Stockholm

Längs vattnet finns alltid mycket att titta på.

Onsdag förmiddag. Olika nyanser av grått  är rådande och en del regn kommer ner från de tunga molnen. Ibland också uppblandat med snöliknande partiklar. Kan inte påstå att någon längre utevistelse lockar. Men å andra sidan har jag den nyligen avslutade skidsemestern i färskt minne. Verkligt uppiggande! Och att jag åkt ganska mycket skidor har jag fortfarande känningar av men träningsvärken håller på att ge sig. I måndags hade jag milt uttryckt svårt med rörligheten men det vackra vädret lockade ut mig på en sväng längs vattnet här hemma på Söder. Lite av en tränings och stretchpromenad för att mjuka upp en synnerligen stel kropp.

Kajen i Norra Hammarbyhamnen erbjuder fina promenadområden längs vattnet. Både Mälaren och SaltsjönPerfekt att bo här på kajen i Norra Hammarbyhamnen på Söder. Mitt i stan men med naturen helt inpå och fina promenadstråk längs vattnet. (Både Mälaren och Saltsjön)

Längs vattnet

eller snarare vattnen promenerar jag ofta och gärna. Ofta går jag västerut, så blev det i måndags, och då längs Mälarens/Årstavikens stränder. Men då och då  blir det även en vända  österut längs kajen och ”Saltsjön.” (Hammarby sjö, en del av Östersjön)

LÄngs vattnet i Mälaren/Årstaviken trivs änderna. Här längs vattnet i Mälaren trivs änderna.

Senast jag gick här såg jag en del vårblommor bl.a. vintergäck och blåsippor och nu lyste marken på sina ställen av tussilago

Såg att Göstas Korvrestaurang  var öppen så jag passade på att köpa en lunchkorv och vila en stund på bänken vid vattnet.

 

Fortsatte mot Tantolunden, ett stort friluftsområde och funderade på hur det skulle se ut vid den gamla  oljehamnen, ”pirathamnen.” Här har  i flera år båtar olovandes lagt till och varit bostäder. Båtar som varit i tämligen dåligt skick. Det har varit stora diskussioner om hur man skulle få bort dem. Mycket utsläpp har skett i vattnet och mycket bråte har slängts i och dykare har sanerat.  Men se! En av båtarna är tillbaka igen.

Kunde konstatera att i alla fall en av båtarna är tillbaka här vid ”priathamnen”. Tycker den ser ganska ny ut men kanske är det färgen som hjälper till att lyfta utseendet.

Ytterligare ett par båtar har anslutit sig och ligger alldeles bakom den blå-  Här är ju inga båtplatser men man kan ju ta ”saken i egna händer”.

När jag promenerade här i januari såg jag ett par båtar på andra sidan viken och tyckte nog det var väl tidigt att ha sjösatt sina båtar. Såg nu att de fortfarande låg kvar och att det byggts en liten ”by” uppe på berget. Kanske fanns de båtarna också tidigare i ”pirathamnen” och nu  flyttat sig till andra sidan viken. Men de verkar å andra sidan inte släppa ut bensin eller diesel.

Båtarna som låg här på andra sidan viken i januari ligger fortfarande kvar. (Hade inte zoomkameran med)

Längs vattnet vid ÅrstavikenSkönt att så sig ner längs vattnet  vid Årstavikenoch njuta.

Även svanarna ser ut att ta till vara den vackra dagen.

 

 

28 svar på ”Längs vattnet finns alltid mycket att titta på.”

 1. Ja nu börjar det lysa vår lite överallt och de fina vårbilderna du fångat ser härliga ut på Söders fina omgivningar. Låter trevligt med mycket skidåkning trots lite stelhet efteråt.
  Önskar dig en fin resterande vecka !
  KRAM Marie

  1. Våren kommer lite som den tycker just nu och så brukar det ju vara. Visserligen såg jag en del vårtecken resan i januari, men vintern har ju inte direkt varit vinter i år. Vi hade så fina skiddagar i Vemdalen men visst har jag haft träningsvärk efteråt. Har ju inte åkt utför på sex år så musklerna är förståeligt inte helt in takta. Har även blivit sex år äldre…
   Kram

 2. Jag gläds åt dina vårbilder för det dröjer läääänge innan jag får se sjöfåglar här. Egentligen vore det häftigt att bo på husbåt men jag är nog för lat och för bortskämd med annat boende 😉 Ha det gott fina Ditte!

  1. Nej, husbåtar har vi här utanför på kajen och jag har förstått att de boende trivs. De har kommunalt vatten, avlopp och el och båtarna måste här knna flyttas. Men jag är så nöjd med vårt boende på kajen. Trivs väldigt bra. Förstår att du bor bra där du är. Nog så viktigt.
   Ha det fint du också.

 3. Härliga bilder från din promenad … riktigt vårlikt nu! Minns att jag sett en del på tv angående de där ”olovliga” båtarna … säkert inte lätt att bli av med dem – de flyttar sig bara.
  Kram

  1. Tyvärr är det så att dessa båtar här i den gamla ”oljehamnen” fkyttar runt. Men det är så sorgligt att de kastar ut så mycket skräp i vattnet och det är inget som naturen vill ha. Dykare har försök att sanera men det är svårt- Och det har här också i båtarna blivit ett ”tillhåll” som inte är så lyckat. Men ansvariga jobbar på att området på nytt inte ska fara illa.
   Kram

 4. Skönt att få se lite blå himmel i din blogg i alla fall, för idag är det inte fint väder ute.
  Vilken fin husbåt du hittade, ser nymålad ut 😉
  Ha en bra fortsättning på onsdag!

  1. Blå himmel var det i måndags men idag olika varianter av grått. Vad gäller husbåten är den nymålad men Stockholm stad har för ett tag sedan sanerat oljehamnen och forslat bort de båtar som låg här och skräpade. Här ska inga båtar alls ligga för det finns inga ”tömningsmöjligheter” och allt går ut i Mälaren och här bredvid ligger Tantobadet. Så lyckat är det inte och inte heller tillåtet.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 5. Vårliga bilder! 🙂
  Bilden med änderna är så fin.
  Förstår att du har känt av kroppen efter fjällresan.
  Trösterikt är att du vet att du har gjort något bra!
  Ha det bra Ditte!

  1. Måndagen var en riktigt vacker dag och jag tog mig ut även om det inte gick med några större steg. Och jag har ju inte blivit yngre senaste sex åren som det var jag åkte. Men träningsvärk går över och vi har verkligen haft det så bra.
   Ha det fint ni också. Är så spänd på hur ni har det men ger mig gärna till tåls.

 6. Så bra att du har soliga minnen kvar både från Vemdalen och från i måndags samt att du delar med dig:-) Piratbåtarna flyttades ju illegalt till Minnesberg, där dom togs bort permanent för några månader sedan. Eller rättare sagt de flesta båtägarna flyttade frivilligt, bara några ”tvångsomhändertogs”. Den blåa husbåten tycker jag är ganska läcker, bara den inte släpper ut miljöfarlig olja/diesel och slänger avfall i vattnet. Det var ett riktigt fint inlägg som väckte vårkänslor:-)

  1. Ja, de soliga minnena kan jag ”leva på” ett tag. Många av dessa båtar tvångsförflyttades härifrån Årstaviken och ankrade senare lika illegalt i Minneberg. Nu är de delvis utspridda men denna blå variant är ny och ägs av en av de ”gamla båtägarna”. Att en båt ligger här är ju inte så bekymmersamt men det lär komma fler och då blir det knepigt. Finns ju inga kommunala avlopp här- Dykare har försökt sanera botten och så mycket skit. (Tittar du på de länkar jag hade i inlägget så är det ju ingen hit att ha en pirathamn här. Ja, ingenstans. )

  1. Idag var det inget roligt väder alls men måndagen var njutbar. Men mer än 5 km blev det dock inte. Vistelsen i Vemdalen med mycket skidåkning har gett rejäl träningsvärk men det var det hela värt. Idag har jag stannat inne.

 7. Vilken härlig promenad det blev. Att promenera längs med vatten är alltid något visst. Olovliga båtplatser är inget att eftertrakta och speciellt inte med tanke på nedskräpningen som följer… Kan dock tänka mig att det inte är helt lätt att hålla efter dem.

  Kram och god kväll!

  1. Visst blev det! Och fint väder var det i måndags med vår i luften. Här har polisen och Stockholm stad rensat men nu är i alla fall en båt tillbaka. Verkar vara en ny variant men en av de båtägare som blivit avhyst tidigare. Och dessa ”hemlösa båtar” flyttar runt. Men sanitära olägenheter blir det för det finns ju inga kommunala avlopp här vid strandkanten och Tantobadet ligger nära.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 8. Vilka härliga bilder, förstår att det är lite stelt i kroppen efter skidandet.
  Den där blå husbåten, det ser ut som en arbetsbod som står på ett flytande däck. Lite odling verkar ske uppe på taket också 😀

  1. Tack, jag måndagen var verkligen fin. Vad gäller den blå båten så tillhör den tyvärr de husbåtar som inte ska vara här vid stranden. Den gamla oljehamnen, ”pirathamnen” har nyligen blivit sanerad från en massa båtar som legat här och där det varit en hel del trassel. Mycket utsläpp i vattnet som dykare försökt att reda på och som ställt till det för både fåglar och växter. Här intill ligger ju också Tantobadet dit många söker sig sommartid. Och ligger en båt här är det ju inga stora problem men när det var ett 10-tal var det absolut inte bra.

  1. Rejäl träningsvärk hade jag men ändå skönt att komma ut och mjuka upp de stela musklerna. Och skönt vårväder var det-
   Stor kram

 9. Jättefina bilder, speciellt på svanarna. Dom är så vackra djur så man blir alltid glad av att se dom.
  Oj, har tussilagon redan kommit fram hos dig. Jag har inte sett någon än men håller utkik när jag är ute på mina promenader.

  1. Tack! I måndags hade vi skönt vårväder- Och både svanar, änder och tussilago såg ut att trivas. Förra veckan såg jag blåsippor i i mina trakter och det är ju väldigt tidigt.
   Och nu hoppas jag våren kommer med stora steg.
   Önskar dig en fin vecka.

 10. Jag hade gärna ätit något gott och enkelt hos Gösta. Självklart ska det kännas i kroppens fysik att den fått jobba extra i det vita. Att promenera bort slagg och annat brukar vara ett bra sätt att få igång maskineriet igen. Att vandra längs med vatten är alltid en balsam för själen. Det såg skönt ut att sitta som paret gjorde. Nu har du nya gemensamma minnen från en resa och dygn med dina älskade barn och barnbarn.
  Kram Bosse Pusselbyggare

  1. Vi stannar då och då hos ”Gösta” och hans korvar finns i alla varianter. Och goda är dem. Visst känns det rejält i kroppen att jag åkt en hel del skidor. Var sex år sedan och jag ville också nu använda tiden till att åka. Är så glad för dagarna vi fick tillsammans här i Vemdalen. Något jag kommer att ha med mig. Så att det har varit lite stelt här i musklerna tar jag gärna. Men det hjälper att röra sig. Pauser blev det dock på bänkar längs vattnet.
   Kram!

 11. Jag är full av beundran över att du kastade dig utför i pisterna. Det har jag aldrig gjort, i Finland hade vi ju inga fjäll att tala om, och inte heller i Sverige hade någon jag umgicks med den traditionen. Och lika bra det så taskig balans som jag har. En kvarleva från barndomens alla öroninflammationer som satte sig på trumhinnan och balansnerven. En trevlig promenad var säkert ett bra sätt att bli av med lite träningsvärk. Jag hade gärna slagit mej ner med dig och intagit en korv hos Göstas! Och soligt och fint har ni, förstår att även fåglarna glassar i solgasset. Kram från pörtet

  1. Jag har åkt en hel del skidor i mina dar men var lite ringrostig för det var ju sex år senast. Men med ett bra ”team” runt mig så gick det hela över förväntan. Och tekniken har jag och hyfsad kontroll över kroppen. Visst är balansen viktig i sammanhanget och med dina alla öroninflammationer förstår jag att du avstått.
   Promenaden gjorde mig och musklerna gott och em del pauser blev det. Hade varit fint om du gått Daniel gått med mig.
   Kram

 12. Den där träningsvärken efter skidåkning är inte nådig… Men då vet man att man har rört på sig i alla fall 😉

  Härliga vårbilder! Korvkiosken var bäst – saknar korvmojar här (även om det finns korv att tillgå, tack och lov 😀 ).

  Hoppas denna dag är mindre grå!

  1. Träningsvärken var rejäl och mycket åkning blev det så den var väntad. Nu, har den i princip lämnat kroppen.
   Vårvädret i början av veckan var riktigt behagligt men det blå byte lätt här nu ut mot det grå.
   Korvkiosken är är riktigt bra och med stort utbud.
   Idag är vi till sjöss och njuter av skön vardagslyx.
   Önskar er en fin torsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *