Stockholm

Gamla stan – Stockholms “juligaste” stadsdel”

Nu har startskottet gått  och Gamla stans hantverkare, butiker, caféer, restauranger och gallerier välkomnar oss alla till Stockholms äldsta utomhusgalleria. Och som “Gamla stan i samverkan” uttrycker sig är man nu rustad för fina promenader i kullerstensgränderna. Givetvis är det avstånd och hänsyn som gäller.  Mycket är ändrat i år och julmarknaden på Stortorget är inställd. “Den levande julkalendern” med lucköppning från den 1/12 kommer i år att ske digitalt. “Den levande kalendern” och annat som är på gång i Stockholm kan man läsa om här på “Visit Stockholm”.

Jag är absolut ingen “julig person” men jag tycker samtidigt att det är viktigt att Gamla stan, Stockholms historiska centrum, överlever . Under våren var det väldigt ödsligt här och sedan blev det ett mindre uppsving under sommaren.  Men besökarna under hösten har varit få och det trots att det inte varit svårigheter med avstånden. Och när jag var här, passerade, för ca en vecka sedan kändes det som jag och Gamla stan.

Så här såg det ut här i går.Välkomna med.

Stockholm. Gamla stan. Österlånggatan. Och julbelysningen är på plats och lyser svagt. Österlånggatan i Gamla stan tidigt onsdag eftermiddag. Ett sällskap i rörelse och några som sitter på en uteservering och äter lunch.

Gamla stan i julbelysning

Österlånggatan norrut. Kungliga slottet skymtar i bakgrunden. Och även här sitter några utomhus. Kallt är det ju inte direkt med +10 grader i slutet av november. 

Jag vänder vid slottet och tar mig söderut längs Österlånggatan.

Stockholm. Gamla stan. Österlånggatan. Gott om ljuspunkter i frrm av olika belysningar.Och visst är det  gott om både tända granar och julbelysning här i Gamla stan. Gott om plats är det också. Men det känns märkligt öde.

Nej! Trängseln obefintlig

Jag tittar ner i några gränder och även här finns små julgranar.

Österlånggatan går från Slottet till Järntorget. Här vid de röda markiserna ligger Sundbergs konditori, som kallar sig Stockholms äldsta, från 1785 och som fortfarande är i drift.

Gamla stan och Järntorget. Gatan rakt fram ligger Västerlånggatan. här den sydligaste delen av den. 

Järntorget

var förr en livlig handelsplats och det p.g.a. närheten till hamnarna både vid Mälaren och Saltsjön. Och här såldes bl.a. jär som skulle på export. Därav namnet.

Här på Järntorget, alldeles nära restaurang “Den Gyldene Freden,”  finns en staty av Evert Taube. Sedan länge är det Svenska Akademien som driver och äger restaurangen och fick den i gåva av konstnären Anders Zorn i början av 1900-talet.Statyn är gjord av konstnären Karl Göte Bejemark 1985 och skall föreställa Evert som väntar på en taxi. Men,enligt de som kände honom har Evert aldrig väntat på en taxi. Det var alltid taxin som väntade på honom.

Stockholm. Gamla stan. Evert Taube son staty helt nära stamkrogen "Den Gyldene Fredan"Evert Taube i Gamla stan helt nära sin stamkrog, Den Gyldene Freden, vid Järntorget.

 

Stortorget

i Gamla stan som  både i historisk tid och nutid samlat många besökare var också öde. Kändes så sorgligt. Här vid Stortorget byggdes rådhuset och därifrån utgick gator mot stadsportarna. Här finns också ett av de äldsta husen i Stockholm, det “Schantzka huset” från 1600-talet, huset som är rosa-rött. Namnet är efter byggmästare Schanz. Runt husets  fönstren finns totalt 94 stenar och dessa lär symbolisera de 94 människor som blev halshuggna här på Stortorget vid Stockholms blodbad 1520.

Här på Stortorget, vid Stortorgsbrunnen, låg Stockholms nollpunkt och det var härifrån alla avstånd  för landets vägar till och från huvudstaden mättes.

Stockholm. Gamla stan. Stortorget. Och det var här Stockholms blodbad ägde rum 1520. Stortorget och man kan se  Stortorgsbrunnen skymta bakom granen. Redan på medeltiden fanns här en brunn där invånarna i Gamla stan kunde hämta vatten. Nuvarande brunn är från 1700-talet.  Inte mycket rörelse här heller. Så sorgligt.

Hemåt

Skymningen sänker sig sakta och så redan innan klockan är 15. Jag bestämmer mig för att dra mig hemåt till Södermalm. Passerar Västerlånggatan, där det “förr” kunde vara många människor i omlopp. Numer tämligen öde.

Stockholm. Gamla stan. Västerlånggatan . Få besökare även här. Så trist. Västerlånggatan i Gamla stan. Några få besökare fanns här. Men tonvikt på få.

Innan jag lämnade Gamla stan stannade jag till vid Christoffers blommor.

Såg att butiken nu hade utökat butiken även till andra sidan gränden. Roligt! Och här såg jag också en del kunder. Än roligare. För egen del köpte jag med mig ett par julrosor hem. Och här finns så mycket fint som både lyser och piggar upp.

 

 

32 svar på ”Gamla stan – Stockholms “juligaste” stadsdel””

 1. Tack för trevlig om än “öde” promenad.
  Christoffers blommor gjorde en brudbukett åt mig, i mitt “förra liv”.
  Ser jättefint ut där.
  Maken kom hem imorse med en enormt stor julstjärna/blomma.
  Undrar var han tänkte den ska stå och stor kruka saknas, men fin är den!
  Får hitta på något.
  Den där Margareta verkar vara en mindre trevlig person….Fy för sådant.
  Nu promenad innan det mörknar.

  1. Kul att du följde med. Ja, öde är det i alla fall vissa dagar och tider. Christoffers blommor är så bra . Har en butik här på Söder också. På Södermannagatan.
   Vad roligt med en så stor julstjärna. Kanske får en kruka inhandlas eller kanske du har något annat kärl till den.
   Ja, detta med dessa mail är trist. Och extra för de som får sin mail kapad.
   Här är det dags för dagens runda nr 2.
   Trevlig torsdag.

 2. Ganska folktomt, men bra att folk tänker sig för i dessa tider.
  Fick samma mejl för ett tag sen med underskrift från vår vän P. Förstod att det var bluff men ringde genast upp henne . Man får hoppas att ingen går på det.
  Stor kram

  1. Absolut! Och att vara ute, röra sig och hålla avstånd är ju bara bra. Brukar hitta bra och “luftiga” platser där jag rör mig. Vad gäller mailet fick jag ett liknande från P för länge sen. Jag ringde också och visste ju att det var fel. Men så trist att få mailen kapad. Detta var från någon jag absolut inte ens känner. Hoppas ingen går på det.
   Stor kram och många tankar till er.

 3. Trist att det ska vara så tomt i Gamla stan. Men det är som det är.
  Jag var ute här i stan förut och det var en hel del juligt på gång. En del personer ute och var nyfikna. Toppenväder, så jag drog mig ner till älva också.
  Fick köpt mitt Glühwein också.
  Drömstadslimpan, ja jag gjorde hälften av receptet förra gången, men formen var nog för stor, så nu gjorde jag hela och det blev perfekt just i den formen.
  Usch, fy fasen för detta bluffmail. Två gånger om har jag fått exakt samma meddelande, men avsändaren har då varit min ene reseledare mailet gick väl till hela hans kontaktlista.
  Trevlig torsdag!
  Stor kram!

  1. Drömstadlimpan tyckte vi också om men gjorde den mindre söt och det blev väldigt gott det också. Tog honung i stället för sirap och mindre mängd och likaså osockrade rörörda lingom, hälften av mängden i receptet. min form passade bra och gör man halv sats kan ju brödet brödet bli lite “platt” om formen är för stor. Kul att du blev nöjd.
   Mycket fin belysning och vackert pyntat var det i Gamla stan. Verkligen. Men inte så många besökare. Kanske blir det fler i helgen. En del jobbar ju.
   Bluffmail är trista och det är än värre för alla som får sin mail kapad.
   Har varit ute ett par vändor idag. Så skönt och det blev nästan 10 km. Dock ingen sol förrän på em. Men frisk luft gör mycket till för välbefinnandet i både kropp och knopp. Ont har jag förvisso i ryggen men det är ju inte farligt i sig.
   Trevlig fortsatt torsdag,
   Stor kram

 4. Så roligt att få vandra i Gamla stan igen! Jag var där för väldigt många år sen, men kände igen många av husen och gränderna. Jag var där vid juletid och det var så upplyst och fint pyntat. Bluffmailen är ett elände, som vi nog tyvärr får dras med i tid och evighet. Karm

  1. Jättetrevligt att du gick med. Jag är ju ofta här och var så också innan pandemin slog till. Men nu känns det så öde. någom trängsel är det absolut inte och många butiker, caféer och hantverkare får slå igen.
   Trist med dessa bluffmail och detta var ju inte ens från ett namn jag kände igen. Vem tror att man skulle skicka pengar till en okänd. Jag skulle ju inte göra det ens om namnet var bekant. Hoppas ingen går på det. Här i stan har också mail om paket kommit med Post Nord som avsändare. Ren bluff det också-De vill att man ska betala för att lösa ut ett paket…Ja, man kan bli trött
   Önskar dig en fin torsdag.
   kram

 5. Tack för en trevlig promenad i Gamla stan. Där är alltid fint men under advent och jultid är det extra mysigt. Jag hoppas verkligen att vi kan hälsa på sonen snart men innan jul blir det inte. Skönt att det är så pass milt för då fungerar det att fika utomhus.

  Alltså, hur dumma tror bedragarna att vi är? Vem skulle frivilligt låna ut den summan tänker jag? Det är så irriterande med alla bluffmail som skickas. Dock har vi varit väldigt förskonade ändå.

  Kram och god kväll!

  1. Jag tar ofta en sväng inom Gamla stan men när jag varit här nu har det varit väl ödsligt. Känner för alla handlare som verkligen gör att för att det ska vara fint och trevligt. Att det är milt är ett plus för det satt gäster här och där och både fikade och åt en sen lunch-
   Så roligt med sonens lägenhet. Men i vår så ska det väl ha lagt sig så att det kan bli en tur till huvudstaden.
   Jag har bara fått ett bluffmail tidigare men då “kände” jag ändå till namnet på den som sades ha skickat det. Och någon hade kapat hennes mail. Illa när sådant händer. Nu hade jag ingen aning om någon av personerna som förekom här.
   Vet också att Post Nord har använts för bluffmail.
   Önskar dig en fin kväll-
   Kram

 6. Behållningen av det här inlägget är helt klart sista bilden med Christoffers Blommor. Så läckert “dekorerat” och dessutom är det liv i bilden tack vare människorna. Minns dina bilder under våren och det var ju lika deprimerande som de här. Ja du förstår säkert att jag inte menar kvalitén på bilderna utan det ödsliga innehållet. Det gör nästan ont i mig. Åsså har man satt upp och ställt ut julpyntet tidigt där också. Men för vem… Nej, det här året är verkligen ett skitår rakt igenom. Undrar hur näringsidkarna har klarat sig i Gamla Stan. Många hantverksbutiker är ju helt beroende av turister och högtider för affärerna. Å jul är ju en sådan högtid…

  1. Hos Christoffers blommor handlar jag då och då och det är alltid kvalité på de blommor man köper och det vare sig det är snittblommor eller krukväxter-
   Visst är det bedrövligt att Gamla stan är så öde men jag vet att det är fler besökare här under helgerna. (Berättade man för mig) Så var det också när jag en vardag såg NK.s julskyltning, nästan ingen där och på helgen gick det att läsa att det var trängsel. Men flera jag pratat med, som har butiker och caféer här, är förtvivlade- Jag försökte verkligen hitta det mer livfulla och rörde mig runt stora delar av Gamla stan.Mne mer livfullt än så här blev det inte igår.

 7. Tack för ännu en trevlig promenad! De smala gatorna och torgen i Gamla stan ser verkligen folktomma ut. Trist förstås, men det är ju bra att det inte är trängsel. Dock lider jag med affärsinnehavarna som måste ha väldigt jobbigt nu.
  Obehagligt med bluffmail! Har också fått, men det är ett tag sen och avsänt från ett annat namn.
  Kram

  1. Jag gör som klockan. Går och går och samlar krafter för en ev. ryggoperation.Och att strosa i Gamla stan är trevligt även om det är sorgligt öde. Men jag fick höra att det är lite mer folk på helgerna. Och jag är oftast här på vardagar och det finns ju de som fortfarande går till sina jobb. Alla kan ju inte sitta hemma och “knappa på datorer”.
   Bluffmail är trist och så speciellt för jag kände ingen av dem som det gällde. Men även de som gör det hoppas jag begriper att det är bluff.
   Önskar dig en bra kväll. Här blir det renskvsgryta med extra sting och smak av trattkantareller. Plus lite rårörda lingon som jag plockade i augusti på Högbo bruk-
   Kram

 8. Fina bilder från Gamla och det finns något fridfullt i att det är få personer på bilderna.
  Bilderna kommer att bli något att se tillbaka på och minnas oåret 2020.
  Senast vi var i Stockholm köpte vi fika på Sundbergs konditori och satt på deras uteservering på Järntorget. Det var en solig och varm dag med mycket folk i rörelse.
  Så trött man blir på dessa spammail.

  1. Ja, visst känns det som ett oår i år- På många sätt Jag har ju varit i Gamla stan minst varannan vecka sedan april- Och i augusti var det ett litet uppsving. Hoppas att kanske fler tar sig en tur hit på helgerna. Antar ju att en del inte jobbar hemifrån och inte fritt kan disponera sin tid.
   Vad roligt att du varit på Sundbergs. Jodå, jag har också suttit där några gånger.
   Ja, mailen är trista och hoppas ingen går på dem. Och den här personen har varit ute förr i “hetluften” såg jag när jag googlade.

 9. Tack för lite färska bilder från gamla stan! Underbart vackert! Ser att du fått med restaurangen där på Österlånggatan 17 där vi firade yngsta sonen i augusti!
  Bluffmail känner jag igen, har också fått några genom åren, man tror inte det är sant att folk går på såna mail.

  Svar; Ja, en sån där kåpa över låset minns jag att vi hade när jag bodde i Hofors. Vi har ju ingen brevlåda på dörren, våra brevlådor finns nere i entrén. Men vi har förstått att vi inte har de bästa säkerhetsdörrarna, och kanske hade de som fick inbrott bara låst ett lås, och inte “polislåset”, och då är det lätt att komma in, tyvärr! Föreningen ska nu kontakta nåt säkerhetsbolag och komma fram till vad vi ska göra! Inbrott är ju inte kul.
  Må så gott!
  Kram

  1. Jag är ju här nu och då och har så varit sedan i april. Men så sorgligt att är så öde. I Augusti var det lite bättre och kanske nu också. På helgerna. Antar att många jobbar på vardagar, den här tiden när jag var där- Och visst minns jag när ni var här och firade yngste sonen på Österlånggatan.
   Trist att folk ska få sin mail kapad och det ställer ju till det. Hoppas inga går på mailen men får någon ett liknande som sägs vara från en släkting kanske någon äldre-äldre ändå går på det.
   Bra att ni inte har brevlåda i dörren. Men polisen som var här berättade att just brevlådan eller låset var den väg tjuvar ofta tog.
   Bra att er förening tar tag i det hela så att något händer innan det händer något mer.
   Kram! Ha det bra du också

  1. Tack! Jag trivs i Gamla stan och historien är alltid närvarande. Väldigt trist att det är så öde för handlarna har verkligen gjort fint med belysning och granar. Men jag vet att det är fler besökare på helger, men trångt blir det ju inte. När jag såg NK:s julskyltning var vi åtta stycken där plus en förskolegrupp och nu i helgen läste jag att det var trängsel. Men trängsel blir det inte i Gamla stan.

 10. Ja det ser verkligen ödsligt ut=( Vill bara gå tillbaka till normalitet.
  Sundbergscafe har jag tagit en fika så det känns igen=) Däremot blombutiken har jag inte besökt men så mysigt det ser ut med all skyltning inför jul. Det enda som livar upp så här års är ljuset från all juldekor i fönster.
  Ha det gott och en trevlig helg!
  Kram <3

  1. Jag tror och har förstått att det är besökare här på helgerna för vardagar är det ju många som är på sina jobb. Men någon trängsel blir det inte. Pratade med en del hantverkare och butiksägare och de var förstås bekymmersamma. Och en del butiker, barer och restauranger har bommat igen. Men jag tycker verkligen att man gjort fint med både granar och belysning. Roligt att du besköt Sundbergs och det lever kvar.
   Önskar dig en fin fredag och trevlig helg.
   kram

 11. Så vackert men så märkligt ödsligt…

  Ett sånt bluffmejl fick jag för nåt år sen från en som jag känner mycket väl. Förstod att det var bluff för att hon skulle vara i Ukraina var högst osannolikt. Men jag ringde ändå upp (på hennes fasta telefon i Västerås) där hon svarade. Hennes mejl hade blivit kapat och hon blev uppringd och mejlad från alla möjliga håll och kanter från oroliga vänner.
  Fy fasen för sån skit!

  Ha nu en riktigt fin fredag 🙂

  1. Verkligen! Men jag hörde av butiksägare att det är mer folk på helgerna och det är ju bra. En del jobbar ju faktiskt på vardagarna.
   Minns också ett bluffmejl jag fick för några år sedan och begrep ju att det var helt fel eftersom jag kände personen och hon var absolut inte i Ukraina. Men väl fått si mejl kapad-. Här kände jag ingen av dem som var nämnda.
   Så trist och besvärligt när ens mejl är på villovägar.
   Sol här idag så det ser lovande ut.
   Önskar dig också en fin fredag.

 12. Jag är inte som andra, jag. Det hade varit underbart att promenera i ett nästan folktomt Gamla Stan i Stockholm. Tyvärr beror det på covid, men inte mindre fantastiskt. Jag tvärvägrar Gamla Stan när det är “normalt”. Nu kan man ju se sig omkring i egen takt utan att trängas! Tack för den promenaden.
  Jag blir galen på dessa skitmejl rent ut sagt. Eftersom det fortsätter finns det tydligen folk som går på det. FYYY`!
  4 minusgrader och frost idag. Strålande sol dessutom!
  Kramar

  1. Jag tyckte också det var fint att strosa här men den öde känslan gjorde mig sorgsen.Men jag förstår att det är fler här på helgerna. I många år så har jag varit i Gamla stan varje vecka när vi varit i Stockholm men jag hittar mina gränder dit turister och besökare även i vanliga fall inte hittar. För trängas tvärvägrar jag. Nu är det knepigt för butiker och hantverkare att överleva. Men fint var det med granar och ljus.
   Säkert finns det personer som går på bluffmeilen. Och illa att få sin mejladress kapad. Nu var dte här inga namn som jag ens känner. Men en gång fick jag ett liknande mejl där avsändaren skulle föreställa en person jag känner väldigt väl. Dock är jag inte lättlurad. Men får man besked om att det är en nära anhörig som behöver hjälp så finns det säkert några som går på det. Illa.
   Strålande sol här också. Och det piggar upp.
   Kram och trevlig helg.

  1. Vad trevligt att du tyckte om att komma tillbaka hit till Gamla stan. Just nu är det tämligen öde men ändå fint.

 13. Vilket bluffmail. ja de måste tro man är helt ute i det blå!
  Det bluffas på så många olika sätt, så dåligt!

  Vilka härliga bilder från gamla stan, ser otroligt mysigt och juligt ut!
  Jag vill hoppa rakt in i bilderna ,-))
  Ha en fin Helg! KRAM Primrose ,-)

  1. Trist med bluffmailen och antagligen går några på dem annars skulle de ju inte hålla på.
   Fint att du var med här i Gamla stan. Men det är öde i dessa tider. Kanske mer folk i helgen. Hoppas på det. Handlarna där har det knepigt öfr det är ju små butiker.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

  1. Gamlas stan är alltid fint men sorgligt att det nu är så öde. Kanske fler besökare till helgen för många fler får plats och med goda avstånd.
   Ja, Evert står där så troget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *