Kina Peking

Kvarteret runt i Peking – Följ med och se vad som finns.

Vi bor under denna Pekingvistelse på hotell Holiday Inn Express, Dongzhimen, ett bra och fräscht hotell  mitt i stan, och med närhet till mycket. En klar fördel för oss är att hotellet ligger i  stort sett bakom kvarteret där vi bodde under de nästan fyra år vi tillbringade här.  Så detta var och är verkligen våra kvarter.

Bra buss och tunnelbaneförbindelser finns nära. (Ca 500 meter bort) Även prisbilden är bra och dubbel/enkelrummen kostar mellan 575 sek och upp till 800 inklusive frukost och beror på standarden på rummen. Men den är överlag bra. Kostnaden är för hela rummet och inte per person som ofta visas i Sverige)

Vi bor nu på ett hotell i Peking som ligger i det kvarteret där vi tidigare bodde. Gammalt möter nytt. Utsikt från vårt hotellrun söderut. Höghus, skyskrapor och låga hus samsas fint. Kvarteret känns välbekant .

Runt kvarteret

Peking, eller Beijing på kinesiska, är en stor stad med ca 23 miljoner invånare som är  fördelade på stor yta. Flera “ringvägar” leder runt stan men trafiken inne i själva Peking är oerhört intensiv och antalet bilar har ökat markant sedan jag var här förra gången för fyra år sedan. Dock har jag idag sett sett väldigt många små bilar av olika modeller och de tystgående elmopparna har också markant ökat.

Hotellrumsutsikten österut. Även här blandad bebyggelse.

Så själva hotellet. Vi bor 17 trappor upp (näst högst upp och har inte ännu provat att gå upp)

Dags för mat, middag Och här föll valet på en restaurang i kvarteret, några hundra meter från hotellet, som serverar rätter från södra Kina, från Sizhuanprovinsen.En verkligt lokal restaurang och där vi var de enda ickekineserna. Gott, trevligt och billigt i våra ögon, även om priserna har gått upp här också.  Och med den svenska kronans låga värde just nu blir det dyrare. (Idag kostar 1 yuan 1.30 -1.40 i sek beroende på om man tar ut med bankkort här eller via en växlingsfirma eller bank hemma. Billigast är att ta ut pengar här på plats och det kan göras på flygplatsen

Trevlig restaurang med riktigt god mat.

Kvällens middag blev ett par favoriträtter – “gong bao jiding” kycklingfilé i bitar i en speciell sås med purjolök, nötter och chilli som med fördel kan plockas bort.  De, lite genom tillagningen, “skrumpna bönorna” och broccoli stekt med vitlök. Ris beställde vi men var helt överfldigt och öl till. Kinesiskt sådant. Och priset för middagen för två blev 135 kr.

Gott!

Dags för en kvällspromenad  och här möter det nya det gamla. Kontrasterna finns hela tiden närvarande och är en stor del av Pekings charm.

Och vill man besöka ett lokalt gatukök och inhandla helt nygjorda “dumplings” så går det bra. Finns gott om dem. 

Här på vår “gamla gata” finns mycket nytt och huset längst bort skiftar ständigt i färg och lyser upp.

 In bland hutongerna

Några hundra meter bort, men i vårt kvarter, möter oss smala gränder i ett bevarat hutongområde. Här känns det som om livet går sin gilla gång och med storstadens brus som granne.  Nu är inte just detta ett “exklusivt” hutongområde…Sådana finns också-

Gammal möter nytt i kvarteret där vi nu bor i Peking.

De gula cyklarna som syns är alla  “hyrcyklar” och detta är tämligen nytt. Det finns mängder av dem i stan och de verkar hyras ut en hel del. Har inte ännu förstått hur man gör för instruktionerna är på kinesiska. Men det ska göras. Här har även bilar trängt sig in. De röda lyktorna som är uppsatta, finns i hela Peking  är kanske kvar från det nyligen avslutade kinesiska nyårsfirandet.  Troligt är också att de är uppsatta eftersom det nu i Peking är en stor partikonferens. Lyser och piggar upp gör de.

Toaletter finns ofta i gränderna mellan husen och är allmänna.

De flesta av dessa hutonghus, i mindre exklusiva områden, har inte privata toaletter utan det är de allmänna som gäller. Säkert har några installerat privata men dessa finns att tillgå och används flitigt. (Det finns fler så risk för köbildning är minimal. ) Här är inte heller el standard.

Skenet till höger  kommer från vårt hotell så detta hutongområde är alltså “nästgårds”

Grindar leder in till området och kanske stängs de nattetid. Vi stannade inte så länge att vi såg hur det blev. Sen undrar vi vad som står på skylten…

Alldeles utanför grinden står dessa taximopeder och väntar. Men vi gick de få metrarna hem till hotellet.

Jag är glad så kanske räknas detta som ett glatt inlägg. Bloggvännen Gärdsmygen har föreslagit en färgglad vecka. Och visst är det trevligt.

PS

Tyvärr kommer jag fortfarande inte in på flera av de bloggar som har något som helst med Google att göra och har sett att flear av blogspots bloggar har det. Och det gäller även ett fåtal wp-bloggar. Trist, men inget jag kan påverka. Allt som har förbindelse med Google är spärrat. (Men lånar jag makens padda kan jag ha tur och via lite “special” nå några bloggar. )

Instagram når jag inte alls. Inte för närvarande.

39 svar på ”Kvarteret runt i Peking – Följ med och se vad som finns.”

 1. Tack för en trevlig rundvandring i era kvarter. Spännande att se hur det ser ut i olika områden. Jag tycker det är charmigt när gammalt och nytt blandas så att det inte bara är skyskrapor. Maten lät väldigt god och prisvärt får man säga att den var. Även hotellet hade ett bra pris. Skönt att det ligger centralt men det är ett krav som vi ställer numera. Även om kommunikationerna är bra så är det ändå skönt att bo i centrum.

  Kram och ha det fortsatt gott!

  1. Här i stan är det just blandningen som är så charmig och den finns kvar. Men trafiken och bilarna har verkligen ökat och det känns verkligt osäkert just nu att cykla. Men vi ska nog försöka hyra cykel.
   Att bo centralt är viktigt och Peking känner vi ju väl till och visst var vi skulle bo. Våra gamla kvarter känns “still going strong”.
   Trevlig kväll.
   (Och din blogg når jag lätt….)

 2. Tack för trevligt inlägg.
  Intressant det med hutonghus.
  alltid lär man sig något nytt.
  Vi ska ju till Hong Kong innan vi flyger till Umeå via Helsingfors.
  Vad jag vet är google inte spärrat där.
  Titti

  1. Vad roligt att du är med hit!
   Här finns mycket av det mesta och det är skönt att känna sig hemma för det är ju en stor stad. Vad gäller Hong Kong vet jag inte om Google eller det som nämns i det smmanhanget är spärrat. Men det finns ju vpn tunnlar. Nu är vi här så kort tid att det får gå bra ändå. Det är ju också stor partikongress nu i Peking och kanske är mycket då skärpt. Men å andra sidan kan saker spärras från en dag till en annan. Google är ju spärrat i flera länder vad jag vet…
   Ha det bra och njut. Och trevligt blir det med ett besök i H.K. innan hemresan. Vi har varit ädr föer gånger och det är en spännande stad.

 3. Vilken härlig rundvandring i “dina” kvarter! Gillar blandningen av skyskrapor, låghus och hutonger. Läckert och färgglatt. Ja, och maten gillar jag också. Den rätten brukar min man äter på Jappi, men jag utgår ifrån att din kyckling var betydligt mera autentisk.
  Synd att vi blogspottare och Google inte gillas av och i Kina. Men huvudsaken är ju att vi kan följa dig härifrån:-)

  1. Du hade gillat att vara med här. Och det är just blandningen av allt som vi verkligen gillar. Restaurang Jappi ska jag pröva vid tillfälle, verkar passa mig bra.
   Jättetrist med att jag inte via min dator kan nå alla blogspottare. Några fungerar men då finn sinte Google med. Även en del WP bloggar når jag inte heller. Men jag kan få till ett “hål” ibland i makens padda.Så jag kommer att titta in. Vill ju läsa hos dig…

 4. Så roligt att få se lite hur ni har det! Väntar såklart på ännu mer både bilder och info….men förstår att det är svårt att få till det när det inte fungerar.
  Stor kram och njut och ha det så trevligt!

  1. Vi har det riktigt bra! Ohc nu har jag fått till det med min blogg. Men att kommentera och läsa hos dig är svårt. Lyckades läsa idag men vet inte om kommentaren kom fram. Din blogg har något med Google att öra och då är det jättesvårt för de är blockade här. Men Amas fungerar bra så jag vet inte.
   Instagram kommer jag inte åt.
   Stor kram och trelvig helg.
   I morgon ska vi till muren. Så roligt att traska runt på ett “underverk”.

 5. Häftigt att du är tillbaks i gamla välkända kvarter. Alltid roligast (om hissen funkar) att bo högt. Du får gå upp på 18:e eller om det finns en takvåning och plåta någongång. 🙂 Väntade du in tills det blev ett “blått hus”? Eller tog du många olika kort och valde sedan det blå? Är toaletterna fräscha?
  Jag tror grinden stängs/låses.
  Jag trodde du kunde skriftspråket flytande? 😉
  Kram från ett stormigt Ystad. Just nu snöar det. Brrr!

  1. Hej Bosse! DEt är verkligen fint att vara tillbaka här i dessa välkända kvarter. Ska se i morgon om solen skiner om jag kan komma upp till en takterrass.Men annars ska vi en dag till ett hotell i stan med närmare 60 våningar så då bör det kunna bli bra bilder. Eller också blir det både och.
   Jag väntade inte på att huset skule bli blått utan tog flera bilder och den som blev bäst var blå. Märkligt, jag som gillar blått.
   Vad gäller toaletter kan deras fräschhet variera. Men oftast helt ok. De är dessutom helt kostnadsfria att använda. Dock har man med eget toapapper.
   Oh, nej – några tecken läser jag inte. Är glad att jag ens kommer ihåg en del fraser och fler kommer nu fram när jag använder det lilla jag kan av språket.
   Tyvärr kan jag inte läsa din blogg via min dator men jag läste den igår via makens padda som har en “tunnel”. Google är helt blockat i Kina och bloggar som har något med Google att göra kan inte nås. Vet inte om min kommentar gick fram, men ishockeyspel har jag spelat mycket och alltid gillat.
   Stor kram från ett Peking där det ifag har varit -2 på morgonen och snöat.

 6. Tusen tack för en ur trevlig tur men jag tycker det ser lite västerländskt ut på vissa ställen. Hur känner du nu när ni är där? återkommer ju ett av dina favorit ställen om jag uppfattat det rätt från förr …härligt Ditte kram

  1. Vissa ställen här är nog mer västerländska än västerländerna i sig. Annat inte alls. Det är just kontrasterna som gör Peking så spännande. Här finns precis allt av allt och lite till. Peking är ju en toppmodern stad och både vad gäller bilar, märkesbutiker, hotell, bostadsområden, hus, villor, restauranger m.m. Men hela tiden finns det gamla med. Sida vid sida.
   Visst är Peking “min stad” på många sätt och en del av mitt hjärta finns här.
   Kram!

 7. Så härligt att du har kommit på plats i Peking. Så intressant inlägg för en som inte visste vad Hottong betyder. Otroligt spännande att få följa med dig på turen och se var du bor. Vilken kontrast när det gäller Peking storstad och Hottongkvarteren. Även maten ser aptitlig ut för en som gillar kinamat=)
  Kram

  1. Det känns väldans bra att vara tillbaka i Peking. Och här finns verkligen all blandning av gammalt och nytt och sida vid sida och detta gör staden så levande. Hutongerna är ju gamla och finns kvar i innerstan. Många har dock också rivits för att ge plats för skyskrapor.
   Vi är ju väldigt förtjusta i asiatisk mat och så även den knesiska, men här går alla nationaliteters mat att få. (Kanske inte den skandinaviska, men i överigt finns alllt och lite till. Stort urval!
   kram och trevlig helg!

 8. Gokväll!
  Vet inte vad du har för tid?
  Tack för fina bilder och trevlig rundtur. Måste vara härligt att bo nära i kända kvarter.
  Kram/A-K

  1. God sen eftermiddag! Här är klockan nu 16.30 – lördag eftermiddag. Sju timmar före Sverige. Vi har det väldans bra och het perfekt att bo i kända kvarter och lätt med kommunikationer (buss, tunnelbana) Vi kan också promenera till mycket och då hinner man också titta och ta in allt.
   Kram och många hälsningar till dig från oss båda.

 9. Hej, jag njuter kolossalt av dina fina och informativa inlägg från landetlångtbortifrån. Det märks tydligt att du är pedagog för allt är så lättfattligt och strukturerat, samtidigt skrivet med värme och omsorg om läsarna. Hutongområdena lät spännande, och jag är imponerad av toalettinstallationerna som gör att det känns rent och hygieniskt även i trånga gamla områden. Jag förmodar att ni tänker drista er till att hyra cykel vad det lider…
  Har du något “favoritkök” i Kina? Har fått lära mig att det stora landet har väldigt olika matkulturer i olika delar av landet. Dumplings skulle jag gärna äta, hur är det med insektsmarknaden på gatorna? Är det kanske i andra asiatiska länder eller förekommer de även i Kina. Tänker typ friterade syrsor, stekta myror hihi o annat exotiskt ur djurvärlden.
  Kram från ett isande kallt Dalarna

  1. God eftermiddag! Här har klockan hinnit bli 16.30 lördag eftermiddag och hos dig är det förmiddag. Har just kommit tillbaka från en tur till den kinesiska muren och där vandrat i snö. En märklig upplevelse. (Inlägg kommer under dagen=
   Jag är så glad för att vara tillbaka här i Peking och vill berätta om lite av varje som jag nu upplever här. Trist att jag själv inte kan lösa alla bloggar. (Blockade eftersom något med Google finns med och G är stängt här.)
   Vi ska försöka klura ut hur man hyr cykel. Ett speciellt kort behövs och jag måste få veta var det kan köpas. Me det ska nog gå. Ger inte upp så lätt. Vad gäller favoritkök här i detta stora land så är jag förtjust i mat från södra Kina. Maten i Peking kan vara mer mäktig. Dumplings tycker jag om och med tunt hölje (deg)- Jag är själv ganska bra på att laga dem och har lärt mig av min kinesiska lärare. De finns i olika varianter och över hela Kina. Väldigt populära. Här på hotellet kan de även fås till frukost. Vad gäller insektsmarknaden är mest för turister, har inte sett att så många pekingbor är intresserade.
   Önskar dig en fin lördag. Och du! Här var det -2 i morse. Men inte längre, +3 när jag tittar ut. Dock olika nyanser av grått.
   Skickar en varm kram!

 10. Kina är billigt att turista i för oss svenskar, förstår jag. Men hur är levnadsstandarden för kineserna? Lika hög som i Sverige?

  Jättespännande att få ta del av text och bilder i din rundvandring, matrecept, hutongområde och vad mer kommer jg att lära mig 🙂 Vackra bilder, blandad bebyggelse, lågt och högt… bo på 17 våningen, ja, då gäller det att hissystemet inte pajar 🙂 Ha det fortsatt bra!

  1. DEt har blivit dyrare, men är fortfarande billigt. Här är levnadsstandarden bland en del väldigt hög, betydligt högre än i Sverige. Och hos andra är den betydligt sämre. Och sen finns en medelklass här också. Sedan är det stora skillnader å storstadsområdet och utanför det. En hel del fattigdom finns det också.
   Stora variationer alltså.
   Roligt att du följer med oss.
   Idag väntar kinesiska muren.

 11. Jag är så glad över att få ta del av dina inlägg, så det räcker gott för mig. Allt annat är plus.
  Vad intressant! Oj, här ville jag vara och undersöka. Såg väldigt mysigt och annorlunda ut, riktigt som en annan värld. Ja, tala om skilda världar. Jag har ju avslöjat att jag åker till ISA och det är nåt helt annat.

  Varm kram och må så gott!

  1. Jätteroligt att du är med här och traskar runt. Du hade tyckt om det.
   Ja, du har din resa som närmar sig och jag förstår att det ska bli jätteroligt. Och nog är det skilland på och mellan länderna alltid.
   Vi känner ju igen mycket här och kontrasterna i stadsbilden med allt är stora.
   Ha det bra du också!
   Kram!

 12. Spännande inlägg i synnerhet jämförelsen om Kina nu och för några år sedan. Det säger något om Kinas väldiga tillväxt. Märker du någon skillnad på luftkvaliteten?

  1. Tack! Luftens kvalité varierar en hel del och bl.a med vindarna. Även när vi flyttade hem 2010 så varierade den och antalet bilar i stan har inte minskat. Vi har varit tillbaka flera gånger sedan dess och 2013, i slutet av året var senaste gången och luften varierade även då. Men sedan 2008 är det inte längre koleldning, industroerna ligger utanför stan och de flesta bussar är trådbussar. Mycket görs för att komma till rätta med luften men visst är bilarna i stan ett stort dilemma. Många ringvägar finns, men trafiken är en dtor del.
   Nu har luften varit “bra” sen vi kom, den mäts ju varje dag flera gånger om den kan variera.

 13. Du ser så fin och glad ut på bilden! Tack för rundvandringen i närområdet. Mycket intressant.
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Det är väldigt roligtatt vara här så glädjen är stor. Trevligt att du gick med i kvarteret.
   Idag väntar “Muren” på oss, Eller snarare tvärt om.
   Karm! Trevlig helg!

 14. Tack Ditte för att du låter oss följa med i denna, för mig exotiska miljö! Så intressant och så spännande! Jag har aldrig haft någon längtan dit … men det är roligt att få uppleva denna jättelika stad så här på avstånd. Jag som är nästan lite folkskygg och en ensamvarg och som inte alls gillar hus som ändrar färg skulle nog känna mig malplacerad där – men som sagt … såå spännande så här via dina inlägg!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jag kan förstå dig. Och många människor är det helt klart. Men en väldigt fin stämning och vänlighet och hjälpsamhet som jag kan sakna hemma.
   Bra att du kan resa med mig och jag delar gärna med mig. Detta är en av de många saker som jag tycker är så bra med “Blogglandia” att vi kan dela med oss till varandra och lära av varandra och läsa bloggar för att det är trevligt. Har just återkommit från en tur till kinesiska muten och det är första gång av alla jag varit där i snö. En upplvelse det också.
   Ha det bra du också!
   Kram!

 15. Så bra ni har det och kul att ni bor på “hemmaplan” också, men det var nog inte en tillfällighet gissar jag 🙂
  När vi var i Peking 1994 så var det inte alls så mycket bilar, däremot en myriad med cyklar…
  Trist att det krånglar så med internet, det är ju oerhört irriterande när man inte är fri att göra som man vill där i cyberspace. Är det på hotellet det är så, eller är det restriktioner i hela Peking/Kina? Gissar på det senare, va?

  Ha det fortsatt bra!

  1. Nej, ingen tillfällighet alls att vi bor här. Ett mycket medvetet val.
   Bilarna har verkligen ökat och så även sedan jag var jär 2013. Och ökningen fortsätter. Var här första gången 1993 och då var det otroligt många cuklar. Idag har en del cyklar bytts ut mot tystgående elmoppar som det kryllar av. DE hörs inte när de kommer så jag räknar med att de väjer för mig. Vad gäller bilar är det ju stooora bilar det är frågan om. Vad gäller blockningen av Google gäller det hela Kina och även i en del andra länder i världen. Din blogg kan jag läsa utan problem, men inte Amis och en del andra. Vad gäller blogspot kan jag också läsa vissa.
   Men har bloggen något samröre med Google funkar det inte.Men med en tunnel kan det gå-
   Att internet är instbabilt nu beror med största sannolikhet på den stora partiledarkonferensen här, men den slutar om ett par dagar .
   Idag har vi besökt muren i snö och det var en speciell känsla. Har inte gjort det tidigare.
   Ha det bra ni också-

  1. Ja, nu vet du lite mer. Och idag har vi mött muren i snö. Första gången dte har hänt oss. Men spännande det också.
   Kram!

 16. Det måste vara underbart att vandra runt i sina gamla hemtrakter. Precis som i många andra storstäder ändras gatubilderna rätt snabbt, det rivs och byggs i en rasande fart. Bra i alla fall att hutongerna får vara kvar även om säkert många redan försvunnit.
  Har hört om det där med hyrcyklar, här bor flera svenskar som tidigare bott i Peking eller Shanghai.

  1. Det är verkligen roligt att vara tillbaka här. Vi bodde här ju i nästan fyra år. Visserligen har jag varit tillbaka några gånger sedan vi flyttade hem 2010, men senaste gången var 2013 så mycket har hänt. Men mycket är sig också likt.
   HYrcyklar är det extremt gott om och de används, men jag vet ännu inte hur jag ska kunna hyra en . Har sett att mobiler används, men tror inte min svenska fungerar riktigt. Men vi har inte gett upp.
   Många hutonger har rivits men många är också kulturmärkta och får vara kvar. Bra, tycker jag.
   Kul att du har vänner i Bangkok som bott här. (Undrar så om du känner Emma och Matt..)

 17. Färgglad vecka, jamen så alldeles klart!
  Matglad också till mer än överkomligt pris å så är det där med pinnar då 🙂
  Och du Ditte inte är det nån fara att du inte når min blogg – du har ju fullt av upplevelser ändå och vi får ta del av det är behållning så det håller tycker jag.
  Stor kram!

  1. Färger piggar upp!
   Och just i dessa kvarter bodde vi ju så det är extra roligt att vara tillbaka.
   Jag vill ju titta in hos dig, men det låter sig inte göras.Tyvärr.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *