Peking Resor utomlands

Tillbaka till Peking och Mittens Rike. En efterlängtad resa.

Idag! Äntligen är det dags! Dags för vår resa tillbaka Kina, tillbaka till “Mittens Rike”  och Peking. För Peking kom  för oss att bli som en språngbräda till så mycket. Till erfarenheter, upplevelser, en ny kyltur, vänner , anpassning och till vidgade vyer.  I nästan fyra år bodde vi i Peking. Mmellan januari 2007 och till juni 2010 och sedan igen under hösten 2010. Och därefter har det blivit några besök i denna fascinerande, historiska, supermoderna och svindlande stad. Fem år har passerat och mycket har hänt. Vad kommer vi nu, denna gång, att se och möta. Vi vet inte och just det ovissa är en del av resan.  Vi reser med öppna ögon. Men vi vet att vi länge velat åka tillbaka hit och nu gör vi det.

Tillbaka till Peking

Igår på eftermiddagen var vi för att hämta våra visum till Kina och vi hoppades innerligt att passen med viseringarna skulle finnas på plats. Lite oroliga var vi, men vi vet sedan tidigare erfarenheter att det brukar ordna sig. Passen fanns och i dem också våra visum.

Klart med visum så nu bär det av tillbaka till Peking. En efterlängtad resa. Mitt kinesiska visa, ett turistvisa,  är utfärdat den 12/3 och jag måste lämna landet senast den 12/6 och har rätt att stanna i 30 dagar under denna tid. Inresa kan ske inom denna period. Nytt är att  foto finns med på själva viseringen)

En lättnad var det när vi lämnade visumkontoret. Helt klart. För vi hade ont om tid för att få det klart. En vecka tog det så det var på gränsen. Vi hade ju tänkt oss ett gruppvisum som man kan få för två personer och då går det vanligtvis snabbare. Dessutom bara några uppgifter att fylla i. Men kopia på flygbiljett och hotellbokning (om man inte ska bo hos en privatperson) ska uppvisas .

Grått och blött var det denna måndag när vi hämtade våra pass . Men med lätta steg passerade vi Hötorget och här blev vi än mer uppoggade av färgglada bär och grönsaker. Bara att ha passen med viseringarna hade gjort oss upprymda. Detta får bli en extra färgklick till bloggvännen Gärdsmygens “färgglatt”.  För oss var det ju glatt i sig med att visumen var klara.

Packningen

-är i stort sett klar och vi åker med med varsin mindre resväska. (Min är fylld till hälften och väger 9 kg).  Visst utrymme finns alltså för ev. shopping. Men att handla för handlandets skull har jag för länge sedan passerat. Men jag har en lista och säkert kan den också fyllas på.

Oftast inom Europa och på kortare resor är det endast handbagage som gäller och då får en del saker inte följa med. Men nu med incheckat bagage så kommer givetvis min användbara schweiziska armékniv med i packningen. Här finns 13 olika redskap så jag tror vi klarar oss. Och skulle komplettering behövas så ordnar vi det på plats.

Resan till Peking

går med Finnair via Helsingfors där det blir byte av plan och ett stopp på ca 90 minuter. Och i kväll vid 18- tiden (finsk tid med +1h från Sverie) är det dags för den åtta timmar långa resan och att ställa fram klockorna. Tidsskillnaden mellan Sverige och Kina är just nu sju timmar eftersom det är vintertid här. (Kina har en tid inom hela landet och byter inte till sommar/vintertid. ) Så i strax efter klockan åtta torsdag morgon ska vi landa i Peking och då är de svenska klockorna ett nattetid.

Datorn är med liksom kameror och jag räknar med att göra ett kortare blogginlägg per dag och komplettera med instagrambilder.Viss minskning av bloggvandringar blir det under tiden i Peking men jag kommer förstås att läsa och svara på kommentarer.

Välkomna med på resan till Peking! Vi är förväntansfulla och det är mycket som väntar.

36 svar på ”Tillbaka till Peking och Mittens Rike. En efterlängtad resa.”

 1. Vad skönt att det ordnade sig med viseringen! Ha nu en toppenbra resa på alla sätt och vis. Ska bli spännande att följa! 🙂

  PS: En sån där armékniv bor i necessären som alltid får följa med då bagaget ska checkas in. Himla bra att ha med 🙂

  1. Tack! Och visst blir det en bra resa. Känns lite som att komma “hem”. Men lite spänd är jag förvisso.
   Vi drog en lättnads suck igår när vi hämtade passen och med viseringarna. Här är det ju effektivt på Visakontoret när det har börjat rulla.
   DEnna armékniv är guld värd och är med oss alltid när bagaget checkas sin. Vi har även en på plats i Spanien för säkerhets skull för dit reser vi ju bara numer med handbagage.
   Önskar er en fin onsdag.

 2. Förstår att ni sett fram emot denna resa och att det ska bli ett kärt återseende för er. Skönt att alla papper hann bli klara. Nu önskar jag er en behaglig flygresa och ser fram emot att få läsa dina kommande inlägg.

  Kram och ha en fin onsdag!

  1. Tack! Ja, vi har ju i tankarna varit på väg ett tag och höstens resa, som var nära öfrestående, fick vi skjuta upp. Men nu så- DEt ser lovande ut. Väntar med ett glas bubbel på Arlanda på avresa till Helsingfors och sedan vidare mot Peking.
   Vi drog en lättnadens suck igår när visumen var klara.
   Och inlägg kommer dagligen och även en del på Instagram-
   Önslar dig också en bra onsdag-
   Kram!

  1. Muchas gracias! Väntar nu på Arlanda på avgång till Helsingfors. Vi hade gott om tid. Bra så.
   VI är väldigt förväntansfulla och “taggade” så visst blir det bra.
   Kramar från Bosse och mig.

  1. Tack! Nu så! Äntligen är vi på gång till Peking. Och resan hit känns inte alls så lång om man jämför med resan till Bangkok. Och Finnair brukar vara bra.
   Jättetrevligt att du följer med och säkert känner du igen dig en del i bilder och text från ditt besök.
   Och jag är med dig i Bangkok. Blir en bra mix.

 3. Önskar er en fin flygresa till Peking och en bra start på er Pekingvistelse.
  Vi reste med en stor och en mellanstor väska och faktiskt med ett antal kilo till godo.
  Alltid saker som ska med till huset.
  Titti i synnerligen varma Huay Yang.

  1. Tack! Ja, till peking är det inte så långt om man jämför med Bangkok.Våra resväskor vägde 9kg styck, så utrymme finns för lite shopping. Även handbagaget är litet denna gång. Kan också ev. utökas.
   Önskar dig fortsatt fina dagar och du har dt betydligt varmare än vi kommer att få. Men det ser hyfsat ut dagtid i Peking. Så vi hoppas.

 4. Ser framemot att här på bloggen följa med er på er Kina-resa! Ha det nu så bra! Kram /Anna-Carin o Krister

  1. Tack! Vad trevligt att ni följer med oss. Just nu väntar vi på Arlanda på avgång till Helsingfors. Och rapporter kommer.
   Önskar er fortsatt fina dagar.
   Kram och hälsningar från oss båda-

 5. Härligt! Jag ska med förtjusning följa med dig i bloggen på resan. Ett för mig så annorlunda resmål och det verkar också mycket spännande.
  Fint att allt gick att ordna med, och i tid, tänker mest på visumet. En viktig handling som måste finnas med.
  Förstår att ni var lättade och glada då det var klart.
  Jättefina bilder och så färgrika.
  Armékniven, den är ju bara så häftig. Verkar finnas nästan allt som behövs i den vägen. Förstår att det inte går att ha den i handbagaget.
  Apropå din kommentar hos mig. Jag ser gärna att vi ses nu till våren, det skulle jag tycka vore mycket trevligt. Om du har tid och jag får vara frisk.
  Trevlig resa och var rädd om dig.
  Varm kram och många tankar.

  1. Du är så välkommen med och det blir ett helt bloggäng som följer med. Så roligt! Och jag ska ta er med till några av mina smultronställen. Ett kortare inlägg med bilder kommer varje dag och sedan får det bli mer när jag är hemma igen.

   Det ländes så fint att allt klaffade med visumen och så brukar det vara o Kina. Effektivt! Men lite oroliga var vi.
   Vad roligt att du vill ses i vår. Jag önskar ju att du ska vara frisk och orka. Men annars tar vi det en annan dag. Jag tar mig till din fina stad.
   Många tankar itll dig och en stor kram.

 6. Ha det så väldans gott ? vilken upplevelse, nu igen.
  Ser fram emot någon rapport då och då i mån av tid.
  Stor kram och trevlig resa, ?

  1. Tack! Väntar nu i Helsingfors på boarding. Det ska bli så roligt att komma tillbaka. Och mycket som väntar. En kort daglig rapport blir det. Kram!

 7. Spännande att få följa med på Er resa i Kina. Hoppas resan går bra och att allt annat klaffar också. Skönt att Ni hann få klart med visum och pass utan att slippa få panik när det är så nära avresedatumet.

  Kram och trevlig resa

  1. Tack!Vi är själv spända. Fyra år i Peking hade vi och har varot tillbaka fler gånger men det är nu över fyra år sedan. Vi ser verkligen fram emot besöket och vet ju att mycket ändrats men mycket finns också kvar.
   Lite trassel med visumen blev det eftersom det visa vi ville ha gjorde att tiden blev knapp. Men vi vet att det kinesiska fungerar så är dte sagt så är det. Inte direkt så mycket “manana”.
   Just nu är vi över Novosibirsk med dryga fyra timmar kvar till Peking.

 8. Så spännande att hänga med på resan! Jag förstår att du inte har den kniven i handbagaget… 🙂 Då hade den inte varit din speciellt länge till!

  Önskar er en trevlig resa, har just lagt till dig på instagram och kommer att följa dig både där och här.

  1. Tack!Välkommen med.Vi blir mog en grupp känns det so, Jättetrevligt. Just nu är på väg mot ryska Novosibirsk. Klockan är ställd efter pekingtid och visar 02.50 och under fem timmar kvar till Peking.
   Kniven mår bra i det checkade bagaget och det blev lätt, bara nio kg.Makens väska också. Lite utrymme för shopping alltså-
   Vad trevligt att jag finnns på ditt Instagram. Ska se till att du också finns med hos mig. Får bli i morgon när jag kan koppla upp bättre mot internet. Inte helt enkelt högt uppe i det blå.

 9. Härligt att höra att allt blev klart med era visa. Önskar er en underbar resa och som sagt så ser jag framemot dina inlägg. Inget fel på korta inlägg förresten;-)
  Precis som du och Ama så har vi också en schweizisk armékniv med oss vart vi än går/reser. Det kommer liksom alltid väl till pass. Vi brukar dock lägga den i bagaget, då jag blev av med mitt en gång på Heathrow, då jag hade kniven i handbaget. Den konfiskerades av säkerhetskontrollen. Ooooops.

  1. Jadå och vi ver ju av erfarenhet att det kinesiska systemet fungerar. Är det sagt så, gäller det. Men det kund eju ha ändrats.
   Nu har vi checkat varsin väska och med den strålande vikten av 9 kg/väska så kniven är där.Till Spanien har vi ju numer bara handbagage så en kniv fick följa med i bagaget i början av vår tid där. Och man vet aldrig när kniven kan behövas.
   Just nu har jag passerat Uralbergen och har fyra och en halv timme kvar till Peking. Dags för lite vila för den likala tiden just nu i peking är 02.50.
   Trist med din kniv som du blev av med. Hände även dottern på Heaturow. Och lätta att glömma den i handbagaget är ddet.
   Korta inlägg med bilder kommer varje dag och de lite längre spar jag.
   Satsar i morgon på Gemsweekly…

   1. Du verkar ha en väl fungerande wifi på planet där över uralbergen:-) Om man har en blogg behövs det liksom inga böcker/tidningar att läsa längre. Man kan ju blogga i stället:-)))))
    Godnattkram till dig!

    1. God morgon! Är landad i Peking och på hotellet. Blev riktigt rädd ett tag för jag kom inte in på min wp blogg. Men jag har hittat ett sätt. Tror jag…Återstår att se. Just nu fungerar det.
     Jag hann se en film på planet mellan mat, dryck och sömn och lyssnade till ett par sommarpratare. (Internetuppkopplingen var lite svajig på sina ställen. ) Hann även träns på lite kinesiska och det var bra. Redan när vi klev in i taxin behövdes de kunskaperna och det var bra att ha dem aktuella. Prisdiskussioner kan förekomma.
     Hur som helst var det toppen att vi fick vårt rum när vi kom hit klockan nio i morse. (Mitt i natten i Sverige) Vi bor 17 våningar upp och har många skyskrapor att titta på.
     Vi bor också i kvarteret bakom där vi bodde under våra Pekingår.
     Nu väntar en prommis och sedan lite vila. Ja, lite frukost kanske.

 10. Färglatt var det verkligen på de fotona. Bra att allt var i ordning. Hm. En sådan lätt packning har jag inte ens för korta resor på fem mil. 😉 Nu önskar jag dig/er en härlig tripp. Både i luften och på marken.
  Kram Bosse som vaktar slasket i Skåne.

  1. Här kommer en hälsning från luften ovanför Uralbergen och klockan är Pekingtid 02.45. Snart dags öfr en vilostund. Landar i Peking om fyra och en halv timme.
   Visst blev det bra packning! Men jag har utrymme för lite att ta med hem. Har en kort lista.
   Vi ser verkligen fram emot fina dagar i peking och är både spända och förväntansfulla. Och blogginlägg kommer var dag. I kort variant.
   Kram!

 11. Äntligen, som ni har längtat! Önskar er det bästa, njut och sköt om er! Hälsningar från oss båda, vi hörs!

  1. God kväll från luften! Vi är just nu över Uralbergen och har fyra och en halv timme kvar till Peking. Har ställt fram klockan så den är nu 02.40 Visst har vi längtat. Tänker på dig och J och undrar ….Bara så du vet.
   Ha det så bra du kan.
   Hälsningar från oss båda.

  1. Hola! God morgon! nu är vi framme på hotellet och lite möra. Men resan gick galant. Och Airbussen är verkligen häftig.
   Kram och hälsningar från oss båda till er båda.

 12. Trevlig resa, det känns pirrigt i min mage också då jag förstår hur kittlande det är att ge sig ut på en mycket efterlängtad resa, till en plats som haft stor betydelse för er.
  Har ni en plan för er resa, vem ni ska möta och träffa, vad ni vill se, vad ni vill återse, eller åker ni mer på känsla, o gör vad som faller er in? Kommer med spänning att ta del av din resedagbok för en sak är jag säker på, själv kommer jag aldrig till Kina!

  1. God morgon från Peking. Resan gick fint och vi är nu installerade på ett bra hotell i närheten av där vi bodde under våra år här i Peking. Mycket verkar vara sig likt i alla fall just här. Och resan är verkligen efterlängtad. Nu är det fyra år sedan vi var här senast så åren har gått. Vi har några vänner kvar som vi ska träffa och givetvis ska vi en vända till kinesiska muren och vandra. I övrigt tar vi dagarna som de komme roch planerar efter vädret. Men i hittar ju bra i denna gigantiska storstad som verkligen är stpor men också har den gamla charmen kvar.
   Jätteroligt att du är med mig.
   Kram!

 13. Åh, du kan blogga från flyget, imponerande! Snart är ni framme! Hoppas resan har varit bra,såg läckert ut där i kabinen, som jag såg på instagram.
  Ha det nu superhärligt på er resa i Peking! Varma Kramar!

  1. Nja, jag kunde svara på lite kommentarer uppe i luften. Mne lite instabilt var uppkopplingen. Verkar inte helt stabil här på hotellet heller. Men jag hoppas på att kunna göra ett kortare inlägg per dag. Kan tänka mig att det tar tid med bilder så jag får begränsa mig. REsan gick väldigt bra och nu är vi på hotellet och klockan är 10.20 på förmiddagen och en promenad väntar och sedan en tupplur. I Sverige är det ju natt. Tidsskillnaden med 7 timmar påverkar ju.
   Och vi satsar på fina och händelserika dagar.
   Kram!

 14. Åh, så underbart att det äntligen är dags! Det måste vara väldigt speciellt att återse en sådan kär plats som betytt så mycket och där ni bott så länge. Det ska bli riktigt spännande att följa!

  Jag ser på din senaste kommentar här att resan gått bra och ni är framme. Så skönt! Tufft med tidsomställningen men det fixar ni så klart.

  Stor kram och lycka till nu med allt!

  1. Nu är vi på plats och det är jätteroligt. Vi bor i våra gamla kvarter och är är mycket sig likt men också en hel del nytt. TYvärr fungerar inte alls Instagram och internetuppkopplingen är väldigt instabil. Dessutom kommer jag inte alls in på vissa bloggar och särskilt inte om det finns en koppling till Google. Men annat går bra.
   Har sovit 12 timmar i natt och vi är nu redo snart öfr nya äventyr.
   Stor kram och tack för fin peppning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *