när ni möttes första gången 💕
  Varm kram

  1. Visst är menyn i sig vacker. Tittade länge på den.
   Visst var det roligt att jag blev inbjuden som “sakkunnig”. Och Stockholm med omgivningar och promenadsträckor är jag bra på. Ja, du har ju hängt med på många via bloggen och några på plats
   Tack, ska hälsa Max. Tänk hela 13 år idag. Och jag tänkte extra idag på vårt första möte.På Pekings flygplats.
   Varm kram

 2. Det är helt suveränt att följa din blogg Ditte. Nu fick jag svar på frågan om Sturehofs matmarknad. Berättade ju att jag testat olika restauranger som finns med i “gruppen” och som verkar ha en “filial” i Täby Centrum. Dessutom har Matmarknaden en liten “butik” här, där färdiglagad mat kan köpas. Nu har jag fått bakgrunden. Stort tack.
  Sååååå bra att Promenadklubben har anlitat dig som promenadspecialist. De kunde inte ha valt en kunnigare person som dessutom har erfarenhet som reseledare. Fantastiskt roligt Ditte. Stort GRATTIS!

  PS. Har Promenadklubben en hemsida? Hittar bara ett “låst” Instagram-konto. DS.

  1. Tack! Jag Stockholm med promenader och omgivningar kan jag.
   Och bra om jag kunde tillföra lite om Matmarknaden. Jag nämnde idag att du var nöjd med maten du fått från Brillo, och eftersom det är en del restaurangfolk med här så skulle de framföra detta. Nej, Promenadklubben har ingen hemsida. Och vad gäller Insta är jag tveksam . Jag har Insta men har inte sett p-klubben där. Vet att det finns fler varianter av dem-
   En både god och trevlig lunch blev det och jag kunde bidra med en del. Roligt, för Promenadklubben ger mig så mycket.

 3. Mums så gott med lunch på Sturehof, vete tusan om jag har ätit där? I julklapp av min svåger (Lillpåven) så fick jag och min man ett presentkort på “Svenska brasserier” där bl.a Sturehof och Taverna Brillo ingår…och några fler restauranger, bl.a Riche….vete tusan vad vi ska välja!
  Så kul med nya promenader för promenadklubben!
  Ha det fint!
  Kram

  1. Det var verkligen gott. Tror att du kan välja vilken av restaurangerna som helst. Och samtidigt säga att du vill ha ett bord i en lugn avdelning. Vet att taverna Brillo varit kända för en lugn miljö. Sturehof har många avdelningar och även “lugna sådana”. Men tror det är viktigt att säga till. Vet att även Ulriksdal hör till Svenska Brasserier. Även Teatergrillen hör ju hit. Ett svårt val-
   Jätteroligt att idag vara med och planera för lite promenader.
   Ha det gott du också.
   Kram

   1. Tack för tipsen Ditte! Å jag glömde ju att Gratta Max på födelsedagen, stora killen nu! Hurra Hurra hurra!
    Kram och godnatt för mig efter nattskiftet!

    1. Några tankar bara. Ja, Max är stora killen nu men lika fin som han alltid varit. Tack för grattishälsning. Ska hälsa honom idag.
     Önskar dig nu god sömn efter nattpasset.
     Kram

 4. Grattis Max!
  Kul att planera…och att se hur det funkar att genomföra.
  Fina rätter. Gissar att de kostar lite mer än våra “dagenslunch” som ligger i spsnnet mellan 100 och 140 kronor, beroende på restaurang. Har ju alltid “flrfärats” över Stockholmspriser, de gånger jag besökt huvudstadens restauranger. Och då är det inga kända ställen som jag pratar om.
  Ha en fin kväll!

  1. Tackar, för Max räkning.Tänk hela 13 år. Stort och på många sätt. Minns ju när vi först sågs . Vårt möte i Peking och blir tårögd.
   Jag kan ju det här med olika promenader och bidrar gärna. Kan ju också guida en del av dem.
   Dagens lunch på Sturehof ligger lite högre än även våra kvarterskrogar. Där ligger de på mellan ca. 110 och 150 kr.Helt ok På Sturehof ca 200 kr.
   Men väldigt bra mat och fin service ingår.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

   1. Intressant att höra lite om priserna i huvudstaden. Med tanke på mina “fördomar” om att ALLT är så dyrt där. Men kvarterskrogarnas lunchpriser, de ligger ju på samma nivå som vad luncher kostar i våra trakter . Kanske är det så att det blivit mer likriktat…

    1. Här beror det ju lite på vilken restaurang en går till. Men för att få besökare så har lunchpriserna hållit sig ganska ok. Vet att BP skrev häromdagen att priserna på hennes stammisisställe för lunch låg på 109 kr. Visserligen lite norr om stan , men helt ok. pris.
     Sen finns det ju restauranger här som är jättedyra, men de går jag inte på om det gäller lunch I varje fall inte ofta. Inte kvällstid heller.

  1. En jättetrevlig lunch och väldigt god. Och det blev också en hel del planering
   Lagar hemma gärna fisk och skaldjursgryta eller fisksoppa. Men soppor är gott överlag.
   Ja, tiden går. Tänk hela 13 år.

 5. Restaurangen är ju välkänd men bakgrunden kände jag inte till. Ditt lunchval tyckte jag var bra för en vällagad soppa kan vara otroligt gott.
  Det låter som intressanta promenader som väntar klubbens medlemmar framöver.

  Önskar en god kväll nu!

  1. Visst är den både välkänd och populär-
   Fanns mycket på menyn som lockade men soppan blev bra. Och nu är en del promenader utstakade inför våren- Favoriter i repris för min del. Men det gör ju inget.
   Önskar dig också en fin kväll
   Kram

 6. Vilka härliga promenader som väntar medlemmarna i Promenadklubben framöver. Det passade verkligen att ta med dig till planeringsmötet. För mig som älskar soppa i alla dess former hade nog också valt din lunchrätt.
  Så skoj att du firar ditt äldsta barnbarn idag då min yngsta guldklimp August också fyller idag, hela 6 år, vilket vi ska fira på lördag.

  1. Jag tror det blir bra. Jag har ju gått dem alla och många fler och delar gärna med mig,
   Väldigt roligt att träffa några i dag från Programgruppen i Promenadklubben och så roligt att kunna bidra lite. De gör ett enastående jobb och erbjuder oss deltagare så mycket.
   Soppan var jättegod och lagom till lunch. Men menyn hade mycket gott.
   Ja, hela 13 år- Och jag minns än idag mitt första möte med Max i Peking när han kom dig som 3 månaders liten bebis. Och grattis idag August. Sex år är stort. Trevligt med kalas på lördag
   Vi får av olika skäl vänta till februari. Men det går bra det också.

 7. Länge sen jag åt på Sturehof. Lite dyrt och – ursäkta – rätt så snobbigt … Men förr i världen gick jag ganska ofta dit. De hade supergoda sotare.
  Blir säkert fina promenader!

  1. Vad gäller prisläget är det ju som en “bättre krog” i stan, men jag gillar Sturehof och just allsidigheten i menyn. Men att gå ut och äta i Stockholm en kväll nu är verkligen dyrt. Prishöjningarna märks tydligt. Luncherna är lite mer plånboksvänliga.
   Sturehof har ju mindre eller större rätter att välja på och det är också bra. Snobbigt har jag nog inte upplevt här, men det finns ju olika avdelningar, så det varierar säkert. Men har nog mest ätit lunch här. Sotarna har jag vänner som gärna äter här och de ligger nog nästan lägre idag i pris än Östermalmshallen-
   Nu var det länge sen men förr smakade jag gärna skaldjur här. Så goda.
   Promenaderna blir nog bra men vi väntar med dem till mitten av mars. Nu är det en del kultur och annat på programmet och roligt det också.

 8. Så trevligt ni har i denna promenadklubb, en riktig toppenklubb. Och “goda” ställen hittar ni med. Och väldigt bra att läsa dina berättelser om besöken runt om i storstan, man glömmer faktiskt en hel del så intressant att du informerar så bra på alla sätt.

  Grattis till fina tonåringen, tänk att du fick möta honom så liten på resa till er.

  Och vad trevligt ni hade även gårdagen när det var väl blåsigt, pendeln ställdes in från morgon till em och sen skulle träd som låg över järnvägen tas bort när folk försökte åka hem. Och skolor hade strömlöst.
  Så väldigt skönt att bara kunna koppla bort det🙂.

  Idag hittade jag i alla fall helt nygjorda minisemlor och vad bra, de passade mig perfekt. Någon stor bulle behövs inte utan att få allt i en mini. Jättegod var den.

  Och nu är julen slut heter det väl från imorgon. Glad med att jag hittade några nya fräscha växter. I detta grå och mörker har inte blommorna trivts så bra men vi får hoppas på lite sol snart. Ha det så fint i fortsättningen med.

  1. Tack för fina ord. Och jag vet att många har tagit sig runt och vidgat sina promenadvyer efter att ha hälsat på mig i bloggen. Jätteroligt.
   Visst är promenadklubben fantastisk! Är så glad att jag av en slump kom med här. Och visst bidrar jag med det jag kan i fråga pm promenader. Är ganska bra på dessa-
   Tänk, så fort åren gått. Nu en stor 13 – åring och när jag första gången såg honom var han en liten bebis på 3 månader som reste till mig i Peking. SEn blev det ju fler resor för honom hit men detta var vårt första möte.
   Så bra att du kom över minisemlor- De passar mig också i sin litenhet. Får se mig om efter dem-
   Ja, växter ska jag också leta efter och inte minst nu hitta ekollon till min nya vas. Och hoppas på att de ska ta sig.
   Ha det fint du också.

  1. Stort tack! Har framfört ditt grattande. Så roligt för du har ju hängt med kilarna sedan de var små och i olika sammanhang. Verkligen en fin kille på alla sätt

 9. Promenadklubben gör helt rätt som rådfrågar dig … få har väl så mycket kunskap om huvudstadens promenadstråk.
  Intressant läsning om Sturehof … och maten ser fantastisk ut!
  Ett försenat Grattis till Max – Casper är bara en månad äldre … och nu är de båda tonåringar 🙂
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Vad gäller promenader runt Stockholm så har jag stor erfarenhet och är glad att kunna bidra med den. Andra bidrar med så mycket annat och jag är väldigt tacksam för att jag fick chansen att komma med här. Och det var just genom att jag ledde en promenad här på Söder.
   Tänk, nu har vi tonåringar som barnbarn. Roligt det också och inte minst att följa deras liv på vägen. Tack , för grattishälsningen. Ska framföra den idag.
   Önskar dig också en fin fredag. Mulet här men ska se om jag kan hitta lite ekollon som jag kan få att gro.
   Kram

 10. Det verkar vara trevligt och varierande att vara med i denna promenadklubb. Nu skulle jag inte klara det, men för några år sedan, på den tiden som jag kunde röra mig obehindrat.
  Sturehof, välkänd restaurang. Trevligt att få se Stureplan.
  Alla dessa promenader du nämner som ni planerar att vandra har jag och Mysingen gått, för flera år sedan. Nobels dynamitfabrik, intressant minne.
  Grattis till barnbarnets 13:e födelsedag, en dag i efterhand.
  Ha det fint och sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Just så är det i Promenadklubben och med en så god blandning av mycket. Nej, var sak har sin tid och jag går ju numer allt sämre. Men hoppas mycket på den kommande höftoperationen.
   En trevlig lunch blev det på Sturehof och roligt att vara med och planera vårens promenader. Bra att jag kan bidra med lite.
   Tack, för grattishälsning till Max. Ja, tänk hela 13 år.
   Önskar dig också en fin helg och att du har det bra.
   Varm kram

 11. En året runt öppen restaurang låter ju intressant, ser dessutom gott ut på bilderna, inte så illa alls.
  Promenader kan du ju allt om, i nobelprisklass ju.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Restaurang Sturehof är ju lite kult i Stockholm och har publik i alla åldrar. Bra mat och service-
   Trevligt att ses och vara med och planera en del av vårens promenader. Och vad gäller de så kan jag ju mitt Stockholm..
   Ha det bra du också-
   Trevlig kväll.

 12. Så smakligt det såg ut på menyn vi har en liten del av sturehof mat i Täby c där vi kan köpa med oss hem ,perfekt 🤩grattis till barnbarnets 13 årsdag 🎉kram

  1. Det blev en riktigt god och trevlig lunch och roligt att också vara med och planera lite av vårens promenader.
   Vet att det finns lite från Sturehof och Brillo i Täby C och det är ju perfekt.
   Tack, ska hälsa Max så mycket. Stort att fylla 13.
   Kram

 13. God kväll Ditte!
  Så kul att promenadklubben får en duktig och kunnig ledare. Jag skulle gärna gå med om jag bodde nära. Din och övrigas lunchval såg verkligen gott ut. Vi äter lunch varje fredag på en anrik restaurang här i stan. Mitt val blev kallrökt med ljummen potatissallad. Jättegott.
  Tänk att Max redan är 13 år, så fort tiden går. Ett stort grattis till honom.
  Önskar dig och Mr B en trevlig helg.

  1. God kväll!
   En riktigt god och trevlig lunch blev det. Och roligt att vara behjälplig på promenadsidan. Promenadklubben ordnar så mycket så om jag kan kan bistå med lite gör jag det gärna. Vad trevligt att ni äter lunch här på fredagarna. Låter som en trevlig och god tradition. Och din maträtt skulle jag mog också valt.
   Ja, Max är nu hela 13 år. En stor kille. Men vi får vänta lite med att fira på riktigt så alla kan komma. Vet att han lämnat in önskemål om tårta till moster Helen.
   Önskar er också en fin helg.
   Kram
   Önskar dig också en fin helg.

 14. Promenadklubben verkar ha mycket intressant på sitt program.
  Ser både gott och trevligt ut.
  På Sturehof har jag varit några gånger, både för mat och ett glas på den tiden det svängde lite mer runt mig.

  1. Promenadklubben är så givande och rolig. Och roligt att jag kan bidra med en del promenadidéer.
   Sturehof är trevligt så det blev gott att ses här på flera sätt.
   Roligt att du varit på tTurehof och restaurangen/baren är fortfarande populär bland alla åldrar.

 15. Grattis Max, denna fina kille med spjuver i blick!
  Promenadklubben kunde ju inte ha knutit till sig en bättre ciceron än du, så trevligt nytt år ni ska få! Sturehof var för mig en “representationskrog” dit jag gärna tog med mig gäster från Finland när det begav sig.
  Hur många deltagare brukar ni vara på era aktiviteter? Hur många är det i gruppen totalt? undrar nyfiken i en strut…
  Kram

  1. Jag tackar å Max vägnar. En stor kille nu och så fin. Ger oss alla så mycket glädje-Jag har så stor glädje av promenadklubben, så kah jag dela med mig av det jag kan så gör jag det gärna
   Kul att Sturehof för dig var en representationskrog dit du tog bl.a finska gäster. Tror nog den är lite (mycket) av dte även idag.
   I Promenadklubben är det ca 55 medlemmar och det brukar vara mellan 20 och 30 på aktiviteterna. Så bra anslutning.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *