Resor i Sverige

Visby – Ankomst dit och besök i Almedalen

Visby mötte oss med strålande sol och en del blåst. Vinden var inte så kraftig i sig, ca 12 meter/sekund men vindriktningen gjorde att vårt fartyg, Vikinglinjens Cinderella,  fick vänta ute på redden ett tag innan en lots kunde hjälpa oss in till kajen. Men lotsen kom och 30 minuter efter beräknad tid låg fartyget vid kaj och vi kunde ta oss an Visby. En hel dag här, 10 timmar,  hade vi till  förfogande.

Visby mötte oss med strålande sol och en del vind. Visby mötte oss med strålande sol och en del vind.

Lotsen kom för att just lotsa oss un till kajen i Visby. Lotsen kommer i en av Sjöräddningens båtar för att just lotsa oss in till kajen i Visby.

Visby

välkomnade oss med sol och en del blåst. Besättningen ombord berättade för oss att vinden tilltagit söder om Åland, under natten,  och att “Cinderella” bistått några segelbåtar som kapsejsat.  För vår del märkte vi inte direkt av vinden utan tyckte att Östersjön visade sig från den lugna sidan. Men å andra sidan gick vi och la oss när vi passerat Mariehamn på Åland och det var då vinden tilltog i styrka. Läste att det varit upp till 25 m/sekund i vissa byar.

Det är också stor skillnad på att vara ombord på en segelbåt med havet alldeles nära och att befinna sig 11 våningar upp på ett stort fartyg. Särskilt när vågorna blir några meter höga.

En del av Cinderella sedd från kajen i Visby.

Flera skryssningsfartyg låg i VIsby hamn. Detta från det franska rederiet Ponant. Flera kryssningsfartyg låg i Visby hamn. Detta, från rederiet “Ponant, såg vi när vi på vår resa i februari, i Ushuaia, på Eldslandet, i södra Argentina.

Vi går längs Skeppsbron in mot stan. Många fritidsbåtar av olika storlekar ligger i  hamnbassängerna och längs kajen. 

Att det är Almedalsvecka märks. I och för sig är det alltid många turister i Visby men kanske bjuds det inte alltid här längs kajerna på kaffe och vatten.

Ett kaffestopp blev det hos de trevliga killarna hos “Blooc – Önska område”- ett företag i byggbranchen. Och att önska bostadsområde verkar trevligt. 

Många utställare finns även utanför Almedalsområdet. Och ju närmare Almedalen vi kommer ju mer ökar folkmängden.

 Almedalsveckan i Visby

lockar mängder av människor. I och för sig är turistmängden stor hela sommaren, men denna vecka är speciell. Detta är första gången vi är här  just denna vecka och bara under en dag. Men det var både rolig och intressant. Öppna seminarier, föreläsningar, diskussioner och mycket annat erbjuds. Jag läste att ca 3500 olika evenemang finns att välja på under veckan. Alla kostnadsfria.  Och här tas det mesta upp både i fråga om samhällsfrågor och annat. De olika politiska partierna har också sina dagar när de olika partiledarna håller sina tal.

Mycket att lyssna och titta på.

Almedalsveckan startade 1968 och på sitt sätt är den styrd av de olika partierna som finns representerade i Sveriges riksdag. Därför pågår veckan nu i åtta dagar. Sist ut i år att tala är Sverigedemokraterna och det innebär att de startar nästa års Almedalsvecka. Många viktiga frågar belyses och ett par av dem, klimatfrågan, hållbarhet och mångfald såg vi återkomma på många ställen på olika sätt.

Almedalen

är i sig en parkanläggning inne i Visby och under medeltiden fanns här den gamla hamnen med nio portar som vette mot den tidens handelsgata, Strandgatan.

En del av Almedalsparken i VisbyEn del av Almedalesparken i Visby

Här är Riksidrottsförbundet representerat. 

Mitt i vimlet träffade vi också på delar av familjen Kristersson, våra grannar från åren i Peking, 2007 till 2010. Jätteroligt att ses! Och vi har setts efter det.

Massmedias bevakning av Almedalsveckan är stor och med mängder av journalister på plats..

Här håller TV4 på att förbereda en intervju.

Vi stannade och lyssnade en stund på Lotta Bouvin- Sundberg från  SVT som intervjuade Anna Kindberg Batra.

Och mer än Almedalen ville vi se i Visby. Havet, botaniska trädgården och stan lockade också.

Strax utanför Almedalen slog vi oss ner vid havet. Absolut njutbart.

Min bloggvän Bosse bor sedan snart ett år i Visby och berättar så fint om både stan och Gotland i sin blogg, Gotland upp och ner.Titta gärna in där!  Tyvärr sågs vi inte. Men mycket annat.

 

28 svar på ”Visby – Ankomst dit och besök i Almedalen”

 1. Jag kan tänka mig att det var både trevligt och intressant att besöka Visby just denna vecka. Förvisso betydligt mer folk men det i sig är också en charm. Vilken tur ni hade med vädret även om det tog lite längre tid att komma in i hamn men så farligt var det ändå inte.

  Kram och ha en fin onsdag!

  1. Det var första gången vi var här och hann i alla fall få ett smakprov av Almedalsveckan. Mycket spännande och intressant fanns det att tillgå. Mne vi ville ju även se mer av Visby och det hann vi med råge. Utan att jäkta.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   kram!

 2. Vilken tur seglingsbåtarna hade som fick hjälp av Cinderella! Läskigt med en liten båt när sjön går hög…

  Mycket folk var det verkligen! Kan tro att det är bråda tider för alla krögare, hotell och affärer under den veckan. Precis som medeltidsveckan så blir det nog fullbelagt överallt. Tur att ni hade er “egen” husbåt med er 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Det hade blåst upp till 25m i en del byar så säkert var en del båtar inte rustade för detta. LÄste att det var ovanligt många som brutit Gotland runt denna omgång.
   Mycket folk var det i Visby och säkert bra för alla krögare. Säsongen är ju inte så lång här på ön. Vi tyckte det var roligt att vara med på, lite av Almedalsveckan. Har aldrig varit det tidigare.
   Men skönt att sitt boende ordnat.
   Önskar er också en fin kväll.
   Och fotboll blir det!

 3. Det ser alllt lite grötigt ut därinne i Visby.
  Ser inte Medeltida ut. precis. 🙂
  Men, havet försvinner inte, tur nog!

  1. Just här var det lite “grötigt” men det kommer lita andra bilder i morgon och på fredag. Från ett lugnare Visby och där man klart kan se att staden är gammal.

 4. Så fint på Gotland, och så kul att träffa era gamla grannar från Peking, numera är han ju väldigt känd även för oss andra 🙂
  Klockan är mycket, och jag måste börja cykla mot jobbet, trist att missa kvällens match! Ha det gott!

  1. Vi hade en riktigt fin dag på alla sätt. Och roligt att för första gången i mitt 70-åriga liv ha varit på plats under i alla fall en Almedag.
   Jätteroligt att träffa våra grannar och mycket har hänt sedan tiden i Peking. Men familjen är densamma som de varit.
   Önskar dig en bra jobbnatt. För vår del blir det fotboll i kväll.
   Kram!

 5. Visby mitt i Almedalsveckan är väl inte den tid jag skulle välja för ett besök … oj så mycket folk !
  Kul bilder i alla fall 🙂
  Kram

  1. Mycket folk var det men egentligen mest runt Almedalen och i centrum av Visby. Men kul att uppleva lite av denna Almedalsvecka. Har annars bar läst om den och sett på tv. när vi bokade resan tänkte vi inte alls på detta. Men i Botaniska trädgården var det däremot betydligt färre och även i resten av stan-
   Kram!

 6. Ponant – vilket läckert kryssningsfartyg. Ett mindre fartyg, men vilken resa det har gjort!
  Almedalen har ju vuxit så otroligt mycket, det har blivit enormt stort. En fröjd för alla näringsidkare så klart, troligen en mardröm för polisen. Å vilken överraskning! Ulf Kristersson, moderatledaren har varit granne med er i Peking. Snacka om att världen är liten. Himla roligt att ha med en riktig kändis:-) Okej då Kinberg Batra smäller ju också högt, men jag undrar vad hon gör nuförtiden sedan Kristersson har tagit över M.
  Sista bilden är verkligen njutbar efter allt vimmel i Almedalen.

  1. Ponantrederiet har väldigt exklusiva fartyg i det “mindre formatet” och jag skulle gärna testa dem vid tillfälle.
   Vi hade en jättefin dag på alla sätt och det var lugnt. Men det var innan några “rötägg” for in på Fotografiska museets filial och trakasserade folk som var på utställningen om Förintelsen och personal där. GRRRR….
   Det var ju första gången vi var här under Almedalsveckan och många olika evenemang pågick. Vi tittade in på några. och kul att ha varit här.
   Vi var grannar med familjen Ed – Kristersson under några år i Peking och jättetrevligt att ses här helt spontant.
   Överlag var det många politiker här och även många företagare,författare, idrottspersonligheter m.fl. Vi gjorde ju också annat och var effektiva med den dag vi hade här. Och på 10 timmar hinner man mycket i en liten stad som Visby och det utan att jäkta.
   Nu håller vi tummarna för Sverige. Hårt!

  1. Vad roligt att jag kunde väcka lite fina minnen. Vi har varit här förr,för många år sedan, men aldrig på Almedalsveckan. Och någon gång ska ju vara den första. Vi hade en jättefin dag på alla sätt.
   Och återvända hit vill vi också. Gärna. Här finns så mycket att se och uppleva.

 7. Tänk att springa på bekanta i vimlet!! Trevligt att beskåda detta på nära håll. Lyssna och ta del av allas utbud=)
  Vädret ser ut som att det även gjorde dagen ännu bättre! Tack för din guidning Ditte!!
  Kram

  1. Jättetrevligt att här träffa på våra grannar från Peking. Men vi har setts efter det att vi flyttade hem också-
   Vi tyckte det var roligt att vara här och i alla fall ta del av en av dagarna här på Almedalsveckan. Men vi gjorde en del annat också.
   Och tur med vädret hade vi.
   Trevligt att du var med.
   kram!

 8. Hola! Ja vilken blåst det har varit de senaste veckorna! Har skådat fotona på mig på din blogg den senaste tiden och alla kan döpas till ”kvinna med sönderblåst hår”. 😉😂 Vi kollade starten på Gotland runt i söndags hemifrån köksfönstret. En strid ström av båtar verkligen! Kul att träffa gamla Peking-grannar! En glad och pigg familj ser det ut som! De yngre familjemedlemmarna var väl också elever och föremål för barnvaktssittande har jag för mig? 😉

  Kollar just nu på VM-matchen. Alltså damfotboll är ju mycket roligare att se på jämfört med herrfotboll! Pigghet, kreativitet – och tjejerna verkar vara så mycket tåligare! Faller inte som furor om en spelare från motståndarlaget kommer mindre än en meter ifrån. 😉

  1. Hola! Även här tittas det på tv och fotboll. Håller tummarna för att Sverige får till ett par mål. Visst är tjejerna betydligt piggare än en del avdankade karlar som inte orkar springa efter bollen. Vore bättre att de hade varsin boll. Kanske kämpigt för målvakterna, men skulle ge träning.Ja, blåst har det gjort men jag tycker att ditt hår i vinden är klädsamt. Lite friskt och sportigt sådär.

   Vi såg ju en del båtar under vägs och en hel del fick ju byta tävlingen. Rejäl blåst blev det söder om Åland men inget vi direkt märkte av 11 trappor upp i fartyget. Har ju tränat innan på Stilla havet. (Inte alls stilla…)
   Jätteroligt att i vimlet träffa på våra Pekinggrannar. Jodå, döttrarna gick på Svenska skolan – Tyvärr missade vi Ulfs tal “live” eftersom vi då var tillbaka på Cinderella. Såg det på tv.
   Vi hörs! Kram!

 9. Hej, jag är på tok för folkskygg för att frivilligt utsätta mig för så mycket folk på ett och samma ställe. Jag har varit mycket kritisk till hela jippot, ifjol skickade Dalarna en delegation för flera miljoner, pengar som vi som bor här kändes som att kasta dom i sjön. Men, kanske och förhoppningsvis blir det istället mer en plattform för mycket idéverkstäder, seminarier och föredrag om många ämnen i samhället. Jag hoppas det. Visby däremot, skulle jag väldigt gärna besöka igen, liksom resten av öjn.
  Kramen

  1. Jag delar helt klart dina tankar om att det är absolut för mycket pengar om kommuner ska skick folk hit. Inget jag tycker skattebetalare ska betala. Verkligen inte.Pengar som kunde användas mycket bättre.
   Detta var första gången vi var här och jag tyckte det var intressant att ha varit här. Vi lyssnade på en del samtal, bl.a om försvarsberedningen och det var intressant. Det fanns också goda möjligheter att möta riksdagspolitiker på nära håll och där hade jag en del frågor. Undrade just hur de tänkt sig en levande landsbygd om man inte kan ta sig fram men kommunala medel. LIkaså frågade jag om hur elbilar ska fungera på landsbygden om man inte kan ladda dem. Dessutom är de dyra och saknar dragkrok.Och batterierna är ju inte direkt miljövänliga. Hade också frågor ang. svensk skolpolitik, sjukvård och äldrevård. Men blev jag klokare? Nej då.
   Men förutom Almedalen var vi i botaniska trädgården och i andra delar av Visby och där var vi nästan ensamma.
   Kram!

 10. Kan tänka mig att det var mycket folk att trängas med när det nu är Almedalsveckan. Aha har du bott granne med Kristersson… och träffar honom åter när du är på Gotland blandallt folk! Blåst har det nog gjort ovanligt mycket den här sommaren, så gott som alla dagar. Det är min upplevelse i alla fall.

  Jag har kollat alla årets talare i Almedalen hittills, ja, alltså de som hålls av partildare. Absolut störst publik har Sabuni haft, men kanske inte så konstigt med tanke på att hon är ett “oskrivet kort”. Återstår några till, förstås…

  1. Mycket folk var det i Almedalen men bara trevligt att vara här och med på ett hörn. Jodå, vi bodde grannar i Peking och roligt att ses här igen.(Men vi har setts även även efter tiden i Peking)
   Att det blåste i Visby gjorde inte oss något för där var vi i lä- Men det var värre för en del av de som seglade Gotland runt. Och till havs blåste det ganska rejält.
   Jag har lyssnat på talen som hitintills varit i Almedalen, något som jag gjort även tidigare år. Och det är ju lite extra fokus på de partier den deras partiledare talar.
   Många intressanta seminarier och evenemang finns här under veckan och mycket att lyssna på och till om man vill. Dessutom kostnadsfritt. Vi lyssnade på delar av några seminarier och intervjuer. Intressant! Och bra blandning.

 11. Men Ditte nu blev jag nyfiken! Ska denne till Säfsens fritidsby eller till Fredriksberg, själva orten? Nå, det är mycket turister här nu, både från när o fjärran, själv åker jag härifrån till Carl larsson-gården i Sundborn imorgon, har velat åka dit länge. Kram

  1. Hon ska till Säfsen som jag förstod det. Vet inte riktigt vad hon ska göra, men kanske något med turism.
   Vad roligt med en tur till Sundborn! Hoppas du delar med dig. (Har varit där för så där 25 år sedan…)
   Önskar dig en jättefin dag.
   Kram!

 12. Du hade tur med vädret ser jag, det blev värre dagen efter, följt Almedalen på SVT, men 25 sekundmeter borde ju gunga rätt bra högst upp i färgan. Fin bild över Almedalen.

  1. Vi hade verklig tur med vädret- REgnet kom dagen efter-. Vad vad gällde sjögången var det inget vi direkt kände av. Vår hytt var i mitten och fartyget är ganska stort. Och det var i vissa vindbyar som det blåste 25m/sek och under några timmar. Bodde man i fören märktes det nog mer. Värre var det för en del segelbåtar i tävlingen Gotland runt som kapsejsade och fick hjälp av Cinderrella.
   Kul var det i alla fall att ha varit här. Premiär för oss

  1. Nu var det Almedalsvecka så där var det många besökare. Men i botaniska och runt om uppe i stan var det inte alls trångt- Det var första gången vi var här under en Almedalvecka och det var intressant i sig. Och några evenemang var vi med på. Men utanför turistsäsongen är det ju lättare att både hitta bra boende och att ta sig runt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *