Stockholm

Ljuspunkter – Med sol, blå himmel och en fin höstpromenad

Sol och en himmel med olika blå nyanser bjöd huvudstaden oss på igår. Att några moln då och då diskret visade sig lite var av mindre betydelse. Ut en sväng vill jag helst varje dag och med dessa påtagliga ljuspunkter som dagen bjöd på bestämde jag mig för en längre friskvårdsrunda. Sen kom då det svåra valet. Att bestämma sig.  Valmöjligheterna är många men jag  hade bestämt att jag skulle stanna här hemma på Söder. Här finns mer eller  mindre “gröna promenader” på nära håll. Och ofta kan de kombineras med en del historia om man så vill. Många mil, många timmar och många promenader har det blivit med semester hemma i Stockholm.

Men detta var igår. Idag är det regn, kraftig blåst och ett antal varianter av grått som är rådande. Så någon längre runda blir det då inte för min del.

Här har jag stannat  till vid Hammarbyslussen för att blicka mot”vår kaj”och Hammarbykanalen, en vik av Östersjön och  Norra Hammarbyhamnen/Norra Hammabykajen. (Husen här längs kajen började byggas i början av 1990-talet. )

Ljuspunkter

i tillvaron tycker jag om. Och de kan gärna variera i innehåll. Men idag bjuder jag på dem i lite mer naturrelaterad form och en promenad längs Årstaviken.( En del av Mälaren)  Inget direkt nytt i sig.  Inte annat än bilderna och att vi kommit till slutet av november. Här går jag tämligen  ofta och det är alltid roligt att här längs vattnet och i koloniområdena följa årstidernas skiftningar. Minns att jag gick här i januari förra året och redan då letade vårtecken.

Här, på andra sidan slussen breder Årstaviken ut sig. Här två broar, Johanneshovsbron närmast och bakom ligger Skanstullsbron. Och skyskrapan “Stockholm New” med sina 28 våningar skymtar i bakgrunden. (Här väntar jag på att restaurangen högst upp ska bli klar för invigning, men det blir inte förrän efter nyår. )

Stockholm. Södermalm. Åtsaviken. Änderna trodde att jag tillhörde en av dagens ljuspunkter och kom mad mat. Men, icke. Änderna trodde absolut att jag var en av deras ljuspunkter denna fredag. Jag ville bara komma närmare för att få en bra bild men de trodde jag medförde mat. Men icke. Så besvikna drog de sig tillbaka mot vattnet igen.

Märkligt att se de tämligen kala träden i koloniträdgårdarna. En del buskar är fortfarande gröna liksom gräsmattorna.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Ljuspunkter som denna vackra dag behöver vi. Och många har sökt sig ut. Många har sökt sig ut idag. Och ljuspunkter som denna vackra dag piggar upp. 

Jag vet att det finns ett par hägrar vid och längs Årstaviken och har ibland sett av av dem på kajen hos oss, vid Hammarbykanalen. Då var ett av  de hopfällda parasollerna på restaurang Thaiboat en bra utsiktsplats.Tycker själv att bilden blev riktigt bra. (Ingen zoomkamera med)

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Flera ljuspunkter denna vakcra fredag.Ljuspunkter! Både sol och promenad lockar.

Fler ljuspunkter

Njuter en stund av solen som är på väg ner över Årstaskogen innan jag viker av från vattnet och klättrar uppför berget där fler av Eriksdalslundens kolonilotter och kolonistugor finns.

Njutbart och vackert denna fredag i slutet av november.

I oktober när jag var här uppe tänkte jag på alla kontraster i naturen och i kolonilotternas trädgårdar. Idag var de dock ganska få.

Igenbommat för säsongen. Men en påfallande grön gräsmatta.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslundens koloniområde. Säsongens sista blommor utgjorde fins ljuspunkter. Några blommor fanns kvar och utgjorde ljuspunkter i sig.

I några unga träd  såg jag en del koppar och muggar hänga. Antar att man vill skydda träden från fåglar. Någon som vet?

Svårt att förstå,att jag om några hundra meter åter är i storstadens sus och brus.

 

36 svar på ”Ljuspunkter – Med sol, blå himmel och en fin höstpromenad”

 1. Mysiga bilder igen, tack för dom! Här uppe är allt vitt just nu och solen orkar knappt över horisonten. Det är lätt att längta bort nu! Ha det bra och hälsa Mr.B

  1. Tackar! Förstår att ni har en hel del snö- så fint att den finns nu när solen knappt orkar upp.
   Ja, visst längtar vi bort. Mr B hälsar.
   Hälsa Karlsson!

  1. Tack! Och det var verkligen en jättefin dag. Lika bra att passa på att ge sig ut när det är sol.
   Här vräker regnet ner idag och det blåser rejält så jag har bara promenerat i 30 minuter.
   Kan tänka mig att snön har regnat bort hos er. Kändes väl tidigt att den kom redan nu.
   Önskar dig en fin lördag.

  1. Tack! Och det blev en jätteskön promenad. Och solen var med hela tiden.
   Annat är det idag.
   Önskar dig en fin lördag.

 2. Där fick du en riktig “vårpromenad”! Gårdagen var ju fin, här också. Idag är det grått och regnigt men jag har jobbat hemifrån.
  Dina fågelbilder var särskilt fina! Ja, hela ditt inlägg lyste upp.
  En adventsljusstake åkte faktiskt precis upp nu, jag vill förtränga mörkret. Var en runda ner till källaren. Jo, där stod en sån där kärra, som hade förr när man hade köpt en back öl i Danmark och skulle dra den på färjan. Jag har också en dramaten här hemma. Men dessa passar inte då det är färdigpackade kompakta papperskassar från luckorna. Er dramaten verkar ju fiffig med fyra hjul. Ja, jag får klura här, har så kort väg att gå egentligen.
  Stor kram! Trevlig kväll!

  1. Verkligen! Så ljuvligt!Jag var ute i flera timmar och någon brådska hade jag inte. Slutresultatet blev 7km. Så skönt för både knopp och kropp även om jag hade rejält ont i ryggen efteråt. Men den går ju över.
   Visst behöver man mycket ljus nu. Har hela lägenheten fylld med tända ljus och värmeljus. Och slingan på balkongen och ljusen ute och på grannbalkongerna lyser också upp så fint. Vår dramaten med 4 hjul är rejäl så i alla fall två färdigpackade stora papperskassar bör går i.
   Skickar en länk, men den vi har är lite större. https://www.shoppo.se/playmarket-goup-shoppingvagn
   Men det är skönt att inte behöva bära.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

    1. Jadå! Och rejäla dessutom. Men man vill ju helst se dem och testa- Vi köpte vår i butik för vi ville se och testa det vi köpte.
     Kram

 3. Det här med stadens brus nära om än i mindre skala här i Karlstad har jag tänkt mycket på sedan jag hit kom . Som on landet och stad går omlott, nästan.
  Din bild nummer 3 är sagolik fin och därtill äkta!
  Ha en fin lördagskväll!
  Stor kram

  1. Tack, Tove! En strålande dag var det och så skönt att vara ute. Annat är det idag men hård blåst och mycket regn. Blev bara en runda på 30 minuter i regnponcho och jag blåste fram. Kan tänka mig att det är skillnad för dig med lite mer buller i Karlstad än det var i Arvika. Lite land mot stad.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram och många tankar

 4. Helt underbara bilder från din höstpromenad! Ljust är väldigt speciellt nu när solen står så lågt, och du har återigen lyckats perfekt med att fånga både motiven och stämningen. Bilden med vattnet och hägern är en höjdare. Bra att du passade på igår, för idag är nog årets värsta tråkdag;-)

  Tack för den soliga promenaden:-)

  1. Tack! Ja, det var både en skön dag och en skön promenad. Och visst står solen lågt men den gav ett fint ljus i sitt svaga sken.Och visst är det lika bar att passa på att vara ute de soliga dagarna. Kul att du hängde med.
   Idag blev det en kort runda på 30 minuter och jag blåste fram i min orange regnponcho.

 5. Vilken underbar promenad. Ja, vi får verkligen passa på att ta oss ut när solen äntligen får en chans att lysa upp vårt land. Själv missade jag solen eftersom jag sov min Törnrosasömn efter nattjobb. Men vi planerar att ta oss ut imorgon och vara ute så mycket det bara går. Idag är det gråare än gråast och det regnar på korsen och på tvären… Inte kul alls.
  Du såg verkligen inte ut att vara ensam i solen men kan förstå att det blir mycket människor ute. Vi är ju inte direkt bortskämda med sol i november…
  Tack för ett fint inlägg och att jag fick möjligheten att följa med 🙂

  1. Vi hade en så fin dag igår och jag njöt verkligen i den bleka novembersolen. Jag “äger” ju nästan min tid så då ger jag mig gärna . Bra för både min kropp och knopp. Men med nattjobb som är så krävande behöver du verkligen den sömn du kan få.
   Idag var ja ute i 30 minuter och höll på att både regna och blåsa bort. Men hoppas på bättre väder i morgon.
   Tack för fina ord och jätteroligt att du gick med.
   Önskar dig en fin helg.

 6. Ingen har gett dig svar angående kaffekopparna i träden?? Jag förstår ingenting. Varför skulle fåglar förstöra något där? Kan ju inte finnas nåt att äta så här års?
  Tittade på din länk på shoppingvagn, en sån hade jag för några år sedan men den var inte avsedd för terräng utan finlir inne i stan. Jag som hade grovt grus på vägen till byn körde sönder både hjul och underrede på nolltid! Så nu har jag en mycket enklare men rustikare variant som kostar en tiondel av den finare. Jag gillade också fotot med hägern speciellt, särskilt som jag aldrig lyckats se någon själv, den långa näbben är så häftig!
  Kram från pörtet

  1. Nej, inget svar angående muggarna i träden- Såg att de fanns i tre klena träd. Och jag såg ingen att fråga. Får klura vidare. Nej, absolut inget att äta där- Vi har haft vår shoppingvagn med ut i skärgården där det varit grus och sand men då har vi bara haft de två större hjulen ute och det har fungerat bra.Vi har en liknande modell som i länken men med lite större hjul, lite billigare och en större säck. (Men i stan, på asfalten, är det smidigt med fyra hjul och bra med de svängbara. Men de har vi inte nere om det inte är asfalt.)
   Hägern häckar här i närheten och vi har sett den några gånger både på vår sida om slussen och på andra. Nu satt den helt stilla och jag kom nära den. Kul att träffa på den.
   Natti och kram från huvudstaden.

 7. Svårt att tänka sig slutet av november och se gräset som skiner av grönska!

  Muggarna, kan de ha varit fyllda med fågelmat tro? Koksfett och fågelfrön i en mugg i ett träd är typisk DIY i trädgården.

  1. Visst är det! Men vi har haft en förhållandevis både fin och varm höst. Tack för förslaget om muggarna. Kan absolut vara så. Men jag såg ingen mat. Men fåglarna kan ju förstås ha ätit upp den. Och troligen är man inte här och fyller på.Och varför bara en mugg i de klena träden. Fanns ju andra också på tomten. Tål att kluras vidare på.

 8. Vilken skillnad på dagens väder från igår, men då sov jag mest och missade solen, så tack för fina foton!
  Idag gick jag ut i mörkret på eftermiddagen då jag vaknat ( igen!) för att få lite luft i alla fall, inget regn, men blåsigt.
  Ha en fortsatt trevlig helg!
  Kram

  1. Visst var det stor skillnad! Men jag är ju “ledig” och passar gärna på att ge mig ut lite extra långt när det är vackert.Och du fick se lite av solen via mina bilder. Igår blev det bara 30 minuters promenad och jag blåste fram.
   Önskar dig också en bra helg.
   kram

 9. En underbar höstpromenad, som ger mer en känsla av vår än höst! Fina bilder – och den på hägern är riktigt bra!
  Så mycket folk på promenad i finvädret! Många fler än de jag mött om jag räknar ihop alla mina möten under de mer än tjugo år vi bott här 🙂
  Konstigt med muggarna! Kan inte komma på någon vettig förklaring!
  Tack för den sköna promenaden!
  önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Tack, Anki! Kul att se hägern igen. Förra gången satt den på ett nerfällt parasoll på vår kaj. Jag hade ingen zoomkamera med så jag smög mig så nära jag vågade utan att skrämma den.Tyckte den gjorde sig fint här vid vattnet som så fint lyste i solen.
   Här är det många som ger sig ut längs vattnet när solen tittar.
   Visst är det märkligt med muggarna.Emma funderade på om det ev. fanns fågelmat här. Men den var tomma och varför sätta dem i dessa unga träd. Jag får fundera vidare och se om jag ser någon vid tillfälle att fråga.
   Sol här just nu och jag hoppas den stannar ett tag.
   Kram och trevlig söndag

 10. Vilken underbar promenad! Svårt att förstå att det är i slutet av november när man ser dom gröna gräsmattorna. På sina håll har dom blivit vita nu…

  Ha en skön söndag!

  1. Bara att njuta dessa vackra dagar. Och visst är det en märklig känsla att gräset fortfarande här är så grönt. Men det lyser upp fint nu när de flesta träd har tappat sina löv. Glad så länge snön håller sig norrut.
   Strålande sol här just nu. Så hoppas den stannar kvar.
   Motionerar framför teven med Vinterstudion och längskidåkning.
   Önskar dig en en fin söndag

 11. Kafferep tänker jag spontant när jag ser bilden på den hängande koppen!
  Har aldrig sett så många med termos på bänkar längs gångstråk som i år. Ja, det gäller att göra det bästa av det mesta..

  1. Kanske kafferep här för ev. fåglar. Men muggen var tom. Många ute här även denna fredag med kaffetermosar. Lika bra att passa på när de vackra dagarna kommer.

 12. Riktigt sköna höstbilder här, det tackar vi för.
  Solen sken ju lite där också, det får man ju vara tacksam för i dessa tider….verkligen.
  En restaurang med utsikt är ju att föredra, visserligen är priset på det man vill ha därefter men det får det väl vara värt tycker jag 😉

  Ha det underbart nu.

  1. Det var en riktigt vacker dag och en rejäl runda blev det. Solens klena novemberstrålar hängde med mig och piggade upp.
   Jag har ju följt bygget här sedan de började så när restaurangen är klar så ska jag ta en vända dit. Återkommer när det blir dags med bilder.
   Önskar dig en fin söndag.

 13. Så härligt när solen tittar fram! Alla blir på bättre humör och jag tycker människor man möter verkar mindre tillknäppta. Solen är en universalmedicin. Bilderna får också ett så fint ljus av solen. Ha en bra söndag

  1. Så skönt och jag tar gärna dessa dagar till vara. Lika bra att passa på.
   Önskar dig också en fin söndag.

 14. Tror jag har skrivit det förr men gör det igen, du är verkligen en fin ambassadör för vår huvudstad! Så fina bilder Ditte, kram på’re

  1. Tack! Väldigt roligt att höra och jag delar gärna med mig av både promenader och bilder.
   Kram och trevlig söndag.

  1. Jag, tänkte på dig här när jag tog bilden.
   Och visst var det fina ljuspunkter denna dag. Verkligen. Igår var det regn, blåst och rusk här men idag betydligt bättre.
   Önskar dig också en fin söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *