Stockholm

Gamla kvarter på Södermalm – Runt Vita bergen och Malmgårdsvägen

Välkommen sköna maj!  Just idag inte vädermässigt så skön, i varje fall inte i huvudstaden, men våren är ju ändå här. (I och för sig är ju mars den första vårmånaden…) Minns när jag var liten att det var just till första maj som den barbenta säsongen inleddes. Och det oavsett väder. Sockar eller knästrumpor var det som gällde. Och klänning eller möjligen kjol. I morse hade jag inte alls de tankarna vad gällde klädsel när jag gav mig ut på en runda. Vantar, fleecetröja, ”skaljacka” med huva och jeans kändes mer lämpligt. Så väl rustad gav jag mig ut för att välkomna första maj. Och jag gjorde det i gamla kvarter här hemma på Södermalm.

En vacker magnoliaknopp  på vår vackra innergård hälsade första maj och mig välkommen ut i det fria.

Jag styrde stegen mot gamla kvarter

–  knappt en kilometer österut från oss. Mot Vita bergen och  Malmgårdsvägen. En gammal gata som i princip funnits här sedan 1600-talet.  Gatan har haft olika namn under årens lopp och Vintertullsgatan är det äldsta. Men den har också hetat Hammarby Tullgata. I slutet av 1800-talet blev det Vermdögatan men det namnet tyckte man efter hand var missvisande så 1939 blev det Malmgårdsvägen. Och så heter det än idag.

Vintertullen, eller som det också hette Hammarby Vintertull, var området dit varor blev fraktade med släde över isarna från Nacka och södra Stockholm. Här fick bönderna betala tull för att få föra varorna in i Stockholm. (Sommartid var det tullstationer vid Skanstull och Danvikstull för varor som kom söder och öster ifrån.  Och i Stockholm i övrigt fanns det i stort sett tullstationer vid alla infarter.

Malmgårdsvägen med gamla kvarter och hus till vänster och mer moderna till höger. Gamla kvarter och hus på den vänstra sidan av Malmgårdsvägen och mer moderna på andra sidan.

Malmgårdsvägen ligger nedanför Vitabergsparken, vid den röda ”pluppen”

Malmgårdsvägen

och närliggande områden var industriområden där det fanns slakterier, bryggerier och Barnängens manufakturfabrik. (Fogelström har skrivit om detta i bl.a. Vävarnas barn) Här på Södermalm, en av “malmarna,” alltså ett områden utanför stadskärnan i mer lantlig miljö,  byggdes malmgårdar. Och malmgårdarna var som en sorts herrgårdar som blev fina sommarnöjen. Många välbeställda stockholmare lät bygga dessa sommarnöjen på malmarna för man ville komma ifrån den osunda och tämligen hälsovådliga miljön i Staden. Alltså Gamla stan.  Själva ordet och kommer från ordet mala, mala sten. Inlandsisen hade skapat åsar här och som sedan maldes ner. (De övriga malmområdena blev Östermalm, Norrmalm och Westermalm, idag Kungsholmen)

Väl bevarade gamla kvarter från 1700 och 1800-yalet finna längs MalmgårdsvägenGamla kvarter. Malmgårdsvägen söderut med den långa raden av byggnader. En väl bevarad industrimiljö från 1700 och 1800-talet. Det vita lite högre huset med den vackra gaveln är huvudbyggnaden. 

Groens Malmgård

Namnet Malmgårdsvägen kommer i sig från Werner Gorens (uttalas Grön) malmgård som ligger här i en stor trädgård innanför ett rött plank och med adress Malmgårdsvägen 53.

Trädgårdsmästarbostaden till Groens malmgård finns kvar här ute vid gatan.

Bakom planket kunde jag se malmgården skymta bland all grönska. Huvudbyggnaden och en del av den röda trälängan vid Lilla Mejtens gränd lät handelsmannen Scipio Mijtens bygga i slutet av 1600-talet.  Och strax norr om malmgården anlade en holländsk trädgårdsmästare, Christian Horleman , en stor trädgård med med fruktträd och orangerier. Än idag finns det en allé från 1600-talet kvar liksom några lindar från den tiden. I början av 1700-talet köpte Werner Groen malmgården och den har sedan dess kvar hans namn.

Malmgården ligger väl inbäddad i frodig grönska och är svår att upptäcka genom planket. I bakgrunden Sofia kyrka uppe i Vita bergen

Gamla kvarter och gamla byggnader finns det gott om här i området runt Vita bergen. Gamla kvarter och gamla byggnader hör ofta ihop. Dessa finns också här  i området vid Vita bergen. 

En bostadslänga vid malmgården, ursprungligen  uppförd av handelsmannen Scipio Mijtens under slutet av 1600-talet..även den här byggnaden är restaurerad och vårdas av AB Stadsholmen.

(Och om man har stått i bostadskö under många år så kanske man så småningom kan komma ifråga för att få hyra en lägenhet eller ett av de gamla hus de förvaltar. )

 

 

 

36 svar på ”Gamla kvarter på Södermalm – Runt Vita bergen och Malmgårdsvägen”

  1. Ingen idé att hänga upp sig på vädret. Bara slöseri med energi. Hoppas på en fin sommar. Och snart är den här. Längtra till tiden mellan hägg och syrén som är så vacker.
   Önskar dig också en trevlig 1:a maj.
   Kram

 1. Jag gillar de gamla kvarteren på Södermalm. Tack för promenaden! Tror bestämt att jag gick med dig här.
  Så grönskande det ser ut, trots vädret. Står sig fint till de gamla rödmålade husen.
  Dina foton är som tavlor.
  Önskar en fin 1 maj! Här är också grått och lite regnstänk och jag önskar lite varmare.
  Stor kram!

  1. Jag också. Väldigt mycket och när jag går här är det som att förflytta sig flera hundra år tillbaka i tiden. Grönska är väldigt vacke roch lyser upp den annars grå dagen.
   Just här är jag inte säker på att vi gick men det finns många liknande områden i närheten och jag tar mig ofta runt här .
   Passar på att även önska dig en fin 1:maj.
   Varmare önskar jag mig också men det kommer nog.
   Stor kram

 2. Jag gillar dina Stockholmspromenader när man får läsa lite om historian också 🙂 Så vackra gamla hus det finns på Söder, det är lite häftigt hur exklusivt det är nu när det var lite slum förut 😛

  1. Söder och mycket den här delen runt både Vita bergen och Åsöberget var förfärligt fattiga områden med stor nöd på alla de sätt. Jag tänker på det varje gång jag passerar och hamnar alltid i någon av Fågelströms böcker. Han hade så gedigen kunskap om hur livet här var och jag tänker mig dit varje gång jag är här. Verkligen historia som berör och är så angelägen.

 3. Tack för en fin promenad! Härlig läsning och fina bilder. Så härligt med alla gamla rödmålade små hus i kontrast till så mycket modernt. Ha en fortsatt härlig 1:a Maj.

  1. Vad roligt att du följde med. Ja, här på Söder finns många fina områden och jag dras gärna till dem. Uppskattar kontrasterna och att det gamla finns bevarat och i det ett stort stycke historia. Och efter bästa förmåga försöker jag dela med mig av det jag sett i text och bild. Skulle verkligen gärna vilja lära mig mer vad gäller fotografering. (Har just tittat in hos dig och fastnade.Så vackra bilder.)
   Önskar dig också en fortsatt fin dag.

 4. För en stund fick jag leva i 1600-talet, naturligtvis romantiserat av min livliga fantasi 🙂 för det var nog inte så lätt för det enkla folket…men drömma kan man, tack Ditte <3

  1. Jadå, där hamnade vi idag. Och mycket elände var det förstås och fattigdomen var stor. Men ett stycke historia finns bevarat och jag tar den till mig.
   Tror du tyckt om att vara med här.
   Önskar dig en fin 1:a maj.

  1. Vädret hade mer att önska men jag gav mig ut på förmiddagen och att gå här i trakterna är alltid intressant. Känner att Per Anders Fogelström och mycket av Södermalms historia är närvarande. Kan tänka mig att maken känner igen sig här och säkert du också.
   Skönt att ni hitintills sluppit regnet. Här verkar det hålla i sig idag.
   Önskar dig en trevlig 1:a maj. Och god bättring.

 5. Välbekanta trakter och så roligt att få se bilder därifrån. Fogelströms Stockholmsserie har jag läst många gånger och den är en favorit. I dag har vi hela 15 grader och regnet är ett minne blott.

  Trevlig 1:a maj!

  Kram

  1. Jag förstår att detta är välbekanta trakter. Och jag är ju här ganska ofta och har då alltid Fogelström med mig i tankarna. Och allt elände som fanns här.
   Skönt att ni har bra väder. Här är det heldagsregn.
   Men efter regn kommer väl sol.
   Önskar dig en fin 1:a maj.
   Kram

 6. Fina gamla kvarter, helt nytt för mig!
  Malmgårdsvägen var extra fint.
  Intressant hur det byttes namn! Vintertullsgatan tyckte jag bäst om ,-))
  Ja det var nog så hos oss när jag tänker efter att de lätta kläderna kom fram i början av Maj ,-)
  Härligt med Våren även om det just idag var regnigt och kallt ,-)
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Jag strosar ofta i dessa gamla kvarter och funderar över det liv som var här förr. Hårt, slitsamt och fattigt. Vintertullen är ett område här nästan där vi bor och det finns ett torg som heter Vintertullstorget. Men visst hade Malmgårdsvägen fortsatt kunnat heta Vintertullsgatn.
   Heldagsregn hos oss idag så jag är glad att jag kom ut på förmiddagen.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 7. Magnolian är ljuvlig:-) En färgklick idag, då det regnat oavbrutet…
  Jättefina bilder på de gamla kvarteren. Å där kan jag inte minnas att jag varit. Så tusen tack för den fina promenaden:-)
  Konstigt att Vintertullsgatan har döpts om, medan Vintertullstorget fick vara kvar.

  1. Magnolian piggade verkligen upp när den mötte mig på förmiddagen innergården på väg ut. Regnet hade då inte kommit i gång. Hann hem innan det tog fart.
   Malmgårdsvägen,området där jag var idag, är ett stycke historia. Fint att husen är så väl bevarade och omhändertagna.
   Vintertullstorget finns ju men gatan fick byta namn. Har också grunnat på detta och letat men inte ännu fått svar på namnbytet. Men har inte gett upp- Återkommer när och om jag får veta.

 8. Den glada vandraren kallar jag dig Ditte!
  Ja, ställ oss kö där …
  Vädermässigt inte det bästa, men gå går ju 🙂
  1:majkram

  1. Idag vet jag inte om jag var så glad för vädret var trist. Men jag tog på mig rejält och gav mig ut på min vandring. Här hos Stadsholmen skulle jag nog ställt oss i kö för länge sen. Men man kanske kan få förtur. I varje fall du, för man vill gärna ha lite mer konstnärsfolk hit. Där kan jag inte alls kvala in. Men som vandrare kanske.
   En fin runda blev det.
   Stor kram och jag önskar dig en fin kväll.

  1. Jag försöker hitta några magnolior här på vår innergård som inte är utblommade men det blir knepigare dag för dag. Tycker de är så vackra. Ja, kläder efter väder och idag inte ens chans att välja annat. Men ut kom jag. Gillar ju dessa historiska kvarter som har något extra att berätta.
   Önskar dig en trevlig 1:a maj och hoppas du haft en bra dag.

 9. Ja du… Malmgårdsvägen på söder är då betydligt mycket finare än Malmvägen i Sollentuna… Haha! Milsvid skillnad, inte bara avståndsmässigt 😉

  Sååå fint där! Ja, på söder, alltså…

  Ha en fin förstamaj-kväll! 🙂

  1. Ja, Malmvägen i Sollentuna har jag mest bara passerat när döttrarna där skulle till en specialisttandläkare i närheten. Men på Malmgårdsvägen här på Söder kan jag strosa länge och gärna ta mig en tur upp till Hasse och Tages skrivarstuga uppe i Vita bergen också.
   Ja, Söder är väldigt fint och har ju en gammal historia som jag fascineras av.
   Heldagsregn hos oss så det var tur att jag kom ut i hyfsad tid.
   Önskar er också en fin kväll. Och jag kan tänka mig att ni laddar inför morgondagens utgång.

 10. När jag träffade min schlagerkompis och tillika kollega, så bodde hon och hennes familj just på Malmgårdsvägen, så kul att få se lite bilder därifrån!
  Idag var det inget vidare väder dock, men äntligen är vi inne i maj månad!
  Ha en fortsatt trevlig kväll!
  Kram

  1. Kul att du känner igen dig här för det är ett områden med stor historia. Jag brukar ju inte ge mig ut så tidigt på förmiddagen men idag gjorde jag det. Och sen kom regnet. Hoppas på att maj blir en fin månad på alla sätt. Och visst hade vi många fina dagar i april också. Lätt att glömma när det är heldagsregn.
   Men en bra dag blev det ändå.
   Kram och ha det bra du också.

  1. Dessa gamla kvarter passerar vi ofta och tar också gärna en tur upp i Vita bergen eller till Åsöberget. Och har man läst Fogelströms Stockholmsserie så har man ett fint stycke Stockholmshistoria med sig. Ja, det gamla finns ju här helt oavsett. Söder har mycket att erbjuda.

 11. Inget skönt väder, det gäller att ha bra kläder. Inte någon tanke på att gå barbent inte. Du/ni gör alltid så fina rundor i stan. Kanske du bjuder på bilder när Näsduksträdet blommar.

  1. Jag vet att jag sett mängder av näsduksträd i Kina men vet inte om de trivs här i Sverige. Me jag ska se om de kanske finns. Vet att jag också sett den i södra Sverige för länge sedan.
   Promenerar mycket gör vi och försöker variera dem. Men idag var det inte så lockande att vistas ute gå så 7 km fick räcka.

 12. Underbart att få följa med på ännu en av dina Stockholmsvandringar! Alltid så intressant och så trevligt med ord och bilder som berättar.
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Tack! Jättetrevligt att du är med och jag kan konstatera att vi var en grupp som var med här tillbaka till 1600-talet.
   Lite halvsol här just nu och vi hoppas den stannar kvar.
   Kram

 13. Ljuva magnolia! 🙂 Så underbart vacker.
  Tack igen Ditte för din fina promenad i ”dina kvarter”. Jag lär mig hela tiden något nytt. Kruxet är att jag glömmer bort men då är det bara att gå in här hos dig och friska upp minnet om så behövs. Praktiskt och bra!

  Ha en fin lördag hälsar vi från ett gråmulet Geta.

  1. Visst glömmer man! Men jag tror ändå att några fragment dröjer sig kvar. Och visst är det alltid bra att man kan gå tillbaka och titta ett varv till. Så gör jag också.
   Här är det just nu halvsol och lite blått kan skymta. Så en vända ut får det bli.
   Vi önskar er också en fin lördag.

  1. Här i närheten finns mycket att se och en hel del som tar oss en bit tillbaka i historien. Tror helt klart du skulle tycka om att ta dig en närmare titt här.
   Tack, idag har vädret varit riktigt bra och det har blivit mycket utevistelse. Härligt
   Önskar er också en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *