Resor utomlands

På väg norrut längs den finska kusten

God sen eftermiddag! Igår, tidig kväll, lämnade vi  Stockholm och  är nu på väg norrut längs den fiska kusten. Här ska vi i stort sett ta så långt norrut i Finland man kan komma med ett större fartyg, till Kemi. Så tidigt imorgon, julafton, ska vi lägga till här-  Så detta att vara till havs blir för oss ett lite annorlunda sätt att tillbringa julen. Något vi tidigare inte testat tidigare, så nu gör vi det. Och vad och hur detta blir vet vi inte ännu. Men det hela har börjat riktigt bra.

Vi lämnar Stockholm tidig söndag kväll och beger oss först österut mot Åland för att sedan sätta kurs norrut längs finska kusten.

På väg norrut

och nu ett dygn senare har vi kommit en bra bit på väg och tidigt i morgon bitti ska vi lägga till i norra Finland, i Kemi. Och hur kommer detta sig att vi väljer att tillbringa julen ombord på ett fartyg. Ja, det kan man fråga sig.  Jag är ingen julig person och ganska ofta har vi valt att resa bort över julen. Så blev det i år också och för första gången en julkryssning med Birka Paradise. God mat- en hytt med stort fönster högt upp i fartyget och en trave med  böcker i packningen ger vi det hela en chans.

Sen kan man ju fråga sig/undra vad vi ska göra i Kemi. Det gör vi också- Men jag tror inte vi besöker självaste Tomten i Rovaniemi. För där lär han bo. Och jag har hört att många tänkt sig ett besök där.

På väg norrut blir det först ett stopp på ÅLand, i Mariehamn, innan vi fortsätter lnorrut längs den finska kuster. På väg  norrut blir det först en avstickare in till Mariehamn för att hämta passagerare. Här ligger  också Tallinfartyget Victoria.

Vi startade i Stockholm och är i skrivandets stund, på väg norrut, i höjd med svenska Umeå- Men på finska sidanVi startade i Stockholm och i skrivandets stund  har vi nog på väg norrut kommit i höjd med Umeå på svenska sidan. Kemi är märkt med rött.

Ombord finns en del julstämningsförhöjande “effekter”. Men skönt nog, tycker vi, är det bara på julafton som julmat serveras.

 I morse omgiven av vatten och på väg norrut.I morse. Omgiven av vatten – Östersjön och Bottenviken. Och på väg norrut.

Östersjön och Bottenviken känns som ganska hanterbart farvatten. Hitintills har vi haft vind på omkring 3m/sekund så knappt en våg har varit synlig. Men kom osökt att minnas Stilla havet i februari som stundtals var allt annat än stilla.

 

Beroende på  milt sagt instabila internetuppkoppling så kanske jag inte får möjlighet till att bloggvandra idag. Och jag återkommer i morgon med en julhälsning.

 

30 svar på ”På väg norrut längs den finska kusten”

 1. Härlig är jorden och julen kommer och går var en än befinner sig. Till lands eller vanns.
  Hade en bekant i Skellefteå som kom från Kemi.
  Må så gott kära vänner!
  God Kemijul!
  Stor kram

  1. Tack, finaste Tove! Önskar dig det bästa! Har inte haft mottagning på telefonen så det blev inget samtal. Men du är med i tankarna.
   Stor kram från oss och en God Jul.

  1. Hej Emma! Tack! Och jag önskar dig och de dina en riktigt God Jul från Kemi i norra Finland. Vi är väldigt nöjda med resan så här långt och avkopplande är det. Jag är ju ingen julig person så det här blev ett bra alternativ att testa. Roligt är att åldrarna ombord varierar. Många har valt alternativet och jag kan förstå det.

 2. Det blir säkert bra. Ni reser mot mål som inte är so vanliga att besöka vilket kan bli spännande. Hoppas det blir lugna vindar. Så fort jag sätter min fot på en båt så brukar stormen torna upp sig. Lagom behagligt kan jag säga.

  Kram och god kväll!

  1. God Jul, denna julaftons morgon. Det har varit en bra resa så här långt och i morse kom vi till Kemi. God mat, böcker, en bra hytt, avkoppling och fin havsutsikt både från fartyget i stort och från vår hytt. Det har dessutom bara blåst ca. 3 m/sekund så Östersjön har varit väldigt samarbetsvillig. Men vi ska ju dra oss söderut i kväll. Minns hur vi had edet på Stilla havet vissa dagar i februari och då var det storm. Kan undvaras.
   Kram

 3. Önskar er en riktigt God Jul till havs och lite senare ett riktigt Gott Nytt År var än ni då befinner er. På land eller till havs då också? Ni är inte så förutsägbara precis! I mitten på 90-talet firade vi jul två år i rad med att kryssa till Helsingfors. Det var mycket trevligt. Ha det så gott! Kram!

  1. Stort tack, Marga! Och vi önskar er detsamma. idag kom vi till Kemi,nu på morgonen. Men någon tur till Tomten blir det inte, Men lite andra trevligheter väntar. Nej, förutsägningsbara är vi inte direkt. Och att vara till havs har varit väldigt avkopplande för man kan just bara koppla av och med en hel del havsutsikt.
   Vi passar också på att önska er ett Gott Nytt År.
   Kram

 4. Coolt! I dubbel bemärkelse alltså! Kemis snöslott är ju helt fantastiskt. Kollade länken. Att ni skippar besöket hos tomten förstår jag. Det skulle jag också göra. Skulle nog istället utforska varje vrå av slottet och allt annat som verkar finnas där – totalt “ojuligt” kan jag tänka mig, eller så hoppas jag det för din skull. Är ju lika juligt lagt som du.
  Ett toppen äventyr. Bra att ni ger det en chans. Å frysa lär ni ju bara göra när ni går iland;-)

  Är förvånad att du har wifi överhuvudtaget. På överfarter till Helsingfors med mera är det ju dött. Så bra jobbat!

  PS. Tusen tack för dina otroligt fina presenter. Det var en helt otippat surprise kan jag säga. DS

  1. Lite annorlunda resa är det förvisso och väldigt avkopplande. Vi ska se om vi får till ett besök i snöslottet. Hoppas på det. Och vi har också fått veta att en annan överraskning kanske väntar här under dagen. Hoppas! Men återstår att se. Vad gäller det juliga så kan jag avstå det. Ombord är det “lagom” . Och julmat bara idag. Så kallt är det inte heller, idag bara runt noll.Avkopplande är det i alla fall.
   Vad gäller wifi så var det ett tålamodsjobb att ens få till inlägget igår. Men du vet att jag är en envis typ.
   Å, vad roligt att brevet brev kom fram. Och jag förstår ju att du samlar lite på innehållet.
   Önskar dig och maken en trevlig julafton.

 5. Vilken spännande utflykt ni gör! Ska bli kul att få följa er på resan, och kanske få se nån bild från Kemi?
  Önskar dig och Bosse God Jul!

  1. God Jul från Kemi önskar jag dig och maken. Lite annorlunda resa är det men väldigt avkopplande och med passagerare i alla åldrar. En bra hytt, god mat och böcker samt havsutsikt, när det är ljust, känns bra. Mer om resan kommer men uppkopplingen här till havs har varit lika med noll under största delen av resan. Och det är helt ok. men lite ovant.
   Kram

 6. Besöka jultomten i hans hem vid den här tiden på året är nog dömt att misslyckas. Jag har hört att han är ute och reser och har väldigt mycket att göra!

  En annorlunda jul. Många i vår ålder tror jag inte är så mycket för “tradionellt julfirande”. Vi har varit med för länge, har en del i ryggsäcken. Jag är gladast när julen är passerad, helst nyåret också, sedan går vi på rätt håll “på riktigt”, enligt mig. Och min sanning gäller för mig i alla fall.

  Hoppas ni får en fin julafton där ni är och att Östersjön inte ska busa med er.

  1. För vår del avstår vi besöket hos Tomten men han lär finnas nere i sitt berg även idag och välkomnar folk. Han lär visst ofta finnas på plats. Men kanske finns dubbelgångare. Läste igår att han har många anställda.
   Känner väl igen mig i dina jul och nyårstankar.Ombord här är det alla åldrar och lugnt och trivsamt och man kan liksom bara vara.
   Östersjön har varit väldigt lugn och jag har förstått att den ska förbli så.
   .

 7. En God Jul hälsning till er, som har valt ett annorlunda julfirande. Roligt resmål måste jag säga. Har aldrig ens tänkt på att det går en kryssning upp till Kemi. Blir det utmed Svenska kusten hem? Tomten, har vi besökt men då kom vi med bil upp genom Finland.
  Önskar er en fortsatt lugn havsresa.

  1. Tack! Passar på att också önska dig en God Jul från norra Finland. Lite annorlunda resmål men också väldigt avkopplande. Vi hade inte heller tänkt oss hit men det blev ett bra alternativ för vi skulle bara vara borta just över juldagarna. Jag kan tänka mig att hemresan går längs svenska kusten men dte är ju mörkt tidigt så man ser inte så mycket.

 8. Hej Ditte!
  Ja jag var nyfiken på vart ni skulle och båt var med i tanken 😄 Ha en trevlig resa! Jag har faktiskt varit i Kemi! Ett ex hade en mormor på andra sidan gränsen på Seskarö. Hoppas internetet fungerar!
  Kram P ❤️❤️

  1. God sen kväll!
   Välkommen hem igen!
   Jodå, det blev den båtresa och i morgon vaknar vi i Kemi. Allt har varit bra så här långt. Lungt till havs och ingen vind att tala om. Kemi tar vi oss an i morgon.
   Önskar dig en God Jul!
   Stor kram från oss båda.

 9. Då får jag väl skriva hyvää joulua istället för god jul. Har du provat Omar någon gång? Mjuka kolor som säljs i varje mataffär och är är fantastiskt goda(enligt mig åtminstone)

  1. Då svarar jag “kiitos” oc önskar dig också hyvää joulua. Kakorna du nämner har jag inte testat men ska idag se här i Kemi om jag kan hitta dem. Ska ocksp titta här på båten. Tack för tipset.

  1. Lite annorlunda- men varför inte. Vi har det bra och avkopplande är det på alla sätt.
   Önskar dig också en riktigt God Jul.
   kram

 10. GOD JUL till er i “tomtelandet”, även om ni inte träffar tomten!
  Har varit i norra Finland några gånger, länge sedan dock.
  Vi firar i Göteborg på hotell.
  Äldsta barnet bor ju här.
  Ingen snö, ganska grått och lite regn!
  Trevligt ändå.

  1. Tack! Nej, tomtelandet undviker vi men vi har snö och is här utanför Kemi. Och njuter av god mat, avkoppling och har det allmänt bra ombord. Är som ett flytande hotell. Trevligt med Göteborg och jul med äldsta dottern. Och det mesta blir ju det man gör det till oavsett väder.
   Önskar dig en riktigt God Jul.

 11. Härligt med en julkryssning! Vi gjorde en sån julen 2016, det var då vi nästan-rundade Kap Horn, liknande den ni gjorde senare fast ni kom närmare hornet 🙂 Då fanns inte ett spår av julbord på kryssningen, vilket kanske inte var så konstigt.
  Ha en toppenresa och en fin julafton!
  GOD JUL och kramar till er båda!

  1. Lite vinterkänsla är det här uppe i norra Finland. Is och lite snö men bara någon grad minus- Minns er kryssning 2016 och skönt med annat än julmat. Här får vi det i kväll men i övrigt har den typen av mat lyst med sin frånvaro- Är inte direkt min favorit, men visst smakar jag lite.
   Resan är avkopplande och perfekt att slå sig ne rtill dukat bord och bli ompysslad.
   Önskar er också en riktigt God Jul!
   Kramar från oss.

 12. Härligt med kryssning med Birka. Det är vårt favoritfartyg när vi åker . Det ska bli spännande och se vad ni hittar på i stället för att hälsa på tomten.
  Ö och jag önskar reven fortsatt fin resa och God Jul🎅🏻☃️🎄🤶🏻

  1. Tack! Vi har det riktigt trevligt! Och visst är både miljö och fartyget i sig fint. Vi har en rymlig akterhytt med stort fönster högt upp i fartyget och har bra utsikt härifrån under Och vitt är det runtom här i Kemi. Lite snö, mycket is och en del dimma.
   Vi passar också på att önska dig och Ö en riktigt God Jul.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *