Trevligheter

Lyx i vardagen – En tur med Birka Cruises

Gårdagens gråaktiga väder med regn som delvis blandat med snö lockade inte direkt till någon längre utevistelse. Men lite lyx i vardagen är alltid rätt så vi bestämde oss för att gå ut och äta middag. Utbudet av restauranger i huvudstaden är stort så viss vånda uppstod.Men bara för ett kort tag. Ganska snabbt bestämde vi oss för att äta middag till sjöss.

Stillsam lyx i vardagen ombord på Birka Cruises/Birka StockholmStillsam lyx i vardagen ombord på Birka Stockholm.

Lyx i vardagen

kan vara så mycket och det är ju mest i vardagen vi befinner oss.  En restaurangmiddag hade vi tänkt oss och funderade på val av restaurang. Utbudet är stort så att välja är inte helt enkelt. Men efter att ha funderat ett kort tag bestämde vi oss för att äta middag till sjöss. Och varför inte kombinera middagen med en kryssning. Sagt och gjort.  Det blev en kryssning med Birka Cruises. Hytt med stort fönster högt upp i fartyget, tre rätters middag och “lyxfrukost”  i à la carte matsalen. (Vi undviker  oftast smörgåsbordet och tycker det är mycket behagligare att bli serverad vid bordet och äta i en lugnare miljö.)

Vi bokade resan klockan 14, lämnade lägenheten ett par timmar senare och tog bussen ner till Slussen. Här gällde det att sedan trockla sig fram genom ombyggnationer och annat för att nå fartyget.

Uppmuntrande skyltar med humor är alltid trevligt.

Slussenområdet ska vara under ombyggnad i sådär ytterligare fem år- Just hit kommer nu alla bussar  från de östra förorterna som Värmdö, Nacka och Gustavsberg.

Vi var ensamma i terminalen när vi kom 16.40  för alla andra hade gått ombord. (Fartyget avgår klockan 17) Ja, “alla och alla”. Fullsatt var det ju inte denna onsdag. Bara skönt tycker vi. De flesta passagerarna hade kommit med buss från Gävle, Karlstad, Norrköping, Västerås, Jönköping och städer i Västergötland.

Birka Cruises. Lyx en vanlig onsdag. Baren fören på 10 trappor. Lyx en vanlig onsdag att byta miljö och vi gillar ju både hav och skärgård. Här i främre baren på däck 10 är det alltid fint att sitta. 

Från Stockholm

finns det flera olika rederier att välja på om man vill ta en tur till Åland, Helsingfors, Åbo, Tallin etter Riga. För vår del  väljer gärna Birka om vi ska en tur till Åland eller en längre kryssning.)  I julas var vi med Birka till Kemi i norra Finland och det blev även en nyårskryssning med dem. Men i somras testade vi att resa med Vikinglinjens fartyg Cinderella till Gotland och det var också en lyckad resa. Men vad gäller fartygen så tycker vi att Birka är mycket fräschare. Å andra sidan är nöjesutbudet ombord på Cinderella betydligt större och mer varierat.

Kvällen

blev lugn och vi satt först i Panoramabaren för att se skymningen sänkta sig över Stockholms  skärgård. Och middag hade vi bokat till 19.30  (Man kan önska och boka olika mattider) Vi hade beställt en kryssningsmeny men det finns också en à la cartemeny. Förrätt skaldjurssoppa med: rostade grönsaker, räkor och saffranscrème. Till varmrätt valde jag örtmarinerad lammrostbiff som serverades med bakad lök, madeirasky, tryffelstuvad kål och potatisterrine. Desserten var chokladganachetårta, (en sorts chokladcrème) med havtorn, jordgubbar och “mjölkchokladpastej”.

Lyx en vanlig onsdag. Birka Cruises. Lyx en vanlig onsdag ombord på fartyget Birka Stockholm.

Ett väldigt trevligt restaurangbesök på Birka Stockholm  som även inkluderade övernattning och frukost.

 

26 svar på ”Lyx i vardagen – En tur med Birka Cruises”

  1. Jadå! Tänkte på er i morse när vi lämnade ett soligt Mariehamn. Ut för att äta skulle vi och att då göra det på Birka blev väldigt bra. Övernattning i bra hytt och frukost blev det också. Och som bonus skärgård och hav.
   Lite trevlig vardagslyx.
   Hoppas ni har det bra.

  1. Kul att vara spontan och ut och äta skulle vi så det här blev ett väldigt bra val. Och här i huvudstaden har vi ju nära till det mesta. Tar ju inge tid egentligen att ta oss till fartyget. Och lite lyx en vanlig onsdag är alltid trevligt. God mat, dryck, hav och skärgård tycker vi ju om. Blusen är en favorit från Zara köpt i Spanien.

 1. Vilket bra och trevligt initiativ att ni valde en kryssning med övernattning. Lite guldkant på tillvaron helt klart. Jag föredrar också att sitta ner och bli serverad framför bufféer. Känns lite lyxigare på något sätt med tre rätter.

  Kram och god kväll!

  1. Vi bor ju bra till för att snabbt ta oss till båten. Och detta var ett bra alternativ till att gå ut och äta här i stan. Skärgård, god mat och dryck och en bra hytt med stort fönster högt upp. plus att det inte skulle blåsa gjorde att det här kändes bra. Och riktigt bra blev det.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 2. Så härligt att kunna vara så spontan och bara ge sig iväg! Nästan så man längtar lite efter pensionärslivet… Desserten lät gudomlig!

  1. Vi hade tänkt gå ut och äta för att pigga upp oss denna gråmulna dag. Men vi gillar ju även skärgård så varför inte kombinera. Vi har ju nära till Slussen varifrån fartyget avgår. Och kostnaden, inklusive en stor hytt med fönster högt upp i fartyget, 3-rätters middag, god och riklig champagnefrukost plus resan till i stort sett samma pris som det kostar att gå ut och äta i Stockholm. Och då är det ingen 3-rätters måltid som ingår. (Möjligen två)
   En lyckad resa.

 3. Världens finaste bild på dig! Så fotogenisk du är:-)
  Slussens roliga skyltar älskar jag bara. KajsaLisa brukar ju visa dom ibland på Skyltsöndag, men den du visade har jag inte sett än. Så 1 000 tack för den en torsdag;-)
  Helt rätt med att njuta av “livets goda” på båten. Ni bor ju bara ett stenkast från Stadsgården så det är ju perfekt.

  1. Visst är Slussens skyltar bra. Och uppmuntran behöver man här som passerande. Har tidigare haft med några i Skyltsöndag och de byts ju ut efter hand och nya kommer upp. Såg dem nu på vägen mot fotografiska också. Har skrattat gott åt Kajsa Lisas Slussen skyltar.
   Vi gillar ju både att gå ut och äta, hav och skärgård så det här blev en avkopplande och trevlig tur med frukost och bar boende. Vi tar oss ju ner till fartyget från dörr till dörr på dryga 30 minuter så det blir liksom inget merjobb.

 4. Det var ett riktigt bra beslut ni tog! Såg jätte-mysigt ut, kul att kunna unna sig lite lyx i vardagen.
  Ha en trevlig helg och hälsa Mr.B!

  1. Visst var det! Gott och väldigt trevligt och med omgiven av hav och skärgård. Och god mat därtilll-
   Önskar er också en fin helg.
   Mr B hälsar

 5. Den menyn gick inte av för hackor! Det låter jättegott, tror det smakade så också.

  Livet består till stor del av slit och släp så nog behöver vi litet lyx i vardagen. Tycker du är bra på det, det finns många sätt att få litet lyx i vardagen, tror det är litet olika vad folk uppfattar som lyx också. God mat, gillar nog de flesta i alla fall!

  Att bo i Stockholm ger ju ganska många möjligheter att variera lyxen också. Önskar dig så en härlig, och kanske litet lyxig, helg!

  1. Middagen ombord på Birka var riktigt god och ut och äta hade vi ju tänkt oss. Så varför inte då ta en vända över Ålands hav där även övernattning, frukost och skärgård ingick. Visst är det trevligt med lite “lyx” i vardagen. Jag försöker få till det och visst är det individuellt vad man tycker är lyx. Jag kan tycka det är lyx också att disponera min tid, träffa vänner eller sitta på en udde och blicka ut över havet – Ja, det finns mycket som är vardagslyx för mig och som också är helt kostnadsfri.
   Önskar dig också en skön helg.

  1. Riktigt lyckat blev det. Vi har ju nära till det mesta här så det blev ett bra sätt att “gå ut och äta på”. Skärgård gillar vi också och Birka Stockholm är ett väldigt trevligt fartyg.
   Önskar er också en fin fredag.

 6. Alltid trevligt att följa dina äventyr! Vilken jättefin bild på dig – supersnygg!!

  1. Tack! Här blev det en spontan tur och varför inte äta middag till sjöss. Gott och trevligt och med skärgård därtill.Hoppas allt är bra med er.

 7. Så mysigt, ja varför inte ta en kryssning istället.
  Bra att vara spontan…
  Härlig bild från däck…
  Ni tar vara på tillfällen ,-)
  Skylten den stora blå gillade jag, det gäller att ha humor! ,-))
  Ha det jättefint Härlig Helg
  KRAM Primrose ,-)

  1. Just så tänkte vi. Och eftersom vi förutom god mat också tycker om hav och skärgård så passade det oss fint. Väldigt lugnt och behagligt ombord var dte också. Vi försöker tänka på detta med lite lyx i vardagen och att variera den.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram

 8. Tror faktiskt aldrig att jag rest med Birka, men har blivit lite nyfiken på att resa med dem vid tillfälle, inte minst efter dina inlägg.

  1. Birka är ju mycket lugnare än Cinderella som oftast har mer fart och fläkt och ofta “bättre” artister. Vad gäller maten är det ingen större skillnad men helt oavsett så äter vi aldrig buffé och tar alltid frukost i á la carte matsalen. Men vi gillar både fartyget Birka och hytterna som vi tycker är fräschare. Vi brukar boka vår favorithytt i aktern på däck 9 med stort fönster och ibland en “seafront lyx” eller “svit”. Nu skulle vi gå ut och äta och så blev det en kryssning och i princip till samma pris som det kostat att gå ut och äta en tvårätters i Stockholm. Är ju ganska få resenärer just nu priserna är väldigt överkomliga.

 9. Och här sitter jag o dreglar klockan elva på kvällen, o tycker ni gör så rätt, njuta av det bästa! Jag avstår numera även de flesta av kryssningsresorna trots bekvämlighet, de kräver ändå drygt tre timmars bussresa innan man når hamnen och fartyget och då går det väl an men hemresan är verkligen ingen höjdare…
  Nu ska jag läsa vidare

  1. Förstår dig till fullo. Men vi har 30 minuter max, från dörr till hytt så det är ju väldigt smidigt. Och lika bra som att gå ut och äta här i huvudstaden kunde vi ju ta en tur. Kostnaden är ungefär densamma. Men på Birka fick vi dessutom en bra hytt med stort fönster högt upp på däck 9, “lyxfrukost” och så hav och skärgård förstås. Jodå, middag i à la carte matsalen också. Gillar ju inte bufféer och att trängas.
   Kram

  1. Det blev en trevlig tur. Och eftersom vi har så nära till fartyget är det ju enkelt för oss att snabbt bestämma oss och ta en tur. God middag fick vi också i trevlig miljö.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *